masa orzechowa - 2000 przepisów (strona:99/134)

BABKA MAŚLANA NA MĄCE Z PŁASKURKI I ORKISZU 194

mąki z płaskurki można przygotowywać wszystko to, co przygotowuje się ze zwykłej pszenicy: chleby, bułki, ciasta, ciasteczka, naleśniki, itp. Ciasta przygotowane na jej bazie są delikatne, słodkawe, o orzechowym posmaku.  Źródła: Stressfree , superpokarmy Składniki: - 8 jajek - 200g ksylitolu lub cukru np.trzcinowego (lub po połowie cukru i ksylitolu) - 300g masła - 160g mąki z płaskurki** typ650 - 165g mąki orkiszowej** typ750(...)330g mąki orkiszowej typ750, lub 300g mąki orkiszowej typ700, lub 300g mąki pszennej tortowej W misie miksera ubić jajka z ksylitolem i ksylitolem z wanilią (lub cukrami) na puszystą masę. Masło stopić w rondelku. Do ubitych jajek dodajemy partiami mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, po każdym dodaniu ubijamy. Na samym końcu wlewamy stopione, jeszcze ciepłe masło. Dokładnie mieszamy. Gotową

Smaczne Zdrowe
Książka „Smakowita Ella” oraz ciastka czekoladowo – orzechowe z nasionami chia 129

sumienia. Bardzo polecam…   Mam jeszcze dla Was niespodziankę :) kod rabatowy na zakup książki „Smakowita Ella”. Wystarczy wejść na stronę http://www.znak.com.pl/SmakowitaElla .     Ciastka czekoladowo – orzechowe z nasionami chia   Składniki: 200g migdałów 190g orzechów laskowych 200g mąki gryczanej 100-130ml syropu klonowego 9 suszonych, poszatkowanych daktyli 3 czubate łyżki kakao bez cukru 3 łyżki(...)mielić przez około 2 minuty). 2. Następnie do orzechów dodać pozostałe składniki oprócz mąki i zmiksować. Następnie dodać mąkę i znów zmiksować (jeśli mikser dobrze nie wymiesza, proszę przełożyć masę do miski i wymieszać łyżką lub rękoma). 3. Z gotowej masy formować w rękach kulki, układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszczać, proszę zachować między ciasteczkami odstępy

Mała Cukierenka
Babka orzechowa pachnąca rumem 189

Babka to tradycyjne ciasto wielkanocne. Nie może jej zabraknąć na świątecznym stole. Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszną babkę orzechową z rumowym akcentem. Jest szybka i łatwa do przygotowania. Doskonała na każdą okazję. SKŁADNIKI: Ciasto: 4 jajka, 150g cukru, 1 łyżka cukru waniliowego, 170g mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 120g masła, 60g orzechów(...)rumowego, Dodatkowo: 1 tabliczka gorzkiej czekolady, 1,5 łyżki mleka, orzechy włoskie i laskowe MAKAR do dekoracji. PRZYGOTOWANIE: 1. Jajka razem z cukrem i cukrem waniliowym ubijam na puszystą masę. Nie przerywając ubijania stopniowo dodaję mąki wymieszane razem z proszkiem do pieczenia. Następnie stopniowo cienkim strumykiem wlewam rozpuszczone masło. Na końcu dodaję posiekane orzechy i aromat rumowy. Mieszam. 2. Ciasto

Tradycyjna kuchnia Kasi
ucierane z brzoskwiniami 133

Klasyczne ucierane ciasto z owocami, wzbogacone cynamonową orzechową kruszonką. Można je zrobić z brzoskwiniami z puszki ale polecam spróbować ze świeżymy, wtedy ma całkiem inny smak.  *tortownica 21 cm Składniki: 240 g masła  2/3 szklanki cukru 2 jajka 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18% 3,5 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia skórka z cytryny szczypta soli(...)klika brzoskwiń na kruszonkę: 85 g zimnego masła 3/4 szklanki mąki 1/3 szklanki cukru 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich 1/2 łyżeczki cynamonu Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Następnie powoli ucierając dodawać po jednym jajku i po łyżce śmietany. Mąkę wymieszać z solą i proszkiem do pieczenia, wsypać do masy maślanej, dodać skórkę z cytryny i  zmiksować

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Pieczona owsianka sernikowa 163

delikatnie połączyć z mieszanką serowo-owsiankową i pamiętajcie, jak zwykł mawiać Pascal, puszystość do masy, czyli zawsze dodajemy piankę do czegoś, nie odwrotnie. Na koniec wrzucić wybrane bakalie. Gotową masę przełożyć do natłuszczonego naczynia do zapiekania (może być też zwykła blacha do pieczenia albo forma silikonowa), u nas jest to jedna duża forma z podwójną porcją, która starczyła na całą(...)wiórkami kokosowymi. Piec 25-30 minut, aż wierzch się ładnie zrumieni. Serwować można dowolnie, my jedliśmy samą owsiankę popijając ją kawą, ale świetnie będzie się też komponować z masłem orzechowym i/lub świeżymi owocami. Smacznego A na koniec kawa w wersji dla dużych (kawa z kawiarki z zimnym mlekiem) i dla małych (Inka z ciepłym mlekiem). Ostatecznie, z zaskoczeniem, stwierdziliśmy

Przepysznik - BLW i nie tylko
Ciasteczka orzechowo owsiane 146

ciasteczka można jeszcze ulepszyć i dodać rodzynki,lub musli z dodatkami Ciasteczka orzechowo owsianeSKŁADNIKI:orzechy włoskie -100 gpłatki owsiane -2 szklwiórki kokosowe -3/4 szklcukier puder -3/4 szklmargaryna -3/4 kostcukier waniliowy -1 opakjajko -1 sztszczypta solimąka -2 i 1/4 szklsoda -0,5 łyżeczkitłuszcz do wysmarowaniaPRZYGOTOWANIE:Orzechy włoskie,pokroić w drobne kawałeczki. Do miski włożyć pokrojoną margarynę,dodać cukier(...)puder i cukier waniliowy,dobrze utrzeć robotem. Następnie dodać jajko,utrzeć do białości. Sodę wymieszać z mąką,dodać do masy,wymieszać. Płatki owsiane,wiórki kokosowe i orzechy dodać do masy,dokładnie wymieszać. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem,wysmarowanym tłuszczem. Z masy formować okrągłe kuleczki, lekko spłaszczyć,tak aby powstały placuszki. Układać ciasteczka na blasze,piec ok.20 minut w nagrzanym

Kuchnia Danusi
Sernik na zimno – truskawkowo-waniliowy 154

folię spożywczą. Zapinamy obręcz. Masło rozpuszczamy w garnuszku na małym ogniu lub w mikrofali. Ciasteczka wrzucamy do misy malaksera i mielimy. Wlewamy masło i łączymy ciastka z masłem. Wysypujemy masę do tortownicy i równą warstwą uklepujemy – mnie najwygodniej robi się to dnem szklanki. Uklepany spód sernika schładzamy w lodówce. Żelatynę zalewamy 3 łyżkami zimnej wody i zostawiamy do napęcznienia(...)Wlewamy już zahartowaną serem żelatynę do pozostałego sera i całość dokładnie miksujemy. Połowę masy wlewamy do tortownicy na ciasteczkowe dno, połowę zostawiamy w misce. Truskawki myjemy, osuszamy, pozbawiamy szypułek i blendujemy lub drobno rozgniatamy widelcem. Łączymy z pozostałą masą serową i wylewamy od środka na białą masę.   Sernik chłodzimy przez minimum 7-8 godzin, najlepiej jednak schłodzić go przez

Karo in the Kitchen
Placuszki orzechowe z musem jabłkowym 187

Placuszki orzechowe Składniki (na 4 porcje): pół szklanki mleka (ja dałam 3,2%) po garści orzechów włoskich, nerkowca i laskowych lub jednego rodzaju (koniecznie niesolone i niesmażone) 125g (pół opakowania) serka mascarpone 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej szczypta soli 3 jajka 3 łyżki cukru 1 łyżka miodu 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 op. cukru waniliowego lub kilka kropel(...)aromatu Przygotowanie: Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać. Orzechy drobno posiekać. Jajka ubić z solą, cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodać serek mascarpone i mleko. Zmiksować do gładkości. Wsyp mąkę i dokładnie wymieszaj. Dodaj miód i orzechy. Miksuj kilka chwil. Jeśli ciasto będzie za gęste, dolej trochę mleka, a jak za rzadkie - dosyp mąki. Smaż na rumiano

Anioszek w kuchni
Krem czekoladowy z kaszy jaglanej 145

przygotowania kremu na bazie kaszy jaglanej. Bez dodatku tłuszczu i dziwnych wspomagaczy. Najlepiej krem mocno zmiksować, aby kasza i orzechy nie były w kawałkach. Krem warty spróbowania - czekoladowo-orzechowy, lekko słodki i bardzo delikatny ♥ Składniki na 1 słoik 250 ml: 50 g surowej kaszy jaglanej (1/2 woreczka) 25 g orzechów laskowych 1 banan 3 łyżeczki miodu 2 łyżki gorzkiego kakao(...)zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ostudzić. Do kielicha blendera dodać ugotowaną kaszę, pokrojonego banana, posiekane orzechy, kakao, miód i mleko w proszku. Wszystko zblendować. Posmakować i ewentualnie dosłodzić. Jeśli masa jest zbyt gęsta - dolać śmietanę lub zwykłe mleko. Na sam koniec dodać sok z cytryny i całość ze sobą wymieszać. Przygotowany krem przygotowywać w lodówce.  W tle fan słodyczy

Ugotować
Wegańskie lody kokosowe 213

masła kokosowego) Wszystkie składniki umieszczamy w rondelku i podgrzewamy cały czas mieszając, aż się rozpuszczą i powstanie jednolita mleczna masa. Przelewamy ją wtedy do pojemniczka i odstawiamy do wystygnięcia. Gdy masa lodowa osiagnie temperaturę pokojową, wkładamy ją do zamrażarki. Od teraz co godzinę (4-6 razy) wyjmujemy ją i mieszamy przez ok 30-40 sekund, aby napowietrzyć lody. Nastęnie pozostawiamy(...)czekolady, orzechami, itp. *Masło kokosowe: 3 szklanki wiorków kokosowych 3-4 łyżki oleju kokosowego syrop z agawy (ok 2-3 łyżki) 2 szczypty soli Masło kokosowe przygotowujemy analogicznie do orzechowego . Wiórki umieszczamy w misie blendera (najlepiej porcjami po 1 szklance), dodajemy olej kokosowy, syrop z agawy i sól. Blendujemy robiąc co jakiś czas przerwy, aby nie przegrzać sprzętu, podczas których

Zawsze głodna!
Greckie ciasto orzechowe, Karithopita 352

nigdy nie robiłam ciasta z jego dodatkiem. Wypiek ma konkretniejszą, grubszą strukturę, która bardzo mi odpowiada. I ten zapach! Ciasto w czasie miksowania pachniało niczym moje ukochane lody orzechowe - miałam je ochotę od razu zjeść :) Po upieczeniu karithopita nasączana jest słodkim syropem aromatyzowanym pomarańczą, dzięki czemu jest cudownie wilgotna, ale wcale nie za słodka. Możecie dodatkowo podać ją z porcją(...)amaretto)na syrop: 250 ml wody, 1 szklanka cukru, sok z 1/2 pomarańczyPrzygotowanie:Przy pomocy robota kuchennego miksuj masło pokrojone na kawałki i cukier, aż stworzą gładką, kremową masę. Zacznij dodawać żółtka, po jednym, dodaj kolejne, gdy poprzednie dobrze się wmiesza. Dodaj skórkę pomarańczową i alkohol (jeśli używasz) i miksuj jeszcze kilka sekund. Przygotuj suche składniki: w misce wymieszaj

Chilli Czosnek i Oliwa
Domowe masło migdałowe słodzone stewią 173

domowym maśle orzechowym przyszedł czas na kolejną odsłonę, czyli krem z migdałów. Niestety pracuje się z nim gorzej, bo migdały miałam dość suche i powinnam je wcześniej namoczyć i może okazałyby się lepsze do blendowania. Skład idealny, posłodziłam jedynie stewią i dodałam olej kokosowy, głównie w celu nadania bardziej kremowej konsystencji :) Domowe masło migdałowe słodzone stewią 200 g migdałów(...)mnie ze skórką) 1/2 łyżeczki płynnego ekstraktu ze stewii 1-2 łyżeczki oleju kokosowego Wszystkie składniki umieścić w malakserze i zblendować na gładką masę. Można dodać jeszcze odrobinę oleju kokosowego, by całość nie była zbyt sucha

FitKot
Bezglutenowe mini mazurki z kremem marcepanowym z quinoy i kajmakiem 142

innych bezglutenowych ciast. Składniki: 1 szklanka ugotowanej quinoy 40 gram blanszowanych migdałów 1 małe ziarno tonki (opcjonalnie) 1 łyżka oleju migdałowego tłoczonego na zimno (ewentualnie można zastąpić innym orzechowym) 1 łyżka wody różanej 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki miodu kajmak (najlepiej domowy, przepis można znaleźć w Internecie) dowolne bakalie do przybrania  50 gram gryczanej 50 gram ryżowej(...)gram masła Wykonanie: Składniki na ciasto (mąkę gryczaną, mąkę ryżową, płatki quinoa, skrobię z tapioki, karob, żółtko, cukier i masło) przekładamy do miski i dokładnie ugniatamy, aż uzyskamy jednolitą masę. Wykładamy nią foremki (4 małe o średnicy 9 cm) zarówno dno, jak i ścianki. Nakłuwamy ciasto widelcem (na płaskiej powierzchni dna), wkładamy do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni na około

Quinoa Raz!
TRUFLE ORZECHOWO - CZEKOLADOWE 116

Trufle to pyszne, małe czekoladki. Jak dla mnie, czekoladowo-orzechowe to moje ulubione. Bardzo szybko się je przygotowuje, obtoczone w kakao lub chrupiących orzechach zachwycą nie jedną osobę(...)również drobno mielimy.  W garnku ogrzewamy mleko, cukier, masło, połamaną czekoladę i mieszamy do momentu rozpuszczenia się składników, nie zagotowujemy. Herbatniki i orzechy przekładamy do miski, wlewamy ciepłą masę czekoladową i dokładnie mieszamy. Formujemy małe kuleczki które obtaczamy w kakao i mielonych orzechach. Układamy czekoladki na talerzu i chłodzimy w lodówce aż całkowicie stwardnieją. Przechowujemy je w zamkniętym, pojemniku

Kulinarne Fantazje Marioli
kruszonka orzechowa na dyni korzenno-kisielowej na ucieranym cieście... 133

Składniki: CIASTO UCIERANE: jajka 3 sztuki, cukier 3/4 szklanki, masło lub margaryna 12,5 dag, mąka tortowa 1,3/4 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka KRUSZONKA ORZECHOWA: orzechy włoskie 100 gram/tarte lub zmielone, mąka krupczatka 1 szklanka, cukier 2 łyżki, masło lub margaryna 100 gram DYNIA KISIELOWO KORZENNA: woda 1/2 szklanki, dynia 1 kg/pokrojone kostki, przyprawa korzenna 1/2 opakowania(...)minut, najlepiej do odparowania wody na średnim ogniu, do wystudzonej zimnej dyni wsypać przyprawę korzenną, cukier, kisiel i wymieszać jajka, cukier, miękką margarynę mikserem utrzeć z 3 minuty, masa będzie "zważona", wsypac mąkę z proszkiem i utrzeć dość gęste ciasto forma 25x24 cm wyłożona paperem do pieczenia - w blaszce rozsmarować ciasto do naczynia po cieście wsypać tarte orzechy włoskie

W Mojej Kuchni Lubię