masa orzechowa - 2000 przepisów (strona:95/134)

Babeczki czekoladowo - pomarańczowe 163

najlepsze i najsłodsze pomarańcze będą dostępne na straganach już niedługo, ale już teraz można je dodać do pomarańczowych babeczek z czekoladą. To takie preludium do piernikowych i orzechowych zapachów w kuchni, do których powoli już się przygotowujemy. Te babeczki można wziąć do szkoły lub pracy na drugie śniadanie, doskonale się też zamrażają :) Babeczki czekoladowo - pomarańczowe(...)otarta z jednej sporej pomarańczy 180 g mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szkl. mleka 100 g posiekanej gorzkiej czekolady Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać po jednym jajku. Po każdym jajku dobrze zmiksować. Dodać skórkę pomarańczową i zmiksować. Następnie zmniejszyć obroty miksera na najniższe i wsypywać przesianą mąkę z proszkiem na przemian z mlekiem

Posadzone i zjedzone
Babeczki czekoladowo - pomarańczowe 174

najlepsze i najsłodsze pomarańcze będą dostępne na straganach już niedługo, ale już teraz można je dodać do pomarańczowych babeczek z czekoladą. To takie preludium do piernikowych i orzechowych zapachów w kuchni, do których powoli już się przygotowujemy. Te babeczki można wziąć do szkoły lub pracy na drugie śniadanie, doskonale się też zamrażają :) Babeczki czekoladowo - pomarańczowe(...)otarta z jednej sporej pomarańczy 180 g mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szkl. mleka 100 g posiekanej gorzkiej czekolady Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać po jednym jajku. Po każdym jajku dobrze zmiksować. Dodać skórkę pomarańczową i zmiksować. Następnie zmniejszyć obroty miksera na najniższe i wsypywać przesianą mąkę z proszkiem na przemian z mlekiem

Posadzone i zjedzone
Przepyszne ciasto 160

pieczenia Masa: 3 białka z jaj 1 szczypta soli 250 g. orzechów włoskich 120 g. orzechów włoskich 150 g. cukru pudru dżemu morelowego Przygotowanie : Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto. Margarynę rozdrabniamy w mące ręcznie lub przy pomocy noża, czy szpatułki aż do konsystencji kruszonki, dodajemy żółtka, cukier, mleko i proszek do pieczenia. Gdy uzyskamy gładką masę wykładamy na stolnicę połowę(...)pokruszyć bardzo dokładnie wałkiem). Ubić białka na sztywną pianę ze szczyptą soli, dodać cukier puder, orzechy i chwilę ubijać. Ciasto posmarować dżemem morelowym, a następnie na dżem rozprowadzić krem orzechowy. Przykryć drugą częścią ciasta. Włożyć ciasto do piekarnika nagrzanego do około 160-170 stopni na około 30 min. Smacznego. Podoba Ci się Ten przepis? Pokaż go innym kliknij ,,Udostępnij

Smaczne Potrawy
Czekoladowe Muffinki według Nigelli 102

łyżeczki sody oczyszczonej 2 małe łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 szklanki oleju 1 szklanka czekoladowych groszków - ja niestety ich nie miałam i pokroiłam w kawałki orzechową czekoladę + trochę mlecznej - około 1 tabliczka czekolady orzechowej i pół tabliczki mlecznej czekolady 1 szklanka mleka 2 łyżki kakao 3/4 szklanki cukru pudru ekstrakt waniliowy - nie miałam go i dodałam 2 cukry wanilinowe Wykonanie(...)proszek do pieczenia, cukier wanilinowy,cukier puder,kakao,  3/4 czekolady ( posiekana wcześniej na mniejsze kawałeczki). W drugiej misce mieszamy ze sobą mleko z jakiem i olejem. Następnie mokrą masę łączymy z suchą, dokładnie mieszamy i wylewamy do foremek zakrywając 3/4 ich powierzchni na górę dodając pozostałą część czekolady. Muffinki pieczemy w temp. 200 *C przez 20 minut :) Już

W Moim Magicznym Domu
2. Żółty biszkopt (prawie)idealny: czyli walka z lenistwem w kuchni ★ 218

Ostrożnie łączymy masę z żółtek razem z pianą i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. 6. Po kolei dodajemy mąki i proszek do pieczenia, przesiewając je przez sito. 7. Przelewamy masę na wyłożoną papierem blachę. 8. Wrzucamy pokrojone owoce. 9. Pieczemy około 35 minut. Z moich swobodnych obliczeń ciasto bez dodatków w formie owoców oraz ze stewią ma około 1100kcal, więc(...)110kcal - czyli słodka przekąska do kawy bez wyrzeczeń! Uwaga! Biszkopt wychodzi bardziej zbity i chrupiący niż jego pszenny odpowiednik, co dla mnie jest dużym plusem. Świetnie smakuje z masłem orzechowym, jak i słodkim dżemem. Smacznego

Pland based fille
Ule kokosowe z masa kajmakową 216

Przepyszne ciasteczka, bez pieczenia, wymagają jednak specjalnej foremki w kształcie ula ;) Łatwe do zrobienia, niezbyt pracochłonne. Na blogu znajdziecie już orzechową wersję tych ciasteczek, te, które pokazuję Wam dzisiaj są kokosowe, z karmelowym nadzieniem i odrobiną alkoholu. Smakują wybornie! Polecam :) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw(...)facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki na ciasto: 200 g wiórków kokosowych 1 białko 200 g cukru pudru Wszystkie składniki wymieszać i długo ugniatać. Gotową masą wypełniać foremki prawie w całości. Następnie palcem lub wąską szpatułką ciasto dognieść do brzegów foremki, by została mała, podłużna luka w środku. Delikatnie otworzyć foremkę i wyciągnąć ciasteczko w kształcie

Domowa cukiernia Ewy
Groch z olejem rzepakowym 128

rzepakowym to jedno z dań, które musi znaleźć się na wigilijnym stole w moim domu rodzinnym (okolice Zamościa). Obowiązkowo z dodatkiem oleju rzepakowego tłoczonego na zimno - ma bardzo ciekawy, orzechowy smak i jest podstawowym dodatkiem wielu potraw. Wersję ilustrowaną tego przepisu znajdziecie  tutaj .  2 szklanki żółtego grochu łupanego sól pieprz majeranek 1 cebula olej rzepakowy tłoczony na zimno(...)godzin. Po tym czasie groch nastawić, zalać wodą i gotować do miękkości. Groch ma być dobrze ugotowany, nawet rozgotowany. Następnie rozgnieść go porządnie tłuczkiem do ziemniaków na gładką masę. Groch doprawić solą,  pieprzem i odrobiną majeranku. Cebulkę pokroić w kostkę. Podsmażyć na oleju rzepakowym tłoczonym na zimno. Puree z grochu podawać polane smażoną cebulką z olejem na wierzchu. (adsbygoogle

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Ptysie „serduszka” 215

Dzisiaj przepis na ptysie w kształcie serc, idealne na zbliżające się Walentynki. Małe pyszności wypełnione bitą śmietaną… Jeżeli posmakowały Wam moje eklerki z kremem orzechowym , to te słodkie serduszka również przypadną Wam do gustu Składniki: Ciasto parzone: 4 jajka 1 szklanka mąki 1 szklanka mleka 125 g masła mała szczypta soli Nadzienie: 500 g śmietany kremówki 30% 2 łyżki(...)parzone: Zagotować mleko z masłem i szczyptą soli. Ustawić ogień na najmniejszy, wsypać mąkę i energicznie mieszać, aż składniki się połączą. Ostudzić. Następnie dodać jajka i wszystko dokładnie połączyć. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać serca na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Między sercami zostawić trochę miejsca bo urosną. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około

Oryginalny smak
MIODOWE CIASTO Z ORZECHAMI LASKOWYMI 204

Zapraszam na imprezkę orzechową;) Główny składnik orzechy laskowe...główna atrakcja...łupanie;))) Wpadniecie???Składniki; 250 g masła, 150 g mąki, 220 g płynnego miodu, 150 g mielonych orzechów laskowych, 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 4 jajka 200 ml śmietanki 36 %, 100 g czekolady gorzkiej, 1 łyżeczka masła Wykonanie; ucieramy masło w mikserze, dodajemy miód, a następnie po jednym jajku(...)oddzielnej misce łączymy mąkę, orzechy i proszek do pieczenia, suche składniki dodajemy do masy maślanej i miksujemy, przygotowujemy tortownicę /24 cm/, wykładamy papierem do pieczenia, nastawiamy piekarnik na 160 stopni i pieczemy ok 50 minut, do suchego patyczka studzimy, przygotowujemy krem...czekoladę rozpuszczemy z masłem w kąpieli wodnej...kremówkę podgrzewamy prawie do wrzenia...powoli dolewamy do czekolady i ściagamy miskę

Anioły w kuchni
Tarta migdalowa z gruszkami 181

mielone migdały i mąkę ziemniaczaną.Przygotowanym wcześniej ciastem wykładamy foremkę do tart. Na ciasto wlewamy trochę masy migdałowej, tyle by przykryła dno. Następnie układamy gruszki i zalewamy je resztą masy migdałowej.Tartę pieczemy 35 minut w temperaturze 180°C.Upieczoną tartę lekko odstawiamy do wystudzenia. W między czasie robimy karmel.Pozostały cukier (50 g) wraz z 3 łyżkami wody podgrzewaùmy(...)natychmiast 50 g masła. Energicznie mieszamy. Gdyby karmel zbyt szybko zastygał można go lekko podgrzać. Gotowym karmelem polewamy tartę i posypujemy płatkami migdałowymi.  Przepis zamieszczam w ramach akcji "Orzechowy tydzień" zorganizowanej przez Atinke z bloga "Tak sobie pichcę

Przysmaki Karolki
Domowe lody truskawkowe 44

efekt bez maszynki? W tym wypadku warto wykazać się cierpliwością i konsekwencją. Od momentu wstawienia lodów do zamrażalnika staraj się regularnie mieszać masę przy pomocy widelca lub łyżki. Wystarczy powtarzać to mniej więcej co godzinę, aby napowietrzyć masę i uniknąć wytworzenia dużych kryształków lodu. Pamiętaj również, że długo mrożone lody zawsze będą twarde – zwłaszcza, jeśli zawierają w sobie soczyste(...)lody truskawkowe Przygotowanie lodów rozpocznij od zrobienia musu truskawkowego. Owoce umyj, pozbaw szypułek, a następnie zmiksuj przy pomocy blendera na gładką masę. Jeśli chcesz, aby w lodach były kawałki truskawek, wybierz tryb pulsacyjny i przerwij miksowanie, kiedy w masie wciąż będą cząstki owoców. Następnie schłodzoną śmietankę ubij na sztywno, uważając aby nie powstały w niej grudki. Jeśli je zauważysz, taka

okolicepalnika.pl
Farfalle z polskim "pesto" pietruszkowym, czyli fusion w kolorach #omnomnom 157

omnomnom, które są głównym składnikiem konkursowych zmagań. Tematem konkursu jest kuchnia fusion, a więc pozwoliłam sobie na pogrywanie z tradycją ;) i tak oto powstało polskie pesto pietruszkowe z wyraźną, orzechową nutą ;). Danie poza faktem, że jest przepyszne, ma jeszcze tę zaletę, iż stanowi tańszą wersję klasycznej potrawy tak, aby każdy mógł sobie na nie pozwolić. FARFALLE Z POLSKIM "PESTO" PIETRUSZKOWYM(...)ząbki czosnku - 125 mililitrów masła - 50 gram startego wędzonego sera bez skórki, np. oscypek, rolada ustrzycka - sól - pieprz Przygotowanie: Wszystkie składniki umieszczamy w mikserze i miksujemy na gładką, jednolitą masę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy z makaronem ugotowanym na sposób al dente. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce

Życie zamknięte w smaku
Domowa nutella 197

końcu matka pogodziła się, że synek na kolacje je tylko krem czekoladowy ... ale teraz próbuje zamienić go na zdrowszą wersje :) Szybki krem czekoladowo - orzechowy z daktyli. Do smarowania chlebka, wypełniania naleśników lub rogalików, przekładania ciasta ... 100 g suszonych daktyli 4 łyżki ciemnego kakao  2 łyżki miodu ( alergicy mogą pominąć ) 2 kostki czekolady 85% 5 łyżek mielonych orzechów laskowych(...)mleka roślinnego Daktyle płuczemy pod bieżącą wodą i przekładamy do miseczki. Zalewamy wodą do przykrycia daktyli, zostawiamy na noc. Następnie wszystkie produkty miksujemy w wysokim naczyniu na gładką, gęstą masę. Gotowy krem przekładamy do słoiczka. Krem z dodatkiem mleka zjadamy w ciągu tygodnia. Inspiracja:  Jadlonomia

Atlas Smaków
9. Placuszki bez mąki 192

mąki, więc są lekkie i puszyste. Co tu dużo mówić. Jak każde placuszki, pyszne są na zimno i na ciepło, bez dodatków i z dodatkami (np. masło orzechowe czy cukier puder). Z moim facetem delektowaliśmy się nimi bez "ulepszaczy" i takowe proponuję. :) Składniki: - 2 jajka - 120g jogurtu naturalnego - 4 łyżki otrębów (ja dałam 2 owsianych SANTE i 2 gryczanych) - łyżka(...)rozgniecione na miazgę Rozdzielamy jajka na żółtka i białka. Żółtka miksujemy z jogurtem i otrębami, a białka wraz z ksylitolem ubijamy na sztywną pianę. Delikatnie łączymy pianę z poprzednią masą. Smażymy na patelni pod przykryciem z minimalną ilością tłuszczu lub bez, pamiętając, że 1 łyżka masy=1 placuszek. Smacznego

Be Fit Be Strong
Kruche babeczki orzechowe 207

Kruche babeczki orzechowe to od lat specjalność mojej mamy. Delikatne, kruche, wytrawne ciasto świetnie pasuje do słodkiego nadzienia z kawałkami orzechów, które na zewnątrz jest chrupkie, a w środku miękkie. Są pyszne, bardzo łatwo je przygotować i nie wymagają też wielu składników. Jedyną wadą tych babeczek jest to, że trudno poprzestać na jednej :) Przepis na około 36 mini babeczek. Ciasto(...)szklanka mąki pszennej • 100 g masła • 100 g kremowego serka naturalnego (np. Bieluch) Masa: • 2 jajka (w temperaturze pokojowej) • ¾ szklanki brązowego cukru • 1 łyżka miękkiego masła • ¾ szklanki posiekanych orzechów włoskich • ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego (lub 2-3 krople olejku waniliowego) Mąkę przesiać, dodać zimne masło podzielone na mniejsze kawałki i serek naturalny. Wszystko razem dobrze posiekać, a na końcu zagnieść krótko

Trzeci talerz