masa orzechowa - 2000 przepisów (strona:87/134)

CIASTO Z DELICJAMI I KOLOROWYMI GALARETKAMI 294

Szukacie nowego pomysłu na ciasto? Galaretki,delicje,brzoskwinie ....bogactwo smaku...przekonajcie się sami.Ciasto niezwykle efektowne,bardzo pyszne i łatwe. Biszkopt orzechowy:   5 jajek 15 dag zmielonych orzechów 5 łyżek cukru  5 łyżek mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Ubić białka,dodając po łyżce cukru,następnie żółtka i lekko wymieszać.Zmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i dodać(...)ciasta,na końcu zmielone orzechy - dokładnie wymieszać.Wylać na blaszkę o wymiarach 34x24 cm i piec ok 30 min w 180 st C.   Masa śmietankowa:   1/2 l śmietany kremówki zielona galaretka ewentualnie 2-3 łyżki cukru pudru   Dodatkowo:  2 galaretki niebieskie 1 galaretka czerwona delicje o smaku malinowym dżem malinowy brzoskwinie w puszce  Niebieskie galaretki

Niespełnione zdolności kulinarne
Bezglutenowy i wegański chlebek bananowy 239

termoobiegu. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. W miseczce wymieszać mąkę, zmielone migdały, proszek do pieczenia, sól. W misie malaksera umieścić banany, mleko, olej, cukier, zmielić na gładką, płynną masę (można też rozgnieść banany widelcem i dodać resztę składników,wymieszać). Dodać mąkę, wymieszać dokładnie, do połączenia, ja nadal do tego używam malaksera. Dodać bakalie, wymieszać. Ciasto przelać do formy, wyrównać, wstawić(...)nagrzanego piekarnika, piec ok. 45-50 min, do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika, wystudzić na kratce w formie. Pokroić w plastry, podawać z dżemem lub masłem orzechowym. Smacznego! Bezglutenowy i wegański chlebek bananowy Bezglutenowy i wegański chlebek bananowy listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='1 szklanka zmielonych na mąkę migdałów (może być też półtora szklanki

moj przepis na
Wilgotne, orkiszowe ciasto marchewkowe z kremem cynamonowym na Halloween i nie tylko (wegańskie) 219

łyżki ksylitolu - 2 łyżki masła orzechowego - 1 łyżeczka sody oczyszczonej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na opcjonalny krem: (świetnie smakuje również bez niego) - 125g serka kremowego naturalnego (Apetina, wegańskiego - Valsoia) - 1-2 łyżeczki cynamonu - 1 łyżeczka miodu/syropu klonowego Banany obieramy, kroimy na kawałki, umieszczamy wraz z ksylitolem i masłem orzechowym w misie blendera i miksujemy do otrzymania gładkiej konsystencji(...)składników. Marchew obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, bądź rozdrabniamy w malakserze. Orzechy włoskie drobno siekamy i wraz z rodzynkami oraz startą marchwią dodajemy do wcześniej przygotowanej masy i porządnie mieszamy. Jeżeli mamy tortownicę z odpinanym spodem - wykładamy dno papierem do pieczenia, zapinamy, nożyczkami odcinamy nadmiar papieru, a boki za pomocą pędzelka natłuszczamy olejem, jeżeli nie - natłuszczamy całość

Be Fit Be Strong
masło słonecznikowe // homemade sunbutter 158

english recipe scroll down Pozostaniemy w klimacie maseł orzechowych i tym podobnych :) Dzisiaj proponuję masło z ziaren słonecznika. Jest przepyszne! Ma niezbyt ciekawy kolor, ale smak za to jest bardzo ciekawy :) Spróbujcie, polecam! :) English version: (makes 1 jar) MASŁO SŁONECZNIKOWE  przepis autorski // 1 słoik (jak na zdjęciu) ~350g ziaren słonecznika ~sól, cukier - do smaku Słonecznik podprażyć na patelni, ostudzić(...)przełożyć do misy miksera i miksować do momentu uzyskania gładkiej, lejącej masy. Doprawić do smaku, przełożyć do słoika. Smacznego! :) P.S. Zapraszam do polubienia chili&sugar na FACEBOOK'U Like chili&sugar on FACEBOOK

chili & sugar
Torcik mocca z orzechami 141

Przepyszny , kawowo- orzechowy torcik dla słodyczomaniaków . W sam raz do popołudniowej kawy na podwieczorek. Smakuje wybornie, poprawia nastrój i uzależnia ;) Polecam i życzę smacznego . składniki na 2 porcje 1 opakowanie  herbatników ( około 350 g ) kostka masła 1/2 szklanki cukru pudru 1 żółtko 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 1 szklanka mocnego naparu kawy orzechy włoskie do dekoracji około 200g przepis Masło(...)ucieramy z cukrem na gęstą masę, dodajemy żółtko i po trochu kawę w proszku nie przestając ucierać , dopóki masa nie będzie bardzo gładka. W zimnym naparze kawy namaczamy herbatniki i układamy je warstwami . Każdą warstwę pokrywamy utartym kremem i przykładamy następną warstwą herbatników , potem znowu krem itd do wyczerpania ciastek .Wierzch i boki smarujemy kremem i dekorujemy połówkami orzechów włoskich

Smakowite Dania
Bananowe placuszki 303

kolejne naczynie i wrzuć do niego rozgniecionego banana, „jaja”, wodę, roślinne mleko i syrop klonowy. Wszystko dokładnie zamieszaj, przelej do suchych składników i połącz tak, aby powstała gładka masa. Rozgrzej patelnię beztłuszczową.  Na rozgrzaną powierzchnię wlej niewielką ilość ciasta ( o objętości równej ¼ szklanki) i smaż, aż na wierzchniej stronie placka pojawią się bąbelki (ok. 2 minuty), przełóż na drugą(...)piecz, aż nabierze złocistobrązowej barwy (ok. 1 minutę). Najlepsze są na ciepło, tuż po przyrządzeniu. Podawaj ze świeżymi owocami, syropem klonowym, konfiturą. Moja propozycja: najpierw posmaruj placek warstwą masła orzechowego, potem konfiturą malinową (lub inną) i posyp płatkami migdałów.  Przepis na 12-15 placuszków

Roślinna - blog wegański
Wegańskie muffiny z granolą 196

wlej do suchych składników i zamieszaj do uzyskania gładkiej masy. Dodaj puree z warzyw oraz syrop klonowy lub pastę daktylową. Na koniec wsyp granolę i wmieszaj ją w ciasto. Masę wykładaj do przygotowanych foremek lub papilotek na muffiny (jeżeli pieczemy bez tłuszczu to warto zaopatrzyć się w silikonowe), najwygodniej jest zrobić to za pomocą łyżki do lodów   i wstaw(...)upieczeniu wyjmij babeczki na metalową kratkę i odczekaj- tak chociaż 10 min- aż lekko przestygną. Najlepiej smakują jeszcze na ciepło, przekrojone na pół i posmarowane masłem orzechowym

Roślinna - blog wegański
Ciasto Orzechowe z Karmelem i Bezami 515

orzechowe, z bezami i karmelem. Pamiętałam jedynie, że choć było bardzo słodkie to i też bardzo pyszne. Smak ciasta nie dawał mi spokoju, więc zabrałam się za jego przygotowanie. Orzechowe, mięciutkie dwa blaty przełożone kremem maślanym. Dodatek kwaśnej śmietany i cytryny nadał mu wyrazistości, karmel i chrupiące bezy… brzmi pysznie i słodko i tak też było. Dla mojego męża(...)mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia   Jajka ubijamy na puszystą pianę, stopniowo dodając cukier. Ubijamy, dodajemy delikatnie wodę. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i orzechami, stopniowo dodajemy do masy, ucierając na niskich obrotach miksera. Formę prostokątna o wymiarach 36 x 25 wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto i wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 40 minut

Made By Mom And Son
Orzeszki 212

rozgrzanej patelni do orzeszków do rumianego koloru, ok 2-3 min z każdej strony. Wyjąć i wystudzić. Krem orzechowy: 1 szklanka mleka pół szklanki cukru 3 żółtka 3 łyżki mąki 200 g masła 3 łyżki rumu lub likieru orzechowego pół szklanki zmielonych orzechów Wykonanie: Mleko zagotować z połową cukru. W misie miksera umieścić żółtka, resztę cukru i rum - utrzeć(...)żółtek. Tak zahartowane jajka przelać do mleka i ugotować ja budyń, cały czas mieszając. zdjęć z palnika i zostawić do wystygnięcia Masło utrzeć do otrzymania jasnej, puszystej masy. Dodać wystudzony budyń i utrzeć do połączenia. Na końcu dodać zmielone orzechy. Końcowe wykonanie: Połówki orzeszków nadziać masą i połączyć je w pary. Schłodzić w lodówce. Przed podaniem można oprószyć je cukrem

Panda i jej świat
Ciasto wiśniowo orzechowe 157

łyżki cukru pudru 1 łyżki żelatyny  2 łyżki przegotowanej wody  Wykonanie: Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę nie przerywając ubijania dodajemy po jednym żółtku. Do ubitej masy wsypujemy wymieszane orzechy z proszkiem do pieczenia delikatnie połączyć. Ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 C około 30 minut. Wiśnie ze słoiczków wykładamy(...)odsączenia. Syrop z wiśni rozcieńczyć w 3 szklankach wody.Trzy szklanki soku wiśniowego zagotować w pozostałym soku rozprowadzić budyń. Do ugotowanego budyniu dodajemy wiśnie, mieszamy dokładnie, wykładamy na przestudzone ciasto orzechowe, odstawiamy do ostygnięci. Ubijamy śmietanę z cukrem pudrem w trakcie ubijania dodajemy rozpuszczoną żelatynę w wodzie, ubitą śmietanę wykładamy na przestudzony budyń wiśniowy. Udekorować kakaem lub startą czekoladą.  Smacznego

kgwjanczewo
Tort rocher 206

włożyć orzechy na 10 min. następnie przełożyć je na ściereczkę i mocno nimi potrząsać i rozcierać, orzechy pozbawią się skórki bez problemu. Skala Smakowa : 9/10 bardzo słodki. Składniki na orzechowo - czekoladowe blaty bezowe: 6 białek 1 szkl. cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1,5 szklanki zmielonych orzechów laskowych, obranych z łupinek i podpieczonych na suchej patelni(...)Trzy tortownice o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (blaty bezowe można również upiec bez tortownic, odrysowując na papierze do pieczenia 23 cm okręgi i wykładając na nie masę bezową). W misie miksera umieścić białka. Ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier, łyżka po łyżce (co bardzo ważne - stopniowo) i cały czas ubijając. Dodać przesianą mąkę ziemniaczaną, zmiksować

Kubki smaku
Kotlety drobiowe z nutką chrzanu i orzechów. 197

nutką chrzanu i orzechów: 2 pojedyncze filety z kurczaka sól pieprz 1 porządna łyżka chrzanu startego samodzielnie (lub 3 łyżki chrzanu ze słoiczka) 1 łyżka zmielonych orzechów lub masła orzechowego 1-1,5 łyżki śmietany kwaśnej (jeśli korzystamy z chrzanu ze słoiczka to dodajemy jedynie 0,5 łyżki śmietany) duże jajko lub 2 małe mąka bułka tarta olej do smażenia(...)zwykle, oprószamy solą i pieprzem, odkładamy.       Chrzan mieszamy z orzechami i dodajemy tyle śmietany aby otrzymać gładką pastę. Każdego kotleta z jednej strony smarujemy masą chrzanową, panierujemy najpierw w mące, następnie w jajku i bułce tartej. Tak przygotowane kotlety smażymy na dobrze rozgrzanym oleju z dwóch stron, zaczynając od strony z masą chrzanową. Gotowe

Rozpustne gotowanie
Ciasto jabłkowo - orzechowo - kokosowe. 164

minut (do suchego patyczka). Blat kokosowy: Białka ubić na sztywną pianę. Dosypywać powoli cukier i mieszać tak długo, aż beza stanie się gładka i lśniąca. Wówczas dodać wiórki kokosowe. Masę wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec tak długo, aż ciasto nabierze złotego koloru (u mnie trwało to 30 minut). Krem(...)budyniowego i cukru ugotować budyń. Odstawić do całkowitego wystygnięcia. Masło/margarynę utrzeć z cukrem pudrem na gładki puch. Dodawać partiami zimny budyń. Na końcu wlać wódkę. Na ciasto orzechowo - jabłkowe wyłożyć krem i równomiernie go rozprowadzić. Przykryć blatem kokosowym. Życzę Wam miłego dnia

My simple kitchen
Ciastka -orzeszki 183

śmietany kremówki 4 łyżki cukru pudru lub według własnych smaków 250 g serka mascarpone 100 g startych orzechów włoskich Wykonanie: Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodać żółtka, śmietanę i ponownie utrzeć. Wsypać mąkę, proszek do pieczenia i utrzeć mikserem, a następnie zagnieść na jednolite ciasto. Z ciasta robić małe kuleczki wielkości orzecha laskowego i piec(...)wypiekania orzeszków. Uwaga Ciasteczka pieką się dość szybko i należy uważać, aby się nie przypaliły. Po upieczeniu odstawiamy połówki orzeszków do wystudzenia , a w tym czasie przygotowujemy krem orzechowy. Śmietanę z cukrem pudrem ubić na sztywno, dodać serek mascarpone, zmielone orzechy i ponownie ubić do połączenia się składników. Połówki ciasteczek napełniać kremem i sklejać dwie połówki razem. Przechowywać w chłodnym

O kuchni z uczuciem
Biszkopt z konfiturą morelową i orzechami 116

Ograniczam ilość wypieków świątecznych.  I skalę trudności wybieram tą, z jedną gwiazdką na pięć możliwych.  Oto właśnie jednogwiazdkowy biszkopt,  ale też pierwszogwiazdkowy, bo z akcentem światecznym, orzechowym. Wokół wszyscy prężnie, z zaangażowaniem i lubością, z przyzwyczajenia i rozpędu - czynią wszystko,  by święta mimo ograniczeń,  tęsknoty za tymi, których zabraknie, pozostały Świętami. Jak co roku(...)wykładamy papierem do pieczenia,  Jaja wbijamy do dużej miski  piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni. i ubijamy z cukrami na najwyższych obrotach miksera. Masa musi zwiększyć objetośc dwukrotnie i zbieleć. Gdy masa bedzie puszysta i biała, wlewamy olej, cały czas miksując. Następnie cienkim strumieniem wlewamy mleko,  miksujemy jeszcze przez moment i odkładamy mikser. Makę przesiewamy wraz

Kronika Piekarnika
Ekologiczne napoje roślinne i kremy Amandin! 169

Słyszeliście już o marce Amandin, producencie napojów roślinnych i kremów orzechowych? Ja dowiedziałam się o jej istnieniu dopiero jakiś czas temu. Przeglądając sklepy internetowe w poszukiwaniu innych smaków moją uwagę przykuł napój ryżowy z... truskawkami i bananem! Sama marka powstała w Hiszpanii i zajmuje się produkcją zdrowej, ekologicznej żywności. Składniki pochodzą z lokalnych upraw położonych w regionie Walencja, w których(...)jeszcze trochę podgrzać :) Na koniec przepis na bazie napoju ryżowego z baobabem, który przełamał słodycz dodatków i nadał mocno owocowej nutki :) Gofry wyszły puszyste, delikatne jak chmurka i mocno orzechowe. Do tego domowa, wiśniowa frużelina, masło kasztanowe, pyszna herbata migdałowa (która smakowała jak marcepan!)... i mamy śniadanie idealne ;-) *** GOFRY Z SERKA WIEDEŃSKIEGO /przepis autorski/ 100 g serka wiedeńskiego

Poranek na słodko
Placuszki z kaszy jaglanej :) 169

charakterystyczny zapach kaszy jaglanej. Są nieco suche, dlatego polecam jeść je np. z jogurtem bądź użyć większej ilości oleju kokosowego podczas smażenia. Świetnie smakują także z owocami czy masłem orzechowym. Są kruche i delikatne. Zrobione wersji "lekkiej" nadal są sycące i dostarczają energii na długo ;)  Składniki: 80 g mąki jaglanej  (Targroch) 1 jajko 1/2 dużego, dojrzałego banana(...)łyżeczka oleju kokosowego  (Targroch) rodzynki  (Targroch)  Przygotowanie: Olej kokosowy rozgrzej na patelni. Pozostałe składniki przełóż do miski i dokładnie wymieszaj. Nakładaj po ok. 1 łyżce masy na rozgrzaną patelnię. Zmniejsz ogień. Smaż z jednej strony przez ok. 2 minuty. Następnie przewróć na drugą i smaż pod przykryciem również ok. 2 minuty. Podawaj z ulubionymi dodatkami. U mnie

Zdrowie na języku :P
Naleśniki 218

ubić trzepaczką do podwojenia objętości. Mąkę przesiać. Wsypać do jaj, dodać, mleko i wodę gazowaną. Miksować 3 minuty, do dokładnego połączenia składników. Na patelni roztopić masło, jak będzie miało orzechowy kolor wlać do ciasta naleśnikowego. Zmiskować. Odstawiać na 1 godzinę, aby dobrze. Na dzbanku/misce ustawić sitko, przelać ciasto, aby nie było grudek w cieście. Na rozgrzanej patelni smażyć naleśniki, cienkie(...)każdy naleśniki jest zrobiony z około 80 ml ciasta naleśnikowego. Smażyć na lekko wyższej mocy palnika nie dodając tłuszczu. Ja smażę na 6 w 9 stopniowej skali mocy palnika. Masa serowa: 500-550 gr sera białego u mnie półtłusty 250 gr jogurtu naturalnego Wszystkie składniki zblendować. Naleśniki smarować serem dość grubo (na jednego naleśnika dawać jedną łyżkę z dużą górką

moj przepis na
.797. podwójnie jęczmienne śniadanie 178

placki z płatków jęczmiennych z mielonym młodym jęczmieniem podane z kokosowym masłem orzechowym ; kawa bananowa ~ PRZEPIS /1 porcja/ ~50-60g płatków jęczmiennych bio ~szklanka mleka (u mnie roślinne) ~jajko ~płaska łyżeczka sproszkowanego młodego jęczmienia ~opcjonalnie cukier/stevia do posłodzenia Płatki gotujemy w mleku (można to zrobić wieczorem, zaoszczędzicie dużo czasu :)), mieszamy z młodym jęczmieniem i słodzidłem, studzimy. Białko oddzielamy(...)żółtka. Żółtko dodajemy do płatków, a białko ubijamy na sztywną pianę, którą następnie delikatnie łączymy z masą. Na rozgrzanej, lekko natłuszczonej patelni smażymy placki. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego

breakfast of dreams

Proponowane wyszukiwania