Zapiekana kasza jaglana w sosie dyniowym z masłem orzechowym; śliwki Uwielbiam sobotnie poranki ^^ Lecę do książek,bo po południu trochę przyjemności i odpoczynku < 3 Przepis: ok.60g kaszy jaglanej + szklanka wody ok.100-150g pure z dyni hokkaido duża łyżka masła orzechowego 1/2 szklanki mleka roślinnego cynamon coś do posłodzenia +ew. kilka łyżek z dyni do przełożenia(...)osłodzenia Kaszę lekko podrażamy, zalewamy szklanką wody i gotujemy pod przykryciem. Lekko studzimy. W innej miseczce łączymy dynię, masło, mleko oraz słodzidło. Kasze mieszamy z 2/3 części sosu. Połowę masy przekładamy do kokilki, przekładamy samym pure, kładzaimy resztę kaszy i zalewamy resztą sosu. Pieczemy ok.35-40min. ---------------------- dziwnie mi tak ostatnio, jakaś chandra, jakieś takie zachwianie, bezradność, jakaś niepewność i strach wkradł
More food, love and dreamspotęgę" , dżem wiśniowy, masło orzechowe + banan Przygotowanie: Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę. Z kolei żółtka utrzyj z cukrem waniliowym. Do żółtek dodaj oba rodzaje mąki, puree z dyni, proszek do pieczenia i zmiksuj. Następnie dodaj ubite białka i lekko zamieszaj. Na patelni rozgrzej olej kokosowy i wylej masę. Smaż po kilka minut
Zdrowie na języku :Pmiodem, banan*z domowego chleba tostowego** masło orzechowe+mlekoTen zapach w trakcie pieczenia *.* Nocne rozmowy. Lekki uśmiech na twarzy. Chwila ciszy. Przepis:kilka kromek chlebajajko1/2 zmiksowanego banana30ml mlekacynamon, szczypta soli, ew. coś do posłodzeniaNaczynko smarujemy masłem. Wrzucamy pokrojony w kostkę chleb. Banana mieszamy z resztą składników i powstałą masą zalewamy chleb tak, aby wszystko zostało przykryte. Odstawiamy
More food, love and dreamssobie, że wieniec z cynamonem piekę tak często, że proporcje już mam w głowie, a nie pokazałam go Wam :) Nadrobię to niebawem, obiecuję. Dzisiaj pokażę Wam odkryte niedawno orzechowe bułeczki. Oryginalny przepis znajdziecie TAM. Te bułki są idealne. Kruchutkie, lekko chrupiące, miękkie w środku. O wspaniałym posmaku i zapachu orzechów. I, co bardzo ważne, na drugi(...)Mąkę przesiać, dodać sól, zmielone orzechy - wlać do tego drożdże z mlekiem, dodać jajko i masło. Całość zagnieść. Powinna wyjść dość luźna masa, która jednak nie powinna kleić się do rąk i ścianek naczynia. Ciasto przykryć i odstawić na dwie godziny do wyrośnięcia.Po dwóch godzinach ciasto zbić ręką, żeby odgazowało. Uformować
Codzienna kuchnia niecodziennaorzechowym lekko słonawym, i mus czekoladowy. Ciasto jest pyszne. Wytrawny mus czekoladowy przeplata się ze słodyczą ciasta a jajeczka potęgują rozkoszy smaku czekolady z zaskakującym lekko słonawym masłem orzechowym w środku. Mała tortownica. 3/4 kostki masła miękkiego szklanka cukru/ ksylitolu szklanka mąki ryżowej z pełnego przemiału/ lub pszennej 2 czekolady gorzkiej Wedel łyżeczka esencji waniliowej migdały zmielone(...)opakowanie gorzkiej czekolady w kąpieli wodnej. Dobrze wystudź. Miękkie masło miksujemy na puch z ksylitolem / cukrem ok 5 minut, po tym czasie dodajemy 1 jajko i znów miksujemy aż masa będzie jednorodna, wbij drugie i miksuj aż utworzy się jednorodny krem. Stróżką wlewaj wystudzoną gorzką czekoladę. Dodaj łyżeczkę pasty z wanilii lub esencji. Następnie dodaj przesiane kakao, proszek do pieczenia
AZgotuj!miłośnik om orzechowych smaków polecam kruche ciasteczka z masłem orzechowym . Wielbicielom korzennych aromatów proponuję zaś ciasteczka imbirowe z miodem i oczywiście tradycyjne pierniczki :-) składniki: 220 g miękkiego masła 1/2 szklanki cukru 2 łyżki mleka 1 łyżeczka cukru waniliowego 1/2 łyżeczki soli 2 1/2 szklanki mąki 3/4 szklanki suszonej żurawiny wykonanie: Masło zmiksowałam z cukrem na gładką, puszystą masę. Dodałam mleko
babka w formiecukru, ½ kostki masła, ½ kostki margaryny WYKONANIE Krokant orzechowy: Orzechy pokroić na ćwiartki. Wszystkie składniki podgrzewać w rondelku na małym ogniu ok. 10 min, nie gotować. Ciasto miodowe: Z podanych składników zagniatamy ciasto, dzielimy na 3 części. Ciasto wyłożyć do 3 foremek o wymiarach 38x22 cm. Na jedno ciasto wykładamy krokant orzechowy, pieczemy 20 min w 180 stopniach. Ciasta(...)gotowany: W ½ szkl. rozrabiamy mąki. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem, dodajemy budyń i zagotowujemy. Do gorącego budyniu dodajemy cukry waniliowe oraz masło i margarynę, miksujemy do połączenia składników. Gorącą masą przekładamy nasączone blaty ciasta, na wierzchu układamy ciasto z orzechami. Ciasto najlepiej smakuje po 1-2 dniach
słodki bratekmąką) 2 łyżki masła orzechowego szczypta soli pół banana jajko 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia ok. 100-150 ml mocnego naparu z herbaty (u mnie Sencha Silver Hamasa) + maliny (dostałam w promocji z 8 zł na 1 zł! :)) + paluszki w czekoladzie z zieloną herbatą Matcha Wszystkie składniki zmiksować w blenderze na gładką masę, która powinna być
Poranek na słodkomąki kukurydzianej 10 g masła orzechowego w proszku 2 jajka kilka kropli ekstraktu z wanilii (lub cukru waniliowego) szczypta soli 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka oleju kokosowego do natłuszczenia patelni (lub innego) łyżeczka syropu daktylowego pół Quest Bar'a Peanut Butter Supreme Wszystkie składniki oprócz oleju kokosowego i batonika zmiksować na gładką masę. Odstawić na 15 minut
Poranek na słodkomakiem – a właściwie masą z białego maku, fig, daktyli, marcepanu, orzechów i migdałów. Ciasteczka są kruche, pysznie, zakręcone, pełne bakalii. Ze względu na swój bogaty farsz doskonale będą pasować na Boże Narodzenie. Kruche ciasteczka z orzechami – właściwie orzechami ziemnymi w karmelu. Ciasteczka są kruche, delikatne, pysznie. Ze względu na swój orzechowo-karmelowy farsz doskonale pasują na Boże Narodzenie(...)zbyt słodkie, przygotowuje je się bardzo szybko, nie wymagają dużego nakładu pracy i są dosyć tanie w przygotowaniu. Orzechowo-migdałowe makaroniki z gorzką czekoladą – słodkie bezowe ciasteczka, które będą doskonałe do pochrupania podczas Świąt Bożego Narodzenia. Orzechowo-migdałowe makaroniki z gorzką czekoladą są idealne, kruche, rozpływające się w ustach, do tego te makaroniki przygotowuje się błyskawicznie. Można makaroniki przygotowywać
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięMoja wersja ciasta "amerykańskiego". Orzechowo- miodowa skorupka ładnie błyszczy na wierzchu ciasta i nie trzeba go już dodatkowo niczym dekorować. Jedno z moich ulubionych szybkich w przygotowaniu ciast. Składniki na blaszkę 33x21 cm: 6 jajek szklanka cukru 2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej szklanka oleju 4 jabłka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej(...)łyżeczka cynamonu glazura orzechowa: 15 dkg drobno posiekanych orzechów włoskich łyżka miodu 5 dkg masła łyżka cukru Białka ubić na sztywno ze sztywno ze szczyptą soli. Dodawać stopniowo cukier, ciągle miksując. Dodać żółtka, olej i chwilę jeszcze miksować. Obydwie mąki wymieszać z proszkiem, sodą i cynamonem i delikatnie połączyć z ubitą masą. Jabłka obrać, pokroić w kostkę
Maślane ciasteczkoszklanka masła orzechowego =prawie cały słoik=4-5 opiastych łyżek 60 g masła, w temperaturze pokojowej 1 szklanka miałkiego brązowego cukru 2 duże jajka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 tabliczka czekolady mlecznej 1 tabliczka czekolady gorzkiej Wykonanie: 1. Do wysokiej miski/gara (wysokiej, serio, przy niskich rozmiarach naczynia masz gwarantowane sprzątanie kuchni) wrzuć masło , masło orzechowe i cukier(...)sypnij przyprawy do piernika lub cynamonu. 3. Przesiej mąkę do osobnego naczynia. Dodaj sodę oczyszczoną i wymieszaj ją z mąką. 4. Dorzuć do gara z masą właściwą maślaną mąkę. Zmiksuj bądź dokładnie wymieszaj. 5. Posiekaj drobno czekolady . Dorzuć do masy. Nie miksuj. Dobrze wymieszaj. 6. Nadaj
Fiolka w kuchnirównież Mirabelka ; koniecznie sprawdźcie, jak! Orzechowe bezy z figami Składniki: (na 4 porcje) bezy: 3 białka 165 g cukru 50 g orzechów laskowych dodatkowo: 4 figi 2 łyżki miodu 300 ml śmietany kremówki (38%) Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec partiami dodając cukier. Na koniec dodać posiekane orzechy, delikatnie wymieszać łyżką. Z masy uformować 4 okrągłe bezy na blasze
Pożeraczka, czyli raz adobrzenastępnie dodawać stopniowo do masy na przemian ze śmietaną. W oddzielnym naczyniu wymieszać brązowy cukier, orzechy oraz cynamon. Formę na babkę (ok 26 cm z kominem) wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Ciasto podzielić na 3 części a następnie pierwszą cześć wyłożyć do formy, równomiernie rozprowadzić i obsypać 1/3 części mieszanki orzechowo-cynamonowej. Przykryć drugą częścią ciasta i ponownie
Złote przepisyTworzy się kolejny tort;) Jego bazą jest pyszny orzechowo- kawowy biszkopt. Pyszny, rozpływający się w ustach. Mocno orzechowy, wprost idealny;) Przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki Polecam:) Składniki: 300 ml orzechów (to 100 g) 220 g mąki pszennej 300 g cukru 2,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 6 jajek 50 ml wody zimnej szczypta(...)soli Wykonanie: Orzechy zmielić, odstawić. Żółtka utrzeć z cukrem na jasną puszystą masę. Następnie dodać do nich wodę, zmiksować. Kolejno do masy żółtkowej dodajemy zmielone orzechy, mąkę, szczyptę soli oraz kawę, miksujemy. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno białka. Gdy będą sztywne stopniowo dodajemy je do masy żółtkowej i mieszamy do połączenia się składników. Gotową masę przekładamy do blaszki
Krakowskie smaki Ani