masa orzechowa - 2000 przepisów (strona:80/134)

Wysokobiałkowe ciasteczka z mąki kokosowej 188

ciasteczek: 70g mąki kokosowej  30g kremu kokosowego lub masła orzechowego 60g odżywki białkowej waniliowej lub kokosowej 30g wiórek kokosowych 30g oleju kokosowego Nadzienie: 165g mleczka kokosowego lub light 30g wiórek kokosowych 40g mąki kokosowej Przygotowanie: Olej kokosowy roztopic w rondelku, przelać do reszty składników. Dolać wody do masy i ugniatać ręką tak aby ciasto było delikatnie lepkie. Robimy kuleczki

Czarnawisienka
Sernik M&Ms z białą czekoladą 175

małych kuleczek i do tego białej czekolady . Smakuje obłędnie i jest prosty w przygotowaniu. Składniki ; Spód ciasteczko-wy ; 150 g herbatników maślanych  50 g margaryny lub masła  Masa serowa:  1kg sera trzykrotnie zmielonego  paczka M&Ms lub drażetek czekoladowych (najlepiej 150 g)' 1 całe jajko 2 żółtka 150 ml śmietanki 30 % 2 tabliczki białej czekolady(...)kąpieli wodnej . W tym czasie miksujemy składniki tylko do momentu połączenia  nie za długo żeby nie napowietrzyć masy serowej . Pod koniec dodajemy roztopioną czekoladę delikatnie szpatułką mieszamy z masą serową . Wyciągamy nasz ciasteczko wy spód wylewamy na niego masę serową . Wkładamy do piekarnika (piekłam w kąpieli wodnej - nalewam do żaroodpornej miski wodę i kładę na spód piekarnika , piętro wyżej

Wypieki Uli
Pieczarki o smaku Cappucino orzechowym . 113

mogłam wytrzymać i też je upiekłam :) przepisu użyczyła mi  Danusia . Nie była bym sobą gdyby coś troszkę nie pozmieniała , a więc dodałam ekstrakt z wanilii i kawę Cappucino orzechowe . Całkiem zmieniło smak i nie były takie mdłe . ciasteczka są baaardzo kruche takie do herbatki :) Chętnych zapraszam do wypróbowania :) Ciasteczka podałam na New Hollis Gold Bogucice . Składniki(...)szklanka cukru pudru 2 płaskie łyżki   cappucino orzechowego  150 g masła   1 jajko kakao gorzkie butelka lub przyrząd do wycinania otworów w muffinkach Wykonanie : Masło ucieramy mikserem z przesianym cukrem pudrem. Do utartego masła wbijamy całe jajko, dodajemy esencję waniliową . Ucieramy do połączenia składników, aż masa będzie gładka. Przesiewamy mąkę ziemniaczaną , zmielone migdały  mąkę

Sama słodycz i szczypta chili
Migdały i brzoskwinie. Ciasto. 134

posypania wykonanie: Masło rozpuszczamy w rondelku od chwili aż nabierze orzechowego aromatu. Odstawiamy do wystygnięcia. W tym czasie ubijamy mikserem białka z cukrem. Gdy będą już gładkie i lśniące dodajemy do nich mąkę pszenną i migdałową oraz uprażone na suchej patelni migdały. Mieszamy. Na końcu dodajemy wystudzone masło. Masę przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem

Przysmaki Karolki
Domowe tahini 146

nasiona staną się lśniące, a cała kuchnia wypełni się orzechowym aromatem. Uważaj jednak, aby ich nie przypalić – wówczas stanie się gorzki. Przespyp do blendera i poczekaj chwilę, aż nieco przestygnie. Zamknij pokrywę i zacznij miksować jednocześnie powoli dolewając 4 łyżki oleju sezamowego. Miksuj do momentu uzyskania jednolitej masy. Przełóż do słoika. Tahini możesz przechowywać kilkanaście dni w lodówce

Roślinna - blog wegański
Brazylijskie bułeczki 146

takie bułeczki znaleziony tutaj...bułeczki upieczone z okazji akcji orzechowej i w wspólnego gotowania z Formułą z okazji GP Brazylii, które organizuje Daria. Na ciasto: 2 szkl.mąki 1/2 szkl. mleka kulka drożdży wielkości dorodnego orzecha laskowego 30 g masła jajko 3 łyżki cukru szczypta soli Na masę: 3/4 szkl. wiórków kokosowych 1/3 szkl.mielonych migdałów [orzechów] 1/3 szkl. cukru

Moje domowe kucharzenie
DOMOWA NUTELLA, BEZ LAKTOZY, BEZ GLUTENU, BEZ CUKRU - NAJLEPSZA 187

dosłowne uszy trzęsą, najlepiej łyżeczką i to prosto ze słoika... :-) Odkąd odkryłam pastę z orzechów laskowych bez dodatków, skradła ona moje serce, samemu nie uzyskamy idealnej gładkości takiej masy (kiedyś sama prażyłam orzechy i miksowałam je, smakowo były super, ale konsystencja pozostawiała wiele do życzenia, no chyba, że dysponujemy blenderem wysokoobrotowym, ja takowego niestety nie posiadam). Taka domowa nutella jest(...)kwiatu kokosa lub syropu z agawy (u mnie 120g) lub trochę mniej płynnego miodu o neutralnym smaku - 2 łyżki dobrego kakao - 8-10 łyżek mleka roślinnego (może być orzechowe, migdałowe, ryżowe, itp.) - ziarenka z 1/3 laski wanilii - 2 łyżki oleju z orzechów laskowych (lub dowolnego innego) Awokado umyć, przekroić na pół, wydrążyć łyżką miąższ i umieścić w misce, dodać kakao

Smaczne Zdrowe
Kokosowe kuleczki jaglane (typu rafaello) 108

Kokosowe kuleczki jaglane to pomysł na nieco zdrowsze a'la rafaello. Wbrew pozorom kasza jaglana nie jest tutaj mocno wyczuwalna. Kuleczki w smaku są lekko słodkie, a cała masa jest bardzo delikatna. Jeżeli macie ochotę na bardziej tradycyjne rafaello to zachęcam do przygotowania kuleczek z  TEGO przepisu. Kokosowe kuleczki jaglane najlepiej przygotować dzień przed podaniem, ponieważ muszą być mocno(...)malibu 1 łyżka oleju kokosowego 100 g kaszy jaglanej (około 1/2 szklanki) 1 szklanka wody szczypta soli Kaszę jaglaną wsypać na suchą patelnię. Prażyć do momentu, aż poczujemy lekko orzechowy zapach. Uprażoną kaszę wsypać na sitko i przelać wrzątkiem. Następnie wsypać ją do garnka. Zalać 1 szklanką wody i lekko posolić. Gotować pod przykryciem na średnim ogniu. Gdy cała woda

Ugotować
Placek orzechowo-jeżynowy (bez mleka) 186

mojprzepisna.pl | Placek orzechowo-jeżynowy (bez mleka) Tak to jest jak się zaczyna pieczenie ciasta z przeświadczeniem, że wszystkie składniki są, a jak już mąką przesiana, owoce umyte, okazuje się, że jednak nie wszystko jest. Tak było i w tym przypadku, miało być kokosowo-malinowe a wyszło orzechowo-jeżynowe :-). Ciasto jest bardzo fajne, smaczne, proste i niekłopotliwe. Myślę(...)żółtek z dużych jaj (rozmiar L) w temperaturze pokojowej 100-180 gr cukru (u nas 100 gr, ale następnym razem dam 50 gr, ponieważ pianka orzechowa jest dość słodka) Składniki na warstwę orzechowo-owocową: 6 białek z dużych jaj (rozmiar L) w temperaturze pokojowej 200 gr cukru 2 budynie waniliowe (bez cukru po 40 gr każdy

moj przepis na
Gofry żytnie - również dla diabetyków. 157

podania: * sos czekoladowy bez cukru: łyżka kremu kakaowo-orzechowego ze stewią  + 4 łyżki mleka *  musli orkiszowo-żurawinowe * herbata Gyokuro Przygotowanie: Żółtko utrzeć ze stewią, w drugim naczyniu białka ubić na sztywną pianę z odrobiną soli.  Resztę połączyć, następnie dodać utarte żółtko, na końcu ubitą pianę.  Powstałą masę przelać do natłuszczonych foremek i piec około 4 minut

Poranek na słodko
Tort kokosowo - orzechowy 106

Dzisiaj zapraszamy na pyszny tort kokosowo - orzechowy, z przepysznym biszkoptem czekoladowym z  tego  przepisu. Z dodatkiem kokosa i siekanych orzechów włoskich. Jest pyszny, mięciutki, na pewno przypadnie każdemu do gustu. Jedyną wadą tego tortu jest to, że tak szybko się  kończy! :) Biszkopt czekoladowy (przepis  tutaj ) Masa kokosowa: 3 szklanki mleka 250 g. wiórek kokosowych 3/4 szklanki

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Cukiniowe brownie z orzechową polewą, Żarnowiec-Krosno-Odrzykoń 150

czekolady Składniki na polewę (wg własnego pomysłu): 3 łyżki masła orzechowego kilka łyżek ulubionego mleka ½ tabliczki gorzkiej czekolady, połamanej na mniejsze kawałki W jednej misce wymieszaj mąkę z sodą, proszkiem do pieczenia, kakao i solą. W drugiej zmiksuj jajka z olejem, kawą i cukrem. Wsyp 2/3 suchej mieszanki do masy jajeczno-kawowej i wymieszaj, ale niezbyt dokładnie (ważne). Do pozostałej

Qlinarnie i Qlinarnie
Mazurek z orzechami laskowymi i czekoladą 135

Najlepszy mazurek! Genialny, kruchy orzechowy spód i mleczna czekolada! Czego chcieć więcej ;) Inspiracja : Kwestia Smaku Składniki: spód:  170 g maki pszennej tortowej 120 g zmielonych orzechów laskowych ( kupiłam całe orzechy i zmieliłam drobno blenderem ) 3,5 łyżki cukru 150 g zimnego masła jajko masa: 3 tabliczki mlecznej czekolady z orzechami 80 ml śmietanki 30 % dodatkowo 3 łyżki zrumienionych

Atlas Smaków
3. Pancakes z ricotty 154

oliwy i rozsmarowujemy je za pomocą silikonowego pędzelka. Nakładamy masę na patelnie pamiętając, że 1 łyżka = 1 pancake i smażymy przez 2-3 minuty z każdej strony na małym ogniu. W następnych kolejkach nie używamy już oliwy. Nam smakowały bez dodatków, ale śmiało można dodać na wierzch masło orzechowe, bądź cukier puder.  Smacznego

Be Fit Be Strong
Proteinowe batoniki z orzechami na drugie śniadanie | dietetyczne, bezglutenowe | przepis z odżywką białkową 217

laskowych 2 łyżeczki stewii  Przygotowanie: Płatki owsiane i masło orzechowe zalewamy gorącą wodą lekko ponad poziom płatków i odstawiamy do wchłonięcia wody. Wbijamy białka oraz dodajemy stewię i odżywkę białkową. Mieszamy. Dodajemy orzechy. Przekładamy do sylikonowej formy na keks. Pieczemy ok. 15-20 min w 180 stopniach. Upieczoną masę przekładamy na deskę i kroimy na 9 paseczków

Czarnawisienka
BEZA Z TRUSKAWKAMI I RABARBAREM 174

pieczenia rysuję okrąg o średnicy 23 cm. Łyżką rozsmarowuję masę na wyrysowanym polu. Wstawiam do nagrzanego pieca, piekę ok. 50-55 minut. Jeśli beza zacznie delikatnie brązowieć, zmniejszyć temperaturę i przykryć bezę folią aluminiową. Studzę chwile w piekarniku, następnie na kratce do całkowitego wychłodzenia. krem: 500 ml mleka orzechowego domowej roboty 2 łyżki skrobi ziemniaczanej/kukurydzianej 1/2 szklanki cukru kilka kropel

W kuchni Karmel-itki
Placek owsiany z prażonym jabłkiem :) 170

jagodowo - borówkowy bez cukru, domowje roboty oraz masło orzechowe crunchy  Przygotowanie: Płatki zalej wrzącą wodą i odstaw na 10-15 minut do napęcznienia. Jabłko obierz i pokrój w kostkę. Upraż w garnku z niewielką ilością wody.  Namoczone płatki wymieszaj z pozostałymi składnikami.  Na patelni rozgrzej olej, wlej masę owsianą, zmniejsz ogień, na wierzchu ułóż prażone jabłka, przykryj

Zdrowie na języku :P
Orzechowe placuszki jaglane z piekarnika 248

kaszy jaglanej- waga przed ugotowaniem 40g mielonych migdałów 50g masła orzechowego Myprotein 2 małe jajka 30g żurawiny suszonej 30g miodu cynamon PRZYGOTOWANIE: Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu i wystudzić Do kaszy dodać jajka, migdały, masło, miód i dokładnie wymieszać lub zmiksować Dodać żurawinę i cynamon i ponownie wymieszać Masę wykładać łyżką na blachę z papierem do pieczenia i formować

peanutbuttermonster
Jesienne ciasto orzechowe 152

właściwie banalne ciasto, a daje tyle przyjemności :) Częstujcie się! Zapraszam na jesienne ciasto orzechowe."Składniki:5 jajłyżka ekstraktu waniliowego łyżka ekstraktu goździkowegołyżka ekstraktu cynamonowego200 g cukru60 g orzechów laskowych250 g mąkiłyżka mąki ziemniaczanejłyżeczka proszku do pieczeniaSposób przygotowania:Jajka ubijamy razem z cukrem na puszystą masę, następnie dolewamy ekstrakty i lekko mieszamy.W oddzielnej misce łączymy ze sobą mąkę ziemniaczaną

Słodkie Przyjemności
Babeczki z kremem orzechowym 171

Małe babeczki wypełnione orzechowym kremem to moja propozycja na umilenie świątecznego czasu a także fajna jadalna dekoracja stołu :)Składniki:babeczki- 250 g mąki pszennej- 125 g masła- 100 g śmietany 30 %- 1 łyżka cukru pudru- 1 żółtko- skórka otarta z 1 cytrynymasa- 100 g zmielonych orzechów włoskich- 3 łyżki cukru pudru- 4 łyżki śmietany 30 %Przygotowanie:Wszystkie składniki(...)babeczki przesiekać, następnie zagnieść ciasto, uformować kulę i odstawić je do lodówki na co najmniej 30 minut. Orzechy, cukier i śmietanę łączymy tak by powstała gęsta masa. Schłodzonym ciastem wylepiamy foremki na babeczki i wypełniamy je przygotowaną masą. Pieczemy je w 200 C na rumiany kolor przez około 25 minut

Zainspirowana w kuchni