masa orzechowa - 2000 przepisów (strona:71/134)

Muffinki z Oreo 102

szkl jajko, 1 szt olej, 50ml masło orzechowe, 2-3 łyżki Przygotowanie Foremkę na muffiny wykładamy papilotkami. Ciasteczka Oreo składamy po 2 sztuki. Przekładamy masłem orzechowym i smarujemy wierzch. Osobno mieszamy składniki suche i osobno mokre, później razem łączymy, mieszamy do całkowitego połączenia. Na dno papilotek wylewamy po pół łyżki masy, układamy ciasteczka Oreo i zalewamy resztą masy kakaowej. Pieczemy

Gotowanie moimi oczami
Tort Minecraft 298

garnku rozpuszczamy masło, dodajemy pianki i mieszamy na małym ogniu aż zupełnie się rozpuszczą. Dodajemy masło orzechowe, mieszamy do uzyskania jednolitego koloru, dodajemy ryż i dokładnie mieszamy. Całość można robić na małym ogniu, bo pianki, kiedy stygną, bardzo szybko sklejają ryż. Masę wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, nakładamy na górę dodatkowy arkusz i mocno dociskamy szklanką lub innym

Ciastkozercy
Tort bezowy słodko - słony 181

Wprowadziłam tez inne zmiany - zamiast krówek użyłam masy kajmakowej (może przez to było tak słodko), upiekłam dwa blaty i dodałam rodzynki i orzechy laskowe. Mimo wszystko tort miał bardzo ciekawy i nietuzinkowy smak. Mi smakował najbardziej gdy beza trochę zmiękła pod wpływem kremu. Myślę, że bezowiec przypadnie do gustu wielbicielom masła orzechowego bo to podobne klimaty. Chętnie zrobię go jeszcze

happycreatiff.blogspot.com
Murzynek z cukinią 141

masło o temp pokojowej ucieram z pudrem i cukrem z wanilią na puch, cały czas miksując wbijam po jednym jajku, drugie dodaję do masy dopiero gdy pierwsze się połączy. Wlewam cienkim strumieniem olej. Do puszystej masy dodaję stopniowo na przemian mąkę ze śmietaną mieszając mikserem na najniższych obrotach lub szpatułką ręcznie, dodaję startą cukinię –ze skórką, mieszam.  Tak przygotowane(...)łyżką-ciasto jest dość gęste i takie ma być. Piekę w temp 170 *c przez 1 godzinę i 10 minut-do suchego patyczka. Zimne ciasto polewam polewą mleczną posypuję orzechowym kro kantem. Słodkich wypieków

Wanilia i Kardamon
Świąteczna beza orzechowo-cynamonowa 141

łyżeczki soli Krem czekoladowo-cynamonowy - środek: - 65g miękkiego masła - 75g cukru pudru - 30g gorzkiej czekolady - 1/2 łyżeczki cynamonu - 1/2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią - 2 łyżki śmietany tortowej Krem orzechowy – góra: - 50g miękkiego masła - 70g cukru pudru - 60g mielonych orzechów włoskich - 2 łyżki śmietany tortowej - starta skórka z 1 dużej pomarańczy Posypka: - 10g siekanych orzechów laskowych łuskanych - 10g siekanych(...)robimy podobnie. W mikserze ucieramy masło z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy orzechy, startą skórkę z pomarańczy, śmietanę i wszystko razem łączymy. Zabieramy się za złożenie całości. Najpierw na większą bezę nakładamy równomiernie krem czekoladowo-cynamonowy. Przykrywamy mniejszą bezą i na jej wierzchu rozsmarowujemy drugi krem – orzechowy (można też nałożyć krem za pomocą rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdki

Kuchenne Wariacje
Eklery z kremem orzechowym 220

połączą. Ostudzić. Następnie dodać jajka i wszystko dokładnie połączyć. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać eklery (lub nakładać łyżką) na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Między eklerkami zostawić trochę miejsca bo urosną. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 30 minut. Ostudzić i przekroić wzdłuż.Krem orzechowy:Zagotować 1,5 szklanki mleka. Mąkę, cukier, żółtka, 1 szklankę

Oryginalny smak
Babeczki z kremem z masła orzechowego 124

masła orzechowego, bez żadnych spulchniaczy. Mniam <3 Babeczki przygotowałam wspólnie z moją Mamusią podczas wspaniałego rodzinnego weekendu :) Zapraszam do przygotowań! Składniki na 9-10 babeczek: 1 tabliczka gorzkiej czekolady 100 g masła (pół kostki) 100 g cukru 3 jajka, żółtka oddzielone od białek 50 g mąki Składniki na krem: 100 ml schłodzonej śmietanki 30% 4 łyżki masła orzechowego(...)wykładamy papilotkami. Do każdej papilotki wykładamy jedną czubatą łyżkę masy (masy powinno wystarczyć na 9-10 babeczek). Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 25 minut. Wyciągamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. 3. Śmietankę ubijamy, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Zmniejszamy obroty do minimum i łyżka po łyżce dodajemy masło orzechowe, a następnie serek mascarpone. Za każdym razem bardzo dokładnie

My Culinary Art
Ciasteczka z masłem orzechowym i migdałami 159

się świąteczno-leniwy tryb... Co robić? Ano najlepiej na tę okoliczność zrobić  ciastka z masłem orzechowym i nie myśleć o kaloriach (w końcu i tak w czasie Bożego Narodzenia każdą dietę weźmie w łeb). Zatem... polecam przepis na doskonałe ciasteczka z masłem orzechowym i migdałami inspirowane recepturą Marthy Stewart. Są miękkie w środku i niezbyt słodkie - idealne do herbaty(...)płatków migdałowych (w oryginalnym przepisie były to kawałki czekolady, ale ja wybrałam migdały) Przygotowanie: Masło orzechowe, masło, cukier i cukier waniliowy utrzeć razem przy pomocy miksera. Dodawać po jednym jajku cały czas miksując. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy i zmiksować wszystko razem. Na koniec dodać pokruszone na mniejsze kawałki płatki migdałów. Formować z ciasta

Kulinarne Inspiracje
Jabłecznik z pianką i chrupiącą orzechową posypką. 142

najsmaczniejszych jabłeczników jakie piekłam i jadłam: przepyszne jabłkowo – cynamonowe wnętrze zwieńczone delikatną pianką i chrupiącym orzechowym akcentem.  Składniki: Ciasto: 4 szklanki maki, 1 szklanka cukru, 1,5 kostki masła, 6 żółtek, 2 czubate łyżki jogurtu naturalnego, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, Masa jabłkowa: 9 – 10 średniej wielkości jabłek, 1 szklanka cukru, 1 czubata łyżka cynamonu, 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Nie tylko w kuchni
sezamowa chałwa z bakaliami 127

uważając aby nie przypalić sezamu), do momentu aż zmieni kolor na lekko złocisto brązowy, i nabierze orzechowego aromatu. Uprażony sezam (zamiast na patelni, możemy uprażyć piekarniku) studzimy, a następnie wkładamy do blendera. Mielimy ziarna przez 5-7 minut. W miarę upływu czasu, masa która na początku mielenia przypominać będzie "pokruszoną kaszę" zacznie się zmieniać ( pod wpływem ciepła i uwalniania się

Miód i pieprz
Warzywa z woka w orzechowym sosie 91

papryka czerwona 2 marchewki 250 g fasolki szparagowej 2 ząbki czosnku Sos: 4 łyżki masła orzechowego 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka octu balsamicznego łyżeczka soli i pieprzu 200 ml wody Przygotowanie: Makaron ugotować, a w między czasie wymieszać na gładka masę wszystkie składniki na sos. Paprykę pokroić w cienkie paski a marchewkę w cieniutkie półplasterki. Do woka (może być

greenscarf
Czekoladowiec z bananami i orzechową nutą 160

mnie jest idealne. Do tego jeszcze odrobina orzechów... Po prostu spróbujcie. Zapraszam na mój "Czekoladowiec z bananami i orzechową nutą" *. * przepis i pomysł własny ... czyż nie wygląda smakowicie? ... orzechowa czekolada wspaniale wzbogaca smak Składniki: 3/4 kostki masła 1/4 kostki margaryny 3 jajka 3 łyżki naturalnego kakao 5 kostek czekolady Goplana Złoty orzech 1 1/2 szklanki mąki pszennej (najlepiej(...)grubszym dnem wkładamy 3/4 kostki masła, 1/4 kostki margaryny, dodajemy cukier, kakao, wodę i połamaną orzechową czekoladę Goplana. Następnie umieszczamy nasz garnek na kuchence (mały ogień) i ciągle mieszając doprowadzamy do rozpuszczenia się i połączenia wszystkich składników. Gdy uzyskamy jednolitą, błyszczącą masę garnek zdejmujemy z palnika i odstawiamy do przestudzenia. Do innego naczynia przelewamy 3/4 szklanki masy, która posłuży

Słodkie okruszki
Babka z batatami 145

odpowiednio wilgotna, słodka i lekko orzechowa. Wyjątkowo pyszna. Może skusicie się na taką...? Propozycje na wielkanocne babki znajdziecie również u Lejdi i Mirabelki . Koniecznie do nich zajrzyjcie! Babka orzechowa z batatami Składniki: (na formę do babki o pojemności 2,5 l z kominkiem) 250 g batatów 250 g miękkiego masła 100 g nugatu 100 g cukru 4 jajka(...)masła 85 g cukru pudru 25 g kakao 1 listek żelatyny dodatkowo: 15 g krokantu orzechowego Bataty obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, odcisnąć. Mąki przesiać, wymieszać z proszkiem i orzechami. Masło utrzeć z cukrem i nugatem na puszystą, jasną masę. Po jednym wbijać jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Partiami wsypywać mąkę, miksując na najniższych obrotach miksera. Dodać

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Czas na rabarbar 105

makutrze ucieramy jajko z brązowym cukrem. Dodajemy pokrojone w kostkę masło i ucieramy do otrzymania jednolitej masy. Dodajemy mąkę, sodę, sól i maślankę. Dokładnie mieszamy. Dodajemy pokrojony rabarbar. Ciasto wylewamy na prostokątną formę- warstwa nie powinna być zbyt gruba, i posypujemy obficie orzechową kruszonką. Pieczemy 30-35 minut, do suchego dźgulca. Są dwa sposoby, żeby jeść to ciasto. Na gorąco

les mirabelles
Tarta orzechowa z gruszkami 171

ubijamy, tworząc kogiel mogiel. Do mąki dolewamy masę jajeczną i ugniatamy.Następnie wkładamy ciasto na 30 minut do lodówki.Ciasto rozwałkowujemy i rozkładamy w tortownicy, lub wormie do tarty. Wkładamy do piekarnika na 15 minut na 180`C. Bądź do momentu zarumienienia się ciasta. Następnie odstawiamy do całkowitego ostudzenia.Przygotowanie kremu orzechowego:Do miski wrzucamy miękkie masło, dodajemy cukier puder

Słodkie Przyjemności