łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki śmietany 18% 2 łyżki kawy rozpuszczalnej (może być smakowa, np. karmelowa lub orzechowa) Lukier: 230g cukru pudru 1 łyżka gorącej wody 1 łyżka kawy rozpuszczonej w 2 łyżkach wrzątku Przygotowanie: Masło utrzeć na puszystą masę z cukrem. Dodawać po jednym jajku, miksuąc do połączenia skałdników. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia do masy
Cakes By Kejtspód - 2 szklanki płatków owsianych (zmielonych lub błyskawicznych) - 3-4 łyżki miodu - 3/4 szklanki masła orzechowego bez cukru Przygotowanie : Krem: Ugotować kaszę na mleku zgodnie z przepisem, poczekać jak trochę ostygnie, dodać miód, kakao, zblendować na gładką masę Spód: Wymieszać płatki owsiane z masłem i miodem dodać 2 łyżki gorącej wody w razie potrzeby można dodać
zdrowa vege kuchnianasion konopii (u mnie od Markon) 10 daktyli 2 łyżeczki oleju kokosowego (u mnie Olini) 2 łyżeczki masła orzechowego z nerkowców (u mnie od Primavika) Daktyle namaczamy we wrzątku przez około 15 minut. Później je odsączamy i miksujemy na gładką masę. Dodajemy resztę składników i energicznie mieszamy. W razie potrzeby możemy dodać więcej amarantusa, każde daktyle są niestety różnej wielkości
MamaOskarkaawokado) dodatki: 1/2 banana, kilka truskawek, kiwi, jogurt naturalny, dżem jagodowo-borówkowy bez cukru, domowej roboty oraz masło orzechowe crunchy Przygotowanie: Płatki zblenduj na mąkę, bądź użyj mąki owsianej. Wymieszaj łyżką z pozostałymi składnikami. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju, wylej masę, przykryj pokrywką, zmniejsz ogień i smaż przez ok. 5 minut. To samo powtórz z drugiej strony. Podawaj z ulubionymi
Zdrowie na języku :Pprzeciąć na dwa placki. Ciasto orzechowe: Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier, drobno pokrojone orzechy, miód oraz obie mąki wymieszne z proszkiem. Mieszamy. Pieczemy w tej samej blaszce co biszkopt w temperaturze 180ºC przez 25 minut. Krem: W 1/2 szklance gorącej wody rozpuszczamy żelatynę. Radzę aby kremówkę ubić na dwa razy, gdyż masa szybko tężeje i druga
Jadło i czytadłołyżki dowolnego mleka 4 łyżki oleju rzepakowego 1 jajko 4 czubate łyżki mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1 banan masło orzechowe (najlepiej 100% orzechów) Wodę zagotować i wsypać płatki, zmniejszyć ogień i pozwolić płatkom napęcznieć. W tym czasie obrać połówkę jabłka i zetrzeć na tarce, dorzucić do płatków, wymieszać i zostawić(...)mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakaem. Dokładnie zmiksować na jednolitą masę, dorzucić przestudzone płatki ryżowe z jabłkiem i wkroić całego banana (najlepiej pokroić go w półplasterki, żeby nie były za duże). Nakładać do silikonowych papilotek do połowy wysokości, na ciasto nakładać po łyżeczce masła orzechowego i przykryć ją drugą łyżką ciasta. Piec 35 minut w 180 stopniach (najlepiej
Przepysznik - BLW i nie tylkołyżki oleju, 1,5 łyżki zmielonego siemienia lnianego namoczone w 3 łyżkach gorącej wody (lub 2 jajka) Do dekoracji: 100 g gorzkiej czekolady + 3 łyżki mleka lub domowego masła orzechowego, owoce Zetrzyj ostudzone buraki na tarce z małymi oczkami lub drobno posiekaj za pomocą blendera. Do kubka wlej 3-4 łyżki gorącej wody, dodaj połamaną czekoladę i energicznie mieszaj(...)sypkich składników dodaj płynne i dokładnie, ale nie za długo mieszaj. Wlej masę do małej natłuszczonej formy (np. mała keksówka). Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz ok. 50 minut. Po ostudzeniu możesz ciasto podzielić na dwie części i posmarować np. domowym masłem orzechowym, roztopioną gorzką czekoladą lub niskosłodzoną konfiturą. Wierzch ciasta możesz udekorować polewą czekoladową i owocami
Qlinarnie i Qlinarnietakiej masy formuje się kulki i umieszcza na patykach. Nic trudnego, każdy może je zrobić! Na blogu znajdziecie też przepis na cake pops z nutellą. W wersji świątecznej lub poświątecznej można przygotować je z pokruszonego piernika. Składniki: 400 g suchego ciasta, pokruszonego (babka piaskowa, biszkopt lub piernik) 120 g serka mascarpone 80 g masła orzechowego 2 łyżki(...)rozgniatamy, aby powstały okruchy. Ser mascarpone mieszamy z masłem orzechowym i miodem. Można dodać więcej miodu niż w przepisie, jeśli chcemy aby ciasteczkowe kulki były słodsze. Do kremu dodajemy pokruszone ciasto, dokładnie mieszamy, tworzymy dużą kulę. Zawijamy w folię spożywczą i schładzamy przez 15 minut w zamrażalce. Ze schłodzonej masy odmierzamy równe kawałki przy pomocy np łyżki do lodów
Smakowity Blog KulinarnyPowód jest prosty. Jest pyszne. Ciasto jest wilgotne i delikatne, wprost rozpływa się w ustach, a masa jest bardzo kremowa i smakuje trochę jak nugat. Krem przygotowałam bowiem na bazie mojego wcześniejszego pomysłu, a mianowicie wykorzystałam sprawdzone już połączenie mlecznej czekolady i masła orzechowego crunchy. Efekt był naprawdę rewelacyjny. Słowo daję. Na świadków mam całą moją rodzinę
Ratunku obiadekspresowym, chociaż było bardzo, bardzo słodkie. Oryginalny przepis na to ciasto to "Orzechowe zniewolenie", które znajdziecie na blogu Gotuję, bo lubię . Składniki: (na blaszkę 35x 25cm) BISZKOPT: 6 jajek 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru 1 cukier waniliowy sól KREM ORZECHOWY: 1 litr mleka 3 budynie toffi 2/3 szklanki cukru 400g masła 1 szklanka(...)piany żółtka. Mąki przesiać do masy, delikatnie wmieszać szpatułką lub mikserem na najniższych obrotach. Ciasto przelać do formy z wyłożonym tylko dnem papierem do pieczenia, piec w 160 - 170'C około 35 minut. Po tym czasie upuścić z formą na podłogę, wystudzić w blaszce i przeciąć na 3 blaty. KREM ORZECHOWY: Z litra mleka odlać 3/4 szklanki, resztę zagotować
Cakes By Kejtgotującego się mleka dodać cukier, rozmieszaną mąkę z resztą mleka. Masło utrzeć z jajkiem na puszystą masę, dodawać stopniowo masę z krupczatką i kakao. Dokładnie wszystko połączyć. Wyłożyć przygotowany krem na biszkopt, dowolnie dekorować. U mnie praliny waflowe z kremem mleczno-orzechowym. Schłodzić w lodówce najlepiej przez całą
W garach u Gosidomu. Warto zaopatrzyć się w dobre jakościowo masło orzechowe min 90% zawartości orzechów. Polecam te z Primaviki - nie są drogie i mają super skład :) Składniki: 5 łyżek masła orzechowego 2 miarki odżywki białkowej (ok 4 łyżki) 1 łyżka wody 1 łyżeczka oleju kokosowego Olej kokosowy roztopić. Połączyć z resztą składników. Z masy można formować małe kulki lub wyłożyć
Chocolate Muffin BlogWykonanie: Wszystkie produkty (oprócz płatków owsianych) dać do miski, wymieszać mikserem na gładką masę. Dodać płatki owsiane wymieszać łyżką (w razie potrzeby dolać odrobinę wody). Smażyć naleśniki na suchej patelni. Tak przygotowane naleśniki można posmarować masłem orzechowym
Zrób to smaczniedorosłych ale i dzieci. Serdecznie polecam! Składniki : * szklanka masła orzechowego * łyżka miodu * 1,5 szklanki płatków owsianych * garść żurawiny * garść rodzynek * łyżka sezamu Przygotowanie : Masło orzechowe podgrzać aż do rozpuszczenia. Wsypać płatki i wymieszać. Dodać pozostałe składniki. Formę wysmarować dowolnym tłuszczem, albo wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć naszą masę i ugnieść. Odstawić do lodówki na kilka godzin. Pokroić
Magiczne Życie Martypostu. Lubicie smak tego batona, milki way? Ja bardzo, przypomina mi się smak dzieciństwa, razem z orzechowymi chrupkami. Zainspirowana postanowiłam spróbować ulubionego batonika w wersji ciasta. Upieczenie ciasta nie zajęło mi zbyt dużo czasu. Efekt pracy nie był powalający. Masa bardzo smaczna przypominała rzeczywiście smak batonika jednak w połączeniu suchym biszkoptem nie była rewelacyjna. Czegoś mi brakowała
ciastkarnia na kruchym spodzie