masa orzechowa - 2000 przepisów (strona:63/134)

Bezglutenowa granola piernikowa, z jabłkiem lub pomarańczą. 126

łyżeczki sproszkowanego imbiru 1 płaska łyżeczka przyprawy do piernika 2 łyżeczki stewii z erytrytolem 1/2 szklanki orzechów (u mnie włoskie, brazylijskie i laskowe) 1 czubata łyżka solonego masła orzechowego 1 średnie jabłko lub 1/3 obranej, słodkiej pomarańczy opcjonalnie parę kostek gorzkiej czekolady Sposób przygotowania Nagrzewamy piekarnik do 110C. Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 10-15 minut. W tym czasie(...)minuty. Jeżeli daktyle nie będą chciały się zblenderować, to dodajemy 1 łyżkę melasy karobowej. Powstała masa nie musi być idealnie gładka. Masę daktylową mieszamy z suchymi składnikami – nie mieszamy tego dokładnie, wręcz pożądane są większe i mniejsze zlepienia. Dodajemy masło orzechowe w ten sam sposób – tworząc małe kuleczki. Z pomarańczy wyciskamy 60 ml soku. Łączymy z olejem kokosowym. Sypkie składniki

Fill The Bowl
Bezglutenowa granola piernikowa z pomarańczą. 98

łyżeczki sproszkowanego imbiru 1 płaska łyżeczka przyprawy do piernika 2 łyżeczki stewii z erytrytolem 1/2 szklanki orzechów (u mnie włoskie, brazylijskie i laskowe) 1 czubata łyżka solonego masła orzechowego 1/3 sporej słodkiej pomarańczy (obranej) opcjonalnie parę kostek gorzkiej czekolady Sposób przygotowania Nagrzewamy piekarnik do 130C. Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 10-15 minut. W tym czasie łączymy ze sobą(...)minuty. Jeżeli daktyle nie będą chciały się zblenderować, to dodajemy 1 łyżkę melasy karobowej. Powstała masa nie musi być idealnie gładka. Masę daktylową mieszamy z suchymi składnikami – nie mieszamy tego dokładnie, wręcz pożądane są większe i mniejsze zlepienia. Dodajemy masło orzechowe w ten sam sposób – tworząc małe kuleczki. Z pomarańczy wyciskamy 60 ml soku. Łączymy z olejem kokosowym. Sypkie składniki

Fill The Bowl
Sernik z orzechowymi Michałkami 206

Sernik z orzechowymi Michałkami to z decy dowanie porcja dla tych, którzy lubią połączenie sera i czekola dy z wyczuwalną nutką orzechów. Ciasto zaliczam do tych, które pasują na nie dzielne spotkanie z ro dziną i przyjaciółmi. Spróbujcie :)     Skła dniki: 1 kg sera w wiaderku 1 1/3 szklanki cukru 5 jajek (w temperaturze pokojowej) skórka otarta z połowy(...)200g herbatników 2 łyżki miodu 2 łyżki masła orzechowego tabliczka gorzkiej czekolady skórka otarta z połowy pomarańczy 8 orzechowych michałków     Przygotowanie: Herbatniki drobno kruszymy i łączymy z rozpuszczonym masłem, miodem i masłem orzechowym. Wykładamy spód formy i uklepujemy.  Żółtka oddzielamy od białek.Żółtka ubijamy z cukrem na gładką masę, do której po łyżce dodajemy ser. Masło rozpuszczamy

ChilliJemy
Ciasta , ciasteczka na święta 136

jako propozycja na świąteczny stół.                                               CIASTECZKA ORZECHOWE                                                     PIERNIK ŚWIĄTECZNY(...)FALE DUNAJU                                                CIASTO Z MASĄ KAJMAKOWĄ                                                   MAKOWIEC Z MASĄ BUDYNIOWĄ

W kuchennym oknie Ewy
sernik "Kropka" Siostry Anastazji 151

użyłam cytrynowy i słabo widać warstwy, odradzam fioletowy- ciasto może nie ładnie wyglądać) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia  na ciasto orzechowe: 3 jajka 2,5 łyżki mąki 90 g startych orzechów włoskich 3 łyżki cukru na masę serową: 1 kg sera na sernik 8 jajek 250 g masła 250 g cukru 1 opakowanie budyniu waniliowego Wszystkie trzy ciasta ubić

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Bananowe blondie z kawałkami czekolady 105

łyżka mleka Wszystkie składniki umieścić w misce i zmiksować na gładkie ciasto. Foremki do sufletów lub małe kubki wysmarować tłuszczem. Podzielić masę pomiędzy dwa naczynka, w których pieczemy. Piec w mikrofali 2-3 minuty. Podawać z masłem orzechowym i jogurtem. Smacznego

Chocolate Muffin Blog
Dietetyczne czekoladowe brownie bez mąki 164

łyżka mleka Wszystkie składniki umieścić w misce i zmiksować na gładkie ciasto. Foremki do sufletów lub małe kubki wysmarować tłuszczem. Podzielić masę pomiędzy dwa naczynka, w których pieczemy. Piec w mikrofali 2-3 minuty. Podawać z masłem orzechowym i jogurtem. Smacznego

Chocolate Muffin Blog
Kokosowy kaszowiec na herbatnikach 143

Kokosowy kaszowiec na herbatnikach Składniki: masa: - 1/2 litra mleka - 125g margaryny roślinnej - 1/2 szklanki cukru - 1/2 szklanki kaszy manny - 1/2 szklanki wiórków kokosowych - 2 łyżki kakao - 2 łyżeczki cukru waniliowego - garść orzechów włoskich - garść mieszanki żurawinowo-orzechowej (żurawina, orzechy nerkowca, orzechy arachidowe, migdały) spód: - 24 sztuki herbatników dodatki:  - lukier (sok z cytryny, cukier puder) Forma: kwadratowa blacha/ pół dużej

Kuchnia co dnia
Tort grylażowy. 167

kilka razy, za każdym zmieniając rodzaj kremu i z tym czekoladowym najbardziej nam przypadł do gustu. Tort jest chrupiący, intensywnie orzechowy, a dzięki dodatkowi kwaśnych porzeczek i wiśni nie za słodki. Polecam! Składniki na tort grylażowy Masę do przełożenia blatów należy przygotować dzień przed składaniem tortu. MASA CZEKOLADOWA: 500 ml śmietany 30% 340 g czekolady (najlepiej gorzkiej

Rozpustne gotowanie
Bakłażan z pesto z orzechów nerkowca 190

bakłażany oliwą.  Piec ok 25 minut, do czasu aż będą prawie miękkie.  Podczas gdy bakłażany są w piecu, przygotować orzechowe pesto. Do blendera włożyć orzechy, kolendrę i czosnek, dolać oliwę, wszystko zmiksować, ale tak, aby masa nie była gładka. Kiedy połówki bakłażana są prawie miękkie, przykryć je pesto i wstawić do piekarnika jeszcze na 10 minut, do czasu

Stare Gary
Trolley walking 3D i Stwórcy drugie śniadanie 220

Rudolfinio Czerwononosy bardzo poważnie podchodzi do kwestii posiłków. Nawet tych w pracy. Gdy wybija godzina "W" rzuca robotę w diabły. Nie ma znaczenia czy jest akurat

bastalena
Ciasto porzeczkowo-kajmakowe 405

ziemniaczanej 250g masła Poncz: 1- 1 ½ szklanka kawy posłodzonej według uznania (dałam 1 łyżeczkę) Dodatkowo: 1 puszka masy krówkowej lub puszka słodkiego mleka skondensowanego ok. 350- 400g dżemu z czarnych porzeczek ok. 280g herbatników 100g nutelli (lub innego kremu orzechowo- czekoladowego) kakao Sposób przygotowania: Jeśli mamy puszkę słodkiego mleka skondensowanego, należy gotować ją w garnku z wodą(...)Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier. Na końcu dodać po jednym żółtku. W miseczce wymieszać obie mąki z kakao i proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. W międzyczasie dodać wodę. Formę prostokątną o wymiarach około 35x24cm wyłożyć papierem do pieczenia. Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku

Cukiernia Pychotki
50. Pięćdziesiątka "na karku" czyli: nieco leśny torcik z lukrem plastycznym! 212

temp pokojowej, najlepiej wyjąć ok 2h. przed)1 łyżeczka aromatu orzechowego szczypta imbiruodrobina soli 1 łyżka masła do wysmarowania formy + odrobina mąki do jej posypaniaPrzełożenie: 1/2 małego słoiczka domowej konfitury malinowej (lub kupnej) Nasączenie:Napar z 1 łyżeczki zielonej, liściastej herbaty i 1/5 szklanki gorącej wody Masa kremowa:250 ml śmietanki 36% dobrze schłodzonej1 małe opakowanie śmietan-fixu(...)oraz 1 łyżeczkę soku z cytryny, aromat orzechowy i również odstawiamy na bok. Piekarnik nagrzewamy do 180*C (najlepiej 175*C)  W dość wysokiej misce mikserem na najwyższych obrotach ubijamy białka z odrobiną soli na sztywną i stałą pianę (białka muszę być ubite tak, aby po odwróceniu miski do góry nogami masa trzymała się dna) Kolejno, ciągle ubijając dodajemy

Symfonia Smaków
Gorąca czekolada z adwokatem i praliną orzechową 210

pralina orzechowa Krokant orzechowy: 50 g orzechów włoskich 40 g cukru 1 łyżka wody 1 szczypta soli  Czekolada: Do garnka wlać mleko oraz śmietanę. Dodać połamaną na kawałki czekoladę oraz miód. Garnek ustawić na małym ogniu i podgrzewać, aż czekolada się rozpuści. Następnie wsypać kakao i za pomocą trzepaczki wszystko dokładnie ze sobą wymieszać na gładką masę(...)nieco płynu, rozpuszczamy w nim mąkę ziemniaczaną i ponownie wlewamy do garnka. Mieszać, dopóki czekolada nie zgęstnieje. Przelać do kubków. Na wierzch wlać trochę adwokata i posypać praliną orzechową. Krokant orzechowy:   Do rondelka wsypać cukier i wlać łyżkę wody. Na małym ogniu powoli podgrzewać   (najpierw utworzy się skorupa, która później będzie topnieć). Gdy karmel nabierze złotego koloru wsypać

My simple kitchen