odwracaj głowy, ponieważ jaglarnik jest skierowany nie tylko do roślinożerców. Jestem w dużej mierze przekonana, że Ci posmakuje. A to dzięki naprawdę pysznej masie spoczywającej na przyjemnie chrupiącym owsiano-migdałowym „fundamencie”, a z wierzchu posypanej orzechowymi płatkami. To pierwszy jaglarnik na moim blogu, chciałam więc umieścić przepis podstawowy. Zamysł był taki, aby upiec ciasto bazowe o waniliowym aromacie(...)Składniki (tortownica o średnicy 20 cm): Spód: 1 szklanka płatków owsianych ½ szklanki migdałów 2 duże łyżki (40 g) oleju kokosowego 2 łyżki nierafinowanego cukru trzcinowego szczypta soli morskiej Masa: 1 szklanka kaszy jaglanej 2 szklanki waniliowego ryżowego mleka ziarenka wyłuskane z ½ laski wanilii 1 łyżka oleju kokosowego ½ szklanki syropu klonowego 2 łyżki pomarańczowego likieru (lub skórka starta z ½ pomarańczy
Roślinna - blog wegańskiPamiętajcie jednak, że jest to wysokotłuszczowy produkt, więc należy go spożywać z umiarem. Ja najczęściej przygotowuję espresso i dodaję 2 łyżki mleka orzechowego. Tyle wystarczy, by kawa smakowała cudownie orzechowo :) Składniki: - 1 szklanka orzechów laskowych* - 2 szklanki wody - odrobina soli * można też użyć orzechów nerkowca, makadamię lub migdały; najlepiej wypróbować wszystkie i zdecydować, który smak najbardziej nam odpowiada(...)dwie szklanki wody - Dokładnie zmiksować orzechy - Sitko wyłożyć gazą z apteczki, umieścić sitko nad małym garnkiem - Mleko przelać przez sitko z gazą, dociskając masę łyżką - Na koniec gazę zawinąć i ‘wydoić’ ją z reszty mleka ;) - Mleko orzechowe przechowywać w lodówce do 5 dni. Gotowe
Wegańska kuchnia orientalnajest mile widzianym prezentem. Można jednak pójść o krok dalej i okazjonalne czekoladki wykorzystać do ozdobienia własnoręcznie przygotowanych babeczek. Dziś chciałabym Wam zaprezentować taką właśnie babeczkową bombonierkę. Do przygotowania masy możecie wykorzystać przepis na proste babeczki waniliowe, każdą uzupełniając swoimi ulubionymi dodatkami, np. rodzynkami, orzechami, migdałami, żelkami, czekoladowymi dropsami lub suszonymi owocami. Możecie także postawić na wersję bez dodatków(...)słodki krem opcjonalnie można dodać teraz łyżkę cukru pudru. Dodajemy po łyżce zimny budyń i miksujemy aż do uzyskania gładkiej masy. Krem dzielimy na trzy części. Jedną zostawiamy bez dodatków – waniliową. Do drugiej dodajemy kakao, do trzeciej masło orzechowe i miksujemy. Gotowy krem przekładamy do szprycy lub worków cukierniczych. Ja do każdego kremu wybrałam inny dziubek – tylkę, żeby było bardziej
CiastkozercyOdstaw na około 10 minut aby zmiękły. W tym czasie zblenduj płatki migdałowe. Posłużą nam do obtaczania kuleczek. Do namoczonych daktyli dodaj masło orzechowe, kakao, sproszkowaną liofilizowaną malinę i płatki żytnie. Wszystko zblenduj na gładką masę. Z gotowej masy formuj rękoma niewielkie kuleczki i obtaczaj je w zblendowanych płatkach migdałowych. Przed spożyciem włóż do lodówki aby stężały. WARTOŚCI ODŻYWCZE
Natka PietruszkiPyszny, świąteczny pasztet orzechowy z ciecierzycy, białej fasoli, duszonego jabłka z cebulką, rozmarynem, tahini i masłem orzechowym. Nie muszę chyba dodawać, że smakuje wyśmienicie w towarzystwie konfitury cebulowej? Niebanalna, lekka potrawa, idealna na Świąteczny stół jeśli lubicie potrawy tego typu. Jest bardzo delikatny w smaku, jego struktura jest lekka. Zakochacie się w nim! Składniki (na formę "keksówkę" o wymiarach(...)rozmarynu do momentu aż składniki zmiękną a rozmaryn odda cały swój aromat. Wyławiam gałązkę rozmarynu a zawartość patelni, razem z fasolą, ciecierzycą, masłem orzechowym, jajkami, tahini, solą i pieprzem, kuminem i kolendrą miksuję na gładką masę blenderem. Dodaję mąkę i mieszam całość dokładnie. Masę przekładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posypuję posiekanymi drobno orzechami włoskimi. pasztet piekę
Mango Papajafareast-language:EN-US;} Placki z masła orzechowego idealna porcja energii na początek dnia. Bardzo smaczne i pożywne o czym mogą poświadczyć moi koledzy i koleżanki z pracy :D Składniki: -> 2 banany -> 3 jajka -> 2-3 łyżki zmielonych płatków owsianych -> 1 duża łyżka masła orzechowego -> 2-3 kostki gorzkiej czekolady -> 3-4 kostki(...)osobnej salaterce wbijamy jajka, które mieszamy ze sobą i przelewamy do bananów. Dodajemy zmielone płatki owsiane, pokrojoną w kostkę gorzką czekoladę oraz masło orzechowe z dodatkiem soli. Wszystko ze sobą dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Rozgrzewamy patelnię z dodatkiem oleju i smażymy placuszki z każdej strony około 2-3 minut. W tym samym czasie rozpuszczamy mleczną czekoladę z olejem
Jedz zdrowo żyj zdrowo!orzechy nie wchłoną. Orzechy wrzucić do malaksera. Galaretkę rozpuścić we wrzątku i odstawić do lekkiego stężenia. Zmiksować orzechy na drobną miazgę. Do miazgi orzechowej zetrzeć skórkę z cytryny, wycisnąć sok z połówki cytryny, dodać stałą masę z puszki z mlekiem kokosowym oraz łyżkę miodu. Całość zmiksować, by składniki się połączyły. Wyłożyć masę do miski i dodać pół szklanki połówek żurawin
Weekendy w domu i ogrodzieróżnych rodzinnych okazji. Może przygotujecie go na nadchodzące Walentynki? Polecam. Składniki: Spód: • 180 g ciasteczek zbożowych digestive • 100 g orzechów • 4 łyżki masła orzechowego • 50 g masła • 60 g cukru trzcinowego • 100 g mielonych orzechów Masa serowa: • 1 kg sera trzykrotnie mielonego • 3 łyżki mąki ziemniaczanej • 1 szklanka cukru pudru • 5 jajek • 1 puszka (400 ml) mleka kokosowego
W mojej kuchniłyżka otrębów 1 łyżeczka kakaa 1 łyżka masła masła orzechowego 1 łyżeczka miodu 1/4 szklanki przegotowanej wody PRZYGOTOWANIE: Do miski wsypujemy płatki owsiane. Dodajemy nasiona chia, posiekane rodzynki i płatki kokosowe. Wsypujemy otręby i kakao. Dodajemy masło orzechowe, miód i wodę. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy na jednolita masę. Formujemy kulki i mamy gotowe zdrowe słodycze. Smacznego
kulinarnyJaużyłam marynowanego, ale może być naturalne, - ok 400 g obranych pieczarek, - 1 nieduża cebula, - 1 ząbek czosnku, - 2 łyżki mielonego siemienia lnianego, - 1 łyżeczka musztardy, - ew. 2 łyżki masła orzechowego (bez dodatków), - pół łyżeczki przyprawy do kurczaka, - pieprz, pieprz ziołowy, - olej do smażenia. Wykonanie: Pieczarki drobno pokroić, wrzucić na patelnię, przesmażyć, dodać pokrojoną cebulę smażyć, aż odparuje woda z pieczarek(...)najwięcej wody wycisnęło się z tofu. Tofu osuszyć papierem, wrzucić do miski, dobrze rozdrobić widelcem, dodać musztardę, siemię, przyprawy, masło orzechowe, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz usmażone pieczarki z cebulą. Dobrze wymieszać masę, nabierać niewielką ilość, w dłoni formować kulki mocno ściskając masę. Po zrobieniu wszystkich pulpetów, rozgrzać olej w niedużym garnku lub małej patelni. Najlepiej żeby pulpety były
Co na wege obiad?Święta, jaki niegdyś wypuściła Gazeta Wyborcza. Drukuj Wieniec drożdżowy- strucla z nadzieniem orzechowym Składniki Ciasto 600 g mąki pszennej (trzymanej w ciepłym miejscu) 60 g świeżych drożdży 250 ml ciepłego mleka 100 g miękkiego masła 3 żółtka 100 cukru 2 łyżki rumu (u mnie wódka orzechowa) skórka otarta z 1 cytryny szczypta soli Nadzienie 300 g zmielonych orzechów włoskich(...)drożdże i pozostałą masę mleczno-jajeczną. Wyrabiamy ciasto. Pozostawiamy przykryte ściereczką do wyrośnięcia. Nadzienie Orzechy mielimy. Ja użyłam przystawki do blendera. Zmielone orzechy zalewamy gorącym mlekiem. Dodajemy cukier, bułkę, masło, śmietankę, żółtka, cynamon. Mieszamy łyżką. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy do masy i mieszamy łyżką do jednolitej konsystencji. Ciasto rozwałkowujemy na kształt prostokąta. Wykładamy nadzienie orzechowe. Zawijamy w struclę. Jeśli
Mieszam w Garnkudodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, następnie mleko i miksujemy na najwyższych obrotach, aż uzyskamy gładkie ciasto. Z powstałej masy lepimy małe kuleczki (ciasto się lepi, więc podsypujemy trochę mąki), którymi wylepiamy foremki i pieczemy na złoty, orzechowy kolor. Ciasteczka w tej formie można przechowywać nawet do 30 dni (należy je jednak trzymać w szczelnym pojemniku
Rozpustne gotowaniedodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, następnie mleko i miksujemy na najwyższych obrotach, aż uzyskamy gładkie ciasto. Z powstałej masy lepimy małe kuleczki (ciasto się lepi, więc podsypujemy trochę mąki), którymi wylepiamy foremki i pieczemy na złoty, orzechowy kolor. Ciasteczka w tej formie można przechowywać nawet do 30 dni (należy je jednak trzymać w szczelnym pojemniku
Rozpustne gotowanieciasto, oczywiście z tym, co o tej porze roku najsmaczniejsze - gruszkami. Udało mi się kupić naprawdę dorodne i bardzo soczyste okazy. Samo ciasto orzechowo marchewkowe jest miłą odmianą od tradycyjnych biszkoptów. Delikatny budyń gruszkowy przykryłam masą serowo śmietanową, a żeby było ciekawiej zamiast zwykłego sera dodałam almette jabłko-gruszka i okazało się, że to połączenie idealne. By nieco "odchudzić
Cynamonowe szczęściebananowy* serniczek ; kawa orzechowa ~ *pół banana na wierzchu, drugie pół rozgniecione widelcem i dodane do masy serowej Nie jestem aż tak dziwna, żeby piec sernik o 6.00 rano, nie! Upiekłam wczoraj wieczorem i zostawiłam na noc w piekarniku, dzisiaj go tylko wyjęłam i zjadłam :) Praktyki, część 2 z 3... A z dobrych wiadomości...wczoraj płakałam...ze szczęścia (!!!) gdy dowiedziałam
breakfast of dreams