smaku jak tradycyjny, wielkanocny mazurek a jednak prosty w wykonaniu, ponieważ zrobiony jest na waflach :)Składniki:2 opakowania prostokątnych wafli2 puszki masy krówkowej (u mnie jedna kakaowa i jedna orzechowa)1,5 tabliczki gorzkiej czekoladysłoiczek kwaśnych powideł (u mnie domowe z czarnej porzeczki)bakalie (suszone morele, orzechy włoskie, żurawina, płatki migdałowe, kandyzowana skórka pomarańczowa)2 łyżki masła2(...)łyżki śmietanki kremówkiWafle smarujemy na przemian masą kajmakową oraz powidłami. Następnie czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem śmietanki i masła. Pamiętajmy, że miseczka nie może dotykać wrzątku. Polewamy czekoladą wafle, następnie posypujemy bakaliami.mazurek na andrucie
Bon Appetit MałgorzatyPlacuszki kakaowe z nadzieniem serowo-bananowym z masłem orzechowym podawane na ciepło stanowią pyszne śniadanie, które poprawia nastrój. Można je także przełożyć, polać czekoladą i wstawić do lodówki. Podawane na zimno smakują jak doskonałe ciacho i mogą pełnić funkcję deseru :-) Składniki: 1,5 szklanki mąki 50 g masła 2 jajka 1 szklanka kefiru lub maślanki 2-3 łyżki cukru pudru(...)nich pęcherzyki powietrza. Nadzienie: Banany obieramy i kroimy w plasterki. Za pomocą blendera ręcznego mieszamy ze sobą banany i ser biały do momentu aż masa będzie miała gładką konsystencję. Dodajemy masło orzechowe. Mieszamy. Polewa: W kąpieli wodnej topimy czekoladę z masłem. Gotowe placuszki przekładamy nadzieniem. Na wierzchu polewamy roztopioną czekoladą, posypujemy cynamonem i kaszą ekspandowaną. Można je również podawać
Kuchnia MagdaLenyDziś chciałam Wam przedstawić kolejny po paprykarzu z kaszą jaglaną i maśle sezamowym produkt z paczki od firmy Primavika - tym razem będzie to masło orzechowe:) Masło orzechowe bez dodatku soli i cukru Primavika Masa netto: 350g - w szklanym słoiczku. Jego skład to: orzechy arachidowe 94%, emulgator: lecytyny (z soi), częściowo utwardzony tłuszcz palmowy (zawartość tłuszczów trans <1%), błonnik pszenny(...)również spożywać diabetycy, ponieważ mają niski indeks glikemiczny. Porównując to masło do wyrobów innych producentów, 94% to bardzo wysoki wynik w rankingu na zawartość orzechów w maśle orzechowym - pozwala on zakwalifikować je do najlepszych maseł orzechowych na polskim rynku. Masło zrobione z takiej ilości orzechów nie tylko dodaje energii, ale też utrzymuje uczucie sytości naprawdę na długi czas. Pozostałe
Kto ugości moich gości?Morze Czarne to ciasto, którego powinni spróbować wielbiciele czekolady, szczególnie gorzkiej. Kakaowy biszkopt przełożony jest masą czekoladową na bazie mascarpone z kremem orzechowym i rozpuszczoną gorzką czekoladą. Od delikatnego kremu śmietankowego i bezy oddziela go, a właściwie łączy, warstwa wiśni w żelu i starta gorzka czekolada. Słodycz bezy i kremu śmietankowego przełamana jest goryczką kakao, dzięki czemu ciasto staje się(...)proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie połączyć z pianą , mieszając łyżką, aby ciasto nie opadło.Dno foremki o wymiarach 25x35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć na nią masę i wyrównać wierzch. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka góra-dół) około 20 minut, do tzw. suchego patyczka.Po wyjęciu z piekarnika i wystudzeniu na kratce, ciasto przekroić
Trzeci talerzSernikowych wariacji ciąg dalszy. Dziś upiekłam lekki sernik z orzechami, karmelem i biszkoptowo-orzechowym spodem. W smaku jest bardzo delikatny, na śmietankowych serkach typu Philadelphia. Nie za słodki, idealnie komponuje się z karmelem tworząc smaczną całość. Chrupiące orzechy nadają mu charakteru i wyrazistości. Bardzo nam smakował. Taki inny, delikatny. Dodatkową zaletą jest łatwość i szybkość przygotowania oraz niewielka ilość składników(...)misie miksera i ucieramy na gładką masę. Stopniowo dodajemy jajka, ucieramy. Pod koniec ucierana dodajemy mąkę ziemniaczaną i krótko ucieramy do połączenia się składników. Gotową masę serową wlewamy na spód biszkoptowo-orzechowy. Wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 60 minut, sprawdzając patyczkiem czy ciasto jest gotowe. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku. Na ostudzone nakładamy pozostały karmel
Made By Mom And Sonpudding z płatków jaglanych z karobem i truskawkami (w środku) nadziany masłem orzechowym i posypany cukrem kokosowym ~ Znów - płatki jaglane, truskawki i masło orzechowe . Plus karob i cukier kokosowy tym razem. Ale za to w zupełnie innej wersji! Płatki jaglane to bardzo uniwersalna rzecz :D Dzisiaj również po raz pierwszy jadłam cukier kokosowy, którego od zawsze chciałam spróbować i...przepadłam(...)momentu aż wchłoną cały płyn. Dodajemy karob, mieszamy i odstawiamy na ok. 10-15 minut. Truskawki kroimy w kostke i dodajemy do płatków. Połowę masy przekładamy do miseczki, na srodek nakładamy masło orzechowe i przykrywamy pozostałą częścią płatków. Odstawiamy na noc do lodówki. Smacznego
breakfast of dreamsSkładniki na spód: 100 g krakersów, pokruszonych 50 g masła orzechowego Krakersy kruszymy np. przy pomocy blendera. Dodajemy masło orzechowe, miksujemy. Formę do muffinek wykładamy papilotkami (około 12 sztuk). Do każdej wykładamy po łyżce masy, wyrównujemy. Składniki na masę serową: 500 g twarogu półtłustego (np. twaróg Sernikowy Mielony Piątnica ) 2 jajka 140 g brązowego cukru 180 g masła orzechowego
Słodkości na talerzuszkl jajko, 1 szt Składniki na grzybki masło orzechowe, 1 kopiasta łyżka serek mascarpone, 1-2 łyżki białko jajka, 1 szt cukier puder, 4 łyżki mak, 1 łyżka Przygotowanie W dwóch miskach mieszamy osobno składniki mokre i suche. Do składników suchych wlewamy mokre, krótko miksujemy do połączenia składników. Masę przekładamy do foremek na muffinki (12 szt), pieczemy 20-25 minut(...)odcinamy górę, tak aby powstały kapelusze grzybków. Resztę babeczek rozkruszamy. Kapelusze delikatnie wydrążamy (robimy tylko mały dołek na ogonek). Do rozkruszonego ciasta dodajemy masło orzechowe i serek mascarpone (najpierw jedną łyżkę, potem ewentualnie drugą). Masa ma zwarta i nie może być za miękka. Z masy formujemy 12 grubych wałeczków (ogonków) i ustawiamy pionowo. Białko jajka ubijamy na sztywno
Gotowanie moimi oczamioczyszczonej Przygotowanie: Składniki posiekać, zagnieść ciasto i podzielić na 2 części. Warstwa orzechowa: 250 g orzechów włoskich 75 g masła 5 łyżek cukru 2 łyżki miodu Przygotowanie: Masło z cukrem i miodem zagotować i gotować do momentu rozpuszczenia cukru. Dodać posiekane orzechy, wymieszać, chwilkę pogotować. Masa maślana: 3 szklanki mleka 2/3 szklanki cukru 250 g masła 2 opakowania budyniu(...)wyłożyć do formy, wyrównać. Piec w temperaturze 180ºC przez około 10 minut. Drugą część ciasta wyłożyć do tej samej formy, nakładając na nią warstwę orzechową. Piec również 10 minut w temperaturze 180ºC. Gotowe ciasta przełożyć masą budyniową, ciasto z orzechami oczywiście układając na wierzchu. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówziemnych (z grubsza posiekanych) * krem: - 100g masła miękkiego - 100g masła orzechowego - 40-50g cukru pudru - 100ml śmietany kremówki (schłodzonej) Ciasto: Masło utrzeć z masłem orzechowym, mlekiem i cukrem na gładką i puszysta masę (ok.7 min miksowania na najwyższych obrotach). Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia oraz posiekane z grubsza solone fistaszki (trochę zostawić do dekoracji kremu). Wymieszać łyżką. Masę
CookYourselfmasła orzechowego 2 łyżki golden syrup (oryginalnie 4 łyżki syropu daktylowego, klonowego, albo melasy) 1/2 łyżeczki cynamonu 2 szklanki płatków owsianych garstka suszonej żurawiny (jakieś 50g) Rozgrzej piekarnik do 180stC i przygotuj foremkę wyłożoną papierem do pieczenia. W sporej misce rozgnieć banany. Wymieszaj dokładnie z golden syrup i masłem orzechowym. Wmieszaj płatki owsiane, żurawinę i cynamon. Masę przełóż
Lejdi of the housemaliny za niedługo się zacznie, więc zapiszcie koniecznie przepis :) Spody (6 babeczek): 1 rozgnieciony banan 1 szklanka płatków żytnich 1 łyżka otrębów owsianych 1 łyżka masła orzechowego Składniki połączyć w misce. Nabierać łyżkę masy, ścisnąć w ręce i wylepiać foremki silikonowe lub papilotki umieszczone , aż po same brzegi. Piec 20 minut w 180*C. Masa waniliowa: 1 serek homogenizowany
Chocolate Muffin Blogzjadłam od razu dwie... na szczęście siłownia jeszcze otwarta :) Spody (6 babeczek): 1 rozgnieciony banan 1 szklanka płatków owsianych 1 łyżka miodu 1 łyżka masła orzechowego Składniki połączyć w misce. Nabierać łyżkę masy, ścisnąć w ręce i wylepiać foremki silikonowe, aż po same brzegi. Piec 20 minut w 180*C. Krem: 250g ricotty kropelka aromatu waniliowego 1-2 łyżeczki miodu
Chocolate Muffin BlogOrzechowy biszkopt z kawałkami soczystych brzoskwiń, delikatna masa śmietankowa i mus brzoskwiniowy, dodatkowo przełożony małymi biszkopcikami. Doskonale sprawdzi się jako ciasto świąteczne, ale także jako "zwykłe", niedzielne ciasto. Z dnia na dzień zyskuje na smaku, dlatego śmiało można zrobić je wcześniej i przechować w lodówce. To taki nasz wspólny, rodzinny wypiek. Łączy pokolenia, pozwala na wspólne spędzenie wolnego czasu
Domowa cukiernia Ewyzdecydowanie dla prawdziwych wyjadaczy masła orzechowego :) Składniki na 2 porcje 1/2 szklanki płatków owsianych 1 szklanka mleka 3 łyżeczki masła orzechowego 2 łyżeczki dżemu miód do posłodzenia orzeszki ziemne – po posypania z góry Sposób przygotowania Do garnuszka wsypać płatki owsiane i zalać mlekiem. Dodać masło orzechowe i podgrzewać na średnim ogniu, aż masa zacznie gęstnieć. Odstawić z ognia
Pink Envelopewielbicieli orzechowych wypieków. Ciasto jest bardzo słodkie dzięki masie kajmakowej i polewie czekoladowej. Przepis, z małymi modyfikacjami pochodzi z "Małej cukierenki". Ciasto: masło w temp pokojowej 1 szkl cukru pudru 5 jajek 2 łyżki cukru waniliowego 200g zmielonych orzechów (ja miałam włoskie i laskowe) 250g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 szkl mleka Polewa czekoladowa: 150ml śmietanki
Smakołyki AsiPyszny, puszysty lekko orzechowy biszkopt oraz niesamowicie delikatna i kremowa masa budyniowo-śmietanowa oddzielone warstwą dżemu morelowego i bananów, na wierzchu galaretka pomarańczowa… Tak, zdecydowanie to przepis na ciasto idealne. Odpowiednio słodkie, orzeźwiające, po prostu boskie. Koniecznie do wypróbowania! Biszkoptu absolutnie nie trzeba nasączać. Odpowiedniej wilgoci nadają mu orzechy oraz dżem z bananami. Składniki: Biszkopt: 2 łyżki mąki pszennej
MyCookBook.pltemp. 150 stopni Celsjusza. Składniki na nadzienie: 150g masła 100g cukru pudru 100g orzechów mielonych kieliszek rumu Sposób wykonania: Składniki łączymy razem w jednolitą masę i łączymy "łupinki" w orzeszek. Rogaliki orzechowe! Składniki na ciasto: 0,5kg mąki 150g włoskich orzechów mielonych 150g cukru pudru 250g masła w temperaturze pokojowej laska wanilii Sposób wykonania: Wszystkie składniki razem ugnieść
Kuchnia Pani Wiosny100g serka homogenizowanego 3% tłuszczu jajko erytrol wg. smaku lub inne słodzidło 10g masła orzechowego Sposób przygotowania: Płatki z cynamonem zalewamy wrzątkiem i odstawiamy, żeby spęczniały jajko mieszamy z serkiem, erytrolem, masłem orzechowym i dodajemy do spęczniałych płatków przekładamy masę do żaroodpornego naczynia na wierzch wykładamy plastry gruszki pieczemy w temp.170 stopni przez około
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćłyżki miodu 3 łyżki mleka Wykonanie polewy: Wszystkie składniki wymieszać w rondelku, a następnie lekko je zagotować. Dzięki temu powstała masa zgęstnieje. Ciasta przełożyć masą jabłkową, a na wierzch wylać polewę orzechową. Przepis pochodzi z książki "103 ciasta Siostry Anastazji
Mania Wypiekaniaciastek. Składniki: 200 g mąki pełnoziarnistej pszennej 100 g masła 110 g masła orzechowego 1 jajko 100 g cukru trzcinowego Przepis: Do miski wrzucamy masło, masło orzechowe oraz cukier, wszystko miksujemy na puszystą masę. Następnie dodajemy jajko i ponownie miksujemy. Przesianą mąkę wsypujemy do miski i miksujemy aż wszystkie składniki się połączą. Następnie zagniatamy ciasto na kulkę, owijamy
Emcia Pichcimleku do momentu aż wchłoną cały płyn. Dodajemy odżywkę białkową i słodzimy do smaku (opcjonalnie). Przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Jogurt mieszamy z masłem orzechowym i ew. słodzimy po czym tą masą smarujemy wierzch owsianki. Wkładamy owsiankę do piekarnika rozgrzanego do 180-200*C (termoobieg) i pieczemy ok. 35 minut. Smacznego
breakfast of dreamsczekolada Przygotowanie: Zagotuj mleko. Wsyp kasze jaglaną i gotuj do miękkości, aż wchłonie niemal cały płyn. Odstaw do przestudzenia. Następnie przełóż do malaksera, dodaj masło orzechowe, stewię i zmiksuj na gładziutką, bezgrudkową masę. Przełóż do silikonowych foremek na muffinki, na wierzchu ułóż pokrojone w kostkę truskawki i czekoladę. Piekarnik nagrzej w 200*C. Serniczki piecz w 160*C przez
Zdrowie na języku :Pgram masła orzechowego (solonego)150 gram miękkiego masła100 gram brązowego cukru150 gram mąki pszennej4 kopiate łyżki płatków owsianych2 jajkaPRZYGOTOWANIEDo miski wkładam miękkie masło i masło orzechowe. Miksuję do momentu uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Dodaję jajka, cukier, mąkę i mieszam do połączenia składników. Kiedy powstanie gładka masa dodaję płatki owsiane i mieszam do połączenia się składników. Masę wkładam na około
Magiczna kuchnia Darii