naturalny, miód oraz orzechy. Ciasto ma wspaniały smak i kolor karmelu (płatki, siemię, otręby i orzechy podpiekłam przez parę minut w piekarniku dzięki temu ciasto ma taki kolor i orzechowo-miodowo-karmelowy smak). Jest bardzo sycące bo jeden (no niech będzie dwa ;)) kawałki zaspakajają nie tylko ochotę na coś słodkiego, ale i głód (to pewnie przez błonnik zawarty(...)dodać mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól (opcjonalnie dodać ziarenka z 1 laski wanilii). Utrzeć jogurt z miodem, jajkiem i opcjonalnie z masłem orzechowym. Zrobić zagłębienie w środku suchych składników i wlać jogurtową masę. Dodać żurawinę lub rodzynki. Wymieszać łyżką delikatnie (jak ciasto na muffinki). Przełożyć ciasto do foremki i piec 1 h ok. 20 min. (piekłam
coolinarnastrefa.blogspot.commoją inwencją. Składniki: Ciasto: 250 g mąki 100 g masła 100 g cukru pudru 2 łyżki kakao 2 jajka szczypta soli Masa czekoladowa: 200 g gorzkiej czekolady 200 g śmietany kremówki 50 g masła 3 łyżki nalewki orzechowej (lub ulubionego alkoholu) 3 łyżeczki żelatyny czereśnie płatki migdałowe Ciasto: Z podanych składników zagnieść ciasto i włożyć je na godzinę do lodówki(...)przez 15 minut. Pozostawić do wystudzenia. Krem czekoladowy: Do garnka wlać śmietanę, dodać połamaną na kawałki czekoladę i masło. Całość trzymać na małym ogniu aż czekolada się rozpuści a masa nabierze aksamitnej konsystencji. Wystudzić i dodać alkohol (można oczywiście pominąć ten dodatek). Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i dodać do masy. Gdy zacznie tężeć wylać ją na upieczony spód. Płatki
My simple kitchenszczypta soli do ubicia piany z białek 250g masła 100g cukru 160g mąki tortowej (prawie pełna szklanka) 120g mąki ziemniaczanej 100g płatków migdałowych 1 łyżka aromatu orzechowego 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią 1 łyżeczka cynamonu pół łyżeczki imbiru 1 łyżeczka miodu do posmarowania powierzchni + cukier puder do posypania odrobina masła lub innego tłuszczu do wysmarowania formy Przygotowanie(...)cynamonem i imbirem na gładką masę, do której dodajemy ostudzone i roztopione wcześniej płynne masło.Płatki migdałów rozdrabniamy w malakserze i dodajemy do masy z żółtek, analogicznie wsypujemy do niej również przesiane mąki oraz aromat orzechowy. Piekarnik nagrzewamy do 180*C ( przy termoobiegu 160*C). Białka z odrobiną soli ubijamy na najwyższych obrotach miksera aż do uzyskania zwartej
Symfonia Smakówopcjonalnie) ok. 1/2 szklanki masła orzechowego 1-2 łyżki miodu/syropu z agawy opcjonalnie ekstrakt waniliowy lub jedna laska wanilii Na kamel daktylowy 1/2 szklanki daktyli 1-2 łyżki masła orzechowego szczypta soli 2-3 łyżki wody orzeszki ziemne do posypania Przygotowanie Dolna warstwa : Wymieszać razem wszystkie składniki, jeśli masa się nie klei dolać łyżkę wody(...)następnie zblendować, dodać do nich, sól, masło i wodę, wymieszać, posmarować na wierzchu wcześniej przygotowanej masy posypać orzeszkami i solą. Spróbujcie również innych batonów:) Batony owsiano lniane przepis tutaj Batony kokosowo owsiane klik tutaj Batony owsiano kokosowo orzechowe z quinoa, przepis tutaj Batony owsiane z chia i siemieniem lnianym
zdrowa vege kuchniakolejno przykładać rurki lekko je wciskając i pilnując, by były umieszczone pionowo i w mniej więcej równych odstępach. Rurki układać przyciętym końcem do dołu. Masa do obłożenia wierzchu tortu: 70 g nutelli lub innego kremu orzechowego 100 g serka mascarpone 40 g gorzkiej czekolady Czekoladę rozpuścić w małej metalowej misce trzymanej nad garnuszkiem z gotującą się wodą i przestudzić. Mascarpone(...)wykonania dekoracyjnych kwiatów : 200 g miękkiego masła 1 łyżka kajmaku z puszki niebieski barwnik spożywczy w żelu Masło musi być miękkie ponieważ należy je utrzeć mikserem na gładką puszystą masę. Pod koniec ucierania dodać kajmak i dobrze zmiksować. Odłożyć 3 łyżki kremu, a resztę zmiksować z niebieskim barwnikiem (wystarczy jedno namoczenie wykałaczki w barwniku i przeniesienie go do masy
Trzeci talerzmałych gruszek Wykonanie: Uwaga ! Składniki ciasta powinny mieć temperaturę pokojową W dużej misce ucieramy na puszystą masę masło razem z cukrem. Następnie dodajemy po jednym jajku, cały czas miksując. Gdy składniki dobrze się połączą dodajemy masło orzechowe, miksujemy. Mąkę przesiewamy z przyprawami i proszkiem do pieczenia. Dodajemy do ciasta i mieszamy, aż do połączenia składników. Gruszki obieramy
Kulinarne przygody Gatitymyślałam, że będzie miała ona bardzo intensywny orzechowo-korzenny smak, ciężki do zaakceptowania bez połączenia z inną mąką. Jednak zaryzykowałam i zrobiłam placuszki 100 % kasztanowe. Byłam bardzo pozytywnie zaskoczona, ponieważ owszem wyszły orzechowe, ale bardzo przyjemne w smaku, nie tak mocno aromatyczne jak myślałam. Kompletnie nie ma tu żadnej goryczki, intensywność orzechowego smaku jest jak najbardziej odpowiednia. Kolejnym moim(...)zaskoczeniem była chłonność płynów owej mąki. Przygotowałam się, że dodam sporo wymienionego w przepisie napoju roślinnego, jednak wystarczyła tylko odrobina, a masa od razu robiła się rzadsza :) Ciekawymi, pysznymi i zdrowymi dodatkami są pyłek kwiatowy oraz mix orzechowy crunchy, które wzbogaciły placki w jeszcze bardziej orzechowy smak i cenne wartości odżywcze. Składniki (1 porcja): 50 g mąki kasztanowej
Zdrowie na języku :Pnajlepsze babeczki na świecie! Takie mokre i pyszne! Jakie orzechowe! Cudowne! Kremowe i delikatne! — Właśnie takie słowa usłyszałem, rozdając te babeczki znajomym. Wszyscy byli zachwyceni. Do końca nie wiem, czy to zasługa dodatku popularnego deseru do ciasta, dużej ilości kremu, czy czekolady, ale jedno wiem na pewno — te babeczki są rewelacyjne! Pomysł na ich upieczenie podsunęła(...)piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz około 25 minut do suchego patyczka. Babeczki wyjmij i ostudź. Krem orzechowy Masło utrzyj mikserem do białości, dodaj cukier puder i ponownie utrzyj. Następnie dodaj Nutellę oraz kakao i zmiksuj do połączenia. Masę nałóż do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdki i ozdób kremem wystudzone babeczki. Krem śmietankowy Zimną kremówkę ubij
Food SquarePrzepis autorski (mój). Ciasteczka smakują rewelacyjnie! Dodatkowo cudownie chrupią i posiadają maślano-orzechowy smak. Możecie użyć swoich ulubionych orzechów i mąki pełnoziarnistej - najważniejsze jest zachowanie poniższych proporcji. To one sprawiają, że z masy da się wyczarować kreatywne kształty i wzory (*), które nie znikają podczas działania wysokiej temperatury. Koniecznie spróbujcie, bo wbrew pozorom ciasteczka są baaardzo szybkie w przygotowaniu! (około(...)ciastkach) Orzechy należy zmielić. (U mnie powstała wilgotna papka - dłużej mielona byłaby masłem orzechowym. Możecie je uprzednio podprażyć na suchej patelnie, ale wtedy należy użyć około 30-40g mąki mniej.) Wszystkie składniki (z orzechami) szybko zagnieść - do uzyskania jednolitej konsystencji. Masę schłodzić w lodówce - minimum przez 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować gładkim wałkiem (podsypując mąką
Di gotujeprzepis na orzechowe kuleczki deserowe. Kuleczki przygotowałam na bazie ciasteczek i masła orzechowego. Wyszły wspaniałe. Dokładnie takie jakie lubię na tzw. jeden kęs. Orzechowe kuleczki deserowe, to idealna mała słodkość do popołudniowej kawy lub herbaty. U mnie znikły bardzo szybko Spróbujcie. Składniki: (na 12 sztuk) 100 g margaryny / masła 2 czubate łyżki masła orzechowego 1 łyżka cukru 90 g herbatników(...)Garnuszek zdejmujemy z ognia, do naszej masy dodajemy rozdrobnione herbatniki. Wszystko szybko i dokładni mieszamy. Masę odstawiamy do przestudzenia. Gdy ostygnie wkładamy ją na parę minut do zamrażalnika (lub na dłuższy czas do lodówki), aby była mniej lepiąca i łatwiej formowało się kuleczki. W misie blendera z nożami rozdrabniamy czekoladowe herbatniki. Z masy formujemy w dłoniach małe kuleczki (maksymalnie wielkości
Słodkie okruszkiciasta, pieczone w formie na mini-muffinki. Można je napełniać dowolnym nadzieniem. U mnie połowa została napełniona jogurtową pianką i truskawkami, a druga połowa marmoladą brzoskwiniową i kremem czekoladowo-orzechowo-jogurtowym. Kruche kwiatuszki wyglądają bardzo dekoracyjnie, ale przede wszystkim są smaczne. Przepis na około 48 sztuk. Składniki na ciasto na 48 kruchych kwiatków: 300 g maki pszennej(...)robię to za pomocą woreczka cukierniczego, ale nie jest on niezbędny). W każdym umieścić kawałek truskawki i odstawić na 15 minut do lodówki, żeby masa stężała. Można posypać cukrem pudrem. Kruche kwiatki czekoladowe : Czekoladę, masło orzechowe i jogurt wymieszać mikserem. Krem przełożyć do jednorazowego woreczka cukierniczego (można użyć zwykłego worka, lub nałożyć krem łyżeczką), odciąć końcówkę i wypełnić 24 kwiatki
Trzeci talerzkruszonką, ale jednak się rozmyśliłam. I tak smakuje wybornie - jeszcze lekko ciepła, ale najlepsza jest po nocy spędzonej w lodówce, kiedy masa się zetnie i smakuje niemal jak creme brulee. Do tego słodkie, soczyste śliwki i kruchutki, orzechowy spód. Bardzo łatwe ciasto, zniknęło u nas błyskawicznie - jest stosunkowo lekkie i bez większego problemu można pochłonąć większy kawałek. Polecam - jeśli(...)ćwiartki, jeśli są duże.Jajka lekko ubić z cukrem, wymieszać z kremówką i orzechami.Spód tary nakłuć wielokrotnie widelcem. Ułożyć śliwki, skórką do dołu, ciasno jedną obok drugiej. Zalać masą jajeczno-śmietanową.Piec w 180 st. C. przez 40-45 minut, aż masa się zetnie, a ciasto przyrumieni.Ostudzić, wyjąć z formy.Schłodzić w lodówce przez noc.Smacznego!Czytałam niedawno
Pożeraczka, czyli raz adobrzebyło, robiła je moja mama, bez mas, troszkę pracochłonne, ale warto :)) Trzymajcie się :))) Składniki ciasto jasne: 13 dkg masła 20 dkg cukru pudru 7 żółtek 30 dkg mąki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki śmietany zapach cytrynowy (nie musi być) Masło ucieramy z cukrem pudrem i żółtkami na puszystą białą masę. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia(...)Białka ubijamy, dodajemy cukier i kokos. Delikatnie mieszamy. Na ciasto jasne, które wcześniej przełożyliśmy do blaszki nakładamy drewnianą łyżką - łyżkę masy kokosowej, łyżkę masy makowej. Na przemian w dwurzędzie gdzie kokos, tam mak. Nie pieczemy ! Ciasto orzechowe: 7 białek 20 dkg cukru 6 dkg mąki ziemniaczanej 6 dkg mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 12 dkg masła
kruche babeczkiorzechowe – 50g ( przepis na masło orzechowe ) Syrop ryżowy – 100g (lub inny ulubiony „słodzik”) Gorzka czekolada – 50g Powidła śliwkowe – opcjonalnie według uznania Wykonanie: Kaszę jaglaną rozgotuj – na wodzie lub na mleku roślinnym. Podziel ją na 2 części. Do jednej wrzuć czekoladę a drugą umieść w wysokim pojemniku (tak będzie najwygodniej) i dodaj masło orzechowe(...)drugą część zmiksuj na gładko. Gdyby okazało się, że masa jest zbyt gęsta, dolej mleka roślinnego i blenduj dalej. Do pucharków, kieliszków lub miseczek nakładaj na przemian warstwy kaszy. Jeśli wybierasz opcję z powidłem to po każdej ciemnej warstwie nałóż odpowiadającą Ci ilość. Twoja jaglanka czekoladowo-orzechowa jest już gotowa. Podawaj na ciepło lub na zimno. Smacznego! Artykuł Jaglanka
Blendmandokładkami znikł w mgnieniu oka. Jak go przygotować? Spód: -około 300 gramów przygotowanych sucharów, rozgniecionych na drobno -około 900 gramów kremu orzechowo-czekoladowego; można użyć na przykład Nutelli. Krem wraz z sucharami mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Wykładamy do tortownicy, dokładnie wyrównujemy i uciskamy. Wkładamy do lodówki. Krem pomarańczowy: -5 pomarańczy -2 kubki mleka (kubek tutaj około 220ml) -kubek
BaRepas