szklanki wrzątku cynamon 2 łyżki kakao 1 czubata łyżka masła orzechowego Daktyle kroimy i zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy, aż zmiękną. Miksujemy na gładką masę. Do 2/3 części kremu dodajemy kakao. Do pozostałej części masło orzechowe. Schładzamy. SOS: łyżka oleju kokosowego czubata łyżka kakao 1-2 łyżeczki cukru Na małej patelni rozpuszczamy olej. Dodajemy do niego kakao i cukier
More food, love and dreamskulek. Są miękkie w środku, a podczas gryzienia słychać przyjemny trzaski czekolady. Połączenie kaszy jaglanej z czekoladą wyszło idealnie! Smaki pasują do siebie perfekcyjnie! Dodatkowo masę jaglaną posłodziłam syropem z agawy i urozmaiciłam masłem orzechowym - PYCHA! :) Składniki: 100 g kaszy jaglanej 50 g masła orzechowego 100% 50 g syropu z agawy 75 g kuwertury gorzkiej Przygotowanie: Kaszę jaglaną(...)gotuj do momentu wchłonięcia całej wody (ok. 10 minut). Ugotowaną kaszę przełóż do malaksera, dodaj syrop z agawy oraz masło orzechowe. Zblenduj na gładką konsystencję. Uformuj ok. 10 kulek, za każdym razem zmocz delikatnie dłonie, aby masa jaglana nie przywiera i dało się łatwo ulepić kulki. W naczyniu rozpuść kuwerturę. Każdą kulkę nabij na wykałaczkę i obtocz
Zdrowie na języku :Pczym wykładamy dno i boki folią przeźroczystą, śniadaniową. Wykładamy na dno spód ciasteczkowym, wygładzamy i lekko dociskamy. Wkładamy do lodówki na około 30 minut. Masa serowa: 500 g kremowego serka np. Philadelphia 190 g masła orzechowego gładkiego 150 g syropu klonowego lub złocistego 150 ml mleka 3 łyżeczki żelatyny Mleko podgrzewamy. Do gorącego wsypujemy żelatynę. Mieszamy energicznie do rozpuszczenia się(...)żelatyny. Nie powinno być żadnych grudek. Odstawiamy na chwilę do ostygnięcia. Następnie ucieramy serek z masłem orzechowym. Wlewamy syrop klonowy lub złocisty. Ucieramy. Dodajemy przestygnięte mleko z żelatyną i całość ucieramy do połączenia. Masę serowa wylewamy na schłodzony ciasteczkowy spód. Wstawiamy ponownie do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Dodatkowo: 2 średnie banany sok z cytryny
Made By Mom And SonCiasto bez pieczenia, które nie może się nie udać. Kwaskowate powidła idealnie komponują się w smaku ze słodką masą cappuccino. Idealne do kawy. Moim gościom bardzo smakowało. Masa: kostka miękkiego masła 5 łyżek cappuccino orzechowego 1/3 szkl cukru pudru kieliszek wódki Polewa: 1/4 kostki masła 4 łyżki cukru 2 łyżki mleka 3 łyżki kakao 1 łyżeczka żelatyny 350g herbatników mały
Smakołyki Asirozpocząć na blogu cykl propozycji na świąteczne wypieki. Pierwszą z nich jest sernik z suszonymi śliwkami na ciasteczkowym, orzechowym spodzie z polewą czekoladową ganache. Ciasto smakuje po prostu fenomenalnie! Masa serowa jest aksamitna, kremowa i delikatna. Spód zaś lekko chrupiący z nutką orzechową. Wierzch sernika oblany pyszną polewą czekoladową ganache. Taki
Marta Gotujeczasu gościły w domowym barku jeszcze za czasów jedzenia i picia wszystkiego, najlepiej wspominała „ Likier Monte „. Pyszny, orzechowy i przyjemnie słodki. Ja zrobiłem go delikatnie inaczej, ponieważ dla mnie fajną opcją do dodania było masło orzechowe i gorzka czekolada, żeby słodycz pochodząca z mleka skondensowanego nie była zbyt duża. Jeśli jednak lubisz bardzo słodkie likiery dodaj czekoladę deserową(...)łyżka Masło orzechowe – 1 łyżka (spora) ( przepis na masło orzechowe ) Mleko kokosowe – 250ml (najlepiej z 300g wiórków na litr) ( przepis na mleko kokosowe ) Wódka orzechowa (orzech laskowy) – 200ml Wykonanie: W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę. Do czekolady dodaj kajmak, kakao, masło orzechowe i podgrzewaj oraz mieszaj do czasu połączenia się w jednolitą masę. Przełóż powstałą masę
BlendmanPyszny owocowy torcik z dodatkiem czekoladowych rurek i krokantu orzechowego. Nie wszyscy domownicy lubią torty z kremami maślanymi, więc zrobiłam z masą owocową. Torcik winogronowy Składniki: Biszkopt jajka-6 szt cukier(...)rozpuszczenia żelatyny, nie gotować. Lekko przestudzoną żelatynę wlać do zmiksowanego mleka z musem owocowym, dobrze zmiksować. Odstawić do lodówki do lekkiego stężenia. Przełożyć masą owocową blaty biszkoptowe oraz wierzch biszkoptu i boki. Obsypać boki krokantem orzechowym i pokruszonymi rurkami czekoladowymi. Udekorować winogronami i listkami mięty. Smacznego ! (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return
Kuchnia Danusiprzygotowania deseru. DESEREK CZEKOLADOWY Składniki : - 40 g orkiszu ekspandowanego, - 60 g gorzkiej czekolady, - 60 g masła orzechowego 100% ( przepis ), - 40 g oleju kokosowego nierafinowanego. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej. Dodać masło orzechowe, olej kokosowy i wymieszać. Do masy wsypać orkisz ekspandowany i jeszcze raz dokładnie wymieszać. Powstałą masę przelać do pojemniczka wyłożonego papierem do pieczenia
Zgrabne Gotowaniewymienię składniki: masło orzechowe, płatki owsiane, daktyle, migdały. A żeby zachęcić Was jeszcze bardziej, napiszę, że przyrządzenie ciastek zajmuje niewiele czasu, choć nie obejdzie się bez malaksera lub blendera. Z poniższych składników można przygotować 30-35 kuleczek wielkości orzecha włoskiego. Orzechowe kulki mocy Składniki: 200g płatków owsianych 150g daktyli + 300ml gorącej przegotowanej wody 200g masła orzechowego z kawałkami orzechów(...)można to zrobić w malakserze lub drobno posiekać, będą potrzebne do obtoczenia kulek) - ostudzone płatki z daktylami rozdrobnić blenderem lub malakserem - do składników dodać masło orzechowe oraz mielone migdały, wymieszać - jeśli masa jest zbyt klejąca, dodać rozdrobnione płatki owsiane, ponownie wymieszać - gotową masę schłodzić lub od razu formować kulki - z masy odrywać niewielką ilość, w dłoni formować kulki wielkości
Smakołyki BerenikiSkładniki (na 12 porcji) Na spód : - 4 łyżki masła orzechowego (ok. 100g), - 3 łyżki wiórków kokosowych (ok. 30g), - 1 szklanka płatków owsianych górskich (ok. 110g), - 6 łyżek miodu (ok. 144g). Na nadzienie: - 1 ½ szklanki suchej kaszy jaglanej (ok. 270g), - 2 szklanki mleka (ok. 500 ml) - 2 łyżki miodu (ok. 48g), - 4 łyżki mleka kokosowego(...)kokosowych (ok. 30g). Do posypania - łyżka wiórków kokosowych (ok. 10g). Sposób przygotowania 1. Łączymy ze sobą płatki owsiane, masło orzechowe, wiórki kokosowe i miód. 2. Masę wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Masę dociskamy i wkładamy do lodówki na ok. 2h. 3. Gotujemy kaszę
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachłyżki kwaśnej śmietany 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru pudru Masa serowa: 1kg twarogu mielonego 6 jajek 1 budyń śmietankowy 1 czubata łyżka mąki(...)upiec w 180C na złoty kolor. Masa serowa: Trzeba pamiętać aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową. Wszystkie składniki prócz puree z dyni włożyć do miski i na małych obrotach zmiksować do połączenia składników (nie miksować zbyt długo). Na koniec dodać puree i dokładnie połączyć z masą serową. Masę serową wylać na wystudzony spód orzechowy i piec około 1 godziny
Amatorka kuchennamasła orzechowego (2 łyżki z lekkim czubkiem) – 2 filiżanki mleka roślinnego (użyłam ryżowe) – opakowanie proszku do pieczenia – opakowanie cukru waniliowego – 5 łyżek mąki kokosowej – 2 filiżanki mieszanki mąki bezglutenowej (użyłam tej od http://www.schaer.com ) Przygotowanie ciasta zaczynamy od umycia i obrania bananów, które miksujemy razem z masłem orzechowym do otrzymania jednolitej konsystencji. Przekładamy masę
Szybko Tanio Smaczniesoli) 3 łyżki masła (miękkiego) 3 szklanki płatków śniadaniowych, najlepiej kwadratowych np. CiniMinis (ja użyłam zagranicznych Chex Chocolate) szklanka cukru pudru Wykonanie: Z cukru pudru, masła orzechowego, Nutelli i masła ugniatamy jednolitą masę (będzie miała konsystencję plasteliny). Bierzemy paluszek i oblepiamy jego podstawę masą, tak by stworzył się pień. Cały paluszek należy obkleić masą - nie może jej być
Mania Wypiekaniasmażenia *fajnie gdy zostaną większe kawałeczki orzechów - przyjemnie później chrupią 1. Mięso oczyścić, pokroić i rozbić jak na "schabowe". Doprawić solą i pieprzem. 2. Chrzan, masło orzechowe i śmietanę wymieszać na gładką masę. 3. W 4 talerzach naszykować kolejno: mąkę, jajko/mleko, bułkę tartą z orzechami, masę chrzanową 4. Na patelni rozgrzać olej. 5. Panierować kotlety: najpierw obtoczyć z obu stron
Kto ugości moich gości?orzechowego- najlepiej domowego 50g migdałów cynamon imbir wiórki kokosowe kakao zmielone orzeszki ziemne PRZYGOTOWANIE: Orzechy brazylijskie i migdały posiekać w blenderze Dodać daktyle, przyprawy oraz masło orzechowe i zblendować aż powstanie kleista masa Masę nabierać łyżką, w dłoniach formować kuleczki Przygotowane kulki obtaczać w wiórkach kokosowych, orzeszkach lub kakao Gotowe pralinki najlepiej przechowywać w lodówce, oczywiście jeśli będzie
peanutbuttermonster