Puszyste ładnie listkujące się ciasto półfrancuskie i słodka masa miodowo-orzechowa to prawdziwa uczta dla podniebienia. Choć wymagają poświecenia czasu jeśli chodzi o samo ciasto, to efekt smakowy jest tego wart. Jedne z najlepszych rogalików jakie jadłam. Składniki: Ciasto drożdżowo-francuskie: 3,5 szklanki mąki pszennej tortowej 1 łyżka suchych drożdży 1 jajko 1 szklanka ciepłego mleka
Wanilia i Kardamonorzechowe <3 PRZEPIS /2 porcje, ok. 8-10 ciastek/ ~200g ugotowanej ciecierzycy (użyłam tej z BioIndygo.pl ) ~średni, bardzo dojrzały banan ~2 łyżki cukru kokosowego ~2 łyżki (lekko czubate) masła orzechowego (moje było również z BioIndygo.pl ) ~2 łyżki mąki owsianej lub innej dowolnej ~1/3 łyżeczki sody ~1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Blendujemy ciecierzycę, banana i masło orzechowe. Nastepnie do masy
breakfast of dreamsMoje rogale, żeby je zrobić, trochę czasu wymagają, ale za to super smak mają. Ciasto jest łatwe do przygotowania, bo większość jest miksowana. Masa jest bakaliowa, mocno orzechowo - migdałowa. Proporcje i przepis sama wymyślałam, więc pozytywnie się zaskoczyłam, że masy czy ciasta mi nie brakowało i że wszystkim smakowało. Składniki: nadzienie: 100 g całych migdałów, 200 g tartych
Moniki SmakołykiOryginalny i pyszny biszkopt z makiem, orzechami i migdałami. Może być wyjątkową podstawą wielu tortów. Smakuje wyśmienicie w połączeniu z kremem orzechowym, migdałowym lub masą makową. SKŁADNIKI NA BISZKOPT: 6 jajek niecała szklanka mąki pszennej budyń waniliowy ( w proszku) 30g drobno posiekanych orzechów laskowych lub włoskich 3 łyżki zmielonego maku (jeżeli nie uda Wam się kupić w sklepie zmielonego maku
Domowe TortyWspaniała tarta z gruszkami i marcepanem. Krucha, trochę kremowa, rozpływa się w ustach. Fantastycznie aromatyczna, delikatnie waniliowa i orzechowa mmm… Upieczona masa marcepanowa jest przepyszna z gruszkami i uprażonym orzechem laskowym, poezja. Zamierzam przygotować osobny przepis na takie ciasteczka:). Do tarty radzę użyć delikatnie miękkich gruszek (nie całkiem twardych) i najbardziej mi smakowała z orzechami. Można ją również
Mała CukierenkaWspaniała tarta z gruszkami i marcepanem. Krucha, trochę kremowa, rozpływa się w ustach. Fantastycznie aromatyczna, delikatnie waniliowa i orzechowa mmm… Upieczona masa marcepanowa jest przepyszna z gruszkami i uprażonym orzechem laskowym, poezja. Zamierzam przygotować osobny przepis na takie ciasteczka:). Do tarty radzę użyć delikatnie miękkich gruszek (nie całkiem twardych) i najbardziej mi smakowała z orzechami. Można ją również
Mała Cukierenkamoże macie chęć na jakieś pyszne ciacho? Jeśli tak, to polecam ten przepis ;) Pyszne, orzechowe ciasto przełożone masą jabłkową i masą budyniową, a wszystko to oblane czekoladą. Idealne na jesienne dni. Polecam. Składniki na jesienny jabłecznik na formę o wymiarach 28x40 cm SPÓD: 1 niepełna szklanka cukru 1 szklanka kaszy manny 1 szklanka zmielonych orzechów (u mnie zblendowane, solone fistaszki
Rozpustne gotowanieużyłam 2 opakowania po 170 gram, wsypać opakowanie sernika na zimno i mikserem utrzeć do zagęstnienia - tortownica 24 cm- na dno wyłożyć biszkopty, masę sernikową i wygładzić do masy powciskać draże orzechowe w czekoladzie, lyżką wygładzić wierzch sernika na wierzchu poukładać plasterki moreli i schować do lodówki na 1 godzinę galaretkę agrestową rozmieszać w 450 ml gorącej wody i wystudzić
W Mojej Kuchni Lubięproporcji 1:3 (1 szklanka kaszy na 3 szklanki wody) . Gorącą (!) kaszę zmiksować za pomocą blendera z pozostałymi składnikami - do momentu uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Tak przygotowaną masę rozsmarować na orzechowym spodzie i wstawić na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem tartę udekorować malinami. Zamiast świeżych owoców można użyć bitej śmietany zrobionej z mleka kokosowego ( tutaj podpowiedź
Domowa Cookierenka Agipełni sezonu owocowego królują wieloowocowe ciasta. Poniżej przepis na pyszne ciasto z rabarbarem, malinami i czerwonymi porzeczkami zanurzonymi w serowej masie z domieszką orzechowego kremu na kruchutkim spodzie. Smak zadowoli nawet najbardziej wybrednego smakosza
Milion SmakówspożywczyWYKONANIE:Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C.Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż folią aluminiową lub papierem do pieczenia i lekko nasmaruj ją olejem.CIASTECZKA:Masło utrzyj z masłem orzechowym na gładką masę.Dodaj brązowy cukier i znów zmiksuj dokładnie.Wbij jajko i dolej extrakt lub aromat i zmiksuj na puszystą masę (około 2 minuty).Przesiej mąkę z sodą i dodaj
Słodko-Słony Świat Ilonyuformować ciasteczka. Ciasteczka układać na papierze do pieczenia w odległości ok 2 cm od siebie, bo jeszcze urosną.Piec 20 minut w temperaturze 180 stopni.Wskazówki:Masło orzechowe można zastąpić masą krówkową bądź kajmakową z puszki, ale jeśli chcemy by ciasteczka były mniej kaloryczne możemy wykorzystać mus jabłkowy.Mus jabłkowy: jabłka kroimy w kostkę, przekładamy do garnka z odrobiną wody
upichcicmiski wsypałam płatki górskie, orkiszowe i owsiane. Oprócz tego dodałam żurawinę, rodzynki, siemię lniane, wiórki kokosowe oraz ziarenka Cynamonowy Raj. Wymieszałam to też z wcześniej przygotowaną płynną masą z masła orzechowego i oleju(na 3 łyżki masła orzechowego, 1 płaska łyżka oleju)Następnie piekłam w piekarniku, mieszając co 10-15min przez ok.45 min w 170C.Miłego Dnia
Chocolate Stop Temptingstopni C. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Ciągle ucierając, dodać jajko i orzechy. Osobno wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i płatkami owsianymi. Dodać do masy jajeczno-orzechowej i wyrabiać ciasto do połączenia składników. Wstawić do lodówki na 20 minut. Po tym czasie uformować z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego, ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
wyzwania kuchennelubicie słodkie na polewę: 70 g gorzkiej czekolady + 2 łyżki posiekanych drobno orzechów włoskich Wszystkie składniki dokładnie połączyć. Jeśli masa będzie zbyt sucha dodać więcej masła orzechowego lub pół rozgniecionego banana. Z masy formować kuleczki i układać na talerzu. Schłodzić. Przygotować polewę. W tym celu roztopić czekoladę i wymieszać z posiekanymi drobno orzechami. Obtaczać kulki i ponownie schłodzić do stężenia
Chocolate Muffin Blogszans na niepowodzenie ;) Polecam! Składniki na ciasto: 100 g mąki pszennej 100 g cukru 1 jajko 100 g masła orzechowego 40 g masła 100 ml mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Miękkie masło, masło orzechowe i cukier utrzeć na puszystą masę. Dodać jajko, zmiksować. Zmniejszyć obroty miksera i na przemian dodawać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mleko. Miksować(...)Piec w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut. Wystudzić. Krem z masła orzechowego: 50 g masła 75 g kremowego masła orzechowego 25 g cukru pudru 75 ml śmietany kremówki Śmietanę ubić na sztywno, odłożyć. Miękkie masło, masło orzechowe i cukier puder utrzeć na kremową masę. Dodać ubitą śmietanę i delikatnie wymieszać. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego i udekorować babeczki
Domowa cukiernia Ewychyba najprostszą wersję, do której wykorzystamy zaledwie masło orzechowe, wiórki kokosowe oraz rodzynki. Ewentualnie można dodać jeszcze miód, gdyby kulki nie były dla Was wystarczająco słodkie, ale moim zdaniem same rodzynki wystarczą :) Polecam! Roboty z nimi na 5 minut... Składniki: (na ok. 15 sztuk) 150 g masła orzechowego 80 g wiórków kokosowych 150 g rodzynków+ wrzątek(...)niej kulki wielkości orzecha włoskiego. 2) Namoczone rodzynki drobno posiekać i wymieszać z masłem orzechowym i wiórkami kokosowymi. Uformować z masy kulki. Gdyby masa była zbyt klejąca- dodać trochę wiórek, jeśli zbyt sucha- dodać masła orzechowego. Można dodać również odrobinę miodu, jeśli uważacie, że kulki są mało słodkie. Smacznego
Nastoletnie Wypiekaniekwestiasmaku.com. Polewa toffi z orzechami jest naprawdę pyszna. Na pewno wykorzystam ją jeszcze przy innych deserach. Spód sernika: 1 paczka ciasteczek zbożowych z czekoladą 5 łyżek masła orzechowego niesolonego 2 łyżki masła Masa serowa: 500 g twarogu trzykrotnie zmielonego 500 g sera mascarpone 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 puszki słodzonego mleka skondensowanego 5 jajek 200 g białej czekolady 1 łyżeczka(...)szklanki masła 100 g orzeszków ziemnych (mogą być w miodzie) Składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej. Ciasteczka pokruszyć i wymieszać z masłem orzechowym i roztopionym masłem. Formę wysmarować masłem i wyłożyć masą z ciasteczek. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej. Twaróg zmiksować z mascarpone oraz mąką ziemniaczaną do uzyskania gładkiej masy. Stopniowo dodawać mleko skondensowane cały
Bulliozrobisz ciasto, akurat będzie czas na daktyle) - Odsącz. - ‘’Rozwal’’ je porządnie widelcem! CIASTO PO UPIECZENIU: 1)OPCJA 1 *wszystko na całej powierzchni ciasta -smarujemy masłem orzechowym -kładziemy orzechy -smarujemy masą daktylową -kroimy na batony (u mnie 15 batonów wielkości snikersa) 2) OPCJA 2 (wydaje mi się lepsza) - masło orzechowe -daktyle -orzechy (łatwiej będzie to zrobić, orzechy nie będą się przemieszczały
fitolarun.blogspot.comWhey Zero Olej rozpuścić w mikrofali lub na palniku. Dodać kakao, odżywkę i miód. Wymieszać. Z masy formować kulki, spłaszczać i wylepiać foremki na czekoladki (np wkładka po Toffifee). Schłodzić. Masa: 3 łyżki serka kremowego 2 łyżeczki masła orzechowego w proszku PB2 <-- link * 1 łyżeczka wody szczypta soli orzeszki ziemne Masło w proszku wymieszać z wodą(...)solą. Następnie dodać serek i wymieszać.W schłodzonych spodach układać po jednym orzeszku i przykrywać masą. Schłodzić. *można użyć zwykłego masła orzechowego, ale polecam gorąco PB2, ponieważ zawiera 85% tłuszczu mniej niż tradycyjne. Smacznego
Chocolate Muffin BlogPrzygotuj blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Do miski wsyp płatki, mąkę, kakao i sodę. Wymieszaj suche składniki i wlej mleko. Banany rozgnieć widelcem i wmieszaj w masę, dodaj też masło orzechowe i melasę. Na suchej patelni upraż wcześniej posiekane orzechy, które wraz z rodzynkami dodaj do ciasta. Całość dokładnie wymieszaj. Teraz z czekoladowej masy odmierz ciasteczka (ja robię
Roślinna - blog wegańskijajka 80 g mąki pszennej ½ szklanki cukru pudru (można dać trochę więcej jeśli lubicie bardzo słodkie ciasta)* ½ łyżeczki proszku do pieczenia 200 g masła 1 puszka masy kajmakowej 4 łyżki masła orzechowego 2 batoniki Snickers (opcjonalnie) 200 g orzeszków ziemnych solonych 1,2 łyżeczki soli Przygotowanie: Czekoladę oraz masło roztapiamy w kąpieli wodnej. Rozpuszczone składniki mieszamy aby dobrze się(...)mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Miksujemy tylko tyle, żeby wszystko się dobrze połączyło. Na końcu dodajemy masło orzechowe i pokrojone w kosteczkę batoniki. Mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Formę o wymiarach: 20x20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Masę przekładamy do formy. Pieczemy 20 minut. Formę wyjmujemy od razu z piekarnika i odstawiamy na 30 minut do ostygnięcia. Masę
Mania Gotowania