domu obłędnie pachną pierniki rumieniące się w piekarniku. Wkrótce je wyjmę. Ostygną, odpoczną, a potem będą leżały w ściereczkach, aż do chwili, gdy za tydzień przełożę je masą śliwkowo – czekoladową i orzechową. Jeśli dziś nie macie czasu, upieczcie je w ciągu najbliższych dni. Aleex
W mojej kuchnimasła 100 g masła orzechowego 3/4 szklanki brązowego cukru (jak użyjemy białego to świat się nie zawali) 1 łyżka esencji waniliowej 1 jajko 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka płatków owsianych górskich 100 g czekolady (opcjonalnie) pestki dyni, słonecznika (opcjonalnie) Przygotowanie: Masło i masło orzechowe zmiksować na puszystą masę. Dodać cukier, ekstrakt i jajko, zmiksować. Następnie
Malinowo w kuchnibłyskawicznie, a jakie były pyszne... mmm... SKŁADNIKI Na orzechowe: 1 opakowanie pałeczek orzechowych Cukry Nyskie 1 łyżka masła orzechowego 1 łyżka solonych orzeszków ziemnych (najlepiej pieczonych) Na kakaowe: 1 opakowanie pałeczek kakaowych Cukry Nyskie 2 łyżki kakao 1 łyżka mascarpone Pałeczki orzechowe blendujemy z masłem orzechowym aż powstanie zwarta masa i wstawiamy do lodówki na mniej więcej 15 minut
Czary - gary w kuchnisiemienia lnianego 5 łyżek wiórek kokosowych 3 łyżki miodu (do smaku) 2 łyżki masła orzechowego /pasty sezamowej 1-2 łyżki wody (opcjonalnie) Siemię wyrobić z miodem i odrobiną wody (jeśli jest taka potrzeba). Dodać zmiksowane (malakserem) wiórki i masło orzechowe. Całość dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do pudełeczka wyłożonego folią aluminiową. Chałwę zawinąć i wstawić na około
Di gotujewiórki kokosowe. W rondlu na małym ogniu delikatnie podgrzej syrop klonowy. Dorzuć masło migdałowe i mieszaj do momentu, aż masło rozpuści się w syropie i powstanie jednolita masa. Syrop i masło orzechowe wlej do miski z pozostałymi składnikami, całość dokładnie zamieszaj. Zbożową mieszankę przełóż do przygotowanej blachy i równomiernie rozprowadź. Wstaw do piekarnika i piecz przez 1 godzinę. Wyjmij, odczekaj
Roślinna - blog wegańskijajka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 100 g czekoladowych drobinek lub drobno pokrojonej czekolady gorzkiej lub mlecznej Wykonanie: W misie miksera utrzeć miękkie masło z masłem orzechowym i cukrem. Gdy masa będzie już puszysta, dodawać po jednym jajku, cały czas ucierając. Na koniec dodać ekstrakt z wanilii i jeszcze raz wymieszać wszystkie składniki. Mąkę przesiać razem z sodą
Pasja Smakupłatków owsianych górskich 25g otrębów pszennych 1 duże jajko 60g miodu 60g domowego masła orzechowego ( KLIK ) 1 łyżeczka sody oczyszczonej cynamon kardamon PRZYGOTOWANIE: Jajko, miód i masło orzechowe zmiksować na gładką masę Dodać wszystkie suche składniki włącznie z sodą oraz przyprawami Dokładnie zagnieść ciasto i wstawić na 10 minut do lodówki Schłodzone ciasto cienko rozwałkować Za pomocą foremek wycinać ciasteczka
peanutbuttermonsterkurze / 8 przepiórczych,- mąka owsiana bezglutenowa, 100 gram,- cukier trzcinowy, 5 kopiastych łyżek,- cukier waniliowy domowy,- serek mascarpone. 3-4 łyżki,- mleko w proszku pełne, 3-4 łyżki,- masło orzechowe (najlepiej domowe), 6 dużych łyżek,- Ziarenka "Cynamonowy Raj"- masło, 1/4 kostki- cynamon,TAK - JEST MĄKA OWSIANA BEZGLUTENOWA! :) Poczytasz o niej (i o innych mąkach/produktach wolnych od glutenu) tutaj: Kliknij(...)dodajemy masło.2. Osobno rozdrabniamy umyte i pozbawione końcówek banany. Blendujemy je z odrobiną cukru trzcinowego, cynamonem, serkiem mascarpone i mlekiem w proszku. Następnie dodajemy masło orzechowe.3. Łączymy obie masy, wlewając rzadsze do gęstszego. 4. Przesiewamy do całości mąkę, wrzucamy nasze "dodatki" czyli Ziarenka, przyprawy.5. Osobno ubijamy z cukrem białka na sztywno.6. Delikatnie łączymy masę z białkami.7. Umyte (najlepiej
Wypisz Wymalujrozpuszczonej w 1/3 szklanki mleka 1 kg białego sera Wyrabiać na ciepło i ciepłą masą przekładać placki. Polać polewą. Ja ostatni placek lekko posmarowałam masą serową i posypałam orzechową kruszonką
Moje domowe kucharzeniesuszonej żurawiny Sposób przygotowania: Masło roztopić w garnuszku. Do roztopionego dodać cukier, mleko oraz ziarenka wanilii (lub aromat) cały czas mieszając aż powstanie jednolita masa. Do gorącej zawartości garnka dodać masło orzechowe i dokładnie rozprowadzić. Następnie dodać płatki owsiane i żurawinę. Wymieszać aż masa dokładnie się połączy. Dosypywać stopniowo preparowane ziarna. Ilość jest orientacyjna. Ziarna powinny być pokryte kleistą masą
Pyry na GazCiasto orzechowe : 5 jajek 20 dag cukru 15 dag mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 10 dag mielonych orzechów włoskich Białka jajek oddzielić od żółtek. białka ubić na sztywną pianę. W trakcie ubijania dosypać cukier. Do piany, nie przerywając ubijania, dodawać po 1 żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i orzechami. delikatnie połączyć z masą jajeczną. biszkopt piec(...)biszkopt i jego trzeba upiec 2 razy . 5 jaj 5 łyzek mąki pszennej 5 łyżek cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Kolejność: biszkopt orzechowy-krem pomarańczowy-kokos-masa ananasowa-biszkopt-krem waniliowy jak piersi użyłam galaretkę :)mój mąż mówi że wyszły jak implanty Kolejna część Wykrawanie kształtów :) naszych kobiecych "atutów". Masa Marshmallows do dekoracji
Kuchcikowoasi...Kawałek mniepłatki owsiane pełnoziarniste Cenos) 4 łyżki masła orzechowego 100 g lekko posiekanych prażonych orzechów ziemnych Wykonanie: Masło w temperaturze pokojowej ucieramy na puszystą masę z cukrem. Nie przerywając dodajemy jajko, masło orzechowe i wanilię. Następnie mąkę z proszkiem i sodą, sól, płatki owsiane. Całość miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Na koniec wsypujemy lekko posiekane orzechy i dokładnie mieszamy
Malinowe PocałunkiSPÓD: 1 duże opakowanie hitów 175 g herbatników 1 kostka masła 1 łyżka masła orzechowego crunky PRZYGOTOWANIE: Ciastka wraz z masłem orzechowym zmiksować. Dodać roztopione masło i wymieszać. Dokładnie oblepić blaszkę. Ja użyłam tortownicy o średnicy 22 cm. Odstawić do lodówki. SKŁADNIKI NA MASĘ: 1 tabliczka czekolady karmelowej 400 g masła orzechowego crunky 250 g mascarpone 1 puszka kajmaku(...)szklanka orzeszków ziemnych solonych 1 tabliczka gorzkiej czekolady W kąpieli wodnej roztopić czekoladę karmelową wraz z masłem orzechowym. Gdy oba składniki się połączą dodać do nich mascarpone i mieszać do uzyskania masy w jednym kolorze. Wypełnić tartę. Odstawić do lodówki. W garnuszku zagotować puszę z kajmakiem. Wylać na wierzch tarty i zasypać orzeszkami. Odstawić do lodówki. W kąpieli wodnej
ClauditteMissCookinggorzkiej czekolady bita śmietana kokosowa do dekoracji świeże owoce Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie: spód: daktyle blendujemy na gładką masę, orzechy blebdujemy na mąkę orzechową, dodajemy kakao, sól i wszystko ugniatamy tak, aż powstanie jednolite ciasto. Dzielimy na cztery części i wykładamy spód kokilek wyłożonych papierem pergaminowym, mocno dociskając. masa sernikowa Czekoladę rozpuść
Niezły MłynekZrobiłam to ciasto, bo znalazłam przepiękne zdjęcie w internecie. Cudowne. Kruchutkie herbatniczki, idealna masa, wszystko polane pięknie rozpływającą się polewą, posypane orzeszkami. Perfekcja w każdym calu. Niestety, kiedy przyszło do mojego wykonania, tak perfekcyjnie już nie było. Po pierwsze herbatniki. No nie da się, żeby nie namiękły kremem na bazie budyniu! Kremy wyszły dobrze, za to polewa do kiszki(...)podzielić na 3 części, wystudzić. Każdą część zimnego puddingu połączyć z innym dodatkiem: jedną z nutellą i rozpuszczoną czekoladą, drugą z kajmakiem, trzecią z masłem orzechowym. Na pierwszą warstwę herbatników wyłożyć czekoladową masę, przykryć następną warstwą herbatników, dać krem kajmakowy, znów herbatniki, krem orzechowy, i tak dalej, do wykończenia kremów. Mi wyszły po dwie warstwy każdego smaku. Zakończyć herbatnikami
Cakes By Kejtkątem, a przecież te Święta właśnie na miłości najbardziej się opierają :) Bezglutenowy sernik śmietankowo- karmelowy na orzechowym spodzie na małą formę Potrzebujesz: Ciasto: 60g zmielonych orzechów włoskich 30g zmielonych migdałów 4 łyżki mąki kukurydzianej 1,5 łyżki cukru 1 jajko 25g masła Masa serowa: 500g twarogu półtłustego 2 żółtka 1 opakowanie budyniu śmietankowego 1,5 szklanki mleka 1/4 szklanki oleju(...)kuchennym i rozdrobnij. 2. Do sera dodaj resztę składników (oprócz karmelowej posypki) i miksuj razem do uzyskania gładkiej konsystencji. 3. 3/4 posypki wmieszaj w masę serową. 4. Masę serową wylej na upieczony orzechowy spód. 5. Wierzch sernika posyp pozostałą częścią karmelowej posypki i piecz całość przez 40min. w 180*C. Smacznego! Gluten-free cream and caramel cheesecake for small mold
Kuchnia w Słońcu SkąpanaZapiąć obręcz wypuszczając papier poza nią. Spód: Ciasteczka pokruszyć (w malakserze lub tłuczkiem w misce lub woreczku). Wymieszać z masłem orzechowym i roztopionym masłem. Wyłożyć na dno tortownicy. Mocno docisnąć. Wstawić do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.Masa serowa: Do misy miksera włożyć twaróg lub ricottę razem z mascarpone, serkiem Philadelphia lub Twój Smak oraz mąką ziemniaczaną. Ucierać
Smaczne Zdrowemasła orzechowego pół tabliczki gorzkiej czekolady (oczywiście może być więcej) łyżeczka sody oczyszczonej Przygotowanie: W dużej misce zblenduj na puszystą masę cukier, banana i olej roślinny. Dodaj przesianą mąkę, wymieszaj. Do masy dodaj płatki owsiane i masło orzechowe. Moje masło miało kawałki orzechów, na których mi zależało, ale jeżeli masz gładkie masło możesz je zblendować w pierwszym etapie. Ten biały(...)mące. Tak wiem, żyła straszna ze mnie, wszystko recyklinguję ;-) Do ciasta dodaj suszone owoce i posiekaną czekoladę. Dokładnie wszystko wymieszaj. Możesz użyć miksera, jeżeli Twój to ogarnie, bo masa się ciężka. Ja wymieszałam wszystko dużą sylikonową łyżką. Takie ciasta możesz formowac na dwa sposoby. Jeżeli nie jesteś perfekcjonistą to formuj kulki wielkości orzecha włoskiego i je spłaszcz dłonią. Takie formowane
greenscarfPrzepyszne domowe trufelki, mocno kakaowe, z dodatkiem masła orzechowego i rumu, który zaostrza i doskonale podbija intensywny smak kakako. Szybkie i proste, idealne dla niespodziewanych gości :) SKŁADNIKI (ok. 25 kuleczek) 100g herbatników 100g masła 2 łyżki masła orzechowego 2 łyżki kakao 4-5 łyżek mleka w proszku 3-4 łyżki cukru 40 ml ciemnego rumu (wódki, koniaku(...)obtoczenia SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Herbiatniki mielimy w blenderze na gruby piasek. Dodajemy mleko w proszku, cukier oraz kakao i krótko miksujemy do połączenia składników. Przekładamy masę do miski. Dodajemy roztopione masło i masło orzechowe, rum oraz śmietankę kremówkę (50 ml) i dokładnie mieszamy. Jeśli masa jest zbyt rzadka dodajemy mleka w proszku, jeśli zbyt gęsta dolewamy śmietanki. Masa ma być dość
DefinicjaSmakuwielbicieli serników i ciast orzechowych. Ciasto prezentuje się i smakuje wyśmienicie.Zarówno biszkopt orzechowy jak i sernik puszysty i wilgotny. Idealnie pasuje na wszelkie uroczystości rodzinne. Polecam wypróbować. Składniki:Ciasto orzechowe: 1/2 szkl. mąki pszennej 3/4 szkl. cukru 1/2 szkl. oleju 6 jajek 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej 100g pokrojonych orzechów włoskich 1 op. cukru waniliowego 16 g 1 łyżeczka(...)minut. Masa smietankowa: Masło utrzec z cukrem. ( należy pamiętac o tym, aby składniki były o temp. pokojowej) Dodac śmietanę, dokładnie połączyc. Ciasto orzechowo- serowe: Ostudzone ciasto orzechowe przekroic wzdłuż. Na jednym płacie ciasta rozsmarowac połowę masy. Przykryc ciastem serowym. Posmarowac pozostałą masą. Przykryc drugim płatem ciastem. Udekorowac polewą czekoladową ( klik) i zmiksowanymi orzechami
Słodkości i nie tylkobiałego cukru + cukier do obtaczania ciastek;250 g mąki pszennej;1 jajo;1/2 łyżeczki proszku do pieczenia;Sposób przygotowania:Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę.Stale miksując dodać masło orzechowe oraz jajo.Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do ciasta stale miksując.Z ciasta formułować kule, spłaszczać je trochę, obtaczać w cukrze i układać na blasze wyłożonej papierem
Gospodyni Miejskamąki pszennej 0,5 kostki margaryny 2 łyżki mleka 2 jajka 2 łyżki miodu 3 łyżeczki sody Masa budyniowa 3 szklanki mleka 0,5 szklanki cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej 1,5 kostki margaryny 3 cukry waniliowe Karmel orzechowy 2 łyżki cukru 2 łyżki margaryny 3 łyżki miodu 25 dag orzechów włoskich Wykonanie: Składniki na ciasto(...)stopni C. Masa budyniowa 2 szklanki mleka wlać do garnka i zagotować, w pozostałym mleku rozrabiamy obie mąki, wlewamy do gotującego się mleka, mieszamy dokładnie aby nie powstały grudki . Ugotowany budyń studzimy. Do wystudzonego budyniu dodajemy cukier, cukier waniliowy, oraz margarynę, dokładnie wszystko ucieramy. Masę budyniową wykładamy na pierwszy upieczony placek, przykrywamy drugim z karmelem orzechowym. Ciasto upiekła Basia
kgwjanczewo