masa orzechowa - 2000 przepisów (strona:35/134)

Tort egipski 11196

egipski – po prostu obłędny. Zawsze chciałam go zrobić, a dostałam go jako dzisiejszą urodzinową niespodziankę od mamy. Jaki jest tort egipski? Zamiast biszkoptu – lekka białkowo-orzechowa pianka przełożona szlachetną masą z budyniu na dziesięciu żółtkach oraz bitą śmietaną. W środku chrupiące kryształki karmelu, które są kwintesencją tego tortu. Wbrew pozorom tort egipski nie jest bardzo słodki, wszystko(...)karmel polecam przygotować dzień wcześniej. Zdecydowanie jednak warto podjąć trud dla jego wyjątkowego orzechowo-karmelowego smaku. Blat białkowo-orzechowy: 3 białka (razem 9) 2 łyżki cukru (razem 6) 1/2 łyżki mąki pszennej (razem 1,5) 3 czubate łyżki mielonych orzechów laskowych (razem 9) Masa budyniowa: 10 żółtek 10 płaskich łyżek cukru 5 i 1/2 łyżki mąki pszennej 1 małe opakowanie

Poezja smaku
Śnieżny sernik z mlekiem skondensowanym wg Aleex 259

serwować go z musem śliwkowym, makowym lub czekoladą. Polecam. Składniki: Spód: • 1 paczka (około 250 g) ciastek pełnoziarnistych Digestive z czekoladą • 4 - 5 pełnych łyżek kremu orzechowo - czekoladowego • 2 łyżki roztopionego masła Masa serowa: • 750 g twarogu trzykrotnie zmielonego • 250 g serka mascarpone • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (40g) • 1/2 puszki słodzonego mleka skondensowanego (266 g) • 5 jajek(...)pieczenia. Zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz. 2. Przygotować spód: ciasteczka pokruszyć (np. w kubku blendera lub tłuczkiem w misce czy w woreczku). Wymieszać z kremem orzechowo - czekoladowym i roztopionym masłem. 3. Masę ciasteczkową wyłożyć na dno i część boków tortownicy, mocno docisnąć. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej. 4. Przygotować masę serową: Piekarnik nagrzać

W mojej kuchni
Ciasto kajmakowe 444

Ciasto miodowe ciemne i białe przełożone masą kajmakowo-orzechową a na wierzchu bita śmietana :) ciasto bardzo dobre a czym ciasta mniej tym lepsze ;) tak jest z ciastami na bazie miodu. Musi swoje odstac , dzięki czemu lekko mięknie . Nie dotarliśmy do efektu " zmiękczenia"- było za dobre ;) Foremka : 28 x 24 cmCiasto:3 i 1/3 szkl. mąki pszennej2 szkl. cukru pudru150(...)pudruSposób przygotowania ciasta :Wymieszac makę z sodą i solą. Masło utrzec z cukrem pudrem na puszysty krem. Następnie nie przerywając ubijania , stopniowo dodając po 1 jajku oraz miód. Do masy partiami dodawac mąkę i dokładnie wyrobic ciasto.Dzielimy ciasto na dwie równe porcje, do jednej z nich dodajemy kakao. Mieszamy i zawijamy w folie spożywczą.Prostokątną foremkę wykładamy papierem do pieczenia

Słodkości i nie tylko
Mini serniczki z masłem orzechowym 152

orzechami (można też użyć mieszanki innych ciastek i orzechów, np. herbatników i pokruszonych orzechów ziemnych) 2 łyżki masła Masa serowa: 350 g twarogu sernikowego (z wiaderka) 250 g mascarpone 125 g cukru 3 jajka (M) 1 łyżka masła orzechowego (ja użyłam masła z nerkowców) Wierzch: 1 szkl śmietanki 30%  1 śmietan fix 1 łyżka cukru pudru 1 łyżka masła(...)muffinki i ugnieść łyżką. 2. Jajka zmiksować z cukrem. Dodać twaróg sernikowy, mascarpone i masło orzechowe, szybko zmiksować tylko do połączenia składników (żeby nie napowietrzać masy). 3. Masę serową wyłożyć na ciasteczkowo-orzechowy spód (prawie na równi z krawędzią foremki gdyż serniczki sporo rosną przy pieczeniu, ale później opadają i ostatecznie mają wysokość podobną jak wylane do foremek surowe ciasto

Kto ugości moich gości?
Sernik na orzechowym spodzie z karmelizowanymi jabłkami i czekoladą 194

końcu sama go wymyśliłam co dodaje mu odrobiny smaku... bo jest mój własny - autorski ;-D przechwalam się... TAK! Bo jest naprawdę pyszny! Sernik na orzechowym spodzie z karmelizowanymi jabłkami i czekoladą Składniki: na sernik 75 dag przemielonego sera - polecam kupić zwykły twaróg i trochę przemielić go blenderem - sernik wychodzi bardzo kremowy więc odradzam gotowe, mielone twarogi 200 g śmietany(...)zaczęłam dodawać po jednym żółtku. Kolejnym składnikiem była śmietana oraz ser - ser dodawałam do masy ze śmietaną po jednej łyżce. Na końcu dodałam budyń. Gdy masa była już gładka wmieszałam w nią delikatnymi ruchami ubitą na sztywno pianę z białek. Gotową masę wylałam na orzechowy spód. Piekłam ok 45 minut w 170 stopniach. Przy ok 30 minucie mój sernik zaczął

sierotka maRysia w kuchni
Miodowo-jabłkowy przekładaniec z chrupiącą, orzechowo-słonecznikową warstwą 152

Masa jabłkowa: Jabłka umyć, obrać, a następnie pokroić w kostkę. Umieścić w garnuszku, zalać odrobiną wody i dodać pozostałe składniki z masy jabłkowej (oprócz galaretek!) Dusić na małych ogniu do zmięknięcia jabłek. Następnie gorącą masę zmiksować blenderem do uzyskania musu. Mus ponownie zagotować, wsypać galaretki i dobrze wymieszać. Pozostawić do lekkiego stężenia. Na I blacie miodowym wysmarować 1/2 tężejącej masy(...)jabłkowej, przykryć II blatem ciasta i ponownie wysmarować masą. Przykryć ostatnim blatem ciasta. Całość schłodzić do całkowitego stężenia masy jabłkowej. 3.  Chrupiąca orzechowo-słonecznikowa warstwa: Wszystkie składniki umieścić w garnuszku, postawić na małym ogniu i podgrzewać do lekkiego zkarmelizowania masy. Gorącą masę wylać na III blat miodowy. Schłodzić w lodówce. 4.  Czekoladę rozpuścić w mleku. Jeszcze ciepłą

Nastoletnie Wypiekanie
Makaron ramen w sosie pomarańczowo - orzechowym z tofu i brokułem 63

sezam czarny rzodkiewka do dekoracji  łyżka oliwy z oliwek  Tofu pokrój w kostkę. Wymieszaj z miseczce sok z pomarańczy, olej sezamowy, sos sriracha, sos sojowy, masło orzechowe. na gładką masę. Dodaj tofu i odstaw na 30 minut do zamarynowania. W tym czasie brokuł podziel na różyczki i gotuj w posolonej wodzie przez 5-7 minut

Mango Papaja
Pierniczki i ciasteczka na Święta 306

przepisów na pierniczki i ciasteczka ;-) Korzenne pierniczki z miodem bez leżakowania         Kruche półksiężyce migdałowo-miodowe       Korzenne palmiery   Markizy orzechowe      Ciasteczka z masą migdałową      Babciny przepis na maślane ciasteczka     Waniliowe sakiewki z marmoladą       Kruche rogaliki migdałowe     Kruche ciasteczka cynamonowe

Passions hobbies life
Rogaliki z nadzieniem orzechowo-miodowym 117

Puszyste ładnie listkujące się ciasto półfrancuskie i słodka masa miodowo-orzechowa to prawdziwa  uczta dla podniebienia. Choć  wymagają poświecenia czasu jeśli chodzi o samo ciasto, to efekt smakowy jest tego wart. Jedne z najlepszych rogalików jakie jadłam. Składniki: Ciasto drożdżowo-francuskie: 3,5 szklanki mąki pszennej tortowej 1 łyżka suchych drożdży 1 jajko 1 szklanka ciepłego mleka

Wanilia i Kardamon
.1228. orzechowo-bananowe 143

orzechowe <3 PRZEPIS /2 porcje, ok. 8-10 ciastek/ ~200g ugotowanej ciecierzycy (użyłam tej z BioIndygo.pl ) ~średni, bardzo dojrzały banan ~2 łyżki cukru kokosowego ~2 łyżki (lekko czubate) masła orzechowego (moje było również z BioIndygo.pl ) ~2 łyżki mąki owsianej lub innej dowolnej ~1/3 łyżeczki sody ~1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Blendujemy ciecierzycę, banana i masło orzechowe. Nastepnie do masy

breakfast of dreams
Rogale bakaliowe 616

Moje rogale, żeby je zrobić, trochę czasu wymagają, ale za to super smak mają. Ciasto jest łatwe do przygotowania, bo większość jest miksowana. Masa jest bakaliowa, mocno orzechowo - migdałowa. Proporcje i przepis sama wymyślałam, więc pozytywnie się zaskoczyłam, że masy czy ciasta mi nie brakowało i że wszystkim smakowało.  Składniki: nadzienie: 100 g całych migdałów, 200 g tartych

Moniki Smakołyki
Biszkopt z makiem, orzechami i migdałami 175

Oryginalny i pyszny biszkopt z makiem, orzechami i migdałami. Może być wyjątkową podstawą wielu tortów. Smakuje wyśmienicie w połączeniu z kremem orzechowym, migdałowym lub masą makową. SKŁADNIKI NA BISZKOPT: 6 jajek niecała szklanka mąki pszennej budyń waniliowy ( w proszku) 30g drobno posiekanych orzechów laskowych lub włoskich 3 łyżki zmielonego maku (jeżeli nie uda Wam się kupić w sklepie zmielonego maku

Domowe Torty
Tarta z gruszkami 146

Wspaniała tarta z gruszkami i marcepanem. Krucha, trochę kremowa, rozpływa się w ustach. Fantastycznie aromatyczna, delikatnie waniliowa i orzechowa mmm… Upieczona masa marcepanowa jest przepyszna z gruszkami i uprażonym orzechem laskowym, poezja. Zamierzam przygotować osobny przepis na takie ciasteczka:). Do tarty radzę użyć delikatnie miękkich gruszek (nie całkiem twardych) i najbardziej mi smakowała z orzechami. Można ją również

Mała Cukierenka
Tarta z gruszkami 295

Wspaniała tarta z gruszkami i marcepanem. Krucha, trochę kremowa, rozpływa się w ustach. Fantastycznie aromatyczna, delikatnie waniliowa i orzechowa mmm… Upieczona masa marcepanowa jest przepyszna z gruszkami i uprażonym orzechem laskowym, poezja. Zamierzam przygotować osobny przepis na takie ciasteczka:). Do tarty radzę użyć delikatnie miękkich gruszek (nie całkiem twardych) i najbardziej mi smakowała z orzechami. Można ją również

Mała Cukierenka
Jesienny jabłecznik. 118

może macie chęć na jakieś pyszne ciacho? Jeśli tak, to polecam ten przepis ;) Pyszne, orzechowe ciasto przełożone masą jabłkową i masą budyniową, a wszystko to oblane czekoladą. Idealne na jesienne dni. Polecam. Składniki na jesienny jabłecznik na formę o wymiarach 28x40 cm SPÓD: 1 niepełna szklanka cukru 1 szklanka kaszy manny 1 szklanka zmielonych orzechów (u mnie zblendowane, solone fistaszki

Rozpustne gotowanie
sernik na zimno z biszkoptami, drażami, morelami, galaretką... 180

użyłam 2 opakowania po 170 gram, wsypać opakowanie sernika na zimno i mikserem utrzeć do zagęstnienia - tortownica 24 cm- na dno wyłożyć biszkopty, masę sernikową i wygładzić do masy powciskać draże orzechowe w czekoladzie, lyżką wygładzić wierzch sernika na wierzchu poukładać plasterki moreli i schować do lodówki na 1 godzinę galaretkę agrestową rozmieszać w 450 ml gorącej wody i wystudzić

W Mojej Kuchni Lubię
Zdrowa tarta czekoladowa (wegańska, bez glutenu, bez pieczenia) 217

proporcji 1:3 (1 szklanka kaszy na 3 szklanki wody) . Gorącą (!) kaszę zmiksować za pomocą blendera z pozostałymi składnikami - do momentu uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Tak przygotowaną masę rozsmarować na orzechowym spodzie i wstawić na kilka godzin do lodówki.  Przed podaniem tartę udekorować malinami. Zamiast świeżych owoców można użyć bitej śmietany zrobionej z mleka kokosowego ( tutaj podpowiedź

Domowa Cookierenka Agi
Nowojorskie ciasto serowo-owocowe 80

pełni sezonu owocowego królują wieloowocowe ciasta. Poniżej przepis na pyszne ciasto z rabarbarem, malinami i czerwonymi porzeczkami zanurzonymi w serowej masie z domieszką orzechowego kremu na kruchutkim spodzie. Smak zadowoli nawet najbardziej wybrednego smakosza

Milion Smaków
CIASTECZKA ORZECHOWE Z PAJĄKAMI NA HALLOWEEN 624

spożywczyWYKONANIE:Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C.Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż folią aluminiową lub papierem do pieczenia i lekko nasmaruj ją olejem.CIASTECZKA:Masło utrzyj z masłem orzechowym na gładką masę.Dodaj brązowy cukier i znów zmiksuj dokładnie.Wbij jajko i dolej extrakt lub aromat i zmiksuj na puszystą masę (około 2 minuty).Przesiej mąkę z sodą i dodaj

Słodko-Słony Świat Ilony
Ciasteczka owsiane 109

uformować ciasteczka. Ciasteczka układać na papierze do pieczenia w odległości ok 2 cm od siebie, bo jeszcze urosną.Piec 20 minut w temperaturze 180 stopni.Wskazówki:Masło orzechowe można zastąpić masą krówkową bądź kajmakową z puszki, ale jeśli chcemy by ciasteczka były mniej kaloryczne możemy wykorzystać mus jabłkowy.Mus jabłkowy: jabłka kroimy w kostkę, przekładamy do garnka z odrobiną wody

upichcic
Domowa Granola! 147

miski wsypałam płatki górskie, orkiszowe i owsiane. Oprócz tego dodałam żurawinę, rodzynki, siemię lniane, wiórki kokosowe oraz ziarenka Cynamonowy Raj. Wymieszałam to też z wcześniej przygotowaną płynną masą z masła orzechowego i oleju(na 3 łyżki masła orzechowego, 1 płaska łyżka oleju)Następnie piekłam w piekarniku, mieszając co 10-15min przez ok.45 min w 170C.Miłego Dnia

Chocolate Stop Tempting
Ciastka owsiane z orzechami 149

stopni C. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Ciągle ucierając, dodać jajko i orzechy. Osobno wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i płatkami owsianymi. Dodać do masy jajeczno-orzechowej i wyrabiać ciasto do połączenia składników. Wstawić do lodówki na 20 minut. Po tym czasie uformować z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego, ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia

wyzwania kuchenne