kawę. Należy uważać bo masa lubi się zważyć. Przełożenie: Biszkopt orzechowy przekrawamy na pół. Jedną część smarujemy masą i przykrywamy ciastem kokosowym, na którym również kładziemy masę. Wszystko przykrywamy biszkoptem orzechowym i całość tortu, wierzch i brzegi smarujemy pozostałą masą. Dekorujemy według uznania, ja boki posypałam wiórkami kokosowymi, myślę, że dobrze sprawdzą się również posiekane orzechy. Smacznego
ciastkarnia na kruchym spodzieŻeby nie był za słodko – do środka alkohol i żurawina. Ciasto przygotowujemy prawie według przepisu na opakowaniu – margarynę zamieniamy na masło i rozpuszczamy, a zamiast wody dodajemy do masy rum. Czekoladki rozcinamy ostrym nożem na 4 części. Wsypujemy do zmiksowanego ciasta razem z żurawiną drobną i mieszamy łopatką, ręcznie, do połączenia. Babkę upiekłam w formie o średnicy 23cm(...)bezpośrednio z wrzątkiem w garnuszku. Do całkowicie rozpuszczonej czekolady wlewamy mleko, całość jeszcze w kąpieli wodnej mieszamy trzepaczką balonową do dokładnego połączenia. Ściągamy miskę z rondelka i do masy dodajemy masło orzechowe. Ponownie mieszamy masę do dokładnego połączenia. Szybko rozlewamy polewę po cieście, bo naprawdę migiem gęstnieje i robi się ciągliwa. Dekorujemy, wciskając w szczyt przecięte czekoladki i owoce żurawiny
Karo in the Kitchenczasie przygotować masę jajeczną.Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, cały czas miksując. Nastęnienie przerywając miksowania dodać po jednym żółtku. Gdy masa orzechowo-ziarenkowa przestygnie dodać ją do masy jajecznej i delikatnie wymieszać łopatką. Jabłka obrać podzielić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne. Poukładać ściśle na przygotowanym, i schłodzonym spodzie. Zalać
Z Kuchni Do Kuchniprzy przepysznych potrawach przeżywać Święta. By umilić Wam ten czas mam dla Was przepis na najlepszy serniczek świąteczny jaki do tej pory udało mi się przygotować. Pyszna masa serowa z masłem orzechowym o aromacie skórki pomarańczowej na spodzie z karmelizowanych orzechów włoskich i zmiksowanych pierniczków czekoladowych. Całość uwieńczona najlepszą polewą z masła orzechowego, karmelizowanymi migdałami oraz orzechami włoskimi i pyszną(...)średnicy 16 cm): Pierniczkowo- orzechowy spód: 1/2 szklanki orzechów włoskich 1/3 szklanki pestek słonecznika 30 gram masła 30 gram cukru trzcinowego 3/4 szklanki pokruszonych pierniczków Masa serowa: 1 czubata łyżka masła orzechowego 250 gram tłustego, trzykrotnie zmielonego twarogu 200 gram waniliowego serka homogenizowanego 2 żółtka 1/2 opakowania przyprawy do sernika marki Delecta skórka otarta z 1 pomarańczy
Mango Papajawięc jeśli macie zapas w zamrażarce, to możecie wykorzystać je do tego ciasta. Masa to ser gotowany z masą kajmakową, dla mnie bomba. Na wierzchu zaś dekoracja z odbitej w serze folii bąbelkowej. Składniki: Ciasto orzechowe • 1 i 1/2 szklanki białek (ok. 8 szt) • 2 jajka • 3/4 szklanki cukru(...)minut. • Po wystudzeniu przekroić na dwa blaty. Masa serowa gotowana • Jajka roztrzepać z mąką. • W garnku rozpuścić masło z cukrem i kajmakiem. • Włożyć zmielony twaróg i często mieszając zagotować. • Połączyć z masą jajeczną i ponownie zagotować. • Gorącą masą przełożyć ciasto orzechowe. • Na wierzchu położyłam folię bąbelkową, którą wcisnęłam
To co kochampudding smakuje przepysznie i nigdy się nie nudzi, bo można go przygotowywać na wiele sposobów. Dlatego dziś kolejna wariacja tego deseru, czyli mleczno cytrusowy pudding chia z musem bananowo orzechowym. Brzmi smacznie? Pewnie! Taki też jest :) Słodki, mleczny, z delikatną nutką cytrusową, absolutnie nie kwaśny! Ukryty na dnie przepyszny, kremowy mus idealnie pasuje tutaj z chia. Więcej o chia TUTAJ(...)minutach powtórz czynność. Odstaw do lodówki na noc. Kolejno przygotuj mus: banana rozgnieć widelcem na paćkę, dodaj masło orzechowe i wymieszaj. Do wybranego naczynka przełóż masę bananowo orzechową, kolejno gotowy pudding chia i ozdób dodatkami
Zdrowie na języku :PNadprodukcja masła orzechowego zaowocowała tym oto sernikiem. Sernik dla koneserów, bo wielbiciele orzeszków ziemnych będą zachwyceni jego smakiem. Masło orzechowe występuje w masie serowej, nadając sernikowi delikatny orzechowy posmak i wspaniałą aksamitną konsystencję. Sernik wykańcza słodki karmel z chrupiącymi orzeszkami. Zamiast zmielonych kupnych ciasteczek pełnych tłuszczy trans zrobiłam spód sernika samodzielnie. Z mąki pełnoziarnistej, również z dodatkiem orzeszków ziemnych(...)mąki orkiszowej pełnoziarnistej 5 łyżek mielonych orzeszków ziemnych 1 jajko 1 łyżka ksylitolu/cukru 100 g masła 2 łyżki lodowatej wody Składniki na masę serową: 500 g sera 3x mielonego 200 g masła orzechowego 2 jaja L 160 g ksylitolu/cukru 2 łyżki mączki kukurydzianej/Mondaminy Składniki na karmel: 100 g ksylitolu/cukru 1 łyżka wody 65 g masła 5 łyżek śmietany kremówki dodatkowo
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!masę makową do blaszki (24×38 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto serowe • Miękkie masło utrzeć z cukrem waniliowym i cukrem pudrem na biały puch. • Dodawać po jednym żółtku cały czas ucierając. • Wymieszać masę z serem, mąką i ubitymi białkami. • Masę serową delikatnie wyłożyć na masę makową. Ciasto orzechowe • Ubić(...)dalej cały czas ubijać. Wbijać po jednym żółtku. • Na koniec wymieszać delikatnie z mielonymi orzechami, mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. • Ciasto orzechowe wylać delikatnie na masę serową. • Piec w temp. 180 st.C przez 50 minut. • Po wystygnięciu polać polewą rozpuszczając na parze połamaną czekoladę ze śmietanką
To co kochamłyżeczki proszku do pieczenia Krem orzechowy: 400ml słodkiej 30% śmietanki 1 szklanka mleka w proszku 200g białej czekolady 50ml likieru orzechowego 250g serka mascarpone 200g orzeszków ziemnych niesolonych Poncz: 50ml soku z czarnej porzeczki 50ml przegotowanej, schłodzonej wody Masa maślana: 300g masła 82% 1 jajko 3/4 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka octu winnego 1 łyżka soku z cytryny Dodatkowo: barwniki(...)patelni często mieszając i zimne dodajemy do kremu. 4. Przełożenie: Biszkopty przed nałożeniem kremu nasączamy mieszanką soku z wodą. Biszkopt orzechowy- ½ kremu orzechowego- biszkopt kakaowy- ½ kemu orzechowego- biszkopt orzechowy. 5. Masa maślana: Miękkie masło ucieramy do białości. Białko oddzielamy od żółtka, ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, a następnie dodajemy połowę cukru pudru i ponownie ubijamy. Żółtko ucieramy
Kuchnia w czekoladzietrzy grosze. Składniki :Biszkopt :* 3 jajka* szklanka mąki pszennej* łyżeczka proszku do pieczenia * pół szklanki cukruMasa z masłem orzechowym :* 100 g miękkiego masła* słoiczek masła orzechowego około 300 g * 150 g małych bezików Masa śmietanowa :* 300 ml śmietany kremówki 30 %* 2 łyżeczki żelatyny* 1/4 szklanki wrzątkuDodatkowo : tabliczka mlecznej czekolady Przygotowanie :Jajka ubić na puch dodając cukier. Wymieszać mikserem na małych(...)przesianą z proszkiem do pieczenia. Biszkopt przelać do prostokątnej formy. Piec 20-30 minut w 180 stopniach. Wystudzić. Przekroić na pół. Miękkie masło ubić z masłem orzechowym, dodać pokruszone bezy. Wymieszać i wyłożyć masę na połowę biszkopta. Przykryć drugą połową. Kremówkę ubić, dodawać rozpuszczoną żelatynę. Wymieszać i wylać na biszkopt. Wstawić do lodówki najlepiej na całą noc. Czekoladę zetrzeć
Magiczne Życie Martypolecam polać czekoladową polewą. Mazurki Mazurki to niezwykle efektowne szybkie wypieki na kruchym cieście. Możesz je dowolnie dekorować słodkimi masami, np. kajmakiem o różnych smakach, nutellą czy kremem orzechowym. Na masę wykładasz suszone owoce, kandyzowane owoce, bakalie wszelakie, płatki migdałowe, polewę lub lukier. Z dekoracji możesz stworzyć owocowe kwiaty, bazie, kształty jajeczek, wszystko to co nawiązuje do wiosennych wypieków wielkanocnych
Zasmakuj Kuchnikońcu dodać orzechy. Masą wyłożyć formę do tortu. Ja użyłam 4 małe foremki o średnicy 12 cm, torcik można przygotować w foremce o średnicy 24 cm. Odstawić do zastygnięcia. Wierzch: Śmietanę ubić z cukrem. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić. Do śmietany dodać czekoladę, delikatnie mieszając. Masę z śmietanowo-czekoladową wyłożyć na masę czekoladowo -orzechową. Odstawić do zastygnięcia. Posypać startymi
królestwo garówpieczenia ,wtedy łatwiej włożyć do formy. Polewa orzechowa 30 dag orzechów włoskich 12 dag masła 2 łyżki miodu 10 dag cukru Wykonanie Wszystkie składniki polewy przesmażyć do zarumienienia. Gotową polewę rozprowadzić na jednej części surowego ciasta. Obydwie części ciasta wkładamy do piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 stopni 15-25 min. Masa: 1 kostka masła 3 budynie śmietankowe lub waniliowe(...)litra mleka , Po ugotowaniu wstawić rondel do zimnej wody .Do masy masłowej dodawać po łyżce gotowego ostudzonego budyniu i dolewać po trochu zaparzonej kawy. Kawa 2 łyżeczki kawy zaparzyć w ¼ szkl. wody. Przecedzić i powoli zimna kawę dolewać do masy Skład ciasta na spód ciasto kruche bez polewy orzechowej, na to masa budyniowa i następnie ciasto z polewą orzechową,orzechami
w mojej kuchnikryształ oraz żółtka. Mąkę łączymy z orzechami oraz bułką tartą i proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy i powoli lecz dokładnie mieszamy drewnianą łyżką. Wylewamy na wyłożoną papierem blaszkę i pieczemy do suchego patyczka ok pół godziny w temp. 180st C. Ostudzony placek orzechowy również dzielimy(...)blaty. 3. Kremy: Czekoladowy Margarynę ucieramy do białości wraz z cukrem pudrem. Stopniowo dodajemy po 1 łyżce kremu aż do całkowitego wykorzystania. Na końcu wcieramy w masę spirytus. Orzechowy Zmielone lub drobno posiekane orzechy zalewamy mlekiem i dodajemy cukier. Smażymy na małym ogniu ciągle mieszając by się nie przypaliło do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Masło ucieramy
Kuchnia w czekoladzie