masa orzechowa - 2000 przepisów (strona:23/134)

Baklava 349

się w sumie 8 warstw ciasta filo, każda posmarowana masłem. Następnie kładziemy połowę przygotowanych orzechów, wyrównujemy. Na orzechy kładziemy kolejno 8 płatów ciasta, każdy dokładnie smarujemy masłem. Wykładamy resztę masy orzechowej i wyrównujemy. Orzechy przykrywamy 8 płatami ciasta filo, pamiętając o smarowaniu każdego z osobna masłem, łącznie z warstwą wierzchnią. Kiedy ułożymy całość, nacinamy wierzchnie warstwy ciasta w dogodne

Malinowe Pocałunki
Roladki z Newelli z orzechami i suszonymi owocami 176

drobniutko posiekane daktyle i morele. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Newellę ostrożnie rozwinąć na około 15-20 cm, tak aby jej nie rozerwać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Rozsmarować cienką warstwę masy orzechowej i zrolować. Roladkę osuszyć papierowym ręcznikiem, posmarować roztopioną czekoladą i posypać uprażonymi ziarenkami sezamu. Schłodzić.Smacznego

Oryginalny smak
Kruche rogaliki 199

niejednokrotnie trafiałam na wielu blogach, wczoraj chciałam zrobić coś w miarę na szybko i padło właśnie na  rogaliki :) Kruche, z ulubionym nadzieniem, w moim przypadku jest to masa orzechowa, którą miałam zamrożoną jeszcze z piernika. Pyszne i dodatkowo dziecinnie proste ! :)Składniki : 50g drożdży4 szkl mąki1 szkl śmietany 18%200 g masła2 żółtka1 czubata łyżka cukru pudruszczypta

charlotte gotuje
Dorsz pod orzechową kruszonką 224

Kolejna propozycja na niecodzienne podanie ryby. Ostatnio coraz częściej zamiast pieczonej ryby podaję właśnie pieczoną. Tym razem ryba pokryta jest chrupiącą, orzechowo - ziołową skorupką. Rodzinka stwierdziła, że to chyba najlepsza wersja jaką jedli:)Składniki:700g filetu z dorsza, 3 czubate łyżki bułki tartej, 3 gałązki rozmarynu, 250g orzechów włoskich, 1/2 pęczka natki pietruszki, ząbek czosnku(...)natkę pietruszki, rozmaryn, skórkę startą z 1/2 cytryny oraz oliwę z oliwek. Doprawić solą, pieprzem i papryką, wymieszać. Kawałki ryby ułożyć w naczyniu do zapiekania, na wierzchu rozłożyć orzechową masę.Piec około 25 minut w temp. 180st.Inspiracja: Czasopismo "Gotuj krok po kroku

Z miłości do słodkości
Torcik orzechowy 263

łyżka adwokatu Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę.W osobnej misce połączyć masło z cukrem i żółtkami, dodać orzechy, czekoladę, rum i adwokat, dokładnie wymieszać.Powstałą orzechową masę delikatnie połączyć z ubitymi białkami.Gotowe ciasto przelać do tortownicy 22cm , wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia a boki wysmarować tłuszczem i obsypać mąką lub bułką tartą.Piec w temperaturze

Zabawa smakiem
Sernik fistaszkowy bez pieczenia 365

Sernik fistaszkowy bez pieczenia to uczta dla miłośników masła orzechowego i orzeszków ziemnych. Przygotowałam go na bazie serka homogenizowanego i jogurtu greckiego. Dodatek sporej ilości lekko słonego masła orzechowego do masy serowej oraz niewielka ilość cukru sprawiają, że sernik jest mocno orzechowy i bardziej wytrawny, niż słodki w smaku. Dla przełamania smaku fistaszków, spód sernika tworzą rozdrobnione markizy czekoladowe(...)cukru waniliowego 3 łyżeczki kakao + 1 łyżka domowego cukru waniliowego (do masy kakaowej) 4,5 łyżeczki (18g) żelatyny 60ml wody garść prażonych orzechów ziemnych do dekoracji Wykonanie: - markizy rozdrobnić, masło roztopić, wymieszać z ciastkami - tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia - na spód wyłożyć masę z ciasteczek, wyrównać, schłodzić - masło orzechowe zmiksować z serkiem homogenizowanym, jogurtem oraz cukrem (UWAGA jeśli wykorzystacie masło

Smakołyki Bereniki
Ciasto snickers 202

ciasto snickers od dłuższego czasu namawiał mnie mój mąż – i w sumie racja, czego tu nie lubić? Puszyste biszkopty czekoladowe, bita śmietana, masło orzechowe i masa krówkowa :) Jestem pewna, że Wam też zasmakuje! Ciasto piekłam w dużej wysokiej formie o wymiarach 40×25 cm Składniki na 1 spód biszkoptowy (będą potrzebne 2) 4 jajka 12 łyżek cukru(...)orzechowe mieszamy z mlekiem lub śmietaną kremówką (mnie zostało nieco z poprzedniego ciasta) do uzyskania gładkiej konsystencji. Powinno dać je się łatwo rozsmarować na biszkopcie. Pierwszy spód biszkoptowy wkładamy do blaszki (tej samej, w której był pieczony) i nakrapiamy kawą rozpuszczalną. Smarujemy biszkopt kremem z masła orzechowego, nakładamy bitą śmietanę i wyrównujemy szpatułką. Ciasto przykrywamy drugim spodem biszkoptowym. Jeśli masa

Ciastkozercy
Ciasto orzechowe z bezą, masą krówkową i kruszonką z ciasta knafeh (kadayif) 157

Ciasto orzechowe z bezą, masą krówkową i kruszonką z ciasta knafeh (kadayif) Składniki – ciasto kruche: Orzechy włoskie zmielone – 1 szklanka Mąka – ¾ szklanki Masło – ½ kostki Jajko – 1 sztuka Cukier puder – 2 łyżki Szczypta soli Składniki – beza: Białka jaja – 2 sztuki Cukier – 3 łyżki Składniki – budyń waniliowy: Mleko – 500ml Skrobia ziemniaczana – 2 łyżki Laska wanilii – 1 sztuka Masło – 1 łyżka Ekstrakt waniliowy(...)ciasta. Pierwszą, dolną warstwę stanowi ciasto kruche, które należy posmarować powidłami śliwkowymi i masą krówkową. Następnie położyć warstwę z bezy, którą posmarować budyniem waniliowym. Kolejną warstwą jest ciasto orzechowe posmarowane masą krówkową. Wierzch ciasta posypać „kruszonką” z ciasta kadayif

Kuchnia Bon Appetit
,,Ciasto z melonem’’ 405

łyżeczka octu 1/3 szkl. oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa z melonem: 1 szklanka puree z melona (około pół zielonego melona) 3 galaretki zielone agrestowe Masa dyniowa: 1 szklanka puree z dyni 3 galaretki pomarańczowe Masa śmietanowa: Śmietana 30% – 250ml 3 łyżki cukru pudru Wykonanie Ciasto kakaowe i orzechowe: Margarynę ucieramy z cukrem pudrem ,dodając po 1 żółtku(...)lodówki, żeby masa całkowicie zastygła. Masa dyniowa: Puree z dyni gotujemy, do gorącej masy wsypujemy galaretkę pomarańczową i bardzo dokładnie mieszamy. Masę studzimy, tężejącą wykładamy na biały biszkopt. Wstawiamy do lodówki, żeby masa całkowicie zastygła. Masa śmietanowa: Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Ubitą kremówkę przekładamy na biszkopt kakaowy i wyrównujemy. Złożenie ciasta: Na orzechowe upieczone i ostudzone ciasto

Podróż w kulinaria
Tort bezowy z masłem orzechowym i powidłami śliwkowymi 161

soli i dalej ubijamy aż będą gęste , powoli wsypujemy cukier i ubijamy jeszcze 7 minut aż masa będzie błyszcząca i sztywna a nie lejąca . Na blaszce wykładamy papier do pieczenia i rysujemy krążeki o średnicy 26 cm , wykładamy masę białkową w narysowane koła  i wkładamy blachy do piekarnika ,nastawiamy  termoobieg na 110 stopni(...)składniki do przełożenia. Powidła mieszamy z masłem orzechowym , Ubijamy śmietankę na najwyższych obrotach ,mieszamy cukier puder ze śmietan-fixem i dosypujemy pod koniec ubijania śmietany. Dolny blat smarujemy masą śliwkowo-orzechową , wykładamy część śmietany, przykrywamy drugim krążkiem, smarujemy znów masą śliwkowo-orzechową i wykładamy kolejną porcję śmietany , kładziemy trzeci krążek delikatnie dociskając i smarujemy wierzch tortu śmietaną a na wierzch

Wypieki Rene
Lody kajmakowe bez jajek i maszyny 268

Przepyszne lody na bazie masy kajmakowej i kremówki. Niewielki dodatek masła orzechowego sprawia, że mają delikatny orzechowy posmak. Do tego polewa kajmakowa i orzeszki ziemne :) Lodów w trakcie mrożenia nie trzeba mieszać. Polecam! 2 1/2 szklanki kremówki 30% 460 g masy kajmakowej 3 łyżki masła orzechowego orzeszki ziemne solone Masę kajmakową przełożyć do garnka i zalać 1 szklanką kremówki. Podgrzewać(...)rozpuści. Dodać masło orzechowe i również połączyć. Kiedy powstanie jednolita masa odlać pół szklanki na polewę. Pozostałe 1 1/2 szklanki dobrze schłodzonej kremówki ubić na sztywno i delikatnie wmieszać w masę kajmakową. Przełożyć do pojemnika do mrożenia i wstawić do zamrażarki na parę godzin. Gotowe lody polać odlaną masą i posypać posiekanymi orzeszkami ziemnymi. Gdyby polewa bardzo zastygła, można

https:KKuchniaMniam
Sernik z kulkami orzechowymi wg siostry Anastazji 488

pieczenia masa 1 kostka masła (jest to mało musiałam dorobić masy z połowy kostki masła) 2-3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 2-3 łyżeczki zmielonych orzechów cukier dodatkowo dwa ciemne cienkie biszkopty Wykonanie: Masa serowa masło utrzeć z cukrem, dodać resztę składników oprócz białek. Białka ubić na sztywną pianę i wymieszać delikatnie z masą serową. kulki orzechowe wszystkie składniki wymieszać(...)sobą następnie formować kulki. sernik połowy masy serowej wylać na formę wyłożyć kulki orzechowe i zalać drugą częścią masy serowej. Upiec sernik w około 180 stopniach przez godzinę. masa masło utrzeć z cukrem, dodać orzechy i rozpuszczoną kawę. Przełożenie ciasta: Biszkopt - połowa masy - sernik - połowa masy - biszkopt - polewa Uwaga! Dobrze jest nawilżyć biszkopty przegotowaną wodą

Pychotkaaa
Blok ze słomką ptysiową 179

który umili nie jedno popołudnie :-) Blok robi się błyskawicznie, bez gotowania, chwilkę czasu zajmuje chłodzenie go, ale tak czy inaczej warto go przygotować :-) Słomka idealnie równoważy smaki masy krówkowej i masła orzechowego (które - osobiście uważam - w rzeczonym duecie są bezkonkurencyjne), a do tego sprawia, że blok jest delikatnie chrupiący i fantastycznie smakuje... mmm... SKŁADNIKI 500 g masy krówkowej(...)masła orzechowego 1 szklanka mleka w proszku  100 g słomki ptysiowej Brześć 1/4 łyżeczki soli Masę krówkową i masło orzechowe miksujemy razem, następnie dodajemy mleko w proszku, sól i znów miksujemy (krótko, jedynie do połączenia składników). Słomkę łamiemy na mniejsze kawałki i dodajemy do masy. Mieszamy delikatnie łyżką (żeby nie połamać słomki) i ciasno upychamy w foremce - jej wymiary

Czary - gary w kuchni
Kajmakowe muffinki z jabłkami i masłem orzechowym 209

masy kajmakowej i masła orzechowego. Dzięki temu muffinek już nie ma potrzeby dosładzać, a mają delikatny posmak krówek przełamany ciekawą nutą masła orzechowego. Szybkie do przygotowania i bez użycia miksera. 1 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 3 jajka 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki oleju rzepakowego 1/2 szklanki masy kajmakowej 3 łyżki masła orzechowego(...)jabłek słodkich miękkich (Delicates) Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Jabłka obrać i pokroić w małą kostkę usuwając gniazda nasienne. Odstawić. Masę kajmakową rozetrzeć z masłem orzechowym. Dodać jajka, wlać olej i mleko. Wszystko dokładnie wymieszać za pomocą trzepaczki, tylko do momentu uzyskania jednolitej masy. Nie ubijamy. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Dokładnie połączyć z mokrymi

https:KKuchniaMniam

Proponowane wyszukiwania