masa orzechowa - 2000 przepisów (strona:31/134)

Domowy snickers 1 (tylko 4 składniki - bez cukru, bez nabiału) 122

kakao 2 łyżki syropu klonowego 1/2 szklanki masła orzechowego lub orzeszki do zrobienia masła orzeszki ziemne do dekoracji Wykonanie Ciemna masa -> miksujemy   orzeszki z daktylami, kakao i syropem klonowym (mi pomógł thermomix). Jasna masa -> gotowe masło orzechowe lub  domowe masło orzechowe -> miksujemy orzeszki ziemne (wcześniej można je uprażyć na patelni) i dodajemy 1 łyżkę oleju

lady-och-mistrzyni.blogspot.com
Granola orzechowa 151

kilka daktyli łyżka żurawiny Wykonanie:  W rondelku podgrzać masło orzechowe, miód i olej - połączyć składniki w jednolitą masę. Orzechy pokroić w mniejsze cząstki, daktyle także pokroić. Płatki owsiane wymieszać z orzechami mielonymi i orzechami kawałkami orzechów, dodać masę miodowo-orzechową - wymieszać składniki. Płatki wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w 160 stopniach C około

kolorowotorcikowo
Przepyszne ciastka z maslem orzechowym 138

Bardzo pyszne ciasteczka, kruche, lekki posmak orzechowy, mniam, mniam mniam. Za pomocą miksera rozetrzeć masło z cukrem na jednolitą masę. Dodać masło orzechowe i jajka, dokładnie połączyć. Teraz trzeba już użyć końcówki do ucierania(...)gęstych ciast. Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Dokładnie wymieszać wszystkie składniki, żeby powstała jednolita masa. Wyjąć ciasto z miski i lekko zagnieść jeśli masa nnie jest gładka. Ciasto jest kruche, nie da się rozwałkować. Formowanie ciastek – wziąść ręką masę, tak oloło wielkości orzecha włoskiego i uformować kulkę. Spodnią część zamoczyć w mące a górę w cukrze

Kuchnia Pokoleń
Jaglankowe kulki z kokosem 126

Jaglankę ugotować na wodzie do pełnej miękkości i ostudzić. Wymieszać z rozgniecionym bananem. Wrzucić wszystko do blendera i zmielić na gładką masę. Dodać 1-2 łyżki masła orzechowego, dobrze wymieszać. Z masy formować małe kuleczki, które następnie należy obtoczyć w wiórkach kokosowych. Smacznego :) Skomentuj

MamaOskarka
Knoppers 159

szklanki cukru, 275 g miękkiej margaryny, 1 szklanka mleka w proszku, 200 g kremu orzechowego, 1 łyżka kakao, szklanka orzechów włoskich, tabliczka czekolady mlecznej, 1/2 tabliczki czekolady gorzkiej. Wykonanie: Mleko gotujemy z cukrem i odstawiamy do wystygnięcia. 175 g margaryny ucieramy na jednolitą masę do której wlewamy mleko(...)cukrem. Cały czas miksując dodajemy stopniowo mleko w proszku. Orzechy włoskie prażymy na suchej patelni. Kiedy orzechy wystygną to drobno je siekamy. 100 g margaryny ucieramy na gładką masę, dodajemy krem orzechowy, kakao, 1/2 szklanki orzechów i całość dokładnie mieszamy. Wafel smarujemy połową masy czekoladowej. Przykrywamy waflem, którego smarujemy całą masą mleczną. Ponownie przykrywamy waflem na którym rozprowadzamy pozostałą część

paapilotkaa
Ciasto jak 3 BIT 239

przekieruje Cię na odpowiadającą znaczeniu stronę, przepis lub sklep gdzie można nabyć produkt. Składniki na blachę 20*30 cm: ok. 2 opakowania herbatników maślanych pełnoziarnistych 1 puszka masy krówkowej o smaku orzechowym  (400 g) 1 puszka masy krówkowej kajmak  (400 g) 3 szklanki mleka (750 ml) 3/4 szklanki cukru ziarenka z 1 laski wanilii 125 g masła

Blondynka Gotuje
DOMOWE MONTE 104

innego słodzika pół łyżeczki wanilii. Wykonanie: Płatki kokosowe blendujemy na proszek. Dodajemy kaszę, olej, wodę i słodzik. Blendujemy na gładką masę. Dzielimy na dwie części. Połowę wylewamy do dwóch miseczek. Do drugiej części masy dodajemy masło orzechowe, karob i wanilię. Wlewamy do miseczek wypełnionych białą masą.  (Do porcji dla dziecka nie dodaję słodziku.) Smacznego

Jeść, by żyć w zdrowiu
Donna Hay i jej czekoladowy fondant z masłem orzechowym 160

wszystko wymieszać, miksując do połączenia składników. Foremki - u mnie  takie  - wysmarować olejem rzepakowym i wyłożyć masę czekoladową - tak do połowy foremki, następnie wyłożyć na środek masło orzechowe i przykryć masą czekoladową. Wstawić do piekarnika i piec 16-18 minut. Po upływie tego czasu należy je delikatnie wyciągnąć z piekarnika i przełożyć na talerzyk, foremki ściągałam przy pomocy ręcznika

Plate of Joy
Ciasto z kremem wafelkowo-orzechowym a'la Kinder Bueno 313

nadzienie z batoników Kinder Bueno. Pomysł na masę podpatrzyłam u Moniki . SKŁADNIKI (forma 24x24cm) Biszkopt: 4 jajka 2/3 szkl cukru 2/3 szkl mąki 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia Masa: 150g wafelków orzechowych bez polewy (Monika poleca Familijne, ja też takich użyłam) 3/4 szklanki mleka 300g serka homogenizowanego waniliowego (ja dałam trochę więcej bo tyle miałam) 70g masła z nerkowców Primavika(...)zmielonych nerkowców (lub innych orzechów)  10 łyżek mleka w proszku   5 dag mlecznej czekolady 30g wafelków orzechowych (paczka miała 180g więc to są te pozostałe z masy) 1. Białka ubić i nie przerywając miksowania dodać cukier, a następnie żółtka. 2. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać do zmiksowanej masy. Wymieszać delikatnie łyżką. Piec

Kto ugości moich gości?
Carmel Tower Brownie II 212

czekolady białej z chrupkami ryżowymi (np. firmy Katy dostępna w kauflandzie, możemy również zastąpić ją płatkami corn flakes lub chrupkami zbożowymi) Polewa : 1/2 puszki masy krówkowej 6 łyżek mleka 4 łyżki masła orzechowego 50 g solonych orzeszków ziemnych Przygotowanie: Wszystkie orzeszki ziemne (te do ciasta i do kremu) wsypujemy na blaszkę do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego(...)konsystencję. Krem chłodzimy w lodówce przez około 30-40 minut. Przygotowujemy polewę. Kajmak i mleko podgrzewamy w rondelku z grubym dnem, cały czas mieszając, aż masa stanie się rzadsza. Dodajemy masło orzechowe i mieszamy wszystko, do momentu uzyskania gładkiej masy. Upieczone ciasto przekrajamy w poprzek . Na dolnym blacie rozsmarowujemy masę karmelową. Przykrywamy odłożonym blatem i polewamy polewą karmelową. Wierzch

Mania Gotowania
Snikers z pekanami 176

Ciasto podzielić na połowę, wypełnić spody form. Piekarnik rozgrzać do 175 C, czas pieczenia ok. 35 minut. Podczas pieczenia przekładamy formy góra - dół, aby równo upiec obydwa ciasta. Ciasto orzechowe; - 25 dag mielonych orzechów pekan lub włoskich  - 3/4 szk cukru pudru - 1 łyżka mąki pszennej - 1 łyżka mąki ziemniaczanej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 5 białek 1. Białka ubić(...)Masło utrzeć na gładką masę, połączyć z masą z żółtek i esencją waniliową. Dodatkowo: - 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego - garść orzechów pokrojonych na drobne kawałki do posypania wierzchu  Zamkniętą puszkę gotować na małym ogniu przez 3 godziny, następnie ostudzić, a po otwarciu wymieszać zawartość. Przełożenie snikersa: - ciasto ciemne - 2/3 masy na żółtkach - ciasto orzechowe - mleko skondensowane - ciasto ciemne

Apetyczna babeczka
Orzechowy (bez)sernik... cieciernik? 190

Sernik z ciecierzycy (cieciernik?) daktyle-masło orzechowe-dynia;  na spodzie daktylowo-orzechowym z malinami Konsystencja wyżej obecnego jeszcze nie do końca taka jak powinna być, ale tak to jest jak się takie rzeczy w nocy robi przy pół zamkniętych oczach, przy mojej skłonności do zbyt częstego dolewania wody.. jednak smakiem mu wybaczam, genialny.. tak skromnie mówiąc(...)potem podziabać widelcem na gładką masę. Dodajemy suche składniki i dokładnie mieszamy, z masy powinno bez problemu formować się wszystko (ma być gęsta). Wykładamy nią spód naczynka, wyłożonego papierem do pieczenia.  Daktyle zalewamy wrzątkiem  i odstawiamy przykryte, dodajemy ciecierzycę, dynię i miksujemy masę na gładko. Dodajemy mąkę kokosową, masło orzechowe i ew. wodę Masa ma być

More food, love and dreams
Przekładaniec z Michałkami 147

Białka ubić, dodać cukier, ubijać na sztywną masę, następnie dodać żółtka. Połączyć obie mąki razem z proszkiem do pieczenia, przesiać i dodać do masy jajecznej. Pod koniec wsypać orzechy, wymieszać i wylać na blachę. Piec w 180 st. około 20 min. Tak samo postąpić z drugim biszkoptem, tylko nie dodawać orzechów. MASA   Większą część mleka zagotować, a w reszcie(...)Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać po łyżce zimnego kremu, ucierać aż masa będzie puszysta. Pod koniec dodać spirytus i drobno pokruszone cukierki Michałki. SKŁADANIE   Na biszkopt orzechowy kładziemy połowę masy michałkowej, przykrywamy jasnym biszkoptem oraz drugą częścią masy. SKŁADANIE Wstawiamy na chwilę do lodówki. Wszystkie składniki na polewę kładziemy do rondelka i mieszamy na małym aż się rozpuszczą

Gotuję Testuję
Szyszki 109

paczki ryżu preparowanegook 1,5 szkl płatków kukurydzianychgarść posiekanych orzechów1 kostka margaryny (ja użyłam Kasi, ale myślę że nie ma tu żadnej różnicy jaką weźmiemy)2 puszki masy krówkowej (u mnie orzechowa)Przygotowanie :Margarynę i 2 puszki masy krówkowej wrzucamy do garnka i rozpuszczamy na niewielkim ogniu, praktycznie cały czas mieszając. Gdy nie będzie już żadnych grudek zdejmujemy garnek

charlotte gotuje
Orzechowiec z brzoskwiniami bardziej znany jako " Kora drzewa " 371

cóż za smak i piękny zapach orzechowo-brzoskwiniowy. Ciasto to jest również znane pod nazwą "kora drzewa" Efekt końcowy zaskoczył mnie samą ;) nie spodziewałam się , że będę nim tak zachwycona :) Nie znacie ? to koniecznie wypróbujcie . Naprawdę warto :)Foremka : 25 x 40Składniki:Ciasto: 1/2 szkl. cukru 100 g zmielonych orzechów włoskich 100 g zmielonych dowolnych orzechów 100 g wiórków kokosowych(...)cukru. W momencie zagotowania sie syropu dolewamy roztrzepana masę. Masło ucieramy z cukrem pudrem i dodajemy po 1 łyżce przestudzonego budyniu. Placek orzechowy z brzoskwiniami : Galaretki rozpuszczamy według przepisu podanego na opakowaniu. Na placek orzechowy wykładamy połowę masy , nastepnie delicje nasączone w rumie , pozostała masę i pokrojone brzoskwinie. Na wierzch wylewamy tężejącą galaretkę. Smacznego

Słodkości i nie tylko