masa orzechowa - 2000 przepisów (strona:37/134)

Ciasto marchewkowe z masą na bazie masła orzechowego 168

szklanki cukru brązowego -> ¾ szklanki oleju -> ½ szklanki maślanki -> 3 jajka -> 2 szklanki startej marchewki -> ½ szklanki rodzynek -> Kilka kropli ekstraktu waniliowego Masa: -> 400g serka mascarpone ->1 szklanka masła orzechowego ( 1.5 w zależności od gęstości) -> ½ szklanki cukru pudru -> Szczypta soli -> Ekstrakt waniliowy Wykonanie: Nastawiamy piekarnik na 180C.   W tym czasie(...)minut), najlepiej sprawdzać wykałaczką czy ciasto jest gotowe. Podczas pieczenia należy przygotować krem. W tym celu potrzebujemy wysokiego, do którego przekładamy serek mascarpone oraz masło orzechowe. Wszystko mixujemy do czasu uzyskania jednolitej masy, stopniowo dodając cukier i ekstrakt waniliowy wraz z jogurtem greckim, ilość musimy dostosować do konsystencji kremu. Ostudzone ciasto kroimy na 3 części. Układamy pojedynczo, a pomiędzy wylewamy

Jedz zdrowo żyj zdrowo!
Sękaczek- kurche ciasto z jabłkami i orzechami 706

Najpierw zainteresowała mnie nazwa ciasta, a potem spodobała mi się ta orzechowa pierzynka na wierzchu. Co prawda ciasto nie ma nic wspólnego z sękaczem, ale warto pokusić się o jego zrobienie.  Kruche blaty są przełożone masą jabłkową, do tego warstwa orzechów. Połączenie smaków idealne ;) Ciasto nie jest skomplikowane, a efekt końcowy jest bardzo fajny. Moim gościom smakowało bardzo(...)studzimy.  Tak samo postępujemy z pozostałym ciastem. Jabłka:  Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce jarzynowej. Smażymy, aż powstanie gładka masa. Dodajemy sypkie galaretki, dokładnie mieszamy. Lekko studzimy. Polewa orzechowa: Wszystkie składniki umieszczamy w rondelku i zagotowujemy. Przełożenie ciasta: W blasze umieszczamy pierwszy blat i smarujemy połową jabłek. Przykrywamy drugim blatem i wykładamy resztę masy

Czerwona Porzeczka
Moja Słodka Pavlova 213

sztywna, ale szklista wyłączamy mikser.  Łapką silikonową wsypujemy przesianą łyżkę skrobi ziemniaczanej, a następnie łyżkę octu z jabłek. Możemy dodać łyżeczkę esencji waniliowej bądź syropu barmańskiego (ja dodałam orzechowego). Wstawiamy bezę do nagrzanego do 180 stopni piekarnika – to ważne, żeby piekarnik był w pełni nagrzany. Po około 5 minutach zmniejszamy temperaturę do 150 stopni C i pieczemy przez półtorej(...)miks – uwaga bomba kaloryczna! ;) Słodki krem z dodatkami - 250g serka mascarpone - tabliczka białej czekolady - jeden banan - garść orzeszków ziemnych i pistacjowych - kilka groszków kokosowych w czekoladzie - 300g masy kajmakowej o smaku orzechowym Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, po czym ostudzić. Wystudzoną zmiksować z mascarpone. Krem wyłożyć na bezę. Następnie masę kajmakową podgrzać (można dodać odrobinę masła – będzie bardziej lejąca

Sajkofanka smaku
KREM ORZECHOWY I BABECZKI SEROWO-CZEKOLADOWE – pyszności! 179

słodkie desery – babeczki z kruszonką i słoiczek wypełniony po brzegi pysznym kremem orzechowym i chrupiącą kruszonką! Dla każdego coś dobrego! Idealne np. na weekend! Koniecznie zobaczcie! KREM ORZECHOWY Z CHRUPIĄCYMI PŁATKAMI I CZEKOLADĄ SKŁADNIKI: ( 2 szt ) * ser biały 3 x mielony – 80 g * masło orzechowe – 80 g * cukier puder – 50 g * płatki pszenne z otrębami Lubella(...)cukrem pudrem i masłem orzechowym, chłodzimy. Do słoiczka dajemy porcję płatków z czekoladą, na to warstwa kremu orzechowego, kolejno płatki bez dodatku czekolady – czynność powtarzamy do wykończenia składników. Podajemy mocno schłodzone! BABECZKI SEROWO-CZEKOLADOWE NA CHRUPIĄCYM SPODZIE SKŁADNIKI: ( 8 szt ) SPÓD: * czekolada mleczna – 100 g * płatki pszenne z otrębami Lubella – 100 g MASA: * ser biały

Ostra na Słodko
"SERNIK - PIERNIK" BEZGLUTENOWY /Sernik piernikowy z musem czekoladowo-orzechowym i z chałwowo-czekoladową polewą. 160

żółtku, cały czas ucierając. Gdy mamy puszystą masę, dodajemy po 1 łyżce serek i serek mascarpone, ucieramy, aż uzyskamy puszystą masę.Odmierzamy szklankę masy i łączymy z kremem czekoladowo-orzechowym i łyżką kaszki kukurydzianej, do reszty utartej masy serowej dodajemy pokruszone pierniki, 2 łyżki kaszki kukurydzianej, zblendowaną na krem skórkę pomarańczową w syropie.Na koniec ubijamy białka na sztywno i mieszamy(...)polewę. w garnku podgrzewamy mleko, dorzucamy masło, hałwę i połamaną w kostkę czekoladę, wszystko podgrzewamy do uzyskania jednolitej masy, dodajemy serek mascarpone 50g, dokładnie mieszamy, delikatnie podgrzewamy a z masa zrobi się szklista.Upieczony sernik studzimy w otwartym piekarniku, gdy przestygnie ale nie jest jeszcze zimny smarujemy polewą. Jest elastyczna i lekko ciągnąca.Sernik smakuje rewelacyjnie. Nie do końca przypomina

Wypisz Wymaluj
Ciasto banoffee (lekko odchudzony przepis) 169

jednak w porównaniu z oryginalnym przepisem, wyrzuty sumienia możemy mieć nieco mniejsze. Dlaczego? A no na przykład dlatego, że masło zostało zastąpione zdrowym olejem kokosowym, a zamiast masy krówkowej lub karmelowej przygotowujemy masę daktylową - równie słodką i smaczną, ale o wiele zdrowszą.  Wiele osób pewnie ucieszy również fakt, że jest to ciasto, które przygotowujemy bez pieczenia, więc nie potrzebujemy(...)tworząc spód ciasta. Mocno wgniatamy je widelcem, aby się później nie rozsypało. Wkładamy do lodówki i chłodzimy co najmniej 30 minut. 3. Kolejnym krokiem będzie przygotowanie słodkiej masy. Namoczone daktyle i masło orzechowe wkładamy do naczynia blendera, dodajemy część wody po daktylach. Wszystko blendujemy na jednolitą masę. Jeśli wyjdzie za gęsta, dodajemy więcej wody z moczenia. 4. Z lodówki wyjmujemy

two broke sisters
Praktyki w piekarni. I kojąca szarlotka 175

dużo smakołyków przynosiłam ze sobą. Chciałabym się jednak podzielić przepisem na wyjątkowo pyszną szarlotkę, która umilała nam popołudnia jeszcze przed moimi praktykami. Połączyłam w niej słodkie, orzechowe ciasto z pyszną masą jabłkową z nutą mandarynki (można użyć soku z pomarańczy). Całość wyszła słodziutka i obłędnie pyszna, szczególnie podawana na ciepło z gałką ulubionych lodów. To taki idealny comfort food(...)pachnącego domem.  Bazę do przepisu znalazłam u Doroty , ale sporo tam zmieniłam. Orzechowo-mandarynkowa szarlotka Składniki: (na tortownicę o średnicy 20 cm) ciasto: 250 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g mielonych orzechów laskowych 130 g cukru trzcinowego 230 g zimnego masła masa jabłkowa: 1 kg jabłek 100 g cukru 100 ml soku z mandarynek

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Czekoladowy sernik zebra na orzechowym spodzie 137

Wilgotną masą wylepiamy tortownicę o średnicy 24 cm. Formę wstawiamy na 30 minut do lodówki. Masa serowa: Jajka ubijamy na żółtą pianę. Stopniowo dosypujemy cukier puder oraz cukier waniliowy. Następnie dokładamy twaróg z kostki (wcześniej gnieciemy go widelcem) oraz wiaderkowy. Delikatnie dosypujemy budyń (cały czas miksujemy). Gładka masę dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy krem czekoladowo orzechowy i miksujemy(...)połączenia się składników. Na orzechowy spód wylewamy kolejno 2-3 łyżki białej masy oraz 6 łyżek czekoladowej (aż do wyczerpania). Ciasto pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 15 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 160*C, przykrywamy ciasto folią aluminiową i pieczemy przez 70 minut. Pod koniec pieczenia (około 10 minut) zdejmujemy folię. Ciasto studzimy w ciepłym piekarniku przy

VioletoweKucharzenie
Migdałowiec czyli strucla z masą migdałową 153

Bardzo smaczna rolada z masą migdałową i wykorzystaniem mojego ulubionego ciasta krucho - drożdżowego. Masę można zrobić migdałową lub podobnie- orzechową . Tym razem opierałam się na przepisie na masę ze strony Moje Wypieki składnikimasa (na 1 struclę )300 g zmielonych migdałów,150 g ciemnego brązowego cukru120 g śmietany kremówki 36% lub 30%3 łyżki  rumu1 łyżeczka cynamonu1 białko1/4

Stare Gary
CIASTO PIERNIKOWE Z MASĄ BUDYNIOWĄ I KAJMAKIEM 242

trochę mniej jak 0,5 l mleka 1 budyń śmietankowy 3 łyżki cukru 1 cukier waniliowy Z podanych składników ugotować budyń zgodnie z przepisem na opakowaniu. Dodatkowo : masa kajmakowa (u mnie orzechowa) orzechy pokruszone (dowolne, ja użyłam ziemnych) Upieczone i wystudzone ciasto przeciąć na 3 części. Pierwszą część umieścić w blaszce, na niej rozsmarować cienką warstwę masy

Banana Smiles
Porzeczkowiec 1844

orzechowo kakaowe firmy    PRIMAVIKA  a do przełożenia użyłam pysznego dżemu z czarnej porzeczki  firmy  ORZECH . Połączenie dżemu z masą śmietanowo maślaną daje niesamowity smak .    Zapraszam :)   Składniki na ciasto kakaowe : 2 szklanki mąki tortowej 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki wody 1 cukier waniliowy 1 szklanka cukru 2 łyżki kakao 2 łyżki Masła orzechowego(...)porzeczki  firmy  ORZECH 1 tabliczka czekolady mlecznej milka  Wykonanie : Do garnka wlać olej , wodę, dodać cukier , cukier waniliowy , kakao ,masło orzechowo kakaowe .    Wszystkie składniki rozpuścić  , gotować około 4 minut . Masę ostudzić. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Do zimnej masy kakaowej dodać żółtka i wymieszać , stopniowo dosypywać mąkę z sodą i proszkiem

Sama słodycz i szczypta chili
Ciastka z masłem orzechowym bez pieczenia 205

ciastek owsianychsłoik masła orzechowego1/4 kostka masła tabliczka czekolady najlepiej gorzkiejCiastka rozkruszamy na piasek w blenderze albo wałkiem do ciasta. Rozkruszone ciastka mieszamy z masłem orzechowym i masłem. Gotową masę chłodzimy w lodówce. Następnie w dłoniach formujemy kulki i wstawiamy do lodówki. W tym czasie w kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę i smarujemy nią

Bon Appetit Małgorzaty
Kulki mocy - bezglutenowe wegańskie trufle orzechowo-kakaowe 216

Przepysznego! Kulki mocy, to kulki ala trufle orzechowe, które dają niezłego powera i do tego zaspokajają słodyczowy głód. Jeśli chcecie, możecie obtoczyć je w wiórkach kokosowych, płatkach migdałów czy pokruszonych orzechach. Ja zostawiłam je bez niczego - takie lubię najbardziej. Składniki (na ok 20-25 kulek) - 200g suszonych daktyli - 2 szklanki miksu orzechowego (użyłam pół szklanki orzechów brazylijskich, pół szklanki orzechów(...)miski, następnie zmiksować płatki owsiane, dodać do orzechów. Do blendera wsadzić odcedzone daktyle, kakao i 20 łyżek wody, w których moczyły się daktyle. Zmiksować na gładką masę. Dodać do mieszanki orzechowo-owsianej. Dodać nasiona chia i pestki słonecznika. Wymieszać do połączenia się składników. Jeśli masa będzie za rzadka, dodać 1 łyżkę kakao. Formować kulki i układać je na desce

CookYourself
Zdrowe cukierki prawie jak krówki. 144

kopiasta łyżka kremowego masła orzechowego (bez cukru) szczypta soli 1. Mleko kokosowe włóż do zamrażarki na 1-2 godziny, następnie zbierz łyżką twardą część z góry. Pozostałą na spodzie puszki wodę wylej, nie będzie potrzebna do dzisiejszego przepisu.  2. Wrzuć wszystkie składniki oprócz masła orzechowego do blendera, zmiksuj na gładko.  3. Przelej masę do rondla z grubym dnem(...)dodaj masło orzechowe i doprowadź do wrzenia na średnim ogniu. Gotuj jeszcze kilka minut, cały czas energicznie mieszając, żeby się nie przypaliło. Zdejmij z ognia i odłóż na kilka minut. Na tym etapie masa przypomina kajmak, który możesz wykorzystać np. do posmarowania naleśników czy owoców. 4. Przygotuj foremkę , najlepiej w kształcie prostokąta. Wyłóż ją folią spożywczą lub papierem do pieczenia

Powiedz dietom nie
Ciastka kakaowe z fasolą i daktylami 137

łyżeczki proszku do pieczenia • czekoladowe płatki Wykonanie: • Daktyle zalać wrzącą wodą i po 30 minutach zmiksować na gładką masę. • Fasolę odcedzić i zmiksować z daktylami. • Masę wymieszać z masłem orzechowym, kakao, mąką, sodą i proszkiem do pieczenia. • Wykładać po łyżce na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wyszło

To co kocham

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję