mase . Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temp. 170 C około 16-20 minut-do suchego patyczka. Upieczone ciasto studzimy.Odstawiamy . Wszystkie ciasta pieczemy w tych samych rozmiarowo blaszkach. Masa jabłkowy Składniki 1 kg jabłek 1 budyń śmietankowy ½ szklanki soku cytrynowego 1 łyżka płatków róży 3 łyzki likieru brzoskwiniowego(cocua melocoton sin ) Wykonanie Jabłka obrać ze skórki pokroić w kostkę(...)cukier do smaku i dalej smażyć.Budyń rozmieszać w soku cytrynowym,dodać płatki róży i likier.Wszystko dokładnie wymieszać i wlać do usmażonych jabłek. Podgrzewać mieszając cały czas aż masa zgęstnieje. ciasto orzechowe Składniki 130 g orzechów włoskich 350 g mąki pszennej tortowej 6 żółtek 230 g zimnego masła ½ szklanki cukru pudru 1 łyzeczka ekstratu wanilii 1 ½ łyżeczki cynamonu 1½ łyżeczki
w mojej kuchniŻółtka ucieramy z cukrem do białości. Mleko zagotować, lekko przestudzić i gorące połączyć z masą z żółtek, całość doprowadzić do wrzenia intensywnie mieszając, aby się nie przypaliło, wystudzić. Masło utrzeć na puszystą masę, dodać kakao i wystudzoną masę z żółtek, utrzeć na jednolitą masę, a następnie dodawać po łyżce likieru i miksować. Poncz: - 1/2 szklanki wody - sok z połowy(...)część masy dzielimy na połowę. 3. W formie do pieczenia ciasta układamy kolejne warstwy: na sam spód dajemy ciemny biszkopt, który obficie nasączamy ponczem, równo rozprowadzamy połowę masy, a następnie wylewamy jedną z tężejących galaretek. Następnie do formy wkładamy ciemny blat i nasączamy go ponczem, dajemy drugą część masy, wylewamy drugą galaretką i całość przykrywamy blatem orzechowym. Wierzch ciasta
Apetyczna babeczkaskładnik według mnie pominąć) 400 g waniliowego serka homogenizowanego troszeczkę dowolnego alkoholu dodatkowo : 400 g herbatników 150 g posiekanych orzeszków ziemnych solonych 1 puszka masy krówkowej (dałam orzechową) składniki na polewę : 100 g gorzkiej czekolady 3 łyżki mleka 3 łyżki śmietany 18% lub 12% Miękkie masło przekładamy do miski od miksera i ucieramy je razem
charlotte gotujePyszny, delikatny, mięciutki tort orzechowy przekładany kremem na bazie masy kajmakowej. Przypomina mi tiramisu - tyle, że w wersji kajmakowej. Przepis dla wszystkich miłośników masy kajmakowej, do których ja również należę! :) Orzechowy tort kajmakowy PRZEPIS /źródło: link, poniżej przepis z moimi modyfikacjami/ Temperatura pieczenia biszkoptu: 160 - 170ºC Czas pieczenia: 40-45 min. Biszkopt (na tortownicę(...)sztywną pianę ze szczyptą soli. Cały czas ubijając dodawać cukier (~1/3 szkl.), cukier waniliowy. Zwolnić obroty miksera, dodawać kolejno żółtka, wymieszać. Wyłączyć mikser. Dosypywać mąkę zmieszaną z orzechami do masy jajecznej, delikatnie mieszając łopatką. Przelać ciasto do tortownicy wyłożonej papierem. Od razu wstawić do nagrzanego piekarnika (żeby piana nie opadła). Piec ok. 40-45 minut. Po wyjęciu z piekarnika, opuścić
coolinarnastrefa.blogspot.comzamiast śliwek...? Dlaczego nie? Będą przecież pasować idealnie.I nie pomyliłam się. Ciasto wyszło cudowne - soczyste i wilgotne dzięki owocom, dość ciężkie, intensywnie kakaowe (od siebie dałam kakao do masy), z niesamowitym orzechowym aromatem. Ilość cukru w oryginale - 175 g - wydała mi się nieco przesadzona. Na szczęście zmniejszyłam ją niewiele - ciasto wcale nie jest słodkie, raczej wytrawnie czekoladowe. Nie ma przeciwwskazań(...)Niech żyje wspólne pieczenie!Orzechowe ciasto z jabłkami i czekoladąSkładniki:(na tortownicę o średnicy 20 cm)175 g miękkiego masła150 g jasnego brązowego cukru3 jajka175 g mąki pszennej175 g zmielonych orzechów laskowych25 g kakao1 łyżeczka proszku do pieczenia1/4 łyżeczki sody oczyszczonej4 jabłka50 g ciemnej czekolady (70%)15 g orzechów laskowychMasło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Po jednym wbijać jajka
Pożeraczka, czyli raz adobrzeBiałka ubij na sztywno z 0,5 szkl.cukru i szczyptą soli. 2.Żółtka ubij z 0,5 szkl. cukru na puch. Dodaj kakao i budyń czekoladowy, miksując dolewaj olej. Masę połącz z mąką tortową i białkami delikatnie mieszając. Ciasto przelej do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tortownicy. Piecz 45 minut w 180 st.C. Krok 23. Po upieczeniu ciasto odstaw(...)budyniową. Gotuj chwilę ciągle mieszając. Odstaw do wystudzenia. Po wystudzeniu zmiksuj budyń z 100g miękkiego masła. Krok 35.Posiekaj orzechy. 6. Pierwszy blat ciasta nasącz delikatnie syropem orzechowym, rozsmaruj delikatnie 1/2masy budyniowej. Wyrównaną masę budyniową posyp orzechami. Całość przykryj drugim blatem ciasta. Ponownie nasącz ciasto. Krok 47.Śmietanę ubij na sztywno z dodatkiem 2 łyżek cukru i 1 łyżki syropu karmelowego
CoolinarniePLjednak stworzyć dzisiejszy torcik czekoladowy. Wykorzystałam do jego przygotowania dobrej jakości kakao w proszku, śmietankę 36% z kartoniku i (co nadaje mu chyba najwięcej wdzięku) cukierki czekoladowe z masą karmelowo-orzechową. Muszę przyznać, że efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania! Na pewno bez problemu uda Wam się ten smak powtórzyć w domu, dlatego koniecznie wypróbujcie poniższy przepis.Składniki:4 jajka100(...)waniliąponcz – pół szklanki herbaty + 3 łyżki wódki żurawinowej250 g cukierków typu SnickersSposób przygotowania:Do miski wbijamy jajka dodajemy cukier i miksujemy na najwyższych obrotach do momentu uzyskania puszystej piany (masa powinna potroić swoją objętość). W drugiej misce łączymy mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao i cynamonem, następnie partiami dosypujemy otrzymaną mieszankę do ubitych jajek – lekko mieszamy.Gotową masę przekładamy
Słodkie Przyjemnościegipski – po prostu obłędny. Zawsze chciałam go zrobić, a dostałam go jako dzisiejszą urodzinową niespodziankę od mamy. Jaki jest tort egipski? Zamiast biszkoptu – lekka białkowo-orzechowa pianka przełożona szlachetną masą z budyniu na dziesięciu żółtkach oraz bitą śmietaną. W środku chrupiące kryształki karmelu, które są kwintesencją tego tortu. Wbrew pozorom tort egipski nie jest bardzo słodki, wszystko(...)karmel polecam przygotować dzień wcześniej. Zdecydowanie jednak warto podjąć trud dla jego wyjątkowego orzechowo-karmelowego smaku. Blat białkowo-orzechowy: 3 białka (razem 9) 2 łyżki cukru (razem 6) 1/2 łyżki mąki pszennej (razem 1,5) 3 czubate łyżki mielonych orzechów laskowych (razem 9) Masa budyniowa: 10 żółtek 10 płaskich łyżek cukru 5 i 1/2 łyżki mąki pszennej 1 małe opakowanie
Poezja smakuserwować go z musem śliwkowym, makowym lub czekoladą. Polecam. Składniki: Spód: • 1 paczka (około 250 g) ciastek pełnoziarnistych Digestive z czekoladą • 4 - 5 pełnych łyżek kremu orzechowo - czekoladowego • 2 łyżki roztopionego masła Masa serowa: • 750 g twarogu trzykrotnie zmielonego • 250 g serka mascarpone • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (40g) • 1/2 puszki słodzonego mleka skondensowanego (266 g) • 5 jajek(...)pieczenia. Zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz. 2. Przygotować spód: ciasteczka pokruszyć (np. w kubku blendera lub tłuczkiem w misce czy w woreczku). Wymieszać z kremem orzechowo - czekoladowym i roztopionym masłem. 3. Masę ciasteczkową wyłożyć na dno i część boków tortownicy, mocno docisnąć. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej. 4. Przygotować masę serową: Piekarnik nagrzać
W mojej kuchniCiasto miodowe ciemne i białe przełożone masą kajmakowo-orzechową a na wierzchu bita śmietana :) ciasto bardzo dobre a czym ciasta mniej tym lepsze ;) tak jest z ciastami na bazie miodu. Musi swoje odstac , dzięki czemu lekko mięknie . Nie dotarliśmy do efektu " zmiękczenia"- było za dobre ;) Foremka : 28 x 24 cmCiasto:3 i 1/3 szkl. mąki pszennej2 szkl. cukru pudru150(...)pudruSposób przygotowania ciasta :Wymieszac makę z sodą i solą. Masło utrzec z cukrem pudrem na puszysty krem. Następnie nie przerywając ubijania , stopniowo dodając po 1 jajku oraz miód. Do masy partiami dodawac mąkę i dokładnie wyrobic ciasto.Dzielimy ciasto na dwie równe porcje, do jednej z nich dodajemy kakao. Mieszamy i zawijamy w folie spożywczą.Prostokątną foremkę wykładamy papierem do pieczenia
Słodkości i nie tylkoorzechami (można też użyć mieszanki innych ciastek i orzechów, np. herbatników i pokruszonych orzechów ziemnych) 2 łyżki masła Masa serowa: 350 g twarogu sernikowego (z wiaderka) 250 g mascarpone 125 g cukru 3 jajka (M) 1 łyżka masła orzechowego (ja użyłam masła z nerkowców) Wierzch: 1 szkl śmietanki 30% 1 śmietan fix 1 łyżka cukru pudru 1 łyżka masła(...)muffinki i ugnieść łyżką. 2. Jajka zmiksować z cukrem. Dodać twaróg sernikowy, mascarpone i masło orzechowe, szybko zmiksować tylko do połączenia składników (żeby nie napowietrzać masy). 3. Masę serową wyłożyć na ciasteczkowo-orzechowy spód (prawie na równi z krawędzią foremki gdyż serniczki sporo rosną przy pieczeniu, ale później opadają i ostatecznie mają wysokość podobną jak wylane do foremek surowe ciasto
Kto ugości moich gości?końcu sama go wymyśliłam co dodaje mu odrobiny smaku... bo jest mój własny - autorski ;-D przechwalam się... TAK! Bo jest naprawdę pyszny! Sernik na orzechowym spodzie z karmelizowanymi jabłkami i czekoladą Składniki: na sernik 75 dag przemielonego sera - polecam kupić zwykły twaróg i trochę przemielić go blenderem - sernik wychodzi bardzo kremowy więc odradzam gotowe, mielone twarogi 200 g śmietany(...)zaczęłam dodawać po jednym żółtku. Kolejnym składnikiem była śmietana oraz ser - ser dodawałam do masy ze śmietaną po jednej łyżce. Na końcu dodałam budyń. Gdy masa była już gładka wmieszałam w nią delikatnymi ruchami ubitą na sztywno pianę z białek. Gotową masę wylałam na orzechowy spód. Piekłam ok 45 minut w 170 stopniach. Przy ok 30 minucie mój sernik zaczął
sierotka maRysia w kuchnisezam czarny rzodkiewka do dekoracji łyżka oliwy z oliwek Tofu pokrój w kostkę. Wymieszaj z miseczce sok z pomarańczy, olej sezamowy, sos sriracha, sos sojowy, masło orzechowe. na gładką masę. Dodaj tofu i odstaw na 30 minut do zamarynowania. W tym czasie brokuł podziel na różyczki i gotuj w posolonej wodzie przez 5-7 minut
Mango Papajaprzepisów na pierniczki i ciasteczka ;-) Korzenne pierniczki z miodem bez leżakowania Kruche półksiężyce migdałowo-miodowe Korzenne palmiery Markizy orzechowe Ciasteczka z masą migdałową Babciny przepis na maślane ciasteczka Waniliowe sakiewki z marmoladą Kruche rogaliki migdałowe Kruche ciasteczka cynamonowe
Passions hobbies lifePuszyste ładnie listkujące się ciasto półfrancuskie i słodka masa miodowo-orzechowa to prawdziwa uczta dla podniebienia. Choć wymagają poświecenia czasu jeśli chodzi o samo ciasto, to efekt smakowy jest tego wart. Jedne z najlepszych rogalików jakie jadłam. Składniki: Ciasto drożdżowo-francuskie: 3,5 szklanki mąki pszennej tortowej 1 łyżka suchych drożdży 1 jajko 1 szklanka ciepłego mleka
Wanilia i Kardamonorzechowe <3 PRZEPIS /2 porcje, ok. 8-10 ciastek/ ~200g ugotowanej ciecierzycy (użyłam tej z BioIndygo.pl ) ~średni, bardzo dojrzały banan ~2 łyżki cukru kokosowego ~2 łyżki (lekko czubate) masła orzechowego (moje było również z BioIndygo.pl ) ~2 łyżki mąki owsianej lub innej dowolnej ~1/3 łyżeczki sody ~1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Blendujemy ciecierzycę, banana i masło orzechowe. Nastepnie do masy
breakfast of dreamsMoje rogale, żeby je zrobić, trochę czasu wymagają, ale za to super smak mają. Ciasto jest łatwe do przygotowania, bo większość jest miksowana. Masa jest bakaliowa, mocno orzechowo - migdałowa. Proporcje i przepis sama wymyślałam, więc pozytywnie się zaskoczyłam, że masy czy ciasta mi nie brakowało i że wszystkim smakowało. Składniki: nadzienie: 100 g całych migdałów, 200 g tartych
Moniki SmakołykiOryginalny i pyszny biszkopt z makiem, orzechami i migdałami. Może być wyjątkową podstawą wielu tortów. Smakuje wyśmienicie w połączeniu z kremem orzechowym, migdałowym lub masą makową. SKŁADNIKI NA BISZKOPT: 6 jajek niecała szklanka mąki pszennej budyń waniliowy ( w proszku) 30g drobno posiekanych orzechów laskowych lub włoskich 3 łyżki zmielonego maku (jeżeli nie uda Wam się kupić w sklepie zmielonego maku
Domowe TortyWspaniała tarta z gruszkami i marcepanem. Krucha, trochę kremowa, rozpływa się w ustach. Fantastycznie aromatyczna, delikatnie waniliowa i orzechowa mmm… Upieczona masa marcepanowa jest przepyszna z gruszkami i uprażonym orzechem laskowym, poezja. Zamierzam przygotować osobny przepis na takie ciasteczka:). Do tarty radzę użyć delikatnie miękkich gruszek (nie całkiem twardych) i najbardziej mi smakowała z orzechami. Można ją również
Mała CukierenkaWspaniała tarta z gruszkami i marcepanem. Krucha, trochę kremowa, rozpływa się w ustach. Fantastycznie aromatyczna, delikatnie waniliowa i orzechowa mmm… Upieczona masa marcepanowa jest przepyszna z gruszkami i uprażonym orzechem laskowym, poezja. Zamierzam przygotować osobny przepis na takie ciasteczka:). Do tarty radzę użyć delikatnie miękkich gruszek (nie całkiem twardych) i najbardziej mi smakowała z orzechami. Można ją również
Mała Cukierenkamoże macie chęć na jakieś pyszne ciacho? Jeśli tak, to polecam ten przepis ;) Pyszne, orzechowe ciasto przełożone masą jabłkową i masą budyniową, a wszystko to oblane czekoladą. Idealne na jesienne dni. Polecam. Składniki na jesienny jabłecznik na formę o wymiarach 28x40 cm SPÓD: 1 niepełna szklanka cukru 1 szklanka kaszy manny 1 szklanka zmielonych orzechów (u mnie zblendowane, solone fistaszki
Rozpustne gotowanieużyłam 2 opakowania po 170 gram, wsypać opakowanie sernika na zimno i mikserem utrzeć do zagęstnienia - tortownica 24 cm- na dno wyłożyć biszkopty, masę sernikową i wygładzić do masy powciskać draże orzechowe w czekoladzie, lyżką wygładzić wierzch sernika na wierzchu poukładać plasterki moreli i schować do lodówki na 1 godzinę galaretkę agrestową rozmieszać w 450 ml gorącej wody i wystudzić
W Mojej Kuchni Lubięproporcji 1:3 (1 szklanka kaszy na 3 szklanki wody) . Gorącą (!) kaszę zmiksować za pomocą blendera z pozostałymi składnikami - do momentu uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Tak przygotowaną masę rozsmarować na orzechowym spodzie i wstawić na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem tartę udekorować malinami. Zamiast świeżych owoców można użyć bitej śmietany zrobionej z mleka kokosowego ( tutaj podpowiedź
Domowa Cookierenka Agipełni sezonu owocowego królują wieloowocowe ciasta. Poniżej przepis na pyszne ciasto z rabarbarem, malinami i czerwonymi porzeczkami zanurzonymi w serowej masie z domieszką orzechowego kremu na kruchutkim spodzie. Smak zadowoli nawet najbardziej wybrednego smakosza
Milion SmakówspożywczyWYKONANIE:Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C.Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż folią aluminiową lub papierem do pieczenia i lekko nasmaruj ją olejem.CIASTECZKA:Masło utrzyj z masłem orzechowym na gładką masę.Dodaj brązowy cukier i znów zmiksuj dokładnie.Wbij jajko i dolej extrakt lub aromat i zmiksuj na puszystą masę (około 2 minuty).Przesiej mąkę z sodą i dodaj
Słodko-Słony Świat Ilonyuformować ciasteczka. Ciasteczka układać na papierze do pieczenia w odległości ok 2 cm od siebie, bo jeszcze urosną.Piec 20 minut w temperaturze 180 stopni.Wskazówki:Masło orzechowe można zastąpić masą krówkową bądź kajmakową z puszki, ale jeśli chcemy by ciasteczka były mniej kaloryczne możemy wykorzystać mus jabłkowy.Mus jabłkowy: jabłka kroimy w kostkę, przekładamy do garnka z odrobiną wody
upichcicmiski wsypałam płatki górskie, orkiszowe i owsiane. Oprócz tego dodałam żurawinę, rodzynki, siemię lniane, wiórki kokosowe oraz ziarenka Cynamonowy Raj. Wymieszałam to też z wcześniej przygotowaną płynną masą z masła orzechowego i oleju(na 3 łyżki masła orzechowego, 1 płaska łyżka oleju)Następnie piekłam w piekarniku, mieszając co 10-15min przez ok.45 min w 170C.Miłego Dnia
Chocolate Stop Temptingstopni C. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Ciągle ucierając, dodać jajko i orzechy. Osobno wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i płatkami owsianymi. Dodać do masy jajeczno-orzechowej i wyrabiać ciasto do połączenia składników. Wstawić do lodówki na 20 minut. Po tym czasie uformować z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego, ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
wyzwania kuchenne