Sernik z orzechowymi Michałkami to z decy dowanie porcja dla tych, którzy lubią połączenie sera i czekola dy z wyczuwalną nutką orzechów. Ciasto zaliczam do tych, które pasują na nie dzielne spotkanie z ro dziną i przyjaciółmi. Spróbujcie :) Skła dniki: 1 kg sera w wiaderku 1 1/3 szklanki cukru 5 jajek (w temperaturze pokojowej) skórka otarta z połowy(...)200g herbatników 2 łyżki miodu 2 łyżki masła orzechowego tabliczka gorzkiej czekolady skórka otarta z połowy pomarańczy 8 orzechowych michałków Przygotowanie: Herbatniki drobno kruszymy i łączymy z rozpuszczonym masłem, miodem i masłem orzechowym. Wykładamy spód formy i uklepujemy. Żółtka oddzielamy od białek.Żółtka ubijamy z cukrem na gładką masę, do której po łyżce dodajemy ser. Masło rozpuszczamy
ChilliJemyjako propozycja na świąteczny stół. CIASTECZKA ORZECHOWE PIERNIK ŚWIĄTECZNY(...)FALE DUNAJU CIASTO Z MASĄ KAJMAKOWĄ MAKOWIEC Z MASĄ BUDYNIOWĄ
W kuchennym oknie Ewyużyłam cytrynowy i słabo widać warstwy, odradzam fioletowy- ciasto może nie ładnie wyglądać) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia na ciasto orzechowe: 3 jajka 2,5 łyżki mąki 90 g startych orzechów włoskich 3 łyżki cukru na masę serową: 1 kg sera na sernik 8 jajek 250 g masła 250 g cukru 1 opakowanie budyniu waniliowego Wszystkie trzy ciasta ubić
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniałyżka mleka Wszystkie składniki umieścić w misce i zmiksować na gładkie ciasto. Foremki do sufletów lub małe kubki wysmarować tłuszczem. Podzielić masę pomiędzy dwa naczynka, w których pieczemy. Piec w mikrofali 2-3 minuty. Podawać z masłem orzechowym i jogurtem. Smacznego
Chocolate Muffin Blogłyżka mleka Wszystkie składniki umieścić w misce i zmiksować na gładkie ciasto. Foremki do sufletów lub małe kubki wysmarować tłuszczem. Podzielić masę pomiędzy dwa naczynka, w których pieczemy. Piec w mikrofali 2-3 minuty. Podawać z masłem orzechowym i jogurtem. Smacznego
Chocolate Muffin BlogKokosowy kaszowiec na herbatnikach Składniki: masa: - 1/2 litra mleka - 125g margaryny roślinnej - 1/2 szklanki cukru - 1/2 szklanki kaszy manny - 1/2 szklanki wiórków kokosowych - 2 łyżki kakao - 2 łyżeczki cukru waniliowego - garść orzechów włoskich - garść mieszanki żurawinowo-orzechowej (żurawina, orzechy nerkowca, orzechy arachidowe, migdały) spód: - 24 sztuki herbatników dodatki: - lukier (sok z cytryny, cukier puder) Forma: kwadratowa blacha/ pół dużej
Kuchnia co dniakilka razy, za każdym zmieniając rodzaj kremu i z tym czekoladowym najbardziej nam przypadł do gustu. Tort jest chrupiący, intensywnie orzechowy, a dzięki dodatkowi kwaśnych porzeczek i wiśni nie za słodki. Polecam! Składniki na tort grylażowy Masę do przełożenia blatów należy przygotować dzień przed składaniem tortu. MASA CZEKOLADOWA: 500 ml śmietany 30% 340 g czekolady (najlepiej gorzkiej
Rozpustne gotowaniebakłażany oliwą. Piec ok 25 minut, do czasu aż będą prawie miękkie. Podczas gdy bakłażany są w piecu, przygotować orzechowe pesto. Do blendera włożyć orzechy, kolendrę i czosnek, dolać oliwę, wszystko zmiksować, ale tak, aby masa nie była gładka. Kiedy połówki bakłażana są prawie miękkie, przykryć je pesto i wstawić do piekarnika jeszcze na 10 minut, do czasu
Stare GaryRudolfinio Czerwononosy bardzo poważnie podchodzi do kwestii posiłków. Nawet tych w pracy. Gdy wybija godzina "W" rzuca robotę w diabły. Nie ma znaczenia czy jest akurat
bastalenaziemniaczanej 250g masła Poncz: 1- 1 ½ szklanka kawy posłodzonej według uznania (dałam 1 łyżeczkę) Dodatkowo: 1 puszka masy krówkowej lub puszka słodkiego mleka skondensowanego ok. 350- 400g dżemu z czarnych porzeczek ok. 280g herbatników 100g nutelli (lub innego kremu orzechowo- czekoladowego) kakao Sposób przygotowania: Jeśli mamy puszkę słodkiego mleka skondensowanego, należy gotować ją w garnku z wodą(...)Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier. Na końcu dodać po jednym żółtku. W miseczce wymieszać obie mąki z kakao i proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. W międzyczasie dodać wodę. Formę prostokątną o wymiarach około 35x24cm wyłożyć papierem do pieczenia. Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku
Cukiernia Pychotkitemp pokojowej, najlepiej wyjąć ok 2h. przed)1 łyżeczka aromatu orzechowego szczypta imbiruodrobina soli 1 łyżka masła do wysmarowania formy + odrobina mąki do jej posypaniaPrzełożenie: 1/2 małego słoiczka domowej konfitury malinowej (lub kupnej) Nasączenie:Napar z 1 łyżeczki zielonej, liściastej herbaty i 1/5 szklanki gorącej wody Masa kremowa:250 ml śmietanki 36% dobrze schłodzonej1 małe opakowanie śmietan-fixu(...)oraz 1 łyżeczkę soku z cytryny, aromat orzechowy i również odstawiamy na bok. Piekarnik nagrzewamy do 180*C (najlepiej 175*C) W dość wysokiej misce mikserem na najwyższych obrotach ubijamy białka z odrobiną soli na sztywną i stałą pianę (białka muszę być ubite tak, aby po odwróceniu miski do góry nogami masa trzymała się dna) Kolejno, ciągle ubijając dodajemy
Symfonia Smakówpralina orzechowa Krokant orzechowy: 50 g orzechów włoskich 40 g cukru 1 łyżka wody 1 szczypta soli Czekolada: Do garnka wlać mleko oraz śmietanę. Dodać połamaną na kawałki czekoladę oraz miód. Garnek ustawić na małym ogniu i podgrzewać, aż czekolada się rozpuści. Następnie wsypać kakao i za pomocą trzepaczki wszystko dokładnie ze sobą wymieszać na gładką masę(...)nieco płynu, rozpuszczamy w nim mąkę ziemniaczaną i ponownie wlewamy do garnka. Mieszać, dopóki czekolada nie zgęstnieje. Przelać do kubków. Na wierzch wlać trochę adwokata i posypać praliną orzechową. Krokant orzechowy: Do rondelka wsypać cukier i wlać łyżkę wody. Na małym ogniu powoli podgrzewać (najpierw utworzy się skorupa, która później będzie topnieć). Gdy karmel nabierze złotego koloru wsypać
My simple kitchensztywną pianę. 2) Do ubitych białek dodajemy mąkę, sodę +słodzik 3) Smarujemy nasza masę na papierze do pieczenia. Kształt prostokąta. Grubość ok 0,5 milimetra. Nie za cienko! Nie za grubo! 4) Wkładamy do piekarnika na 10-15 minut. 5) Upieczoną roladę wyciągamy, smarujemy masłem orzechowym, dżemem. 6) Zwijamy. 7) Przekładamy na talerz, smarujemy jogurtem i podajemy z owocami. SMACZNEGO
fitolarun.blogspot.comżurawiny 4 łyżki pestek dyni 2 łyżki miodu 2 łyżki masła orzechowego (bez soli, cukru, oleju palmowego) 1 łyżeczka cynamonu Przygotowanie: Miód rozpuszczamy w rondelku razem z masłem orzechowym. Doprawiamy cynamonem i łączymy z puree. Suche składniki mieszamy w misce ze sobą. Wlewamy naszą słodką masę do miski i mieszamy tak, aby wszystko było oblepione. Masę przekładamy
Czarnawisienkazamrożenia. Kawałki bananów przekładamy do blendera, dodajemy miód akacjowy i miksujemy, aż powstanie gładka masa - co pewien czas zatrzymujemy pracę blendera i zeskrobujemy ze ścianek masę bananowo - miodową. Gotowe lody podajemy posypane orzechami włoskimi. Do lodów można dodać, zamiast miodu np. masło orzechowe
Moja smaczna kuchniastanem rzeczywistym. Tort wyszedł gdzieś dwa razy większy niż zamierzałam, (no trudno lepiej w tę niż w druga stronę). Biszkopt orzechowy wyszedł mi tak duży, ze uzyskałam z niego 6 całkiem sporych krążków. Do tego zrobiłam kawową masę i przełożyłam nią poszczególne krążki, a resztę masy wyłożyła wierzch i brzegi tortu. Wszystko było gotowe, nie zajęło mi to dużo
ciastkarnia na kruchym spodzie