masa orzechowa - 2000 przepisów (strona:74/134)

Malinowy sernik na zimno z orzechowym spodem 264

Sezon na maliny w pełni, dlatego też zachęcam do przygotowania malinowego sernika na zimno z orzechowo-daktylowym spodem :) Poniższe ciasto jest proste do przygotowania i bardzo lekkie w smaku. Idealne dla osób, które nie mogą jeść ciast z ciężkimi kremami. Oczywiście orzechowy spód możecie zastąpić herbatnikami bądź biszkoptami.  Składniki na małą tortownicę* 0,5 kg twarogu sernikowego trzykrotnie(...)Ponownie wszystko ze sobą wymieszać. W międzyczasie zabrać się za przygotowanie orzechowo-daktylowego spodu. Orzechy i daktyle zmielić, np. w młynku do kawy. Za pomocą dłoni składniki wymieszać ze sobą. Następnie przełożyć je na papier do pieczenia i za pomocą wałka, cienko rozwałkować. Na przygotowany spód wylać masę sernikową. Ciasto wstawić do lodówki. Gdy masa stężeje, to na wierzch

Ugotować
#27 Daktella. "Długa przerwa to była" ~Yoda 177

czasie zblendować daktyle z mlekiem i szczyptą soli na gładką masę, stopniowo dodając kakao (warto sprawdzać od czasu do czasu czy ilość kakao jest już wystarczająca). Do kremu można dodać orzechy laskowe, co by nasz krem był bardziej nutellowy, jednak u nas obdarowana osoba nie lubi orzechowych kremów - a i tak było pyszne! :) Z podanej ilości wyszło 3/4 sporego (chyba

Kuchnia w szuwarach
Orzechowe muffinki z kruszonką 140

Orzechowe muffinki z kruszonką. Pyszne muffinki o smaku orzechowym z dodatkiem kakao, posypane kruszonką. Wiadomo, koniec pracowitego tygodnia, więc orzechowe muffinki na osłodę. Upiekłam je dla mojej gromady w pracy. Muffinki wszystkim smakowały. Upiekłam je w mini wersji, z podwójnej porcji. Idealne na dwa gryzy! Orzechowe muffinki Składniki: 10 muffinek 100 g masła, roztopionego 2 duże jajka 150 brązowego cukru(...)160ºC na termoobieg (180ºC bez termoobiegu lub w zależności od mocy piekarnika). W misce zmiksuj jajka z masłem, cukrem i waniliową esencją. Wymieszaj suche składniki i dodaj do masy jajeczno maślanej. Wymieszaj. Przygotuj 10 małych papierowych papilotek. Dodatkowo umieściłam je w muffinkowej formie. Napełnij foremki ciastem. Wymieszaj składniki na kruszonkę palcami, tak aby się utworzyły małe okruszki. Posyp wierzch muffinek

codojedzenia
Leniwie leniwe na śniadanie 147

350gram 2jajka klasy m szczypta soli porządna szczypta cukru szklanka (ta po małej nutelli) mix otrąb,mąki pszennej pełnoziarnistej i mąki żytniej pełnoziarnistej cynamon,duużo cynamonu Dodatkowo łycha masła orzechowego łyżeczka miodu rządek gorzkiej czekolady  Ilość zabrudzonych naczyń : DUŻA  Co gdzie i jak ogólnie postępować by uzyskać leniwe: 1. Do średniej wielkości miski wrzucić jaja, sól i cukier.Rozbe(...)masy twarogowej odpowiedni kształt leniwych czyli: wyciągnąć część ciasta uformować z niego podłużny wałeczek nożem do smarowania masła kroić odpowiednio szerokie kluski 8. Wrzucać kluchy na osolony wrzątek i gotować 5-8 minut (GÓRA 8 minut i nie nie ma,że rozmowa wciąga bo potem trzeba jeść rozgotowane...) 9.Idealnie smakują polane miodem,z gorzką czekoladą i masłem orzechowym(pisze

Fiolka w kuchni
Wspólne pieczenie: sernik czekoladowy 206

nakładania masy nic się nie rozjechało.Pierwszą warstwę najłatwiej nałożyć za pomocą rękawa cukierniczego - z dużą okrągła końcówką, lub po prostu woreczkiem z odciętym rogiem. Dzięki temu uda się masę wcisnąć do samego końca. Ważne jest, żeby pierwsza warstwa dobrze zastygła - inaczej ciężar pozostałych spłaszczy czubek. Następne warstwy trzeba dobrze rozprowadzić - mi się to nie do końca udało, co widać(...)serniczków trzeba przymknąć oczy, zapomnieć o całym świecie i po prostu delektować się tym smakiem. Biała warstwa, najsłodsza, z białą czekoladą, C. się nią zachwycił. Mleczna, lekko alkoholowa, trochę orzechowa, mi smakowała najbardziej. Ostatnia, nieco bardziej wytrawna, cudownie balansuje słodycz dwóch pierwszych. Wszystkie bardzo delikatne, leciutkie, rozpływają się na języku... Najlepiej smakują, kiedy na łyżeczce zbierze się wszystkie trzy

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tort Koliber w mojej wersji 177

zdejmij patelnię z ognia. Wymieszaj by karmel oblepił orzechy. Rozlej warstwę orzechowego karmelu na papier do pieczenia. Gdy zastygnie pokrusz go lub połam. Zajmij się ciastem. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i sodą do miski. Do drugiej miski dodaj cukier i jaja - zmiksuj wszystko do chwili aż masa będzie puszysta. Pod koniec nie przerywając mieszania wlewaj strużką olej. Widelcem

Gotuj Sam!
CIASTKA OWSIANE 118

szklanki cukru * 130 g masła * 3 dość solidne łyżki masła orzechowego(może być z kawałkami orzechów) * 2 jajka * 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie: Masło rozpuścić, ostudzić. Pozostałe składniki umieścić w misce, dodać przestudzone masło, dokładnie wymieszać. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia łyżką nakładać niewielkie porcje masy formując okrągłe ciastka, lekko je spłaszczając. Wstawić do piekarnika nagrzanego

Zrób to smacznie
Batoniki z amarantusa – bez pieczenia 260

użyć. Ja zrobiłem wersję średnio słodką i taką też polecam. Jeśli jesteś łasuchem to po prostu dodaj więcej syropu. Syrop ryżowy ma specyficzny, lekko orzechowy smak. Świetnie pasuje do amarantusa i masła orzechowego, a w dodatku nie jest taki drogi. Ogromnym plusem tych batoników jest prostota wykonania. W dzisiejszych czasach każdy jest zabiegany i nie ma czasu nawet zrobić zakupów(...)więcej? I jak tu teraz o wymówkę? Składniki: Amarantus ekspandowany – 50g Masło orzechowe – 100g ( przepis na masło orzechowe ) Syrop ryżowy – 100g (może być też syrop klonowy czy co tam chcesz) *Sól – szczypta (tylko jeśli masło orzechowe nie było solone) Wykonanie: Połącz masło orzechowe z syropem ryżowym. Można na chwilę dać do mikrofalówki/piekarnika lub do kąpieli

Blendman
Fasola adzuki 212

Firma: Bio Planet Sp. z o.o. Cena: ok. 8 zł. Masa netto: 400 g.  Produkt może zawierać alergeny: gluten, orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję oraz mleko (łącznie z laktozą). Fasola adzuki jest bardzo popularna w Azji. Jest doskonałym źródłem białka roślinnego. Ma delikatny słodko-orzechowy smak. Dobrze smakuje w połączeniu z ryżem i innymi zbożami. Również doskonała

Qlinarnie i Qlinarnie
Batony z orzechami 155

nasiona. 2. Podgrzewamy miód. 3. Łączymy miód z mieszanką. 4. Masę wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. 5. Całość przykrywamy również papierem do pieczenia i przyciskamy deską. 6. Batony chłodzimy w lodówce ok. 1 h. 7. Kroimy batony w ulubione kształty (przechowujemy najlepiej w lodówce). Batony orzechowe są bogate w: - wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które działają przeciwkrzepliwie i przeciwnowotworowo, - wapń

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Sernik po kapitańsku 196

znalazłam w starym zeszycie mojej mamy. Ciasto jest wilgotne i mocno orzechowe. Jeszcze większej słodkości nadaje polewa kajmakowa. 1 kg twarogu sernikowego 300 g cukru pudru 100 g masła 7 jajek 100 g orzechów włoskich 30 g świeżych drożdży 25 ml mleka Kilka kropel olejku waniliowego 4 łyżki masy kajmakowej Orzechy do dekoracji Czekoladowe kulki do dekoracji Przed przygotowaniem sernika

VioletoweKucharzenie
Puszysty omlet z owocami sezonowymi 251

wolnych obrotach i dodajemy żółtka. Po połączeniu wszystkich składników, masę wylewamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną tłuszczu, ja używam oleju kokosowego. Smażymy z obydwu stron po 1 - 2 minuty. Podajemy z ulubionymi świeżymi owocami oczywiście najlepiej sezonowymi.  Możecie dodać również inne składniki, np. sok owocowy, masło orzechowe, krem czekoladowy, dżem, bitą śmietanę, jogurt...i wiele wiele innych :) Smacznego

Taste Of My Day
.1027. banan dla ochłody 159

lody bananowo- karobowe na bazie tofu podane z masłem orzechowym~ PRZEPIS /1 porcja/ ~2 duże, dojrzałe banany - ok. 250g po obraniu ~100g BIO tofu naturalnego Polsoja ~łyżeczka karobu Banany kroimy w kostkę i mrozimy (przez noc lub min. 3h). Następnie banany i tofu miksujemy na gładką masę, dodajemy karob i niedbale mieszamy lody, tak aby powstał efekt "marmurka". Podajemy

breakfast of dreams
Sery z francuskich Alp 217

miąższ koloru żółtego. Smak i zapach sera zależą od pory roku, w której jest produkowany. Latem ser jest żółty, bardziej aromatyczny w smaku. Zimą ma barwę kości słoniowej i orzechowy smak. Charakterystyczne są niewielkie oczka, powstające w trakcie dłuższego leżakowania.   Sposób produkcji Prawdziwy ser comté powstaje wyłącznie z mleka niepasteryzowanego, jego wytwarzanie należy rozpoczynać najpóźniej w ciągu 24 godzin(...)oraz zupy cebulowej. Gruyère jest powszechnie uznawany za jeden z najlepszych serów do topienia, grillowania i gotowania. Proponowane wina Powiązany z aromatycznymi owocowymi winami czerwonymi, przy których wydobywa swój orzechowy smak tj. Sangiovese, australijskie Shiraz i kalifornijskie Zinfandel.   Ser Reblochon www.cheese.com Reblochon ma giętką, kremową konsystencję. Ser o proporcjonalnie dobranych składnikach o cienkiej, pomarańczowo-żółtej, aż po różowy, zwartej

gutfut
Orzechowiec przekładany kremem budyniowym 664

jesieni rozsmakowałam się w orzechach i powstał kolejny wypiek. Była już kora orzechowa i ciasto marchewkowe z orzechami teraz kolej na orzechowca. orzechowy biszkopt: 8 białek 5 żółtek 3/4 szkl. cukru 200 g mielonych orzechów włoskich 5 łyżek mąki tortowej 1 łyżka proszku do pieczenia krem: 500 ml mleka 3 żółtka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej(...)masła  1 łyżka ekstraktu z wanilii  ponadto: 50 g grubo posiekanych orzechów włoskich     Białka ubić z cukrem  na sztywną pianę,miksując dodawać żółtka. Do masy jajecznej wsypać orzechy,mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać i gotowe ciasto przelać na blaszkę 25/35 cm wyłożoną papierem do pieczenia.  Piec 35 minut w temperaturze

Kolorowa kuchnia Elki

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję