kajmaku o smaku orzechowym 1,5 kieliszka (21 g) nalewki orzechówki (tu: soplica orzech laskowy) Dodatkowo: 60 g herbatników Przygotowanie: 1. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier i cukier waniliowy. Następnie dodajemy żółtka, nadal mieszając. Mąkę, proszek do pieczenia i budynie przesiewamy i dodajemy do masy. Całość musimy delikatnie wymieszać . Przekładamy do blachy
Malowane smakiemjego smaki doskonale się uzupełniają - słodki czekoladowo - orzechowy spód oraz kwaskowy w smaku wierzch. Składniki: Spód: 150 g masła, 100 g cukru, 1/2 opakowania cukru waniliowego, 2 czubate łyżki kakao, 200 g pokruszonych herbatników (u mnie jasne i ciemne), 70 g drobno posiekanych orzechów laskowych (mogą być włoskie), 50 g drobnych rodzynek, Masa: 1 budyń śmietankowy lub waniliowy
Nie tylko w kuchnilaskowe Dokładnie wymieszać mąkę pszenną z mąką orzechową (ja po prostu zmieliłam na drobny proszek orzechy włoskie), kakaem oraz solą. W drugiej misce utrzeć masło z cukrem na gładki, jasny krem, po czym dodać jajko. Kiedy wszystkie składniki się połączą, na wolnych obrotach miksera, dodać wymieszane suche składniki. Otrzymaną w ten sposób masę wstawić na godzinę do lodówki. Ciasto
Przepysznik - BLW i nie tylkomąki pszennej 20 ml wódki orzechowej Soplica Przygotowanie: Ciasto: W rondelku zagotować wodę z masłem. Na gotującą wodę wsypać mąkę i mieszać, by się nie spaliło. Ciasto jest gotowe gdy ma szklisty kolor. Pozostawić do całkowitego wystudzenia ( ważne bo inaczej ciasto nie wyrośnie). Po tym czasie dodać jajka i zmiksować. Masę wycisnąć na blaszkę (pokrytą papierem do pieczenia
Panda i jej światSkładniki: 125 g masła lub margaryny 1/3 szklanki drobnego cukru 2 jajka 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki zmielonych orzechów (włoskich lub
Blondynka Gotujechyba pierwszy tort na blogu Tort orzechowy z kremem na bazie serka mascarpone, chałwy i kawy. Krem zdecydowanie lżejszy niż popularne kremy maślane, można więc cieszyć się jego smakiem bez większych wyrzutów sumienia. Jeśli nie lubicie chałwy, można spokojnie ją pominąć przy robieniu kremu. U mnie wystąpiła tylko z tego względu, że mąż ma właśnie fazę na chałwę;) Tort(...)jest słodki, jeśli więc lubicie naprawdę słodkie ciasta, dodajcie trochę więcej cukru. Ozdobić tort możecie również dowolnie. U mnie wierzch to masa kajmakowa, boki krem z mascarpone plus na wierzchu orzechy i podprażone płatki migdałów. Równie dobrze możecie tort polać polewą czekoladową. Co prawda tort pieczony jest w okrągłej formie, ale myślę, że spokojnie możecie upiec w tradycyjnej blaszce, otrzymując
Mieszam w Garnkuśniadanie , wzbogaciłam masłem orzechowym. Co tu dużo pisać....poranne zadanie zaliczone i zakończone solidnym mlaśnięciem. Trzepaczki w dłonie! Czas podać naleśniki wraz z pierwszymi promieniami słońca....albo płatkami śniegu! :) Orzechowe naleśniki ze śmietankowymi malinami Potrzebujesz: Ciasto: 250g mąki pszennej 2 jajka 250g mleka 250g wody 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru 3 łyżki masła orzechowego [ po przepis na domowe(...)mascarpone 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka cukru pudru Do tego: cukier puder do posypania Sposób przyrządzenia: 1. Składniki na ciasto naleśnikowe wymieszaj wszystkie ( oprócz oleju! ) na jednolitą, aksamitną masę. 2. Odstaw ciasto na 5- 10min. 3. Mascarpone ubij z jogurtem i cukrem. 4. Do serowej masy dodaj maliny i wymieszaj energicznie lub zmiksuj. 5. Naleśniki smaż na oleju
Kuchnia w Słońcu Skąpanapodania: truskawki, banany sos toffi, orzechowy bita śmietana wykonanie: Masło roztapiamy. Żółtka ucieramy z miodem. Powoli wlewamy przestudzone masło, miksujemy. Dodajemy mąkę przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia oraz wlewamy mleko. Miksujemy do połączenia się składników. Białka ubijamy z solą na sztywną pianę, dodajemy cukier waniliowy i ponownie ubijamy. Do masy kakaowej dodajemy ubite białka i przy pomocy szpatułki
Domowy Smak JedzeniaOrzechowy chleb Danie Ciasto Kuchnia Bez glutenu , Słodkości Składniki 2/3 szklanki mąka kukurydziana 1/3 szklanki mąka ziemniaczana 5 szt jajka 1/2 szklanki erytrol lub inne słodziwo Sposób przygotowania Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno i kolejno, ciągle ubijając, dodajemy: żółtka, erytrol, przesiane mąki. Gotową masę przekładamy do formy i pieczemy w 170 st. C przez
Kucharzycanadzieniem Fudge o smaku czekoladowo- pistacjowo -orzechowym z nutką żurawiny. Do tego schłodzona śmietanka i płynna gorzka czekolada opatulona w pistacjach i chilli. Ta gorzka czekolada, to ulubiona czekolada mojej mamy, dlatego tak miło mi robić desery, Ciekawe co dobrego Wy przyrządzicie dla swoich mam. Do dzieła, gotujemy :) Składniki: (na 2 porcje) Masa Fudge-nadzienie gruszki: (na 2-4 gruszki
KreatywnePinysobie to później używając mało słodkiego nadzienia – dzisiejsze makaroniki zrobiłam z kremem z masła orzechowego i pasuje naprawdę idealnie :) Składniki: 50 g białek 45 g cukru 65 g cukru pudru 65 g mąki migdałowej (zmielonych migdałów) Składniki na krem: 1 łyżka masła orzechowego 100 ml śmietany kremówki Mąkę migdałową dokładnie przesiewamy, większe kawałki, które zostaną na sitku trzeba odrzucić(...)żeby były w temperaturze pokojowej) ubijamy na sztywno z cukrem (zwykłym, nie pudrem). Szpatułką mieszamy białka z cukrem pudrem i mąką migdałową. Mieszanie to ważna część przepisu – jeśli masa będzie wymieszana zbyt mocno makaroniki nie urosną, jeśli zbyt słabo (zostanie za dużo pęcherzyków powietrza) podczas pieczenia ciasteczka urosną za bardzo i popękają. Jak sprawdzić czy mamy odpowiednią konsystencję? Podnosimy
Ciastkozercyfilmiku swoją uwagę poświęcę właśnie śniadaniom. A że u mnie zawsze musi być na słodko, posiłek ten bogaty jest w owoce, miód, a nierzadko też masło orzechowe. Oczywiście to tylko moje propozycje, możecie je dowolnie modyfikować i ... ulepszać. Nie będę się rozpisywać zbyt długo, wszystko co miałam powiedzieć powiedziałam w filmiku, więc po prostu zapraszam do oglądania. ;) NR 1 - Jaglanka(...)smaku. Łączymy wszystkie składniki ze sobą dodając kolejno, łyżka po łyżce, ubitą pianę z białek. Teflonową patelnię rozgrzewamy, natłuszczamy odrobiną oleju (u mnie kokosowy) i wylewamy naszą omletową masę. Smażymy po kilka minut z każdej strony. Podajemy z ulubionymi owocami. NR 3: Owsiane ciastko z mikrofali mug cake Kojarzycie ,,babeczkę z kubeczka"? Wiecie, taki proszek z którego w kilka minut
Kuchnia Elliegarści nasion słonecznika łycha masła orzechowego 250 g ricotty 3 łyżki lejącego miodu szczypta soli Płatki owsiane zalać 400 ml wrzątku. Odstawić do całkowitego wchłonięcia płynu. Rodzynki też zalać wrzątkiem i odsączyć po ok. 10 minutach. Piekarnik nagrzać do 210 stopni C. W misce zwykłą łyżką dokładnie wymieszać ze sobą wszystkie składniki - masa będzie mocno wilgotna. Na blachach wyłożonych papierem
Weekendy w domu i ogrodzieZapiekana kasza jaglana w sosie dyniowym z masłem orzechowym; śliwki Uwielbiam sobotnie poranki ^^ Lecę do książek,bo po południu trochę przyjemności i odpoczynku < 3 Przepis: ok.60g kaszy jaglanej + szklanka wody ok.100-150g pure z dyni hokkaido duża łyżka masła orzechowego 1/2 szklanki mleka roślinnego cynamon coś do posłodzenia +ew. kilka łyżek z dyni do przełożenia(...)osłodzenia Kaszę lekko podrażamy, zalewamy szklanką wody i gotujemy pod przykryciem. Lekko studzimy. W innej miseczce łączymy dynię, masło, mleko oraz słodzidło. Kasze mieszamy z 2/3 części sosu. Połowę masy przekładamy do kokilki, przekładamy samym pure, kładzaimy resztę kaszy i zalewamy resztą sosu. Pieczemy ok.35-40min. ---------------------- dziwnie mi tak ostatnio, jakaś chandra, jakieś takie zachwianie, bezradność, jakaś niepewność i strach wkradł
More food, love and dreamspotęgę" , dżem wiśniowy, masło orzechowe + banan Przygotowanie: Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę. Z kolei żółtka utrzyj z cukrem waniliowym. Do żółtek dodaj oba rodzaje mąki, puree z dyni, proszek do pieczenia i zmiksuj. Następnie dodaj ubite białka i lekko zamieszaj. Na patelni rozgrzej olej kokosowy i wylej masę. Smaż po kilka minut
Zdrowie na języku :P