mieście. Pomysłu na tort nie było, a może inaczej- miałam miliony różnych pomysłów ale żaden nie pasował do koncepcji wieczoru. Ostatecznie postawiłam na iście amerykańskie połączenie: banany, masło orzechowe, dżem i dekorację ze zmiksowanych krakersów. Mocno kwaśny, słony i słodki tort to zdecydowanie najbardziej udziwniona kombinacja jeśli chodzi o moje dotychczasowe zmagania z wypiekami. Tort jest bardzo prosty(...)średnicy 16-18 cm): Kakaowy biszkopt: 2 jajka 1/2 szklanki cukru pudru 50 gram mąki pszennej 20 gram kakao szczypta soli Krem z masłem orzechowym: 250 gram mascarpone 125 gram masła orzechowego 4- 5 łyżek cukru pudru (lub więcej jeśli lubicie słodsze desery) Dodatkowo: 1 banan + sok z ćwiartki cytryny 5-6 łyżek dżemu porzeczkowego, użyłam z tego przepisu
Mango PapajaWstępnie kulki miały być batonami, ale po chwili zamysłu powstały one - słodkie, karmelowe, mięciutkie "piłeczki" w posypce sezamowej :) Są przepyszne! Mieszanki bakaliowo-orzechowe od firmy Targroch, o których wspominałam Wam we wcześniejszych postach ponownie mnie nie zawiodły, co oznacza że jest to produkt godny plecenia :) Energetyczne kulki polecam np. na szybką przekąskę :) Możecie zapakować je do plecaka, torebki(...)mieszanki studenckiej (Targroch) 300 g daktyli (Targroch) 50 g sezamu (Targroch) Przygotowanie: Mieszanki z daktylami przełóż do malaksera i miksuj/blenduj do momentu uzyskania jednolitej, lepkiej masy (ok. 5 minut). Następnie formuj kulki i obtocz je w ziarnach sezamu. Wstaw do lodówki na minimum
Zdrowie na języku :Ppomysły...? Jeśli więc macie ochotę poczuć smak duńskiego lata, polecam Wam ten deser ogromnie. Może rozbudzi w Was miłość do kuchni skandynawskiej...? Zupa maślankowo-bzowa z rabarbarowym zawijasem i orzechowo-żytnią kruszonką Składniki: (na 4 porcje) zupa: 3 żółtka 35 g cukru trzcinowego 50 ml syropu z kwiatów czarnego bzu 500 ml maślanki 300 g skyra rabarbarowy zawijas(...)wanilii kruszonka: 4 kromki ciemnego chleba żytniego 1/4 łyżeczki soli 45 g ciemnego cukru muscovado 100 g orzechów laskowych 45 g masła Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Wlać syrop, zmiksować. Powoli dodawać maślankę i skyr, cały czas miksując. Schłodzić w lodówce. Rabarbar pokroić na plastry, umieścić w garnuszku razem z cukrem, skórką i sokiem z cytryny. Laskę
Pożeraczka, czyli raz adobrzewarto spróbować, a przy okazji skorzystać z dzisiejszego przepisu! Jeśli już się zdecydujecie na proponowane śniadanie, nie zapomnijcie o dodatkach. U mnie to tradycyjnie owoce oraz masło migdałowe i orzechowe firmy Primavika, które możecie zakupić w sklepie Naturalna Spiżarnia ( KLIK ). Z podanej ilości składników otrzymacie 9-10 placuszków. Całość to 334kcal w tym 27,7g białka , 13,3g tłuszczu oraz(...)pieczenia 2 łyżki wody 1 łyżeczka miodu- opcjonalnie PRZYGOTOWANIE: Jajko zmiksować z twarożkiem i mąką Dodać odrobinę cynamonu, proszku do pieczenia, wodę, miód i ponownie zmiksować Do masy wsypać jagody i wymieszać całość łyżką Smażyć na patelni teflonowej bez tłuszczu Podawać z ulubionymi dodatkami Smacznego! https://www.facebook.com/peanutbuttermonsterblog http://www.naturalnaspizarnia.pl/ http://bafavenue.pl
peanutbuttermonsterskładniki: 100 g orzechów (lub migdałów) mielonych 100 g czekolady 150 g masła 150 g cukru 4 jajka dodatkowo: powidło śliwkowe ok. 100 g posiekanych orzechów
Domowy Smak Jedzeniaspodu 600 ml zmiksowanych truskawek 1/2 szklanki cukru ( do smaku) 1 cukier waniliowy 3 łyżki żelatyny + 1/2 szklanki letniej wody truskawki do dekoracji 300 g zmielonych markizów orzechowych 2 łyżki masła tortownica o średnicy 20 cm Wykonanie : Ciasteczka mielimy z masłem w blenderze.Następnie przekładamy do tortownicy i dobrze ubijamy spód.Wkładamy do lodówki na 15 minut. 3 galaretki(...)cukrem waniliowym i jogurtem, następnie dodajemy tężejącą galaretkę i energicznie mieszamy najlepiej mikserem.Blaszkę wyciągamy z lodówki,umyte truskawki przecinamy na pół i wykładamy brzegi i środek tortownicy, zalewamy masą serową, odstawiamy do lodówki do stężenia. Żelatynę zalewamy letnia wodą i odstawiamy do napęcznienia, następnie przed wlaniem do truskawek lekko ją podgrzewamy.Do zmiksowanych truskawek dodajemy podgrzaną żelatynę i dobrze mieszamy
Sama słodycz i szczypta chilibazie mascarpone, z wyraźnie wyczuwalnymi kawałkami chałwy; wilgotne ciasto orzechowe i chrupiące prażone orzechy. Całość doskonała- tak pyszna, że można by jeść i jeść. Niestety też bardzo kaloryczna ale przecież tortów nie jada się codziennie. p.s. recepturę na biszkopt orzechowy podawałam już kiedyś w przepisie na tort orzechowy (tutaj) *tortownica 21 cm Składniki: na ciasto: 8 jajek 3 łyżki(...)dekoracji: 150 g orzechów włoskich 50 g czekolady mlecznej łyżka mleka kwiatki cukrowe do nasączenia: 3/4 szklanki posłodzonej kawy rozpuszczalnej ewentualnie odrobina alkoholu Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Orzechy zetrzeć na drobnej tarce lub zmielić w maszynce do mięsa. Wymieszać z bułką tartą i proszkiem do pieczenia i wsypać do masy jajecznej. Z białek ubić pianę i wymieszać
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaDodając półtwardy żółty ser nadajemy racuszkom łagodny niepowtarzalny smak. Jest to przepis z kuchni norweskiej, w którym korzysta się z sera Jarslberg, o smaku orzechowym, (w Polsce trudno dostać). Ale można zastąpić serami : gouda, ementaler, parmezan. Składniki 400 g ziemniaków 120 g szynki gotowanej 120 g tartej bułki 130 ml śmietany 1 jajko 1 łyżka startego żółtego sera 2 łyżki(...)następnie ugotowałem osolonej wodzie. Po ostudzeniu przecisnąłem przez praskę. 2/3 tartej bułki wymieszałem ze śmietaną, jajkiem, natką pietruszki i startym serem. Wsypałem kostki szynki, przyprawiłem do smaku. Połączyłem z masą ziemniaczaną. Uformowałem okrągłe racuszki o średnicy 6-8 cm, obtoczyłem w pozostałej tartej bułce. Smażyłem w głębokim oleju
R'n'G KitchenMój mózg już ześwirował pod wpływem tego słońca, mam niecodzienny humor na poziomie... bez poziomu. Ale ważne, że dopisuje! Mam nadzieje, że i Wam również! :) Dzisiaj pomysł na krem orzechowy do wszystkiego, my z rodzinką zajadaliśmy go do kulek z owoców (arbuz, melon) i truskawek. Jest lekki, pyszny i w jednej porcji, ok. 50g ma tylko 65kcal ! Z przepisu wychodzi(...)proszku odtłuszczonego - 1 białko - szczypta soli Jeżeli nie mamy tartych/mielonych orzechów mielimy je w malakserze lub blenderem. Wszystkie składniki prócz białka i soli miksujemy w miseczce do uzyskania jednolitej masy. W drugiej miseczce ubijamy białko ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo i delikatnie łączymy pianę z masą z pierwszej miseczki. Tak przygotowany krem podajemy z owocami, ciasteczkami i innymi
Be Fit Be Stronggotowany kakaowy tofurnik (wegański), podany z domowym masłem orzechowym ; herbata pomarańcza-czekolada~ Gotowany tofurnik po raz drugi :) Na prawdę zachęcam do spróbowania! Wersja bananowa TUTAJ PRZEPIS /1 porcja/ ~kostka 300g tofu naturalnego (u mnie Solida) ~50ml mleka roślinnego ~2-3 łyżki soku z cytryny ~czubata łyżka budyniu czekoladowego + 50ml mleka roślinnego ~czubata łyżka kakao ~łyżeczka cukru waniliowego ~cukier/stevia do smaku(...)mnie 10 tabletek stevii) Tofu rozgniatamy widelcem w misce, dodajemy cukier/stevię do smaku, mleko i sok z cytryny i miksujemy na gładką masę. Przekładamy masę do garnuszka i gotujemy do momentu rozrzedzenia. Budyń mieszamy w mleku i gdy masa z tofu będzie sie gotować dodajemy do go i gotujemy aż uzyskamy gęstą, budyniową konsystencję. Dodajemy kakao, mieszamy i podajemy
breakfast of dreamsStary jak świat ale bardzo fajny przepis na orzechowe blaty nie tylko do tortu. Nie bardzo wiem skąd ten przepis pochodzi bo znalazłam go w starym przepiśniku. Bardzo często z tego przepisu korzystała moja babcia. Biszkopt z mocno wyczuwalnymi orzechami, niezwykle aromatyczny, i bardzo mięciutki. Idealnie skomponuje się z większością tortowych kremów czy ciast. Polecam(...)łyżek orzechów 3 łyżki mąki łyżeczka proszku do pieczenia 6 łyżek cukru 4.5 łyżki bułki tartej Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek, ubić je na sztywno. Do masy białkowej dodać, cukier oraz żółtka, dokładnie zmiksować. Następnie dodać przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia. Na sam koniec dodać orzechy i bułkę tartą, dokładanie wymieszać połączenia się składników. Gotową masę
Krakowskie smaki AniMoje dzieciaki uwielbiają babeczki. Czasem jeszcze gorące jakimś dziwnym cudem znikają mi z tylko co wyjętej blachy ;). Rzadko kiedy jestem w stanie położyć na
Malinowe PocałunkiKremowa, intensywnie orzechowa, gęsta i super zdrowa... ... czyli owsianka idealna! Banan zastąpił cukier i nadał pięknego aromatu, nasiona kakaowca sprawiły, że przyjemnie się chrupało, a wiśnia peruwiańska i jagody goji przełamały słodycz banana. Przyznam, że pierwszy raz w życiu jadłam wiśnię peruwiańską, która była miękka i soczysta. Do tej pory zawsze trafiałam na suchą, niesmaczną(...)zbyt kwaśną... a tutaj miłe zaskoczenie! :) OWSIANKA ORZECHOWA /przepis własny/ Składniki na owsiankę: 50 g płatków owsianych (u mnie mocno chłonne) 10 g mielonych orzechów laskowych 10 g surowych nasion chia bio 450 ml mleka z orzechów laskowych (mniej, jeśli macie np. płatki górskie) pół dużego, dojrzałego banana Do podania: surowe nasiona kakaowca suszona wiśnia peruwiańska suszone jagody
Poranek na słodkoalbo od razu wyrabiamy rękoma. Dodajemy pozostałe składnik, tj. miód, piwo, połamane na kawałki orzechy oraz mąkę ziemniaczaną. Jeśli ciasto jest za rzadkie, dosypujemy trochę mąki. Wyrabiamy na gęstą masę i wkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę. Wyciągamy, rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm , wycinamy foremkami wybrane kształty i pieczemy w temperaturze 180'C przez ok. 10 minut. Przyznam(...)dzień. Dopiero następnego wieczora zabrałam się za wycinanie foremkami różnych kształtów. Ciasto przez tak długi czas leżakowania było niezwykle plastyczne! A pierniczki wyszły rewelacyjne! Miękkie w środku, z delikatnym, orzechowym posmakiem. Polecam! :-) SMACZNEGO
Wielopokoleniowobardzo podobny i warzywa takie same (lub możliwe do wyhodowania we własnych ogródkach) w tym samym czasie. Przykładowe przepisy, które mam w planach wypróbować to między innymi tarta orzechowa z syropem klonowym, pikantna soczewica z musztardą, burakiem i kiełbaskami (przecież są też wegańskie!), sałatka na ciepło z jarmużem, migdałami i szynką(to ostatnie się pominie;-)), pikantny bulion(...)Jest też genialny przewodnik po strączkach, gdzie nie dość, że pokazano jak dokładnie wyglądają, to i opisano ich zastosowanie. To naprawdę w skrócie, bo przepisów jest cała masa. Porównując ten magazyn i „Kuchnię” wygrywa „Goodood”,bo zawiera przynajmniej dla mnie więcej przepisów, które jako weganka mogę wypróbować. Jest w nim co prawda mniej artykułów
greenscarf