masa orzechowa - 2000 przepisów (strona:96/134)

Owsianka z czekoladą i migdałami 59

myśl o dzisiejszym wpisie mam ślinotok. Ogólnie jestem wielką fanką owsianek wszelakich, ale te z dodatkiem czekolady są chyba najsmaczniejsze. I te z masłem orzechowym. Właśnie, do owsianki z czekoladą chciałam dodać na początku masło orzechowe, ale ostatecznie migdały wygrały. Stwierdziłam, że to byłaby już za duża rozpusta. Nie muszę Wam chyba pisać jak zdrowe są płatki owsiane? Nie wiem(...)niego zdrowe, chrupiące orzechy, migdały, siemienia lniane i inne tego typu. Ja od czasu do czasu dodaję do owsianki dobrej jakości czekoladę lub kakao, ewentualnie wspomniane wcześniej masło orzechowe (oczywiście też z najlepszym składem). Świetnie sprawdzą się również sezonowe lub mrożone owoce. No dobra, te mniej sezonowe też, jak na przykład banany. Róbcie owsianki z czym tylko chcecie

Kardamonovy
Pasta z pieczononego kalafiora z czarnym sezamem 185

Proponowaną pastę z kalafiora, można jeść z pieczywem, z dodatkiem pestek dynii, posiekanego szczypiorku, podprażonych orzechów lub migdałów. Kalafiora krótko gotuję, następnie podpiekam w piekarniku. Uzyskuje się wówczas lekko orzechowy smak. Można również przygotować kalafiora gotując go na parze. Składniki: mała główka z kalafiora szalotka 2 łyżki serka śmietankowego lub ricotty łyżka oleju kokosowego lub klarowanego masła sok z cytryny(...)Przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec w 200`C 15-20 minut na oleju kokosowym lub maśle klarowanym podsmażyć drobno posiekaną szalotkę upieczony kalafior zblendować z serkiem na gładką masę. Dodać  sezam lub mak, cebulkę wraz z tłuszczem, sól, startą gałkę muszkatałową i sporo pieprzu. Wymieszać przełożyć do pojemnika lub słoika. Przechowywać w lodówce

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zdrowe owsiane ciasteczka czekoladowe z masłem orzechowym :) 187

czekoladę (tutaj kuwerturę). Są słodkie i mięciutkie. Bardzo pyszne, aż trudno się od nich oderwać :) Składniki: 150 g płatków owsianych  50 g płatków orkiszowych  50 g mixu orzechowego crunchy (Primavika) 50 g masła z nerkowców (Primavika) 1 jajko 15 g kakao 50 g oleju kokosowego  80 g ksylitolu  1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru(...)mąkę.  Wszystkie składniki (oprócz czekolady) wsyp do miski, dodaj upłynniony olej kokosowy, zmielone płatki i dokładnie wymieszaj.  Kuwerturę/czekoladę pokrój w drobną kostkę i dodaj do masy. Wymieszaj.  Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Nakładaj za pomocą gałkownicy do lodów porcję masy. Z podanych składników wychodzi 7 ciasteczek.  Piecz w nagrzanym na 200*C piekarniku przez

Zdrowie na języku :P
Muffinki cappucino z bananami 150

wychodzi około 18 szt. muffin. Składniki: 1,5 szklanki mąki niepełna szklanka brązowego cukru tabliczka gorzkiej czekolady 10 dag masła 4 banany 2 jajka 5 łyżeczek cappucino (u mnie orzechowe) 1/4 szklanki mleka 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Sposób przygotowania: Cappucino rozpuszczamy w ciepłym mleku. Masło podgrzewamy do czasu aż się rozpuści, odstawiamy żeby trochę przestygło. Czekoladę(...)sobą. Do drugiego naczynia wkładamy jajka, stopione masło, mleko z kawą i banany. Mieszamy. Zawartość obu naczyń łączymy ze sobą. Dokładamy czekoladę. Ponownie mieszamy. Blaszkę wykładamy papilotkami. Uzupełniamy masą. Pieczemy w temperaturze 200 stopni C przez ok. 15-20 minut.  źródło: przepis własny Ilość porcji: 18 Czas przygotowania: ok. 45 minut Koszt przygotowania

Pobite gary Barbary
Szybkie ciasto czekoladowe z ananasem 264

szklanki cukru 4 plastry ananasa z puszki w zalewie 7 łyżek zalewy z ananasa 3 łyżki ciemnego kakao do wypieków (!nie słodkiego) 1 czubata łyżka kremu czekoladowego lub czekoladowo-orzechowego* 3 jajka mała szczypta soli 3 krople aromatu pomarańczowego Delecta 3 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta do dekoracji - Delecta Decorada kuleczki zbożowe w różowej posypce * domowy lub kupny krem(...)małym ogniu, rozpuszczamy ciągle mieszając. Mniej więcej w połowie procesu rozpuszczania składników dodajemy czubatą łyżkę kremu czekoladowego, gotujemy ciągle mieszając aż do połączenia składników. Z tak powstałej, gęstej masy odlewamy 3/4 szklanki. Przygotowujemy resztę składników ciasta. W jednej misce ubijamy na sztywno białka z małą szczyptą soli. W drugiej misce miksujemy krótko żółtka, następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia

Słodkie okruszki
Domowe masło orzechowe 152

skutecznie zapobiegają odkładaniu się tłuszczu w okolicach talii poprzez przyspieszone spalanie. Ponadto kwasy oleinowe to najlepsze "paliwo dla naszego mózgu", pomagają także obniżyć poziom cholesterolu. I zła wiadomość, niestety masło orzechowe nie dla wszystkich, gdyż orzeszki ziemne to jeden z nasilniejszych alergenów. Składniki: orzechy ziemne 400 g 1 łyżka oleju - opcjonalnie 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka miodu - opcjonalnie Wykoniamie: przed zmiksowaniem(...)minuty, ale słyszałam nawet o 15 minutach. W miarę miksowania orzechy będą powoli zmieniać konsystencję, najpierw na mokry piasek i w miarę jak będzie wydzielać się tłuszcz masa staje się oleista i w efekcie powstanie kremowe masełko. Ważne jest dokładne zmiksowanie. Masa ma być gładka i tłusta pamiętaj, że domowe masło może się rozwarstwiać, wystarczy je wówczas zamieszać

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Śniegowe kule- ciasteczka 191

Jeżeli pieczecie ciasteczka na święta to polecam Wam właśnie śniegowe kule. Wspaniałe, orzechowe z dodatkiem cynamonu. Jeśli nie lubicie cynamonu możecie go zastąpić startą czekoladą lub innym swoim ulubionym smakiem. Moje ciastka nie doczekały świąt i dlatego upiekę je jeszcze raz. Nie ma śniegu, ale są białe  słodkie kulki przypominające śnieżki ciasteczka. A Wy jakie pieczecie ciasteczka? Oczywiście(...)soli 1,5 łyżeczki cynamonu 2 i 1/4 szklanki mąki 3/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich 1 szklanka cukru pudru do obtoczenia ciastek Masło utrzeć z cukrem pudrem na pulchną masę. Dodać wszystkie pozostałe składniki i zmiksować do połączenia się składników. Z ciasta uformować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Przed pieczeniem włożyć ciastka wraz

O kuchni z uczuciem
Batoniki karmelowe z orzechami 202

połączenie solonego karmelu i czekolady. Batoniki są w stylu migdałowych Batoników Daim, które można kupić w Ikea, ale ja migdały zastąpiłam orzechami, są równie smaczne. Domowe batoniki, czy to orzechowe, czy migdałowe możecie zrobić samodzielnie w domu! To nic trudnego A może zrobicie też sobie domowy kajmak lub karmelki, Polecam! Przepis na Czekoladowe Batoniki karmelowe z orzechami : Składniki : ½ szklanki orzechów(...)pozostały ich kawałki. Cukier, masło i miód przekładamy do rondelka o grubym dnie. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy cały czas mieszając przez ok. 3 minuty. Pilnujemy aby masa nie przywarła do dna rondelka. Masa ma lekko zbrązowieć i zgęstnieć. Zdejmujemy rondelek z ognia. Wsypujemy sól i orzechy Mieszamy i ponownie podgrzewamy kolejne 3 minuty. Następnie wylewamy powstałą masę do przygotowanej

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Owsiane kuleczki z łuską gryczaną 172

niej mnóstwo cudowności. Z mojej wygranej wybrałam łuskę gryczaną mieloną, którą znałam, jednak nigdy nie próbowałam. Pomyślałam, że mogłaby pasować do owsianych kulek, nie pomyliłam się! Nadała wspaniały, orzechowy posmak, głębię i kolejny wymiar prostym z pozoru, zwyczajnym owsianym trufelkom. Nie smakuje jak kasza gryczana, tylko jak mielone orzechy włoskie. A do tego to prawdziwa kopalnia składników mineralnych, cała dobroć(...)łyżka cukru waniliowego (ewentualnie) Przygotowanie: Mleko, miód, cukier i masło umieścić w rondelku, podgrzewać, aż masło się rozpuści a składniki połączą. Dosypać płatki owsiane i cynamon, wymieszać łyżką - masa będzie lepka i gęsta. Odstawić do napęcznienia płatków i lekkiego przestudzenia na 10 - 15 minut.  Po tym czasie nabierać łyżką porcje masy, formować kulki wielkości małego orzecha włoskiego w zwilżonych

Cakes By Kejt
Pancakes II 175

niezdrowa. Amerykanie lubują się w tonach cukru, przetworzonym jedzeniu, tłuszczach utwardzonych i wielu jeszcze niefajnych rzeczach. Natomiast są dwie rzeczy, które w USA ratowałyby mi życie, mianowicie dobre masło orzechowe (takie bez soli, cukru i tłuszczów utwardzonych, a mają takie) i pancakes. Ale też nie takie klasyczne z cukrem w cieście, tylko w nieco odchudzonej wersji, którą lubię serwować mojemu(...)szklanki mąki 1 jajko 1 i 1/4 szklanki maślanki 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1/4 szklanki oliwy Wszystkie składniki zmiksować razem na gładką masę o konsystencji gęstej śmietany. Rozgrzać patelnię i na średnim ogniu smażyć pancakes z dwóch stron. Najbardziej klasycznym sposobem podania jest kawałek masła położony na jeszcze ciepłego placuszka i syrop klonowy - jest

Przepysznik - BLW i nie tylko
Jajka w laskowej skorupie 177

ostatni dzwonek aby zaplanować Wielkanocne  menu. Jajka królują u mnie pod każdą postacią, uwielbiamy je, dziś zostawiam Wam propozycję na przystawkę  w formie zapiekanych jajeczek   w orzechowej panierce, na świąteczny stół ale nie tylko!     Składniki: 4 jajka 5 łyżek bułki tartej 4 łyżki mielonych orzechów laskowych 4 łyżki żółtego sera 1/2 szklanki zimnego mleka sól(...)skorupek. W miseczce łączymy zmielone orzechy laskowe z bułką tartą serem żółtym startym na tarce o drobnych oczkach, wlać zimne mleko, doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać   Masą oblepić każde jajko panierować w mielonych orzechach wymieszanych z sezamem. Ułożyć na pergaminie w blaszce i zapiekać a 15 minut w nagrzanym piekarniku do temp 180*c. Podawać jako przekąska

Wanilia i Kardamon
Ciasto "Mech" 175

świeżego szpinaku to wystarczy go umyć i zblendować dokładnie. Nie trzeba odciskać już z wody) 3 jajka 3/4 szklanki cukru 1 szklanka oleju (polecam rzepakowy gdyż nadaje lekki orzechowy smak, ale bardzo często używam mieszanki oliwy, oleju rzepakowego, słonecznikowego i lnianego, który można kupić w niektórych sklepach lub zrobić samemu) 1,5 - 2 szklanki mąki tortowej (lub w ostateczności pszennej(...)ciasto będzie za ciężkie) 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki soku z cytryny starta skórka z 1 cytryny   Ubijamy całe jajka i cukier na puszystą masę. Zajmuje to kilka minut. Masa powinna kilkukrotnie powiększyć swoją objętość. Cały czas ubijając wlewamy cienką strużką olej. Następnie dodajemy szpinak, skórkę i sok z cytryny. Na końcu wsypujemy przesianą mąkę

Jedzeniomania
Czas na brunetkę. Brownies 174

moje będą wyglądać glutowato... Okazało się, że nie taki diabeł straszny, i jak na pierwszy raz, wygląda - moim zdaniem - całkiem przyzwoicie. Już wiem, jak wykończę mój następny sernik...Orzechowe brownies z cranberry curdSkładniki:(na formę 25x25 cm)180 g masła200 g ciemnej czekolady (70%)175 g cukru4 jajka1 łyżeczka ekstraktu z wanilii60 g mąki pszennej60 g mielonych orzechów laskowych1 łyżeczka(...)niewielkim granku razem z masłem. Przestudzić.Jajka ubić, pod koniec partiami dodając cukier i ekstrakt.Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao, wymieszać z orzechami. Partiami dodawać do masy jajecznej. Następnie wlać rozpuszczoną czekoladę, zmiskować. Wsypać pozostałą czekoladę, połączyć.Masę przełożyć do formy wyłożónej papierem do pieczenia. Na wierzch ponakładać niewielkie porcje curdu, czubkiem noża zrobić esy-floresy

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Lody z Masła Orzechowego z Czekoladkami a`la Reese`s 255

często się kończy takimi przepisami typu "must have, now!" :) Jeśli lubisz masło orzechowe, to koniecznie zrób te lody, koniecznie. Takich lodów to ja jeszcze w życiu nie jadłam, pyszne do kwadratu!  Składniki: 250 ml mleka (1 szklanka) 250 g masła orzechowego (u mnie domowe masło orzechowe ) 500 ml śmietanki kremówki 36% 60 ml (1/4 szklanki) golden syrupu (fajnie słodzi(...)ekstrakt waniliowy też jest na alkoholu przecież) szczypta soli Dodatkowo: czekoladki Reese`s - ja użyłam swój domowy odpowiednik czyli Czekoladki nadziane masłem orzechowym Sposób przygotowania: Teraz opowiem Ci jak ja to wszystko zrobiłam. Na początku zrobiłam masło orzechowe według tego przepisu, oczywiście podwoiłam proporcje, gdyż potrzebowałam więcej masła, do czekoladek i do lodów. Jeśli chodzi o czekoladki to tym razem

Blondynka Gotuje
Żytnie guziczki budyniowe 180

Inspiracja z blogu Fitkot . Słyszeliście o ciasteczkach z dodatkiem suchego budyniu? Naprawdę smakują przepysznie. Poniższa wersja jest z mąką żytnią (możecie użyć pszennej), co daje świetny efekt smakowy. Mają orzechowy posmak i lekką, budyniową nutę.  Przypomniał mi się pomysł na guziczki (pamiętacie Oreo ?), bo z ciastem fajnie się pracuje i po upieczeniu zachowuje nadane mu kształty. Cukier możecie zastąpić(...)opakowanie budyniu waniliowego/śmietankowego )bez cukru) 2 żółtka Opcjonalnie:   2 łyżki mleka (jeśli ciasto nie nadaje się do wałkowania; pominęłam)  Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść na jednolitą masę. Ciasto rozwałkować na grubość (może być grubiej) około 3 mm i za pomocą foremki (u mnie korka po mleku) powycinać kółka.   W każdym okręgu lekko odcisnąć mniejsze kółeczko

Di gotuje

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję