Puszysty, domowy biszkopt z orzechową nutą. Idealny nie tylko do tortów orzechowych, ale także do ciast bakaliowych i kajmakowych. Moja ulubiona opcja to przekształcanie go w pyszny tort snickers. SKŁADNIKI NA BISZKOPT: 6 jajek niecała szklanka mąki pszennej 6 łyżek mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru łyżeczka proszku do pieczenia 40 g drobno zmielonych orzechów laskowych lub włoskich Przepis : Wymieszaną(...)Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy z dwiema łyżkami cukru na bardzo gęstą pianę. W oddzielnym naczyniu ubijamy żółtka z pozostałym cukrem aż do powstania żółtej kremowej konsystencji .Do masy powstałej z ubitych żółtek dodajemy przesianą mąkę (pszenną, ziemniaczaną) z proszkiem do pieczenia, zmielone orzechy i pięć łyżek ubitej piany z białek ( białka dla zmiękczenia masy, aby dała się
Domowe TortySkoro można zrobić w domowych warunkach masło orzechowe to można i chałwę. Jako dziecko jej nie znosiłam, natomiast od dobrych kilku lat żyję z nią w zgodzie. Aczkolwiek niektóre wersje sklepowe są tak przesłodzone, że mało kto zje całego „batonika”, dlatego postanowiłam przygotować wersję domową dostosowaną pod moje kubki smakowe. Do jej zrobienia potrzebny jest nam praktycznie tylko blender. Składniki(...)łyżki miodu (generalnie do smaku) Opcjonalnie zapach waniliowy, kakao, ulubione bakalie np. orzechy, migdały Przygotowanie: Sezam uprażyć na patelni (pilnować by nie ściemniał). Ostudzić. Zblendować na gładką masę z dodatkami (chyba, że wolicie np. kawałki orzechów to posiekać i dodać do gotowej masy wraz z miodem, niektóre bakalie jak orzechy można uprażyć w celu wzbogacenia smaku) robiąc przerwy
Fabryka pomysłówmięta, obecna tu nie tylko ze względów wizualnych. I bardzo proszę: jeżeli tylko masz taką możliwość, zaopatrz się w buteleczkę dobrej jakości oleju z pestek dyni; jego cudownie intensywny orzechowy aromat nada niecodziennego charakteru wielu potrawom. Składniki: 300g bobu 2 łyżeczki oleju z pestek dyni (tłoczony na zimno, nierafinowany) 3 łyżki soku z cytryny 1 ząbek czosnku ½ świeżej papryczki(...)Odcedź i zahartuj go zimną wodą. Obierz wszystkie ziarna i przełóż je do malaksera, wlej olej oraz sok z cytryny, dodaj przeciśnięty czosnek i zmiksuj na w miarę gładką masę (możesz też rozgnieść go za pomocą praski do ziemniaków). Przełóż do miski. Papryczkę chili pokrój w drobną kosteczkę, miętę posiekaj. Dodaj je do zielonego smarowidła i zamieszaj. Gotową pastę
Roślinna - blog wegańskiorzechów, pokrojonych bardzo drobno lub zblendowanych w malakserze (na drobne kawałki, nie na mączkę)3 łyżki kakao¼ szklanki mleka4 łyżki kremu orzechowego typu Nutellaaromat orzechowy lub waniliowy2 łyżki syropu orzechowego* (opcjonalnie)Do dekoracji:200 g mlecznej lub gorzkiej czekolady½ szklanki orzechów drobno posiekanych*syropy dostępne są w większych supermarketach, czasami można je dostać również w lidlu. Są przeznaczone do kawy(...)najlepiej namoczyć je wcześniej w ciepłej wodzie. Do ciastek dodajemy wszystkie pozostałe składniki. Wszystko dokładnie zagniatamy rękami, ciasto będzie miękkie, ale po schłodzeniu w lodówce stężeje.Formujemy z masy okrągłe kuleczki, następie schładzamy w lodówce przez około 20 minut.W tym czasie rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej. Orzechy wysypujemy na osobne talerzyki.Bajaderki zanurzamy w czekoladzie, a następnie w orzechach.Gotowe kuleczki
Mania GotowaniaWilgotne orzechowe ciasto przełożone puszystą, rozpływającą się w ustach pianką z ajerkoniaku. Całość polana gęstą czekoladą i ozdobiona karmelem. Eleganckie i pyszne…Składniki:Ciasto:8 jajek2 szklanki mielonych orzechów włoskich1 szklanka cukruszczypta soliPianka z ajerkoniaku:500 ml śmietany 30%8 łyżeczki żelatyny1,5 szklanki ajerkoniaku4 łyżki cukru pudru0,5 szklanki mlekaPolewa czekoladowa:3 łyżki ciemnego kakao1/3 szklanki cukru90(...)masła3 łyżki wodyPrzygotowanie:Ciasto:Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać zmielone orzechy i wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli i delikatnie połączyć z masą. Ciasto podzielić na dwie części. Dwie blaszki o wymiarach około 22 x 32 wyłożyć folią aluminiową i wylać na nich równomiernie masę. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez
Oryginalny smakŚniadaniowa alternatywa dla owsianki i granoli. Podaję z masłem orzechowym i suszonymi daktylami. Pasują do nich również dżemy i słodkie syropy. Z takiej ilości składników wychodzi ok. 10 sztuk. Składniki: 1 szklanka płatków owsianych górskich 1 ½ szklanki wody 3 łyżki sezamu lub wiórek kokosowych 4-5 łyżek mąki pełnoziarnistej ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1 duża garść rodzynek 1 duża garść(...)cukru lub słodkiego syropu 3 łyżki oleju Namocz płatki na co najmniej 2 godziny w wodzie. Następnie zmiksuj/zblenduj. Dodaj sezam, mąkę, żurawinę, rodzynki, cukier/syrop, olej i proszek do pieczenia. Masa ma być dość gęsta (jeśli nie jest, dodaj jeszcze trochę mąki). Dokładnie wymieszaj. Smaż małe placuszki na suchej patelni (1 łyżka ciasta na 1 placek). Podawaj ciepłe. Česká Hospoda Bardzo
Qlinarnie i Qlinarnieorzechy laskowe 100gram- mleko w proszku - 2 łyżki- cukier puder - 11 łyżek - masło - 150 gram- olejek wanilinowy kilka kropel- olej- 10ml- kakao ciemne 6 łyżek- wafle orzechowe 100 gram- czekolada gorzka lub mleczna(wedle upodobania) 2 tabliczki SPOSÓB WYKONANIA: - orzechy laskowe wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 200 stopni na 5 minut po czym wykładamy(...)tych orzechów dodajemy 2 łyżki mleka w proszku, 3 łyżki cukru pudru, kilka kropli olejku waniliowego, odrobinę oleju, 50 gram masła i dalej mieszamy w blenderze - do tej masy dodajemy 3 łyżki cukru pudru 6 łyżek kakao i znowu mieszamy w między czasie dodajemy kolejne 100 gram masła i 5 łyżek cukru pudru- do tej masy dodajemy pokruszone drobno
Basia w kuchnimyśl o dzisiejszym wpisie mam ślinotok. Ogólnie jestem wielką fanką owsianek wszelakich, ale te z dodatkiem czekolady są chyba najsmaczniejsze. I te z masłem orzechowym. Właśnie, do owsianki z czekoladą chciałam dodać na początku masło orzechowe, ale ostatecznie migdały wygrały. Stwierdziłam, że to byłaby już za duża rozpusta. Nie muszę Wam chyba pisać jak zdrowe są płatki owsiane? Nie wiem(...)niego zdrowe, chrupiące orzechy, migdały, siemienia lniane i inne tego typu. Ja od czasu do czasu dodaję do owsianki dobrej jakości czekoladę lub kakao, ewentualnie wspomniane wcześniej masło orzechowe (oczywiście też z najlepszym składem). Świetnie sprawdzą się również sezonowe lub mrożone owoce. No dobra, te mniej sezonowe też, jak na przykład banany. Róbcie owsianki z czym tylko chcecie
KardamonovyProponowaną pastę z kalafiora, można jeść z pieczywem, z dodatkiem pestek dynii, posiekanego szczypiorku, podprażonych orzechów lub migdałów. Kalafiora krótko gotuję, następnie podpiekam w piekarniku. Uzyskuje się wówczas lekko orzechowy smak. Można również przygotować kalafiora gotując go na parze. Składniki: mała główka z kalafiora szalotka 2 łyżki serka śmietankowego lub ricotty łyżka oleju kokosowego lub klarowanego masła sok z cytryny(...)Przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec w 200`C 15-20 minut na oleju kokosowym lub maśle klarowanym podsmażyć drobno posiekaną szalotkę upieczony kalafior zblendować z serkiem na gładką masę. Dodać sezam lub mak, cebulkę wraz z tłuszczem, sól, startą gałkę muszkatałową i sporo pieprzu. Wymieszać przełożyć do pojemnika lub słoika. Przechowywać w lodówce
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!czekoladę (tutaj kuwerturę). Są słodkie i mięciutkie. Bardzo pyszne, aż trudno się od nich oderwać :) Składniki: 150 g płatków owsianych 50 g płatków orkiszowych 50 g mixu orzechowego crunchy (Primavika) 50 g masła z nerkowców (Primavika) 1 jajko 15 g kakao 50 g oleju kokosowego 80 g ksylitolu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru(...)mąkę. Wszystkie składniki (oprócz czekolady) wsyp do miski, dodaj upłynniony olej kokosowy, zmielone płatki i dokładnie wymieszaj. Kuwerturę/czekoladę pokrój w drobną kostkę i dodaj do masy. Wymieszaj. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Nakładaj za pomocą gałkownicy do lodów porcję masy. Z podanych składników wychodzi 7 ciasteczek. Piecz w nagrzanym na 200*C piekarniku przez
Zdrowie na języku :Polej kokosowy Przygotowanie: Gotujemy kaszę jaglaną. Garnek stawiamy na gazie i rozgrzewamy. Pół szklanki kaszy wsypujemy do rozgrzanego garnka i prażymy, ciągle mieszając drewnianą łyżką, aż poczujemy przyjemny orzechowy zapach prażonej kaszy (trwa to ok minuty). Po tym czasie wlewamy 1,5 szklanki wody i zagotowujemy. Dodajemy tłuszcz. Zmniejszamy ogień na minimalny i gotujemy kaszę ok. 20 minut(...)dużej miski przekładamy ugotowane ziemniaki i tłuczemy je tłuczkiem do ziemniaków. Dodajemy jeszcze ciepłą kaszę (wtedy składniki dobrze połączą się i nie trzeba będzie dodawać np. jajka do sklejenia masy). Na tarce o grubych oczkach ścieramy cukinię.Szatkujemy drobno całą zieleninę i wrzucamy do ziemniaków. Całość doprawiamy starannie kozieradką, solą i pieprzem. Mieszamy dokładnie masę ręką i formujemy okrągłe
Naturalna Kuchniawychodzi około 18 szt. muffin. Składniki: 1,5 szklanki mąki niepełna szklanka brązowego cukru tabliczka gorzkiej czekolady 10 dag masła 4 banany 2 jajka 5 łyżeczek cappucino (u mnie orzechowe) 1/4 szklanki mleka 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Sposób przygotowania: Cappucino rozpuszczamy w ciepłym mleku. Masło podgrzewamy do czasu aż się rozpuści, odstawiamy żeby trochę przestygło. Czekoladę(...)sobą. Do drugiego naczynia wkładamy jajka, stopione masło, mleko z kawą i banany. Mieszamy. Zawartość obu naczyń łączymy ze sobą. Dokładamy czekoladę. Ponownie mieszamy. Blaszkę wykładamy papilotkami. Uzupełniamy masą. Pieczemy w temperaturze 200 stopni C przez ok. 15-20 minut. źródło: przepis własny Ilość porcji: 18 Czas przygotowania: ok. 45 minut Koszt przygotowania
Pobite gary Barbaryszklanki cukru 4 plastry ananasa z puszki w zalewie 7 łyżek zalewy z ananasa 3 łyżki ciemnego kakao do wypieków (!nie słodkiego) 1 czubata łyżka kremu czekoladowego lub czekoladowo-orzechowego* 3 jajka mała szczypta soli 3 krople aromatu pomarańczowego Delecta 3 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta do dekoracji - Delecta Decorada kuleczki zbożowe w różowej posypce * domowy lub kupny krem(...)małym ogniu, rozpuszczamy ciągle mieszając. Mniej więcej w połowie procesu rozpuszczania składników dodajemy czubatą łyżkę kremu czekoladowego, gotujemy ciągle mieszając aż do połączenia składników. Z tak powstałej, gęstej masy odlewamy 3/4 szklanki. Przygotowujemy resztę składników ciasta. W jednej misce ubijamy na sztywno białka z małą szczyptą soli. W drugiej misce miksujemy krótko żółtka, następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia
Słodkie okruszkisłony smak w tym zestawie jest wyczuwalny i niesamowicie przyjemny:) składniki: ciasto: 150 g masła 250 g mąki pszennej szczypta soli 70 g cukru pudru 2 żółtka ponadto: puszka masy kajmakowej szklanka orzeszków ziemnych duża szczypta soli morskiej (pominąć, jeśli używamy orzeszków solonych) 100 g czekolady mlecznej 100 g czekolady gorzkiej 1/4 szkl mleka Mąkę przesiać, posolić, posiekać z masłem(...)stopni. Na ciepłym wciąż cieście rozsmarować kajmak, wysypać orzeszki, lekko docisnąć. Posypać solą morską; jeśli używamy prażonych orzeszków solonych nie dosalać dodatkowo, i tak całe ciasto będzie wówczas bardziej "orzechowo-słone". Czekoladę rozpuścić z dodatkiem mleka, polać wierzch ciasta. Odłożyć do stężenia
6nieboskutecznie zapobiegają odkładaniu się tłuszczu w okolicach talii poprzez przyspieszone spalanie. Ponadto kwasy oleinowe to najlepsze "paliwo dla naszego mózgu", pomagają także obniżyć poziom cholesterolu. I zła wiadomość, niestety masło orzechowe nie dla wszystkich, gdyż orzeszki ziemne to jeden z nasilniejszych alergenów. Składniki: orzechy ziemne 400 g 1 łyżka oleju - opcjonalnie 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka miodu - opcjonalnie Wykoniamie: przed zmiksowaniem(...)minuty, ale słyszałam nawet o 15 minutach. W miarę miksowania orzechy będą powoli zmieniać konsystencję, najpierw na mokry piasek i w miarę jak będzie wydzielać się tłuszcz masa staje się oleista i w efekcie powstanie kremowe masełko. Ważne jest dokładne zmiksowanie. Masa ma być gładka i tłusta pamiętaj, że domowe masło może się rozwarstwiać, wystarczy je wówczas zamieszać
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!