masa orzechowa - 2000 przepisów (strona:107/134)

Ciasteczka czekoladowe z karmelowym nadzieniem 151

szkl mąki krupczatki 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka Przygotowanie: jajka ucieramy z cukrem muscovado, czekoladę z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej, pomalutku dolewamy do masy jajecznej mąkę z proszkiem przesiewamy, dosypujemy kakao Wszystko razem szybko mieszamy Ciasto owijamy folią, wkładamy na pół godziny do lodówki. Każdy cukierek przekrawamy na pół. Ciasto rozdzielamy na części, łyżką(...)oprószamy cukrem pudrem. Pozostawiamy do wystygnięcia na blaszkach, inaczej połamią się przy przekładaniu. SMACZNEGO! P.S. Karmelki mogą być w różnych smakach, wtedy ciasteczka nabiorą innego charakteru, a z karmelkami orzechowymi możemy dodać do nich orzeszków np macadamia...przepyszne

Luźna Kuchnia
Lawendowo- orzechowe gnocchi z kaszy kuskus i serka Tapas! 160

Zdrowe kluski? Czy to jest wogóle możliwe? TAK!Dzisiaj zapraszam Was serdecznie  na kluseczki z kaszy kuskus, z serkiem Tapas Arla Apetina, suszona lawendą i

SMYKWKUCHNI
Jesienna rolada orzechowa z marchewką i jabłkiem 148

tutaj i zrobiłam zgodnie z przepisem. Jest naprawdę prosta i pyszna. Zamiast polewać polewą ciasto można posypać cukrem pudrem. Smacznego! Składniki na długą roladę ok 36 cm: Biszkopt czekoladowo-orzechowy (blacha 33 x 36 cm): 4 jajka średnie M w temp. pokojowej 100 g drobno zmielonych orzechów włoskich lub laskowych 40 g mąki tortowej 25 g kakao ciemnego 1/4 łyżeczki(...)łyżek cukru Polewa czekoladowa: 3 łyżki mleka 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki kakao ciemnego 100 g masła lub margaryny Poza tym : orzechy włoskie lub laskowe do dekoracji Przygotowanie: Masę przygotuj wcześniej, najlepiej rano, a biszkopt upiecz po południu lub pod wieczór. Masa długo tężeje, bo musi najpierw wystygnąć dobrze, a potem albo długo schładzać się w lodówce, bo lejącej

Anioszek w kuchni
Wegański majonez z nerkowców. 142

dziwna ja! Jest tylko w tym wszystkim jedno ALE… Większość wegańskich majonezów jest robiona na mleku sojowym, którego powinnam unikać, dlatego w domu stawiam na wszelkie warzywno-orzechowo-kaszowe dipy. Dziś przepis na majonez, bo wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, a ja nie wyobrażam sobie wielkanocnego pasztetu bez majonezu! Dobrze się sprawdza także jako baza do wszelakich sosów(...)dobrej jakości oleju ½ łyżeczki soli *Dodajemy w przypadku zbyt gęstej konsystencji Sposób przygotowania Nerkowce moczymy w wodzie min. 4 godziny. Wymoczone nerkowce odcedzamy z wody. Nerkowce blenderujemy na gładką masę ze wszystkimi składnikami oprócz 2-3 łyżek wody. Te zostawiamy na koniec i dodajemy jeśli majonez będzie miał zbyt gęstą konsystencję. PS. Jeśli lubisz mojego bloga i chcesz sprawić

Fill The Bowl
Domowe masło orzechowe 89

dobry blender, a efekt będzie świetny i co najważniejsze zaoszczędzimy na tym sporo pieniędzy, a do tego mamy pewność co zmiksowaliśmy! Bardzo polecam! Dla kogo: dla fanów masła orzechowego dla tych, którzy lubią wiedzieć "co jedzą" dla niemających uczulenia na orzeszki :) Składniki: 500g orzeszków ziemnych niesolonych olej (1-2 łyżki) - najlepiej rzepakowy, sezamowy lub arachidowy sól i cukier puder(...)najlepiej 800 albo nawet 1000). Następnie zacznij je blendować. Jeśli zauważysz, że blender się zgrzał - zrób przerwę (by go nie spalić). Podczas miksowania staraj się ściągać ze ścianek zmiksowaną masę, by ułatwić blenderowi pracę. Jeśli chcesz, by w maśle pozostały większe kawałki orzeszków (tzw. masło crunchy) po lekkim zmiksowaniu części orzechów odsyp je do miski, resztę miksując na gładką masę

Mania Wypiekania
Domowy likier Irish Cream – domowy Baileys 423

smakowe i węch rozpoznają delikatne, towarzyszące nutom whiskey aromaty kawy, kakao, wanilii i odrobiny migdałów.   Firma wprowadziła do sprzedaży likiery Baileys o smaku kawowym, kremu karmelowego, miętowo-czekoladowy, orzechowy z orzechami laskowymi, biszkoptowy i o smaku trufli pomarańczowej. Każdy z nich jest bardzo wyraźny, każdy bazuje na oryginalnej recepturze – whiskey, śmietanka i smak.   Podobnie do Baileys skomponowany jest(...)tutaj absolutnie potrzebny. Skondensowane mleko słodzone to dodatkowa porcja nabiału i cukier. Nie barwię mojego Baileys karmelem ani nie słodzę dodatkowo – to słodkie mleko wystarczy w zupełności. Nie żadna masa krówkowa (serio, jak widzę po blogach przepis na Baileys na kajmaku to mnie skręca) po co psuć coś, co jest naprawdę dobre? Aromaty? Odrobina kawy, odrobina kakao, wanilii i migdałów

Karo in the Kitchen
Szybkie ciasto Lion bez pieczenia 75

Szybkie ciasto Lion bez pieczenia z ryżem preperowanym w masie kajmakowej i obowiązkową warstwą delikatnego kremu śmietankowego. Całość obsypana orzechami ziemnymi i polana czekoladą, czyż samo to już nie brzmi przepysznie? Ogromną zaletą tego ciasta jest jego szybkość i prostota przygotowania. Nie potrzeba do niego piekarnika, wyłącznie mikser i lodówkę. Ciasto od razu po przygotowaniu ma mocno chrupiący spód herbatnikowy(...)bardzo nam przypadły do gustu Koniecznie sprawdź przepis na poprzednią wersję ciasta Lion bez pieczenia przekładaną masą budyniową! Zobacz również więcej przepisów na ciasta , lub na ciasta bez pieczenia Przepis na szybkie ciasto Lion bez pieczenia Składniki 14 herbatników (70 g) pół puszki masy kajmakowej (200 g) 4 szklanki ryżu preperowanego (80 g) 200 g śmietanki 30% 250 g mascarpone

WegePrzepis
Szybkie ciasto Lion bez pieczenia 87

Szybkie ciasto Lion bez pieczenia z ryżem preperowanym w masie kajmakowej i obowiązkową warstwą delikatnego kremu śmietankowego. Całość obsypana orzechami ziemnymi i polana czekoladą, czyż samo to już nie brzmi przepysznie? Ogromną zaletą tego ciasta jest jego szybkość i prostota przygotowania. Nie potrzeba do niego piekarnika, wyłącznie mikser i lodówkę. Ciasto od razu po przygotowaniu ma mocno chrupiący spód herbatnikowy(...)bardzo nam przypadły do gustu Koniecznie sprawdź przepis na poprzednią wersję ciasta Lion bez pieczenia przekładaną masą budyniową! Zobacz również więcej przepisów na ciasta , lub na ciasta bez pieczenia Przepis na szybkie ciasto Lion bez pieczenia Składniki 14 herbatników (70 g) pół puszki masy kajmakowej (200 g) 4 szklanki ryżu preperowanego (80 g) 200 g śmietanki 30% 250 g mascarpone

WegePrzepis
Ciasto Kiner Bueno z kremem wafelkowym 1061

łyżek mleka w proszku 3/4 szklanki mleka 70g zmielonych blenderem orzechów nerkowca (można pominąć lub zastąpić innymi orzechami) Góra: 300ml śmietanki 30% 1 łyżka cukru pudru 100g wafelków orzechowych bez polewy  30g mlecznej czekolady 1. Spód blaszki wykładamy papierem do pieczenia, boki natłuszczamy. 2. Białka ubijamy na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodajemy kolejno: cukier i żółtka. Przerywamy ubijanie(...)pozostawiamy na około 5 minut, aż całkowicie wchłoną mleko. Po tym czasie do miski dodajemy serek homogenizowany, mleko w proszku, zmielone orzechy. Składniki łączymy za pomocą miksera. Gotową masą przekładamy biszkopt.  4. Ubijamy śmietanę z cukrem pudrem. Smarujemy nią górę ciasta, posypujemy pokruszonymi drobno wafelkami i startą na tarce czekoladą

Szefowa kuchni
Ciastka Pieguski czekoladowo-pomarańczowe 180

Właśnie dlatego tak idealnie wpisują się w założenia dzisiejszego wypiekania :) Na poprzednie, Pieguskowe wariacje zapraszam poniżej: Ciastka Pieguski z Żurawiną Ciasteczka Pieguski mocno czekoladowe Pełnoziarniste ciastka Pieguski z masłem orzechowym Składniki na 2 i 1/2 blachy ciastek: 1 kostka masła (200g) - musi być miękkie, czyli wyjąć wcześniej z lodówki i zostawić na ok. 30 min. w temp. pokojowej; i stotne(...)mąki pszennej - u mnie tortowa 1 opakowanie kandyzowanej skórki pomarańczowej (100g) 1 i ½ tabliczki mlecznej czekolady - pokroić w kostkę Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym mikserem na gładką masę. Dodać jajko i dalej poubijać. Stopniowo dodawać resztę sypkich składników (mąka, soda, sól) póki się nie połączą - ciasto musi odchodzić od ścianek miski i zbijać się w gęstą mas

Grunt to przepis!
Orkiszowy chleb dla zapominalskich 84

nigdzie suchych miejsc z niewmieszaną mąką. Przykrywam miskę bawełnianą ściereczką i w cieple zostawiam na 20 minut. W tym czasie typową długą keksówkę wyłożyłam papierem. Tu przekładam wstępnie wyrośniętą masę, wyrównanuję mokrą łyżką  i posypuję wierzch makiem. Pozostaje odczekać kolejne 20 minut, mniej więcej, czasy wyrastania drożdżowych wypieków mogą się różnić, ważna jest choćby temperatura otoczenia. Po prostu chlebowi(...)spód wydał lekko pusty dźwięk świadczący o pełnym dopieczeniu. Mój był właśnie taki po pełnych 40 minutach.  Wystudzony smakuje doskonale. Dodatek sezamu i migdałów nadał mu lekko orzechowego smaku, uprażone podczas pieczenia ziarenka maku przyjemnie chrzęszczą i dodają uroku. A do tego jeszcze tegoroczny truskawkowy dżem. Wyszedł wyjątkowo pysznie :) Duże kształtne kromki świetnie sprawdziły się też do klasycznych kanapek

I tu będę miała takie te
Tarta sernikowa z kaszą jaglaną - bez pieczenia! 155

ostatnim czasie na blogu same smakołyki "na słono", więc najwyższy czas na coś, co każdy z nas lubi najbardziej - słodkości! :) Mega słodka tarta na herbatnikowo - orzechowym spodzie z serowym kremem jaglanym! Nic tylko się zakochać... i spałaszować :) Ciasto bez pieczenia, robi się w jednej chwili! Na końcu dajemy mu czas, aby schłodziło się lodówce i gotowe! Sami spróbujcie!   Tarta(...)będzie dość dobrze się lepić, rozkładamy je na foremce do tarty i dokładnie dociskamy.  Następnie schładzamy w lodówce, najlepiej przez kilka godzin, albo chociaż na godzinkę :) Składniki na masę: 100 g twarogu sernikowego 0,5 szklanki kaszy jaglanej 1-1,5 szklanki mleka olejek waniliowy 70 g masła 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki miodu 3 łyżki jogurtu naturalnego

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Maślane ciastka orzechowe 230

Mając zapas orzechów włoskich, postanowiłam upiec kruchutkie ciasteczka, które będą rozpływać się w ustach. I tak oto powstały te maślane ciastka orzechowe :) Nie są trudne w przygotowaniu, choć ich pieczenie może sprawić niemały kłopot. Podczas pieczenia rozlewają się na boki, następnie rosną i ładnie się rumienią. Dlatego bardzo ważne jest, by na blaszce zachować spore odległości między nimi. Jeśli(...)drobno posiekanych orzechów włoskich   Dodatkowo: kilka orzechów do dekoracji   Przygotowanie:   Ciasto: Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem i ekstraktem na puszystą, jasną masę. Dodać żółtko, zmiksować. Wsypać przesianą mąkę i zmielone orzechy, dalej miksować do uzyskania jednolitej masy. Na koniec dodać posiekane orzechy.    Dłonie oprószyć mąką. Z ciasta uformować ok. 25 kulek

Nastoletnie Wypiekanie
Szarlotka ze śmietaną 147

musem, na orzechowym spodzie, pod grubą czapą bitej śmietany. Uwielbiam jabłecznik , bo bardzo lubię jabłka. A jak już robię to ciasto z jabłkami to och nie żałuję. Moja szarlotka zawsze zawiera dużo jabłek. Do tej szarlotki przygotowałam jabłkowy mus, a więc jabłka lekko podgotowałam. Doprawiłam je cynamonem ale oczywiście można go pominąć. Pyszna szarlotka, polecam! Szarlotka na orzechowym spodzie Składniki(...)Upraż laskowe orzechy i zmiel. Ubij białka na puszysto. Pod koniec ubijania dodaj po łyżce cukru, a następnie po jednym żółtku. Wymieszaj mąkę z orzechami i dodaj do jajecznej masy, mieszając łyżką. Przełóż masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz spód przez 20 minut. Wyjmij ciasto z piekarnika i ostudź. Oderwij ciasto od papieru. Tą samą foremkę wyłóż

codojedzenia
Sernik Teściowej 188

margin-bottom: 0.21cm; } Wczoraj prezentowałam przepyszne Orzechowe muffinki oraz Białą Pavlovą, dziś natomiast chciałam Wam zaproponować najlepszy sernik na świecie, który ja nazywam Sernikiem Teściowej, ponieważ przepis dostałam od mamy M. Powiem Wam w sekrecie, że ten sernik to uzależnienie, przez całe święta Bożego Narodzenia i Wielkanoc (system wymiany świątecznej, pierwszy rok to Wielkanoc u mnie a Boże Narodzenie(...)wyrzutów sumienia. Wydaje mi się, że to przepis idealny, choć można go różnie modyfikować, zależnie od własnych upodobań. Można polać polewą czekoladową, albo posypać wiórkami kokosowymi, do masy serowej można dodać rodzynki, a jeśli ktoś nie lubi, brzoskwinie. W każdym razie to taka moja baza sernikowa, wstęp do eksperymentów, który już sam w sobie smakuje niczym niebo. Przepis dodaję

Przepysznik - BLW i nie tylko