masa orzechowa - 2000 przepisów (strona:110/134)

Przepis na wafel miętowy 53

Przepis na wafel z miętowymi landrynkami. Te wafle rozpływają się w ustach! Ciasta bez pieczenia – 15 przepisów Przepis na wafel miętowy to przepis, który pochodzi

Via Gusto
Krótki przewodnik po najpopularniejszych mąkach paleo 133

zawiera glutenu, wypieki nie będą tak “elastyczne” jak przy użyciu zwykłej mąki, dlatego często w przepisach stosuje się np. większą ilość jajek. W gotowych wypiekach można wyczuć delikatną “orzechową” nutę. Jest niskowęglowodanowa, zawiera min. witaminy E i B, magnez, żelazo, wapń, dużą ilość kwasów omega 6. Czasami można się spotkać z opinią, że nie należy w wypiekach używać mąki migdałowej(...)zawartość białka i błonnika. Przy pieczeniu trzeba uważać ponieważ mąka kokosowa bardzo mocno absorbuje płyny. Na początku jest dość trudna w użyciu ponieważ wystarczy trochę zmienić proporcje i otrzymamy masę, która będzie się rozpadała, albo będzie bardzo ziarnista. Trzeba też pamiętać, aby zwiększyć ilość “mokrych składników”. Dobrze się sprawdza w mieszankach np. z mąką migdałową albo kasztanową. Gotowe produkty posiadają

PaleoLife
.873. na niezdecydowanie 119

~krem owsiano-jaglany z borówkami, domowym masłem z nerkowców i proszkiem maca ~ PRZEPIS /1 porcja/ ~30g kaszy jaglanej ~30g płatków owsianych ~1 1/2 szklanki płynu - mleko

breakfast of dreams
Orzechowiec 148

Nadaje się nie tylko od święta, ale i na co dzień, do popołudniowej herbaty. I mimo, że już po świętach zapisuję go do zrobienia w przyszłym roku. Jeżeli lubicie orzechowe smaki, ciasto nada się świetnie na Sylwestrową imprezę. Zapraszam na Orzechowiec, najlepszy z najlepszych!Składniki:250 g mąki140 g orzechów (1/2 włoskich i 1/2 laskowych)70 g mielonych orzechów arachidowychłyżeczka(...)dalej ucieramy.Mąkę mieszamy z mielonymi orzechami arachidowymi, drobno posiekanymi orzechami włoskimi i laskowymi, poszatkowaną czekoladą, proszkiem do pieczenia i cynamonem. Do mokrych składników dosypujemy suche i mieszamy.Gotową masę przekładamy do dużej formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia - pieczemy około 50-60 minut do złotego koloru w 180`CPo ostudzeniu polewamy roztopioną czekoladą i posypujemy płatkami migdałowymi.Smacznego

Słodkie Przyjemności
5 razy fit desery 883

słodko i zdrowo i oczywiście pysznie. Poniżej znajdziecie kilka moich ulubionych propozycji słodkich fit deserów: Babka cynamonowa z czekoladą Fit torcik z nutą szarlotki i kremem a’la nutella Orzechowy pudding chia Jaglany mugcake z nutą białej czekolady i malinami Biała czekolada z malinową nutą Jak przygotować te pyszności? Niektóre przepisy są naprawdę proste. ____________________________________________________________________ Babka cynamonowa z czekoladą 3 białka(...)łyżki serka jogurtu greckiego 1 łyżeczka kakao i 1 łyżeczka stewii Mieszamy na gładko. Placuszki przekładamy kremem, układając jeden na drugim i dekorujemy owocami. Pudding chia ¾ szklanki mleka orzechowego 2 łyżki nasion chia Do mleka dodajemy nasiona chia i wstawiamy do lodówki na całą noc. Następnego dnia dodajemy ulubione dodatki oraz owoce. Jaglany mugcakę z nutą białej czekolady 2 całe

Tetiisheri
Ciasteczka piwne 162

część wypieków mi wyszła, a część zupełnie nie. Sernik opadł, a biszkopt na roladę popękał, dzięki czemu już wiem, że po Świętach będę robić bajaderkę. Natomiast lebkuchen, rożki orzechowe i makowiec wyszły rewelacyjnie, więc nie ma się co smutać. Moją szybką propozycją na dziś są imprezowe ciasteczka piwne, w sam raz do pogryzania przed telewizorem, albo jako zamiennik krakersów(...)sól ziołowa, kminek, starty ser żółty, ostra papryk Masło posiekać z mąką i proszkiem, zacząć ugniatać i w trakcie powoli dolewać piwo. Ciasto zagniatać aż do momentu uzyskania jednolitej masy. Podzielić kulę ciasta na dwie lub trzy części, zależnie od tego ile rodzajów ciasteczek chcemy zrobić i rozwałkować każdy na placek o grubości ok. 2mm. Każdy placuszek pokroić w kwadraty

Przepysznik - BLW i nie tylko
Piernik marchewkowy 164

Piernik marchewkowy...Miękkie, pulchne ciasto.Z wiórkami marchewki.O delikatnym aromacie cynamonu.Oprószone cukrem pudrem.Szybkie, tanie, pyszne.Polecam!Składniki:500 g mąki pszennej;2 szklanki marchewki startej na tarce

Gospodyni Miejska
Sernik królewski 85

zamrażalnika na co najmniej godzinę (lub na noc). Masa serowa Następnie miękkie masło ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym na jasną puszystą masę. W międzyczasie oddzielamy żółtka od białek . Później dodajemy do masy kolejno żółtka , porcjami twaróg , a na koniec opakowanie budyniu . Białka ubijamy osobno na sztywną pianę. Do masy serowej dodajemy porcjami ubite białka i delikatnie mieszamy . Przygotowanie(...)Dłońmi dociskamy plastry ciasta tworząc równy spód, a następnie wylewamy na niego masę serową . Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (u mnie cały piekarnik z dolną grzałką, plus termoobieg). Pozostałe kruche ciasto wyjmujemy z zamrażarki i szybko ścieramy na tarce o grubych oczkach nad masą serową. Ciasto pieczemy przez 50 minut . Podczas pieczenia bardzo mocno wyrasta. Następnie pozostawiamy na 20 minut

WegePrzepis
Orzechowe makaroniki z kremem z ucieraną różą 144

Jeżeli nie mieliście okazji poczytać ostatniego dodatku do Gazety Krakowskiej to dzisiaj przedstawiamy z niego naszą propozycję na kolejne makaroniki – tym razem orzechowe z ucieraną różą, którą dostaliśmy od lokalnych wystawców podczas festiwalu Małopolski Smak Składniki na makaroniki: - 70 g białka - 90 g cukru - 80 g cukru pudru - 85 g mielonych orzechów laskowych - deczko zielonego barwnika Składniki na krem(...)taki ogonek. Teraz dodajemy resztę cukru i miksujemy jeszcze 5 minut. Do ubitych białek wsypujemy naszą mieszankę migdałów z cukrem pudrem oraz barwnik i mieszamy szpatułką do uzyskania jednolitej masy (konsystencja jakby wstążki). Gotową masę przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy kółeczka na macie do makaroników lub papierze do pieczenia ułożonym na blasze. Blachę uderzamy o podłogę i pozostawiamy

Kuchenne Wariacje
Torcik piernikowy przekładany powidłami śliwkowymi w mlecznej polewie 215

Pierniczek wyszedł cudowny, a powidła dla mnie są najlepszym połączeniem z ciastem piernikowym.  Mięciutki i orzechowy idealny na świąteczny stół do herbatki lub kawy po wigilijnej kolacji i uciechy z prezentów.Składniki: (temperatura pokojowa)1 i 3/4 szklanki mąki tortowej1/2 szklanki cukru2/3 szklanki młynnego miodu1/2 kostki margaryny3 jajka3 łyżki śmietany 18%1 i 1/2 łyżki przyprawy do piernika1/2(...)Mąkę przesiać z kakao, sodą i przyprawą. Porcjami dodawać do miodu. Odstawiamy mikser i dalej mieszamy łyżką.Dajemy śmietanę i orzechy.Białka ubijamy i delikatnie dodajemy do całości.Masę przekładamy do małej tortownicy, wyłożonej papierem i wkładamy do piekarnika nastawionego na 160 stopni. Pieczemy 55-60 minut.Wyjmujemy z formy i studzimy.Przekroić na trzy części i przełożyć powidłami.Polewa

Moje pyszne gotowanie
Cake pops czyli słodycze na patyku 256

patykach, które wyglądają jak lizaki. W smaku i wykonaniu przypominają bajaderki. Podstawowy przepis składa się z pokruszonego ciasta połączonego ze spoiwem w postaci dowolnego kremu do tortu, nutelli, masła orzechowego lub dżemu. Wszystko oblane jest czekoladą i udekorowane kolorowymi posypkami. Świat oszalał na punkcie słodkości na patykach, które rozsławiła Bakerella, autorka książki w całości poświęconej takim "patyczakom". Warto też zajrzeć(...)powstały okruchy.Ser mascarpone mieszamy z Nutellą. Do kremu dodajemy pokruszone ciasto, dokładnie mieszamy, tworzymy dużą kulę. Zawijamy w folię spożywczą i schładzamy przez 15 minut w zamrażalce.Ze schłodzonej masy odmierzamy równe kawałki przy pomocy np łyżki do lodów  i formujemy kulki. Układamy je na blaszce wyłożonej folią spożywczą lub pergaminem (by nie przykleiły się do blachy) i schładzamy

Smakowity Blog Kulinarny
W poszukiwaniu trendów w jedzeniu – trendy food 120

uczulające, mniej kaloryczne i przede wszystkim mają urozmaicić nam zdrowszą dietę. Mąki gryczane, ryżowe, kukurydziane spotkać można niemal wszędzie. W dobrych sklepach znajdziemy perełki – mąkę jaglaną, sojową, konopną, orzechową, migdałową, amarantusową czy z tapioki . Każda ma inne, cenne właściwości. I choć mąk tych nie zawsze można użyć zamiennie z tradycyjną mąką, to jednak w dobie internetu znajdziemy miliony przepisów(...)tahini, kakao oraz szczyptę soli (sprzęt musi być przystosowany do rozkruszania lodu – jeśli nie ma takiej opcji, trzeba poczekać, aż banany delikatnie zaczną się rozmrażać). Blendujemy na gładką masę. Lody podajemy od razu posypane podprażonym na suchej patelni sezamem. Można podawać je w wafelkach lub po prostu w miseczkach. W upał będą idealne nie tylko na deser, ale nawet

Poezja smaku
.1235. ciastka jak Nutella 124

karobowo-orzechowe* ciastka z fasoli~ * z masłem z orzechów laskowych Jakie to było dooooobre! :o ♥ Serio smakowało jak Nutella, mimo, że nie jadłam jej chyba ponad rok, ale w podświadomości właśnie z tym smakiem mi się te ciacha skojarzyły. Na pewno zrobie je jeszcze nie raz! Fasoli nie czuć nic a nic :) Od razu zapisuję przepis, aby go nie zapomniec(...)łyżki erytrolu lub innej substancji słodzącej ~łyżeczka octu jabłkowego ~3/4 łyżeczki BG proszku do pieczenia ~olej do natłuszczenia papieru Fasolę wraz z mlekiem miksujemy na gładką masę. Następnie dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, który natłuszczamy delikatnie olejem (nie pomijajcie tego punktu, ciastka bez oleju strasznie się przyklejają!) i z zachowaniem odstępów wykładamy ciastka

breakfast of dreams
Crunchy orzechowe - zdrowe i fit :) 166

podpieczone pieczywo razowe. Z miłości do chrupkości postanowiłam przygotować sobie musli, którego dawno już nie robiłam. Tym razem postawiłam na orzechy ! Bez dodatku owoców suszonych. W pełni, 100% crunchy orzechowe! Jego podstawą są płatki owsiane, a urozmaiceniem jaglane, które z powodzeniem można zastąpić np. płatkami quinoa. Plus oczywiście mnóstwo dodatków w postaci orzechów i nasion, dodałam chyba wszystkie możliwe składniki(...)mlekiem, jogurtem, z miseczką owoców, z resztą pewni sami wiecie z czym będzie smakować Wam najbardziej ;) Składniki: 150 g płatków owsianych 50 g płatków jaglanych  60 g masła orzechowego (u mnie z fistaszków i nerkowców) 45 g oleju kokosowego  15 g tłuszczu kakaowego (Biolovers) 1 łyżeczka stewi w płynie (Biolovers)  szczypta soli himalajskiej  1 łyżeczka cynamonu

Zdrowie na języku :P
Sałatka z buraczków, wędzonego łososia i sera gorgonzola 160

Świeża, lekka i bardzo smaczna – sałatka z moich ulubionych czerwonych buraczków z wędzonym łososiem, serem gorgonzola i kukurydzą. Wszystkie te smaki doskonale się komponują, a całość dopełnia niesamowity dressing – orzechowy vinegrette. Sałatkę polecam szczególnie jako starter, lunch albo przystawkę. Przepis na sałatkę dla 1-2 osób (ilość jak na zdjęciach). Składniki: niewielka ilość mieszanki różnych sałat 1 średni burak czerwony(...)syropu klonowego 3 łyżki stołowe tłoczonego na zimno oleju z orzechów włoskich (lub innego o neutralnym smaku) sól i świeżo mielony czarny pieprz Orzechy utrzeć w moździerzu na gładką masę. Do osobnej miseczki wlać ocet i syrop klonowy, dodać dużą szczyptę soli i mieszać tak długo, aż sól się rozpuści. Doprawić pieprzem, dodać olej i orzech i wszystko razem dokładnie

Trzeci talerz