marynata - 6549 przepisów (strona:8/437)

Łosoś w ostrej marynacie 137

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Pyszny przepis na łososia w ostrej marynacie, która nadaje mu wyrazistego smaku. Szybki i prosty w wykonaniu. Ulubiony łosoś mojego męża. Polecam. Post Łosoś w ostrej marynacie pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Pieczona szynka z rozmarynem w marynacie miodowo- musztardowej 155

Dzisiejsza propozycja to przede wszystkim danie dla wszystkich chłopców i mężczyzn ;-) Szynka jest niesamowicie soczysta i aromatyczna, szczerze polecam!Marynata do mięsa:- 2 łyżki musztardy francuskiej- 2 łyżki miodu- przyprawa Musztardowa- KOTANYI- 4 gałązki świeżego rozmarynu- sól zmiękczająca do mięsaMięso:- 1,5 kg szynki z tłuszczemMięso od strony gdzie jest tłuszcz, nacinamy w kratownicę, nacieramy marynatą i marynujemy

SMYKWKUCHNI
Łosoś norweski w marynacie chińskiej podany ze staropolską kaszą i karmelizowanym jabłkiem z miodem eukaliptusowym! 139

Łosoś norweski w marynacie ze słodkiego octu ryżowego i sosu sojowego, podany z kaszą na sposób staropolski tj. z boczkiem i nowalijkami, do tego jabłka karmelizowane w soku limonko-cytrynowym z dodatkiem miodu z eukaliptusa! Wyśmienite połączenie smaków, dalekiej kuchni wschodu i kuchni staropolskiej. To niesamowite jak gotowanie może być inspirujące i z dnia na dzień przerodzić się w pasję(...)SKŁADNIKI NA DANIE DLA 4 OSÓB: RYBA I MARYNATA: - 700g filetu z łososia norweskiego - 6 łyżek słodkiego- ciemnego octu ryżowego - 3 łyżki sosu sojowego - 1 łyżka sosu z tamaryndowca KASZA: - 3 opakowania kaszy gryczanej - 2 plastry surowego wędzonego boczku - nowalijki: natka pietruszki, koperek, dymka JABŁKA: - 2 kwaskowate jabłka - 3 łyżki masła - 3 łyżki miodu eukaliptusowego  - świeże gałązki rozmarynu

SMYKWKUCHNI
Szaszłyki z pomidorkami cherry i kurczakiem w marynacie z olejem rzepakowym 187

Szaszłyki mają opinię dość pracochłonnej potrawy na grilla. Nic bardziej mylnego! Prezentowane szaszłyki, gdyby ominąć czas marynowania, są naprawdę szybkie w przygotowaniu. Wystarczy kilka składników do marynaty, pierś kurczaka i opakowanie pomidorków cherry. Do marynaty jest dodany także pewien składnik, a mianowicie olej. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego bardzo często wykorzystuję go w swojej kuchni

Pasja Smaku
Tilapia w marynacie z sosu chili 131

limonką i kolendrą, cytryną, czosnkowy, śliwkowy i kilka innych . Zajmują całą półkę na drzwiach lodówki - zawsze pod ręką . Eksperymentowałam juz chyba ze wszystkimi. Dziś pora na słodko-kwaśny do marynaty którą zaleję Tilapię. Czas:45 minut Składniki: 2 średnie filety z Tilapii ( jeśli była kupiona mrożona to rozmrozić w lodówce i po opłukaniu dobrze osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi. 6 łyżek(...)pestek winogron 1/3 cytryny 1 czubata łyżeczka brązowego nie rafinowanego cukru 1,5 łyżki sosu słodko-kwaśnego chili ( Tao-Tao) szczypta soli mąka do oprószenia 2 łyżki masła Przygotować marynatę z 4 łyżek oleju ( biorę z pestek winogron), soku z 1/3 cytryny,1 czubatej łyżeczki brązowego cukru ( nie rafinowany),1,5 łyżki sosu chili słodko-kwaśnego ,szczypty soli . Wymieszać

Buniabaje w kuchni
Borowiki z marynacie miodowej 121

Grzyby marynuję przeważnie w jeden, sprawdzony od lat, sposób - właśnie takie lubi najbardziej moja rodzina i przyjaciele. Rodzajów marynat jednak może być wiele - każdy może modyfikować jej skład wedle własnego gustu i potrzeb.  Jedni wolą zalewę kwaśniejszą, inni słodszą. Można też zmieniać zestaw dodanych do niej przypraw. W książeczce "Dania z grzybami" autorstwa Barbary Jakimowicz-Klein znalazłam przepis(...)marynatę z miodem. Przystosowałam ją do swoich potrzeb i tak powstało kilka słoiczków grzybków marynowanych nieco inaczej. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Paprykowe pałki kurczaka z grilla 132

pieprzu cayenne sól pieprz Paprykowe pałki kurczaka z grilla – przepis W misce mieszamy przyprawy razem z oliwą. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Pałki z kurczaka dokładnie nacieramy przygotowaną marynatą i odstawiamy na ok. 2 godziny, aby przeszły smakiem przypraw. Pieczemy na rozgrzanym grillu ok. 45 minut, aż mięsko będzie miękkie w środku. Smacznego! Zobaczcie nasze przepisy na grilla

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Marynata teriyaki - do drobiu, mięsa i ryb 141

moja ulubiona marynata do mięsa i ryb.  Można oczywiście kupić gotową w sklepie, tylko.... po co skoro ta zrobiona w domu będzie smaczniejsza :) Poniżej proporcje na 4 udka z kurczaka albo 4 plastry karkowki. Składniki  1/2 szklanki sosu sojowego 2 łyżeczki brązowego cukru lub płynnego miodu 1/2 łyżeczki imbiru  (najlepiej świeżego, startego na tarce (w ostateczności może

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Grillowany kurczak marynowany w jogurcie 40

warto sięgnąć po polędwiczki zamiast tradycyjnej piersi kurczaka. Do szaszłyków najlepiej sprawdzi się domowy sos tzatziki i poniższy dip z awokado i fety. Te sosy najlepiej uzupełniają się jogurtową marynatą mięsa, a dodatkowo należą do zdrowszych dipów pod względem składu i wartości odżywczych. W sezonie grillowym ciężko jeść w koło kiełbaski i karkówkę, sama niejednokrotnie przekonałam się jak ciężko strawne(...)mielony pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: POLĘDWICZKI W JOGURCIE Do miski przełóż jogurt grecki. Dodaj sok wyciśnięty z cytryny, ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę oliwę oraz przyprawy. Jogurtową marynatę wymieszaj. Polędwiczki oczyść z ewentualnych żyłek, umyj i osusz na ręczniku. Mięso kurczaka zanurz w marynacie, miseczkę owiń szczelnie folią spożywczą i wstaw na 3 godziny do lodówki

ProstePesto.pl
Pieczony boczek rolowany na kanapkę 116

aromatycznymi przyprawami. Boczek na kanapkę bez konserwantów. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1200 g świeżego, surowego boczku (płat boczku powinien być szeroki, łatwiejszy do rolowania) 10 sztuk listków laurowych MARYNATA DO BOCZKU ROLOWANEGO 50 ml oleju rzepakowego 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonego majeranku 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki sól i zmielony pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania(...)miseczce przygotuj marynatę: wymieszaj olej roślinny z wszystkimi wymienionymi w przepisie przyprawami oraz ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę lub startymi na drobnych oczkach tarki. Płat surowego boczku dokładnie natrzyj przygotowaną marynatą, z każdej ze stron. Następnie boczek zwiń szczelnie tworząc roladę, do klejącej marynaty poprzyklejaj liście laurowe. Na całej długości zwiąż roladę mocniejszą nitką, węzełki związuj gęsto co 2 centymetry

ProstePesto.pl
Kurczak z miodowej glazurze z grilla 146

sól Kurczak z miodowej glazurze z grilla – przepis Pałki z kurczaka nacieramy solą i pieprzem. W misce mieszamy miód, sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek , musztardę. Przygotowaną marynatą nacieramy kurczaka i odstawiamy na ok. 1 godzinę. Pieczemy go na rozgrzanym grillu ok. 45 minut aż będzie miękki. Tutaj są ->> NAJLEPSZE PRZEPISY NA GRILLA Artykuł Kurczak

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Drobiowe pałki w miodowej marynacie podane na sosie żurawinowym 158

łyżeczki słodkiej papryki 2 łyżki oliwy z oliwek pół pomarańczy  Wykonanie:  Miód wymieszać z oliwą, solą, papryką, pieprzem oraz sokiem wyciśniętym z pomarańczy. Do gotowej marynaty dodać umyte i osuszone mięso, dokładnie wymieszać. Marynować w lodówce przez całą noc. Zamarynowane mięso wyłożyć na blaszkę i piec w 180 stopniach przez około godzinę.  Sos:   150 g żurawiny

Krakowskie smaki Ani
Indyk z marynacie miodowo-musztardowej 162

łyżki musztardy francuskiej 1 łyżka oleju rzepakowego 2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka pieprzu ziołowego szczypta chili sól, pieprz 1. Filety umyć, osuszyć. Pokroić na szerokie plastry. 2. Przygotować marynatę. Miód, musztardę i olej wymieszać, dodać przyprawy. 3. Mięso zamarynować i odstawić na kilka godzin do lodówki. 4. Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. 5. Piec bez przykrycia

Powiedz dietom nie
Ogórki po japońsku, czyli sałatka i marynata w jednym 286

pomysł na sałatk ę lub jak to woli przekąskę słodko-kwaśną z nutą sezamu oraz na sos , który z powodzeniem można użyć jako jako dressing do innych sałatek lub marynatę do mięs w stylu azjatyckim . Do tak przygotowanych ogórków lub innych warzyw można dodać inne składniki, aby stworzyć pyszną sałatkę w stylu azjatyckim. SKŁADNIKI 1-2 ogórki 2-4 łyżki

Zofiana
Karkówka grillowana w miętowej marynacie czyli Ostatnia Pocztówka 150

To ostatnie wspomnienie z urlopowego grillowania, które gdzieś zapodziało mi się w ferworze świetnej zabawy. I pamiątka po schodach, których już nie ma :)Soczyste mięso z

Dzieje kuchennej Wiewióry