Pogoda się poprawiła więc trzeba pogrillować. Polecam rozpływajacego się w ustach grillowanego łososia w lekko pikantnej marynacie czosnkowej na bazie oliwy i sosu teriyaki. Łososia duży kawałek więc wystarczy dla 4 osób. składniki:1 kg filetu z łososia norweskiego bez skóry8 łyżek oliwy4-5 ząbków czosnku4 łyżki soku z cytryny2 łyżeczki słodkiej papryki4 łyżki marynaty teriyakidodatki: cukinia, pomidorki(...)cherry, chleb, ryżW misce dokładnie wymieszać oliwę, sok z cytryny, marynatę teriyaki, słodką paprykę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Filet łososia podzielić na cztery porcje. Kawałki łososia dokładnie natrzeć marynatą i odstawić na minimum godzinkę a najlepiej na noc o lodówki. Następnie łososia przełożyć do natłuszczonego rusztu i grillować z obu stron na złocisty kolor. Gotowego łososia podawać z dowolnymi
Monia miesza i gotujeSzaszłyki mogę jeść w każdej postaci i w każdej marynacie :) Z mięsem i dowolnymi dodatkami... tutaj tylko cebula, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby dodać np. paprykę lub pieczarki. Jeśli zabraknie Ci któregoś z ziół, żaden problem :) Dodaj więcej ziół prowansalskich lub innego ulubionego ;) Tak przygotowane szaszłyki są delikatne i posmakują także dzieciom. Przyznam się szczerze(...)Łopatkę i brzuszek myjemy i kroimy w kostkę ok. 3 cm. Cebulę kroimy w dosyć grube talarki.3. Teraz opcje są dwie - można najpierw ponabijać szaszłyki, a później zalać je marynatą albo wymieszać dokładnie łopatkę z połową marynaty i brzuszek z drugą połową. Ja wolę ten drugi sposób, bo chociaż musimy "uciapać się" trochę w oleju, to jestem pewna, że marynata
Kraina Tysiąca SmakówSoczyste i aromatyczne żeberka w marynacie z sosem barbecue.Moje były pieczone w piekarniku, jednak równie dobrze będą smakować przyrządzone na grillu. Składniki : 1,8 kg żeberek Marynata : 1/4 szklanki oleju 1 łyżka wędzonej papryki w proszku 1 łyżka słodkiej papryki w proszku 2 łyżki sosu sojowego ciemnego 1/2 szklanki gotowego sosu barbecue 1 i 1/2 łyżeczki soli morskiej Żeberka umyć(...)następnie pokroić na mniejsze kawałki. Do dużego worka foliowego lub dużej miski przełożyć wszystkie składniki marynaty i wymieszać, dodać żeberka i dokładnie pokryć je marynatą. Wstawić do lodówki na około 12 godzin. Piekarnik rozgrzać do 220 stopni C. Żeberka przełożyć na blachę i włożyć do nagrzanego piekarnika na 30 minut, następnie obniżyć temperaturę do 180 stopni C. Przykryć
Zabawa smakiemgr220 ml syropu klonowego2 łyżki octu winnegosól, pieprzrozmaryn Wykonanie:Połowę składników *( musztarda, syrop klonowy, ocet ) mieszamy razem w misce. Dodajemy ok 1/4 łyżeczki pieprzu I soli. Do marynaty wrzucamy kurczaka- najlepiej bez skóry :).Mieszamy by udka przeszły marynatą.Odstawiamy na pół godziny.*Resztę składników wykorzystujemy w sosie miodowo-klonowym.-znajdziecie tutaj Nagrzewamy piekarnik do 220 C . Udka łącznie(...)marynatą przenosimy do naczynia żaroodpornego lub do blaszki .Pieczemy 40-45 min.Po tym czasie kurczak jest gotowy. Wyciagamy kurczaka na talerz, a marynatę przelewamy do rondla I robimy pyszny sos. Obiad podałam z sosem musztardowo- klonowym I z pieczonymi ziemniakami.Smacznego
Smaki EdytyKURCZAK W JOGURTOWEJ PIKANTNEJ MARYNACIE: Składniki: 1 pierś kurczaka 1 świeży ananas lub ananas z puszki ok. 250 g pieczarek 2 łyżki oliwy z oliwek papryka w proszku łagodna sól Marynata do kurczaka: 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżka oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku 1/4 łyżeczki chili Wykonanie:Składniki marynaty połączyć. Pierś(...)kurczaka pokroić na kawałeczki, posypać solą, wymieszać z marynatą i włożyć na noc do lodówki lub na min 3 godziny. Pieczarki przekroić na połówki, posmarować oliwą i posypać papryką, ananasa pokroić w grubą kostkę. Nadziewać na przemian na patyczki do szaszłyków. Piec w piekarniku w 180°C przez ok. 30 minut, raz odwracając. Można też piec na grillu.ZAPIEKANE ROZMARYNOWE ZIEMNIACZKI
Blondynka GotujeSezon grzybowy ciągle jeszcze w pełni. Moi domowi zbieracze leśnych skarbów, niestrudzenie dostarczają kolejnych porcji grzybowych okazów. Tym razem w marynatę niczym śliwka w kompot wpadły maślaczki:) Receptura poniżej, zaś amatorów nieco ostrzejszych smaków odsyłam do przepisu na grzybki marynowane z chili Maślaki w marynacie Składniki: 1,5 kg małych(...)maślaków 1 duża cebula 4-5 listków laurowych 10 ziaren ziela angielskiego 3 szklanki wody 1 szklanka 10% octu spirytusowego 2 łyżki soli (jedna do gotowania grzybów, druga do marynaty) Grzyby należy oczyścić, dokładnie umyć i gotować w osolonej wodzie przez około 15-20 minut. Po tym czasie odcedzić, ułożyć ciasno w przygotowanych, uprzednio wyparzonych słoiczkach.Cebulę
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaŁosoś ze szparagami to potrawa, który ma wyjątkowy smak i charakter. Kluczem przygotowania tej potrawy jest odpowiednia marynata, która podkreśli smak łososia. Danie to będzie niezwykle lekkie i bardzo proste w przygotowaniu. Zachęcam Was do jego przygotowania, bo jak wiecie łosoś ma w sobie ogromne pokłady niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu – kwasy omega-3 . Poniżej znajdziecie listę składników(...)niezwykle prosty przepis. Składniki na marynatę 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka syropu klonowego szczypta pieprzu Pozostałe składniki pęczek szparagów filet z łososia odrobina oleju parmezan Łosoś ze szparagami – przepis Szparagi pozbawiamy zdrewniałych końcówek i gotujemy w lekko osolonej wodzie ok. 4 minut. Pamiętajcie, jeśli będzie gotować je za długo przestaną być smaczne
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Talerz rozpusty. Te żeberka w coli są pełne przeciwieństw. Chrupiące i miękkie. Pikantne i słodkie. Po wyjęciu ich z marynaty macie aż trzy sposoby, w jakie możecie je zrobić. To co, jesteście gotowi na podjęcie decyzji? Kupcie ładne, mięsne żeberka. W sklepach mięsnych, u rzeźników, na pewno zauważyliście że do kupienia są najczęściej dwa rodzaje żeberek – mięsne i tzw. trójkąty(...)wbić kły. Przy bardzo mięsnych żeberkach staramy się kroić je na mniejsze kawałki z jedną kostką w środku –kroimy mięso ostrym nożem pośrodku, pomiędzy widocznymi żeberkami. Szykujemy marynatę. Najwygodniej zrobić to zaczynając od gęstych składników i sypkich przypraw, dopiero na koniec wlewamy coca-colę i całość dokładnie mieszamy. Wkładamy żeberka i staramy się, by w marynacie zostały całkowicie przykryte. Wstawiamy
Karo in the Kitchenjuż pokaźnych rozmiarów, dzięki czemu trochę rozdałam i namroziłam dla nas tyle, że wystarczyło na kilka dni. I po co to kupować w sklepie z konserwantami? :) Składniki: Składniki na marynatę: 1-1,5 kg szynki 1-1,5 kg boczku 7 liści laurowych (Prymat) 10 ziaren ziela angielskiego (Prymat) 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego (Prymat) 4-5 łyżek soli 2 łyżki(...)maggi/sosu sojowego kilka ząbków czosnku Składniki na glazurę szynki: 1 łyżeczka musztardy chrzanowej (Prymat) 1 łyżeczka sosu sojowego 1 łyżeczka rozmarynu (Prymat) 1 op. marynaty do mięs z gorczycą szczypta kminku mielonego (Prymat) szczypta pieprzu czarnego mielonego (Prymat) 2 łyżki oliwy z oliwek Składniki na glazurę boczku: 1-1,5 łyżeczki rozmarynu (Prymat) szczypta kminku mielonego (Prymat) 2-3 łyżki
Kolorowy Przepisownikłyżki oleju, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Cebulę obieram i ścieram na tarce o drobnych oczkach. Cebulę mieszam z olejem, papryką mieloną, majerankiem oraz solą i pieprzem. 2. Do marynaty wkładam boczek. Mięso dokładnie nacieram marynatą i odstawiam na 2 godziny w chłodne miejsce. 3. Boczek razem z marynatą przekładam do rękawa do pieczenia. Rękaw zawiązuję i układam na blaszce. Piekę
Tradycyjna kuchnia KasiSmaczne danie lub świetna przekąska do piwa czyli skrzydełka w marynacie brzoskwiniowo-musztardowej. Idealne do pieczenia na grillu bądź tradycyjnie w piekarniku. Polecam do wypróbowania. składniki na 4 porcje 10 skrzydełek z kurczaka marynata 5 łyżek dżemu brzoskwiniowego 4 łyżki musztardy 2 łyżki sosu sojowego sól przepis Od umytych i osuszonych skrzydełek(...)odcinamy końcówki skrzydełek. Do miski nakładamy dżem brzoskwiniowy, dodajemy musztardę i sos sojowy, dokładnie mieszamy doprawiamy solą. Do miski wrzucamy skrzydełka i dokładnie obtaczamy w marynacie, odstawiamy na 1i 1/2 godziny do lodówki . Po tym czasie skrzydełka wyciągamy z lodówki przekładamy do formy i pieczemy 60 min. w temp. 200st C. W połowie pieczenia skrzydełka przewracamy na drugą stronę
Smakowite DaniaDzisiaj z okazji Dnia Mężczyzny pyszne kruche mięso w marynacie z ciemnego piwa ;) Panowie, życzę Wam, aby w życiu towarzyszyło Wam szczęście i satysfakcja, byście każdego dnia byli zadowoleni z tego co osiągnęliście. Życzę też miłości, tej jedynej, prawdziwej i niepowtarzalnej! :) Składniki: 0,5kg schabu szklanka piwa 3 kulki ziela angielskiego 2 liście laurowe łyżka ketchupu łyżka musztardy łyżeczka soli(...)łyżeczka majeranku rozmaryn pieprz Mięso najlepiej zamarynować dzień wcześniej. Schab myjemy i kroimy na plastry, przekładamy do miski. Pozostałe składniki mieszamy razem. Tak powstałą marynatą zalewamy mięso. Wstawiamy do lodówki na całą noc. Następnego dnia mięso podsmażamy na niewielkiej ilości oleju i na małym ogniu. Uwaga!: należy uważać gdyż podczas smażenia tłuszcz bardzo pryska na boki. Usmażone mięso przekładamy
Czerwona PorzeczkaOstatnio kombinuję do pracy z szybkimi i lekkimi obiadami. Poszukując nowych smaków postanowiłam połączyć sos sojowy i miód. Był to strzał w dziesiątkę, gdyż marynata doskonale podkreśliła smak kurczaka :) Składniki: 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka miodu 1 łyżeczka słodkiej papryki Szczypta cayenne 1 ząbek czosnku Pół dużej piersi z kurczaka (1 pojedyńcza) Przygotowanie: Pierś pokrój na mniejsze kawałki(...)Czosnek posiekaj, połącz zresztą składników marynaty. Wymieszaj w marynacie kurczaka. Odstaw go na minimum 20 minut do lodówki, a najlepiej godzinę. Piec w 180 stopniach przez ok. 25 minut. Ja swojego podałam z ugotowaną kaszą gryczaną wraz z podsmażoną mieszanką warzywną. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówBardzo lubie skrzydełka wiec dziś pieczone skrzydełka z kurczaka w marynacie musztardowo-miodowej. Skrzydełka mają lekko słodki posmak dlatego też idealnie komponują się ze słodkimi pieczonymi batatami . Do tego słodkiego zestawienia podałam jeszcze sałatkę ze słoiczka . składniki: 10-12 skrzydełek z kurczaka 6 łyżek oleju rzepakowego 3 łyżki miodu wielokwiatowego 5 łyżek musztardy delikatesowej, użyłam Kieleckiej 3 łyżki(...)soku z cytryny 2 ząbki czosnku Olej dokładnie wymieszać z miodem,musztardą, sokiem z cytryny i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Do przygotowanej marynaty włożyć umyte i osuszone skrzydełka i dokładnie wymieszać aby marynata dokładnie je pokryła. Tak przygotowane skrzydełka odstawić do lodówki na kilkanascie godzin. Zamarynowane skrzydełka przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika nagrzanego
Monia miesza i gotujeSkładniki: 1 kg żeberek 4 cebule 1 główka czosnku Składniki na marynatę (wszystko zmiksować): 3 łyżki miodu rzepakowego 4 łyżki oliwy 1/2 szklanki wody 1 łyżka mielonej papryki ostrej garść suszonych moreli 1 łyżka pieprzu syczuańskiego 1 łyżeczka curry POWDER CURRY HOT Mida's 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżeczka majeranku 1 łyżka musztardy sarepskiej 1/2 szklanki ciemnego piwa(...)ząbki czosnku 1/2 łyżeczki świeżo utartego imbiru Przygotowanie: Mięso przełóż do brytfanki lub głębokiej patelni. zalej marynatą, włóż przekrojone na pół cebule i czosnek. Odstaw na noc do lodówki. następnego dnia piecz pod przykryciem w temp 200 stopni z opcją góra dół*. U mnie wyszło jakiś 2-3 godziny. Podczas pieczenia polewaj mięsko marynatą i wytopionym tłuszczem
ClauditteMissCooking