prostej, sycące potrawy. Zobacz menu na tydzień – fast and fryless, czyli szybko i bez smażenia, w którym wykorzystaliśmy ten przepis. Składniki: 250 g filetu z kurczaka lub indyka Marynata Łyżeczka ostrej papryki Łyżeczka słodkiej papryki Jedna czwarta łyżeczki kuminu Łyżka oleju rzepakowego Nadzienie Mała papryka czerwona Mała papryka żółta Mała cukinia Pół szklanki ryżu Mała szalotka Mała puszka czerwonej(...)pomidorowego, może być sok pomidorowy, albo 2 łyżki rozpuszczonego koncentratu pomidorowego Suszona kolendra Opakowanie tortilli pszennych lub tortille domowe według tego przepisu Przygotowanie: Krok 1 Marynujemy mięso. Łączymy składniki marynaty, myjemy filet, osuszamy i obtaczamy w paprykowej paście. Odstawiamy na 15-30 minut. Krok 2 Ryż. Siekamy szalotkę. Rozgrzewamy rondel, dodajemy łyżkę masła. Gdy się roztopi wrzucamy cebulkę, mieszamy
Niedzielny kucharzpieczenia 1/2 łyżeczki soli 2 łyżeczki oliwy lub oleju Nadzienie (na sześć tortilli) 2 piersi z kurczaka ½ główki sałaty 2-3 pomidory 1 ogórek Dowolne warzywa, np. rzodkiewka Marynata do kurczaka 2 łyżki miodu 3 łyżki cytryny 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżka ostrej papryki 1 łyżka kurkumy 1 łyżeczka soli Sos 3 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżeczka majonezu(...)kroimy w poprzek na plastry pół centymetrowej grubości. W głębokim naczyniu mieszamy miód z cytryną, dodajemy sól i przyprawy, mieszamy. Do zaprawy dodajemy kurczaka i obtaczamy każdy kawałek marynatą. Krok 2 Robimy ciasto na domowe tortille. Podgrzej mleko, powinno być ciepłe, ale nie gorące. Wsyp do głębokiej misy mąkę, proszek do pieczenia i sól. Wymieszaj. Dodaj oliwę lub olej
Niedzielny kucharzroku. Ja przygotowałam krem z grzybów, a mój mąż kaczkę. Składniki na piersi z kaczki po mężowsku (6 porcji): piersi z kaczki ok. 1,5 kg (6 kawałków) marynata (po dwie szczypty przypraw): sok z 1/2 pomarańczy skórka z 1/2 pomarańczy goździki sól pieprz rozmaryn tymianek oregano cząber chili gorczyca biała 2 ząbki czosnku sos do karmelizowanych jabłek: kilka(...)utarciem. W przepisie zostały użyte pomarańcze na sok, które są bardzo soczyste. Szczerze bardzo je polecam. Jeśli jednak chcecie użyć normalnych doradzam wykorzystać całą zamiast połówki. Po wyciągnięciu z marynaty osuszyć kaczkę z jej nadmiaru. Ponownie doprawić solą i pieprzem. Smażyć na rozgrzanej patelni. Stronę ze skórą około 5 minut, a drugą 3 minuty. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec
Karola gotujeWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 70 MINUT (+ 12 GODZIN MARYNOWANIE) ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 17 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 3-5 Składniki podstawowe: 1 kg szynki wieprzowej. Składniki na marynatę: 4 łyżki oleju, 2 łyżki płynnego miodu, 2 ostre papryczki suszone chili peperoncini, 2 łyżeczki soli, 2 łyżeczki bazylii, łyżeczka ostrej papryki. Przygotowanie: Składniki marynaty łączę, dokładnie nacieram mięso i wkładam
JejKuchniaszynki 2 cebule 3 jabłka, najlepiej twarde garść żurawiny suszonej szklanka soku jabłkowego sok z cytryny przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany, kilka goździków, szczypta cynamonu, łyżeczka cukru Na marynatę: 2 łyżki musztardy 2 łyżki miodu 2 łyżki oliwy łyżeczka majeranku Wykonanie: Umyte i osuszone mięso nacinamy tak, jakbyśmy chcieli pociąć na plastry, jednak nie rozcinając do końca. Mięso nacieramy(...)solą, pieprzem i czosnkiem również w nacięciach. Wszystkie składniki marynaty łączymy ze sobą, nacieramy mięso. Mięso przekładamy do pojemnika, owijamy szczelnie folią i schładzamy kilka godzin, a najlepiej całą noc. Cebulę kroimy w piórka. Mięso obsmażamy z obu stron na mocno rozgrzanym tłuszczu razem z cebulą, przekładamy do naczynia żaroodpornego i podlewamy sokiem jabłkowym. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego
Smak mojej kuchnipyłku kwiatowego (obnóża) 2 szczypty cynamonu 1 pomarańcza 1 łyżeczka masła 2 szczypty rozmarynu Przygotowanie: Tofu kroimy w kostkę. Z miodu, soku z limonki oraz przyprawy do piernika przygotowujemy marynatę, dokładnie mieszając ze sobą wszystkie składniki. Tofu umieszczamy w płaskim naczyniu żaroodpornym , zalewamy marynatą i delikatnie nacieramy, tak aby kostki z każdej strony były nią maźnięte. Zostawiamy na kilka minut
Kate's Kitchenmiele 3 rametti di timo sale, pepe PRZYGOTOWANIE Pierś kaczki nacinamy w kratkę od strony ze skórką; doprawiamy solą i pieprzem. Przygotowujemy marynatę: w miseczce mieszamy 2 łyżki miodu, sok z połówki pomarańczy, listki tymianku oraz starty imbir. Pierś kaczki marynujemy ok. 5 minut. Mięso kaczki obsmażamy na rozgrzanej(...)każdej strony. Podsmażone mięso wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Pieczemy ok. 15-20 minut; 5 minut przed końcem pieczenia mięso polewamy pozostałą marynatą, kontynuujemy pieczenie. Upieczone mięso kroimy na cienkie plasterki i podajemy np. z pieczonymi ziemniakami. **** PREPARAZIONE Per preparare il petto d'anatra procedete a fare dei tagli prima
La grande e la piccola cuocałyżeczka miodu 1 łyżeczka musztardy miodowej sól świeżo mielony pieprz Przygotowanie: 1) Pierś kurczaka oczyść z błonek, opłukać i osuszyć, a następnie pokroić w paski. 2) Wszystkie składniki na marynatę (sos sojowy, olej, chili) dokładnie ze sobą wymieszać. 3) Kawałki kurczaka wrzucić do marynaty, wymieszać i odstawić do lodówki na co najmniej 30 min. 4) Po tym czasie kawałki kurczaka
Fitsweet.meprzygotowania schabu wykorzystałam produkty OLE!, HELIO Natura oraz ePrezenty Składniki: 1,20 kg schabu bez kości słoik suszonych pomidorów Ole Pół słoika czarnych oliwek Ole lub mix oliwek Ole! marynata: olej z suszonych pomidorów Ole 2 łyżki miodu Stovit 2 łyżki musztardy 2 ząbki czosnku papryka mielona słodka majeranek sól, pieprz Sposób przygotowania Wykonanie: Kawałek mięsa myjemy i osuszamy. Schab(...)nacinamy wzdłuż, w trzech miejscach głębokość ok.6 cm. Nacieramy przygotowaną marynatą. Zawijamy mięso w folię i wstawiamy do lodówki na około dobę. Po tym czasie nacięcia wypełniamy środkiem oliwkami a po bokach suszonymi pomidorami. Całość delikatnie obwiązujemy sznurkiem kuchennym i zawijamy w rękaw do pieczenia. Następnie tak przygotowane mięso wkładamy w naczyniu żaroodpornym posmarowanym na dnie tłuszczem. Pieczemy w piekarniku
Podróż w kulinariaWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 100 MINUT (+ 12 GODZIN MARYNOWANIE) ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 6 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 3-6 Składniki podstawowe: 6 udek z kurczaka. Składniki marynaty: 90 g jogurtu naturalnego, 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka czosnkowo-ziołowej Cykoria, 1/2 łyżeczki soli. Przygotowanie: Kurczaka myję i osuszam ręcznikiem papierowym. Składniki marynaty łączę, dokładnie nacieram mięso, odkładam do lodówki. Piekę
JejKuchniasłusznie? Oczywiście, że nie! Wystarczy tylko pamiętać o kilku podstawowych zasadach, a kurczak zawsze będzie pyszny i soczysty. Zanim zaczniemy poddawać mięso obróbce termicznej, powinniśmy je potrzymać w marynacie – najlepiej całą noc. Dzięki temu przyprawy przenikną mięso, nadając mu wspaniały smak, ale nie tylko. Marynata sprawi, że skruszeje ono i będzie znacznie bardziej soczyste. Jest tylko jeden warunek – musi być
CookMagłyżeczka majeranku, 2 łyżki oleju. Składniki sosu: 120 g konfitury z truskawek Łowicz, 2 łyżki wody, większa garść listków mięty, pieprz świeżo mielony. #lowicz #dzem #konfitura #truskawki Przygotowanie: Przygotowuję marynatę do mięsa z oleju i przypraw - pieprzu, soli, tymianku i majeranku. Polędwicę oczyszczam z błon i kroję w plastry, lekko spłaszczam dłonią i nacieram marynatą (najlepiej zrobić mięso trochę wcześniej
JejKuchniaPOTRAWY: 9 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2 Składniki podstawowe: 30-40 dag łopatki wieprzowej, 35 dag pieczarek, po 1/2 małej papryki - czerwonej i pomarańczowej (lub innej), garść posiekanego szczypiorku. Składniki marynaty: łyżeczka czosnku staropolskiego, łyżeczka czosnku niedźwiedziego, łyżeczka ostrej papryki, łyżeczka majeranku, 1/2 łyżeczki soli, 2 łyżki oleju. Przygotowanie: Mięso kroję w drobną kostkę. Składniki marynaty dokładnie łączę, mieszam z pokrojonym
JejKuchniaSoczyste, aromatyczne, delikatne, a zarazem wyraziste. Pomieszane aromaty i przyprawy. Kacze udka marynowały się w marynacie z oleju i przypraw cała noc. Polecam Wam taką marynatę i taki sposób przyrządzenia kaczki, dlatego gdyż jest bardzo soczysta i pięknie pachnie przyprawami. Takie kacze udka podaję z ziemniakami w różnej postaci: klasycznymi z wody, puree, kluskami śląskimi, kopytkami, pyzami ziemniaczanymi i surówką
Zasmakuj KuchniWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 100 MINUT (+ 12 GODZIN MARYNOWANIE) ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 7 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 3-6 Składniki podstawowe: 6 udek z kurczaka. Składniki marynaty: 2 łyżki oleju, łyżeczka przyprawy garam masala, 1/2 łyżeczki papryki słodkiej, 1/2 łyżeczki papryki ostrej, 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki suszonej natki pietruszki. Przygotowanie: Kurczaka myję i osuszam na ręczniku papierowym. Składniki marynaty
JejKuchnia