pamiętajcie ! Najlepsze składniki to te z własnego ogródka. Składniki na 2 osoby : szpinak rukola pomidorki koktajlowe ser feta filet z piersi kurczaka (podwójny) sezam do posypania Składniki na marynatę do mięsa: Łyżka oleju z suszonych pomidorów (ja miałam ze swoich zeszłorocznych - polecam!) Łyżka sosu teryiaki Łyżka przyprawy do kurczaka Galeo łyżeczka majeranku Składniki dressingu: łyżka oleju sezamowego łyżeczka octu(...)jabłkowego łyżeczka soku z cytryny łyżeczka sosu sojowego pół łyżeczki miodu łyżeczka sosu chili pieprz Galeo, kolendra, majeranek ło jej, perspektywa się wali :o Składniki marynaty dokładnie mieszamy i nacieramy nią mięso. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Składniki dressingu wlewamy do słoiczka, mieszamy potrząsając energicznie zakręconym słoiczkiem, również odstawiamy do lodówki. Sałatę, szpinak i pomidorki myjemy i osuszamy. Pomidorki
CynamonemPoOczachwiększe ząbki czosnku 1-2 łyżki oleju 150 ml mleczka kokosowego 250 ml wody Mięso pokroić w mniejsze kawałki. Do soku z pomarańczy dodać sól i pieprz. W takiej marynacie zanurzyć mięso. Naczynie szczelnie przykryć i wstawić do lodówki na kilka godzin. Z papryczki usunąć nasionka, imbir oskrobać ze skórki, czosnek obrać. Wszystko drobno posiekać. Mięso wyjąć z marynaty. Osuszyć
Codzienna kuchnia niecodziennaTaka szynka umili każdy dzień. Idealna na Świąteczny stół. Wszystkie składniki marynaty wymieszać razem i natrzeć mięso. Włożyć mięso razem z całą marynatą do woreczka. Szczelnie zamknąć i włożyć do lodówki. Zostawić tak przygotowane mięso na 48 godzin w lodówce. Po 12 godzinach odwrócić mięso, poruszać folią i nacierać mięso. Po następnych 12 godzinach czynność powtórzyć. Na patelni rozgrzać olej
Kuchnia Pokoleńsposób. Tym razem dodałam cebulę i kalafiora, które upieczone razem z mięsem smakują wprost obłędnie 😉 SKŁADNIKI: 1 kg piersi indyczej w jednym kawałku duża cebula cukrowa kilka różyczek kalafiora MARYNATA: łyżeczka soli łyżeczka musztardy Dijon łyżeczka octu winnego łyżka oleju słodka papryka czosnek granulowany cząber majeranek kolorowy pieprz WYKONANIE: Kalafiora opłukać, cebulę pokroić na ósemki. Mięso opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem(...)Składniki marynaty wymieszać i natrzeć nią mięso. Mięso zafoliować i odłożyć do lodówki na godzinę. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni. Mięso przełożyć do rękawa do pieczenia, dołożyć pokrojoną cebulę i różyczki kalafiora. Końce dokładnie zawiązać, od góry nakłuć kilkakrotnie wykałaczką. Całość przełożyć do naczynia żaroodpornego. Piec 60 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić mięso na kilka minut, aby soki
Kuchenne zapiski EdytyKurczaka przed gotowaniem wystarczy przetrzeć lekko zwilżonym ręcznikiem papierowym i od razu przyprawić. 8. Nadziewaj kurczaka tuż przed pieczeniem Przed upieczeniem dobrze jest zamacerować kurczaka. Mięso może leżeć w marynacie do 2 dni. Z wyjątkiem marynat na bazie coca-coli (ponoć są takie). Tu jedna noc na macerowanie to maksimum. Jeśli chodzi o farsz, to możesz przygotować go z wyprzedzeniem
Niedzielny kucharzryby. \r","W ma\u0142ej miseczce mieszamy ze sob\u0105 ocet, sok z cytryny, mi\u00f3d, sos sojowy, imbir, srirach\u0119, czosnek i bazyli\u0119. Tak powsta\u0142\u0105 marynat\u0105 dok\u0142adnie pokrywamy naszego \u0142ososia. Owijamy go szczelnie foli\u0105.\r","\u0141ososia pieczemy ok. 15 minut, nast\u0119pnie odwijamy foli\u0119 z g\u00f3ry i pieczemy kolejne 5 minut(...)umieszczamy naszego łososia. Folii musi wystarczyć na przykrycie ryby. W małej miseczce mieszamy ze sobą ocet, sok z cytryny, miód, sos sojowy, imbir, srirachę, czosnek i bazylię. Tak powstałą marynatą dokładnie pokrywamy naszego łososia. Owijamy go szczelnie folią. Łososia pieczemy ok. 15 minut, następnie odwijamy folię z góry i pieczemy kolejne 5 minut. Serwujemy od razu po upieczeniu. Gotowe
Mostek w kuchniprzykryć i odstawić do lodówki na 15 minut (można dłużej). Gdy mięso będzie gotowe, na głębokiej patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju na średnim ogniu. Łyżką cedzakową wyjąć mięso z marynaty (nie wylewać!), przełożyć na patelnię, podsmażyć na brązowo i zdjąć z patelni. Dodać na patelnię resztę oleju, grzyby i jarmuż, podlać zostawioną wcześniej marynatą i podsmażać 3-4 minuty
Pociąg Do Kuchniolej Sos : 2 paryki chili 2 dymki 2 ząbki czosnku 100 g imbiru pieprz 2 łyżki oleju 2 łyżki octu 175 ml bulionu półtora łyżeczki mąki kukurydzianej sól Przygotowanie Marynata : połączyłem starty imbir, sos sojowy i wino. Marynatą posmarowałem sprawioną rybę. Marynowałem 25 minut. Po wyjęciu ponacinałem z obu stron w romby. Mąkę przesiałem, wlałem 150 ml wody, zmiksowałem, odstawiłem
R'n'G Kitchencytryny 1kg ziemniaków 3 czerwone cebule 2 czerwone papryki 2 ząbki czosnku 1 por 1 łyżeczka pieprzu w ziarnkach 1 łyżeczka kminu rzymskiego sól olej rzepakowy Wykonanie: 1. Marynata Papryczkę chilli bardzo drobno posiekać, dodać sok i skórkę z połowy cytryny, składniki dokładnie wymieszać. 2. Filet z łososia umyć i pokroić w kostkę, doprawić solą, pieprzem i natrzeć(...)marynatą. 3. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Następnie wrzucić do rozgrzanego garnka z olejem i dusić pod przykryciem. Doprawić roztartymi w moździerzu ziarenkami pieprzu i kminu rzymskiego. 4. Cebulę bardzo drobno posiekać a czosnek przecisnąć przez praskę, podsmażyć na oliwie. Następnie dodać czerwoną paprykę pokrojoną w kostkę i całość chwilkę dusić. Doprawić solą
Szalona Kuchnia Ewelinyząbki czosnku 4 łyżki śmietany kremówki 30% biały pieprz do smaku 1 kostka , bulionowa drobiowa Mieszamy ze sobą , olej , miód , wyciśnięty praską czosnek i gałkę muszkatołową , do uzyskania jednolitej marynaty . Udo z indyka, nacieramy marynatą od strony wewnętrznej , a także na skórze , doprawiamy solą i pieprzem . Zwijamy w ładną roladę – pieczeń , związujemy ciasno sznurkiem ,żeby się nie rozpadła
Ogrodnik w podróżysłodkiej mielonej, 1 łyżeczka majeranku, 1 łyżeczka pieprzu, ½ łyżeczki soli, 6 łyżek oleju, PRZYGOTOWANIE: 1. Czosnek przeciskam przez praskę. Olej mieszam z czosnkiem, papryką, majerankiem, solą i pieprzem. Do marynaty wkładam schab. Dokładnie nacieram mięso. Odstawiam na 2 godziny w chłodne miejsce. 2. Schab razem z marynatą przekładam do rękawa do pieczenia. Rękaw związuje i układam na blaszce. Schab piekę
Tradycyjna kuchnia Kasijuż pomysłów na jego przygotowanie? Mam nadzieję, że ten przepis Ci pomoże ( przepis autorski) Składniki: 6 kurzych udek olej do smażenia włoszczyzna 3 ziela angielskie 3 liście laurowe marynata: pół szklanki oleju jedna łyżeczka przyprawy typu vegeta – możesz użyć po prostu soli 1 łyżeczka czosnku suszonego 0,5 łyżeczki suszonej papryki chilli 1 łyżka miodu płynnego 1 łyżka ostrej(...)musztardy zasmażka do sosu: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej Przygotowanie: mięso umyj, osusz, włóż do miski, w której będzie się marynować połącz ze sobą składniki marynaty i zalej nimi kurczaka, wymieszaj dokładnie, odstaw do lodówki do 24 godziny mięso wyjmij z lodówki, na patelni rozgrzej olej, obsmaż mięso na rumiano z każdej strony w czasie gdy smaży się
Oka w rosole czyli KaFka gotujeużyć już klarowanego ) . Następnie, przekładamy na blaszkę do pieczenia , obkładamy kawałkami masła ( wykorzystujemy ,całe pozostałe ) . Mieszamy ze sobą sos sojowy , ocet , cukier i polewamy, każdy, kawałek kurczaka , łyżką tej marynaty , resztą polewamy kurczaka podczas pieczenia , co jakieś 15 minut ,aż do wyczerpania mikstury. Pieczemy w temperaturze 170 C przez około 60 minut ( będzie widać czy jest ok, bo nabierze odpowiedniego(...)kolorku i lepkości ) , uważając ,żeby z wierzchu się nie przypalił . Jak skończy się marynata , polewamy kurczaka , tym co wytrąci się podczas pieczenia , na blaszce . Podajemy na gorąco z ryżem lub innym dodatkiem, w oryginale z sosem sojowym, podanym z surowym żółtkiem ( widać na zdjęciu ) Kurczak , naprawdę wychodzi pyszny , wcale nie kwaśny , ani zbyt słodki , jakim cudem , jest zachowana doskonała równowaga
Ogrodnik w podróżycebule 2-3 ząbki czosnku sól pieprz ziołowy tymianek przyprawa do ziemniaków słodka papryka olej kilka pomidorków koktajlowych (opcjonalnie) Wykonanie: Ćwiartki myjemy. Osuszamy i nacieramy ulubionymi przyprawami (ja zrobiłam marynatę: olej+papryka+sól+pieprz+tymianek i tą marynatą natarłam mięso). Odstawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin lub na całą noc. Następnego dnia mięso układamy w naczyniu żaroodpornym
Walijskie PichcenieTym razem przepis na prostą w wykonaniu karkówkę. Pieczona karkówka jest inną niż wszystkie poprzednie, bo będzie zapiekana w winie. Samo przygotowanie zajmie nam niewiele czasu
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!