dzień, ale również pasuje na święta. Składniki: 3 pojedyncze filety z piersi kurczaka mix sałat 3 pomidory 2 ogórki zielone 20 dkg sera feta pestki słonecznika oliwa z oliwek Marynata do fileta : oliwa z oliwek przyprawa do kurczaka sól pieprz papryka słodka papryka ostra Robimy marynatę: do miseczki dajemy przyprawy w dowolnych ilościach i oliwę z oliwek , mieszamy i nacieramy
Kuchnia u Bietkimiski (która zmieści mięso) wlać sok, dodać skórkę otartą z pomarańczy, zioła, sól (ja dałam łyżeczkę), pieprz i miód, wymieszać. Dodać olej, wymieszać. Włożyć kurczaka i dokładnie natrzeć go marynatą. Przykryć i odstawić w chłodne miejsce, najlepiej na kilka godzin. Kurczaka wyjąć z marynaty i grillować na tacce, lub na patelni grilowej
królestwo garówSkworcu ) * pół łyżeczki soli Wykonanie: Jogurt naturalny przelać do miski, wymieszać z musztardą, przyprawami i ziołami. Pierś z kurczaka przekroić wzdłuż na pół. Każdy kawałek mięsa zanurzyć w marynacie, tak by mięso było nią pokryte. Całość wstawić do lodówki na około 3 godziny. Po tym czasie pierś z kurczaka łącznie z marynatą przełożyć do naczynia żaroodpornego (mięso powinno być
Zrób to smaczniełyżeczka rozmarynu 1 łyżeczka tymianku ½ łyżeczki papryki słodkiej ½ łyżeczki papryki ostrej 4-5 ząbków czosnku Sól Pieprz Karczek pieczony w rękawie foliowym Przygotowanie: Karczek dokładnie myjemy W misce przygotowujemy marynatę: do miski wkładamy rozgnieciony i pokrojony w plasterki czosnek, który wcześniej ucieramy z solą, dodajemy olej i wszystkie przyprawy, następnie całość dokładnie mieszamy. Do miski wkładamy karczek, który smarujemy marynatą
Księga-Smakułyżeczka sproszkowanej słodkiej papryki 1/3 łyżeczki chilli 1/3 łyżeczki tymianku 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich 1/2 łyżeczki soli Mięso kroimy w kostkę. Przyprawy mieszamy z olejem, a następnie przekładamy do marynaty mięso. Odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę. Paprykę kroimy w kostkę. Cebulę, pieczarki i cukinię kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm. Jeśli mamy grubą cukinię plastry możemy(...)przekroić jeszcze na połówki. Na patyczki do szaszłyków nabijamy warzywa i mięso. Pozostałą w miseczce marynatą możemy posmarować z wierzchu gotowe szaszłyki. Szaszłyki pieczemy na kratce w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 35 minut
Dieta bez mlekaząbki czosnku 1 łyżka soku z cytryny sól 2 łyżki oleju Sposób wykonania: Mięso myjemy, suszymy i zalewamy jogurtem i sokiem z cytryny. Dodajemy wszystkie przyprawy. Mieszamy całość aby marynata równomiernie pokryła kawałki mięsa. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc). Blachę smarujemy olejem, układamy na niej mięso (razem z marynatą) i wkładamy do piekarnika nagrzanego
Qchnia po prosturoku, gdy holenderscy rolnicy mieszkający na Brooklynie sprzedawali nadmiar ogórków w postaci płynu do różnych stoisk na rynku rolniczym na Manhattanie. Chociaż pursiści twierdzą, że prawdziwe i tradycyjne marynaty są wytwarzane bez octu (zamiast tego są naturalnie fermentowane przez fermentację mlekową), nie ma nic tak łatwego i orzeźwiającego jak "szybka marynata" - wytworzona w płynie solnym z octu, cukru i soli
w mojej kuchniPewnie już nie raz pisałam, że bardzo lubię przyprawę curry, więc wykorzystałam ją po raz kolejny w naszym obiedzie. Tym razem jako podstawę marynaty do grillowanych piersi z kurczaka, a jako dodatek warzywka na patelnię. Banalnie proste i szybkie w przygotowaniu danie, wystarczy tylko zamarynować mięso dzień wcześniej, a w ciągu 20-25 minut mamy gotowy smaczny i aromatyczny obiad(...)podzielić na średniej wielkości kawałki (ja jedną pierś podzieliłam na 3 części). W miseczce wymieszać curry z olejem, aż się zrobi pasta. Piersi z kurczaka dokładanie obtoczyć w marynacie, włożyć do miski, szczelnie przykryć i odstawić do lodówki na całą noc (a przynajmniej na kilka godzin). Następnego dnia: patelnię grillową delikatnie natłuścić i dobrze rozgrzać. Smażyć piersi
Simply FoodSKŁADNIKI Udziec jagnięcy zamarynowałam na 48 godz. Marynata Do miski wlałam ok 1/4 szklanki białego wina wsypałam 1 płaską łyżkę soli, utarłam ok 3 cm imbiru, przecisnęłam 4 ząbki czosnku, 1 małą łyzeczkę chili, 1 rozgniecioną łyżeczkę gorczycy, 3 łyżki jogurtu. Po wymieszaniu marynaty natrzeć dokładnie mięso i wstawić do lodówki. Dokładnie przykryć. Po 48 godzinach wstawiłam udźca do nagrzanego
harrisapost, a wraz z nim 40 chudych dni. Śledzie z kurkami marynowanymi. Składniki: - 9 filetów w 0leju a’la matias - ok. 260 g kurek marynowanych (waga po odsączeniu z marynaty) - 1 cebula biała - 1 cebula czerwona - kawałek czerwonej papryki - kilka małych korniszonów - liście laurowe - ziele angielskie - pieprz cytrynowy - olej rzepakowy Obie cebule kroimy w kostkę i zalewamy na sicie(...)odcedzamy i hartujemy pod bieżącą wodą – odstawiamy do odsączenia. Śledzie kroimy na paski ok. 1,5 cm. Dodajemy odsączone kurki (w całości, można dać z marchewką i gorczycą z marynaty), cebulę, pokrojoną w drobną kostkę paprykę i ogórki, liście laurowe, ziele angielskie. Oprószamy pieprzem cytrynowym, skrapiamy olejem, bardzo delikatnie mieszamy. Przekładamy do słoika i odstawiamy na noc do lodówki
mojewypiekiinietylkorozbić tłuczkiem nie za cienko, u mnie wyszły duże i każdy podzieliłam na połowę, wygodniej się smaży majonez dobrze wymieszać z jajkami, pieprzem, kucharkiem, dodać kotlety, dobrze je w marynacie otoczyć i do lodówki na kilka godzin do woreczka wsypać mąkę z bułką tartą, panierować kotlety w woreczku (nie sypie się na blacie) i smażyć na mocno gorącym smalcu(...)rumiano z każdej strony podawać z tłuczonymi ziemniakami i np. z kapustą czerwoną duszoną "zobacz TUTAJ" - smaczne, sycące, aromatyczne, kruche i delikatne kotlety schabowe w marynacie majonezowej z pieprzem.........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięLubię pesto i używam je do wszystkiego! Marynuję w pesto wieprzowe polędwiczki, które póżniej owijam boczkiem i grilluję. Pesto to świetna marynata do mięsa i drobiu, którą bardzo polecam. Wieprzowe polędwiczki z boczkiem marynowane w pesto są aromatyczne i smaczne. Wieprzowa polędwica jest chudym mięsem. Posmarowana pesto i owinięta boczkiem staje się podczas grillowania bardzo soczysta. Tak upieczone mięso idealnie
codojedzeniaskładniki z boków misy i ponownie uruchamiamy na prędkości 12 przez 15 sekund. Dodajemy pozostałe składniki, zakładamy ponownie koszyczek i miksujemy na prędkości 12 do uzyskania w miarę jednolitej marynaty. Wyciągamy nóż i układamy plastry karkówki, starając się całkowicie je zanurzyć. Przechowujemy w chłodnym miejscu min. 5 godzin. W tym czasie karkówkę obracamy jakieś 2-3 razy. Sposób przygotowania tradycyjny(...)jego pojemniku i miksujemy do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Jeśli nie korzystamy z blendera, ziarna jałowca oraz zioła ucieramy w moździerzu, a następnie łączymy z pozostałymi składnikami. W powstałej marynacie zanurzamy plastry karkówki i układamy jeden na drugim. Przykrywamy folią spożywczą i wynosimy na min 5 godzin do chłodu. W tym czasie karkówkę obracamy jakieś 2-3 razy. Karkówkę grillujemy
Kuchnia w czekoladziezakochacie się w nim tak jak my :) 3-4 porcje: 150 g roszponki 220 g sera halloumi średnia cukinia ok. 300 g malin czerwona pomarańcza sól i pieprz marynata do sera: 2 łyżki oliwy łyżka soku z cytryny 2 łyżki Musztardy Kieleckiej delikatesowej stolowej sos pomidorowo-pomarańczowy: sok wyciśnięty z całej pomarańczy 4 łyżki Ketchupu Kieleckiego łagodnego extra 2 łyżki(...)upiekłam czosnkowe bułeczki) Wyciśnięty sok z pomarańczy mieszamy z Ketchupem Kieleckim łagodny extra. Dodajemy natkę pietruszki, mieszamy i odstawiamy do lodówki. Ser kroimy na paseczki i przekładamy do marynaty z oliwy, soku z cytryny i Musztardy Kieleckiej delikatesowej stołowej. Patelnię grillową nagrzewamy i smarujemy niewielką ilością oliwy. Cukinię myjemy, kroimy w plasterki i smażymy z obu stron, doprawiając sola
Mienta blog