marynata - 6549 przepisów (strona:146/437)

Domowe tortille, czyli sposób na resztki pieczonego kurczaka 232

pieczenia 1/2 łyżeczki soli 2 łyżeczki oliwy lub oleju Nadzienie (na sześć tortilli) 2 piersi z kurczaka ½ główki sałaty 2-3 pomidory 1 ogórek Dowolne warzywa, np. rzodkiewka Marynata do kurczaka 2 łyżki miodu 3 łyżki cytryny 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżka ostrej papryki 1 łyżka kurkumy 1 łyżeczka soli Sos 3 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżeczka majonezu(...)kroimy w poprzek na plastry pół centymetrowej grubości. W głębokim naczyniu mieszamy miód z cytryną, dodajemy sól i przyprawy, mieszamy. Do zaprawy dodajemy kurczaka i obtaczamy każdy kawałek marynatą. Krok 2 Robimy ciasto na domowe tortille. Podgrzej mleko, powinno być ciepłe, ale nie gorące. Wsyp do głębokiej misy mąkę, proszek do pieczenia i sól. Wymieszaj. Dodaj oliwę lub olej

Niedzielny kucharz
Piersi z kaczki po mężowsku 168

roku. Ja przygotowałam krem z grzybów, a mój mąż kaczkę.  Składniki na piersi z kaczki po mężowsku (6 porcji): piersi z kaczki ok. 1,5 kg (6 kawałków) marynata (po dwie szczypty przypraw): sok z 1/2 pomarańczy skórka z 1/2 pomarańczy goździki sól pieprz rozmaryn tymianek oregano cząber chili gorczyca biała 2 ząbki czosnku sos do karmelizowanych jabłek: kilka(...)utarciem. W przepisie zostały użyte pomarańcze na sok, które są bardzo soczyste. Szczerze bardzo je polecam. Jeśli jednak chcecie użyć normalnych doradzam wykorzystać całą zamiast połówki. Po wyciągnięciu z marynaty osuszyć kaczkę z jej nadmiaru. Ponownie doprawić solą i pieprzem. Smażyć na rozgrzanej patelni. Stronę ze skórą około 5 minut, a drugą 3 minuty. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec

Karola gotuje
SZYNKA PIECZONA W MARYNACIE SŁODKO-PIKANTNEJ 171

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 70 MINUT (+ 12 GODZIN MARYNOWANIE) ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 17 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 3-5 Składniki podstawowe: 1 kg szynki wieprzowej. Składniki na marynatę: 4 łyżki oleju, 2 łyżki płynnego miodu, 2 ostre papryczki suszone chili peperoncini, 2 łyżeczki soli, 2 łyżeczki bazylii, łyżeczka ostrej papryki. Przygotowanie: Składniki marynaty łączę, dokładnie nacieram mięso i wkładam

JejKuchnia
Schab pieczony z jabłkami i żurawiną 177

szynki 2 cebule 3 jabłka, najlepiej twarde garść żurawiny suszonej szklanka soku jabłkowego sok z cytryny przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany, kilka goździków, szczypta cynamonu, łyżeczka cukru Na marynatę:  2 łyżki musztardy 2 łyżki miodu 2 łyżki oliwy łyżeczka majeranku Wykonanie: Umyte i osuszone mięso nacinamy tak, jakbyśmy chcieli pociąć na plastry, jednak nie rozcinając do końca. Mięso nacieramy(...)solą, pieprzem i czosnkiem również w  nacięciach. Wszystkie składniki marynaty łączymy ze sobą, nacieramy mięso. Mięso przekładamy do pojemnika, owijamy szczelnie folią i schładzamy kilka godzin, a najlepiej całą noc. Cebulę kroimy w piórka. Mięso obsmażamy z obu stron na mocno rozgrzanym tłuszczu razem z cebulą, przekładamy do naczynia żaroodpornego i podlewamy sokiem jabłkowym. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego

Smak mojej kuchni
Korzenne tofu serwowane na pomarańczy, z prażonymi kasztanami i pyłkiem kwiatowym 133

pyłku kwiatowego (obnóża) 2 szczypty cynamonu 1 pomarańcza 1 łyżeczka masła 2 szczypty rozmarynu Przygotowanie: Tofu kroimy w kostkę. Z miodu, soku z limonki oraz przyprawy do piernika przygotowujemy marynatę, dokładnie mieszając ze sobą wszystkie składniki. Tofu umieszczamy w płaskim naczyniu żaroodpornym , zalewamy marynatą i delikatnie nacieramy, tak aby kostki z każdej strony były nią maźnięte. Zostawiamy na kilka minut

Kate's Kitchen
Pierś kaczki z sosem miodowo-imbirowym z pomarańczami (Petto d'anatra al zenzero, miele e arancia) 192

miele 3 rametti di timo  sale, pepe PRZYGOTOWANIE Pierś kaczki nacinamy w kratkę od strony ze skórką; doprawiamy solą i pieprzem.   Przygotowujemy marynatę: w miseczce mieszamy 2 łyżki miodu, sok z połówki pomarańczy, listki tymianku oraz starty imbir.  Pierś kaczki marynujemy ok. 5 minut. Mięso kaczki obsmażamy na rozgrzanej(...)każdej strony. Podsmażone mięso wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Pieczemy ok. 15-20 minut; 5 minut przed końcem pieczenia mięso polewamy pozostałą marynatą, kontynuujemy pieczenie. Upieczone mięso kroimy na cienkie plasterki i podajemy np. z pieczonymi ziemniakami.  **** PREPARAZIONE Per preparare il petto d'anatra  procedete a fare dei tagli prima

La grande e la piccola cuoca
Sałatka z grillowanym kurczakiem i ananasem 163

łyżeczka miodu 1 łyżeczka musztardy miodowej sól świeżo mielony pieprz Przygotowanie: 1) Pierś kurczaka oczyść z błonek, opłukać i osuszyć, a następnie pokroić w paski. 2) Wszystkie składniki na marynatę (sos sojowy, olej, chili) dokładnie ze sobą wymieszać. 3) Kawałki kurczaka wrzucić do marynaty, wymieszać i odstawić do lodówki na co najmniej 30 min. 4) Po tym czasie kawałki kurczaka

Fitsweet.me
,,Schab faszerowany oliwkami i pomidorami suszonymi’’ 170

przygotowania schabu wykorzystałam produkty OLE!, HELIO Natura oraz ePrezenty Składniki: 1,20 kg schabu bez kości słoik suszonych pomidorów Ole Pół słoika czarnych oliwek Ole lub mix oliwek Ole! marynata: olej z suszonych pomidorów Ole 2 łyżki miodu Stovit 2 łyżki musztardy 2 ząbki czosnku papryka mielona słodka majeranek sól, pieprz Sposób przygotowania Wykonanie: Kawałek mięsa myjemy i osuszamy. Schab(...)nacinamy wzdłuż, w trzech miejscach głębokość ok.6 cm. Nacieramy przygotowaną marynatą. Zawijamy mięso w folię i wstawiamy do lodówki na około dobę. Po tym czasie nacięcia wypełniamy środkiem oliwkami a po bokach suszonymi pomidorami. Całość delikatnie obwiązujemy sznurkiem kuchennym i zawijamy w rękaw do pieczenia. Następnie tak przygotowane mięso wkładamy w naczyniu żaroodpornym posmarowanym na dnie tłuszczem. Pieczemy w piekarniku

Podróż w kulinaria
UDKA PIECZONE W MARYNACIE JOGURTOWEJ 191

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 100 MINUT (+ 12 GODZIN MARYNOWANIE) ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 6 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 3-6 Składniki podstawowe: 6 udek z kurczaka. Składniki marynaty: 90 g jogurtu naturalnego, 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka czosnkowo-ziołowej Cykoria, 1/2 łyżeczki soli. Przygotowanie: Kurczaka myję i osuszam ręcznikiem papierowym. Składniki marynaty łączę, dokładnie nacieram mięso, odkładam do lodówki. Piekę

JejKuchnia
Piersi z kurczaka wysuszone na wiór? Sprawdź, jak uzyskać soczyste mięso! 221

słusznie? Oczywiście, że nie! Wystarczy tylko pamiętać o kilku podstawowych zasadach, a kurczak zawsze będzie pyszny i soczysty. Zanim zaczniemy poddawać mięso obróbce termicznej, powinniśmy je potrzymać w marynacie – najlepiej całą noc. Dzięki temu przyprawy przenikną mięso, nadając mu wspaniały smak, ale nie tylko. Marynata sprawi, że skruszeje ono i będzie znacznie bardziej soczyste. Jest tylko jeden warunek – musi być

CookMag
POLĘDWICZKA WIEPRZOWA Z ORZEŹWIAJĄCYM SOSEM TRUSKAWKOWYM 181

łyżeczka majeranku, 2 łyżki oleju. Składniki sosu: 120 g konfitury z truskawek Łowicz, 2 łyżki wody, większa garść listków mięty, pieprz świeżo mielony. #lowicz #dzem #konfitura #truskawki Przygotowanie: Przygotowuję marynatę do mięsa z oleju i przypraw - pieprzu, soli, tymianku i majeranku. Polędwicę oczyszczam z błon i kroję w plastry, lekko spłaszczam dłonią i nacieram marynatą (najlepiej zrobić mięso trochę wcześniej

JejKuchnia
CZOSNKOWA ŁOPATKA SMAŻONA Z WARZYWAMI 165

POTRAWY: 9 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2 Składniki podstawowe: 30-40 dag łopatki wieprzowej, 35 dag pieczarek, po 1/2 małej papryki - czerwonej i pomarańczowej (lub innej), garść posiekanego szczypiorku. Składniki marynaty: łyżeczka czosnku staropolskiego, łyżeczka czosnku niedźwiedziego, łyżeczka ostrej papryki, łyżeczka majeranku, 1/2 łyżeczki soli, 2 łyżki oleju. Przygotowanie: Mięso kroję w drobną kostkę. Składniki marynaty dokładnie łączę, mieszam z pokrojonym

JejKuchnia
Kacze udka 164

Soczyste, aromatyczne, delikatne, a zarazem wyraziste. Pomieszane aromaty i przyprawy. Kacze udka marynowały się w marynacie z oleju i przypraw cała noc. Polecam Wam taką marynatę i taki sposób przyrządzenia kaczki, dlatego gdyż jest bardzo soczysta i pięknie pachnie przyprawami. Takie kacze udka podaję z ziemniakami w różnej postaci: klasycznymi z wody, puree, kluskami śląskimi, kopytkami, pyzami ziemniaczanymi i surówką

Zasmakuj Kuchni
UDKA PIECZONE GARAM MASALA 178

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 100 MINUT (+ 12 GODZIN MARYNOWANIE) ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 7 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 3-6 Składniki podstawowe: 6 udek z kurczaka. Składniki marynaty: 2 łyżki oleju, łyżeczka przyprawy garam masala, 1/2 łyżeczki papryki słodkiej, 1/2 łyżeczki papryki ostrej, 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki suszonej natki pietruszki. Przygotowanie: Kurczaka myję i osuszam na ręczniku papierowym. Składniki marynaty

JejKuchnia
Pałki miodowo-musztardowe 210

płynnego miodu 3 łyżki musztardy ząbek czosnku tymianek, rozmaryn, sól, czarny pieprz Sposób wykonania: Pałki z kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i oprószamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Przygotowujemy marynatę: miód i musztardę łączymy z przeciśniętym ząbkiem czosnku, rozmarynem i tymiankiem. Powstała marynata polewamy pałki i dokładnie w niej obtaczamy. Pozostawiamy na minimum 2h, a najlepiej na noc. Zamarynowanego kurczaka

Pyry na Gaz

Proponowane wyszukiwania