marynata - 6549 przepisów (strona:154/437)

Kurczak srodziemnomorski 128

Każdego pomidora kroimy wzdłuż na połówki. Czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystkie przyprawy i czosnek mieszamy z oliwą. Kurczaka delikatnie nacinamy w kilku miejscach. Każdy kawałek pomidora maczamy w oliwnej marynacie i wciskamy pod skórkę kurczaka przez zrobione nacięcia. Pozostałą marynatą dokładnie nacieramy całego kurczaka. Umieszczamy go w zamkniętej brytfance, naczyniu żaroodpornym lub misce i owijamy folią spożywczą. Wstawiamy na kilka

Kuchnia od dwojga
Szaszłyki drobiowe w marynacie jogurtowej. 134

ząbki czosnku -sok z połowy cytryny -1 łyżka oliwy z oliwek -3 łyżki posiekanej mięty -sól -pieprz Sposób przygotowania: Mięso umyć i pokroić w 2,5 cm kostkę. Przygotować marynatę. Wymieszać jogurt, cebulę, czosnek przeciśnięty przez prasę, sok z cytryny, oliwę z oliwek, miętę i przyprawy. Marynatę dodać do mięsa i dokładnie wymieszać. Odstawić do lodówki na co najmniej

Magia jedzenia.
Pieczone tofu marynowane 121

Pieczone tofu marynowane Czy jest coś lepszego od plasterka pieczonego tofu? Tak, kilka plasterków! Jak ja lubię to połączenie delikatnego tofu z pikantnym, czosnkowym i lekko słodkim smakiem marynaty… naprawdę wciąga i uzależnia. To co widzicie na zdjęciu, zaraz po sfotografowaniu zostało pożarte przeze mnie w kilka chwil. Nie miało okazji prężyć się na kanapce lub w sałatce, dlatego(...)następny raz będę miał nauczkę, że pieczone tofu w tak pysznej marynacie musi być przygotowywane w hurtowych ilościach. Muszę wrócić do kuchni i zrobić kolejną partię, bo chleb z mąki gryczanej już czeka na jego przyjęcie. Sos sriracha dałem jako opcjonalny składnik, ale naprawdę warto go użyć lub ewentualnie w jego miejsce dać ostrą paprykę, ponieważ tofu marynowane zyska

Blendman
Pulled pork, czyli wyczesana wieprzowina 139

łyżeczka pieprzu 1/3 łyżeczki ostrej papryki 2 łyżeczki słodkiej papryki 2 łyżeczki mielonego lub utłuczonego w moździerzu kuminu 2 łyżeczki brązowego trzcinowego cukru zalewa: 1,5-2 litry wody (marynata musi przykryć mięso) 5 łyżek soli 4 większe liście laurowe 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego 1 łyżeczka ziaren pieprzu 2 średnie cebule 5-6 średnich ząbków czosnku Wodę wlać(...)ćwiartki czosnek. Wsypać sól, pieprz, ziele angielskie i pokruszone liście laurowe. Doprowadzić do wrzenia i na minimalnym ogniu gotować przez około 2-3 minuty. Wystudzić i do zimnej marynaty włożyć łopatkę. Naczynie przykryć i wstawić do lodówki na 12-24 godziny. Uwaga: z marynowania mięsa można zrezygnować, ale to dzięki temu mięso nabiera dodatkowej soczystości. Po tym czasie mięso wyjąć

Codzienna kuchnia niecodzienna
SEZON NA BOTWINE - botwinka na zime, przepisy krok po kroku 199

kawałki W wodzie rozpuszczam sól oraz cukier, dodaję przyprawy - gotuję przez 5-7 minut. Następnie dodaję ocet, mieszam. Pokrojoną wcześniej botwinę wkładam do czystych i wyparzonych słoików, zalewam gorącą marynatą, po 5 minutach zlewam marynatę, zagotowuję i ponownie zalewam botwinę w słoikach. Słoiki szczelnie zamykam, przewracam do góry dnem do wystudzenia. Tak przygotowaną botwinę przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu

Moja Książka Kucharska
Pieczona szynka 185

szklanki oliwy z oliwek, 2-3 liście laurowe, woda. Wykonanie: Szynkę myjemy i osuszamy za pomocą papierowych ręczników. Wszystkie przyprawy dokładnie mieszamy z oliwą z oliwek i przygotowaną marynatą zalewamy szynkę.  Dodajemy ząbki czosnku oraz liście laurowe. Zamarynowaną szynkę odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Następnego dnia szynkę obsmażamy z każdej strony, wkładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy(...)pozostałą marynatą. Naczynie żaroodporne umieszczamy w piekarniku i pieczemy w 180 stopniach przez około 2 godziny. W trakcie pieczenia mięso podlewamy wodą. Smacznego

paapilotkaa
Bifana. Portugalski street food. 203

tabasco (niewielka ilość) sól smalec do smażenia Wykonanie: W misce wymieszać 150 ml wina , ocet, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, pieprz 1/2 łyżeczki papryki, goździki oraz sos tabasco. Do marynaty włożyć mięso, przykryć folią i odstawić do lodówki na noc. Następnego dnia mięso wyjąć z marynaty i dokładnie osuszyć. Na patelni rozpuścić smalec i smażyć mięso z obu stron (czas

zadanie-gotowanie
RYBA W MARYNACIE Z WHISKY 168

sojowego 2 łyżki miodu płynnego Szczypta cynamonu. *************************************. Rybę umyć , osuszyć , skropić sokiem z limonki , posypać utartą na proszek suszoną kolendrą.  Z whisky , sosu sojowego , miodu i cynamonu zrobić marynatę w misce. Rybę posmarować marynatą i grillować na złoty kolor lub pięć w piekarniku na papierze do pieczenia 15 min.w 220 stopniach.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Sałatka z kurczakiem, mango, miętą i orzechami nerkowca 170

Taka banalna i prosta. Taka którą zajadałam się ostatnich kilka dni. Świeża, lekka i wprost idealna na upalne dni. Mój ulubiony posiłek. Pieczona pierś kurczaka w słodko- kwaśnej marynacie, dojrzałe.. oj bardzo dojrzałe mango, świeża miętą i posiekane orzechy nerkowca. Latem obowiązkowo musicie ją wykonać. Składniki (na 3 porcje): 500 gram piersi kurczaka  marynata: 1 łyżka musztardy francuskiej

Mango Papaja
Kurczak gyros z ziemniakiami 153

Ostatni dzwonek na obiad ze szparagami. U mnie w wersji szybkiego obiadu, jednonaczyniowego.Aromatyczny kurczak gyros z młodymi ziemniakami i szparagami palce lizać. marynata: 4 udka z kurczaka sól, pieprz 2 łyżeczki przyprawy gyros 1 cebula 4 łyżki oleju 2 łyżki octu winnego 1/2 łyżeczki rozmarynu 1/2 łyżeczki tymianku 5 gałązek koperku pozostałe: 1/2 pęczka szparagów zielonych 10 pomidorków koktajlowych(...)papryki wędzonej 1 główka czosnku Udka kurczaka umyte, osuszone przekładam do pojemnika, dodaję pokrojoną cebule, sól, pieprz, przyprawę gyros, olej, ocet winny, rozmaryn, tymianek, koper pokrojony. Kurczaka obtaczam w marynacie i odkładam na noc do lodówki. Ziemniaki młode nie obieram tylko skrobię. Przekładam do miski, dodaję olej, sól, pieprz, rozmaryn, tymianek.  Udka z kurczaka przesmażam na patelni z każdej

wesoła kuchnia
Schab pieczony 121

Średnie Przystępne Przepis na aromatyczny i soczysty schab pieczony. Składniki schab bez kości Marynata: 4 łyżki musztardy sarepskiej 5 ząbków czosnku 2 łyżeczki cząbru 2 łyżeczki majeranku 1 łyżeczka „Delikatu do mięs” 1 cebulka pokrojona w piórka 1 łyżka smalcu Sposób przyrządzenia 1 Przygotowanie marynaty: Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Dodać […] Artykuł Schab pieczony pochodzi

PysiaGotuje.pl
Pstrąg z grilla z boczkiem i cukinią 163

pomidorków koktajlowych koper świeży melisa świeża sól, pieprz mieszanka ziół 1 łyżka masła 6 plastrów boczku wędzonego 1 gałązka selera naciowego olej rzepakowy 1 cytryna sos ziołowy pstrąg marynata: 1 cebula sól, pieprz 1 łyżeczka majeranku Cebule kroję, pstrąga przekładam do pojemnika, dodaję cebulę, sól, pieprz, majeranek. Rybę nacieram marynatą odstawiam na noc do lodówki. Kaszę jaglaną gotuję

wesoła kuchnia
Jogurtowo-ziołowe szaszłyki z kurczaka i grecka sałatka jaglana 181

Kurczak w jogurtowo-ziołowej marynacie smakuje wprost bajecznie. Tak przygotowane szaszłyki można upiec w piekarniku, na patelni grillowej lub na grillu. Doskonale smakuje z lekką sałatką jaglaną. Polecam na obiad lub grillowe spotkanie ze znajomymi. Szaszłyki: 3 pojedyncze filety z kurczaka 1 szkl jogurtu naturalnego 2 łyżki ziół prowansalskich łyżeczka czosnku granulowanego sól, pieprz 2 łyżki oliwy z oliwek Filety(...)dzień wcześniej myjemy, osuszamy i kroimy w dużą kostkę. W miseczce mieszamy jogurt z przyprawami, zalewamy kurczaka i mieszamy dokładnie z marynatą. Kurczaka przykryć folią i odstawić na noc do lodówki. Na drugi dzień nadziewamy na wcześniej namoczone w wodzie patyczki do szaszłyków. Pieczemy ok 30 minut w 190 stopniach. Grecka sałatka jaglana: 200 g kaszy jaglanej 1 szkl ciemnych

Smakołyki Asi
Kurczak z sosem meksykańskim 114

chili 1 zielona papryka kolendra 50 ml oliwy z oliwek 50 ml soku z cytryny sól, pieprz     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Przygotowujemy marynatę, jednocześnie bazę pod sos. Oliwę mieszamy z sokiem z cytryny, posiekaną kolendrą i czosnkiem. Filety z kurczaka oczyszczamy, myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i nożem nacinamy filety. Dodajemy marynatę, mieszamy

R'n'G Kitchen
Co zrobić z dużą ilością sałaty? Przepis na sałatkę Cezar z grillowanym kurczakiem. 166

chcemy przecież, by sałatka była mdła. Dodatek odrobiny sera zamyka cały przepis.  Przepis na sałatkę Cezar z grillowanym kurczakiem.  Składniki: 40 dag filetów piersi z kurczaka marynata : łyżka oleju, szczypta ostrej papryki w proszku, płaska łyżeczka słodkiej papryki w proszku, dwie szczypty soli, płaska łyżeczka kurkumy -> łączymy wszystko ze sobą, główka sałaty rzymskiej, kruchej lub lodowej(...)szczypta pieprzu -> mieszamy ze sobą, tak by powstała jednolita masa, łyżka sera żółtego startego na tarce o drobnych oczkach. Wykonanie: Mięso rozkrawamy na mniejsze kawałki i otaczamy w marynacie. Wkładamy na patelnię do grillowania, lub na blaszkę grillową i zapiekamy/podsmażamy przez 15 minut, by mięso nie było surowe, a jednocześnie nadal soczyste. Gdy przestygnie, siekamy na mniejsze kawałki

Poezja Smaków - blog kulinarny

Proponowane wyszukiwania