marynata - 6549 przepisów (strona:163/437)

sznycelki drobiowe smażone w chrupiącej panierce 135

bazylii szczypta oregano sposób przyrządzenia  Filety drobiowe myjemy i dzielimy na niewielkie kawałki. Do  miski dodajemy jogurt sól i pieprz,  mieszamy   i do tak sporządzonej marynaty wkładamy kawałki kurczaka. Następnie misę o dstawiamy  w chłodne miejsce, na co najmniej 1,5-2 godziny. Teraz siekamy płatki kukurydziane ( możemy je również rozdrobnić w blenderze). Rozdrobnione płatki(...)wsypujemy do misy, dodajemy do nich  mąkę, słodką paprykę,  sól selerową, oregano, bazylię pieprz i bardzo dokładnie mieszamy. Kawałki drobiu wyjmujemy  z marynaty i układamy na ruszcie pozwalając odciec nadmiarowi jogurtu. Następnie kawałki mięsa dokładnie obtaczamy w panierce, po czym zostawiany je na dziesięć minut. W tym czasie na patelni rozgrzewamy olej ( nie za wiele) a następnie

Miód i pieprz
Grillowany stek wołowy z krzyżowej 125

soku z cytryny 3 łyżki wody 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 2-3 ząbki czosnku przeciśniętej przez praskę 1/4 łyżeczki zmielonego kminku pieprz     Przygotowanie   Wszystkie składniki marynaty wymieszałem razem i wlałem do szczelnej foliowej torebki, włożyłem steki, dokładnie obtoczyłem w marynacie i odłożyłem na kilka godzin ( mięsa nie trzymamy w lodówce ). Rozgrzałem mocno grill, ułożyłem steki

R'n'G Kitchen
Paluszki rybne z dorsza 102

połowy cytryny - garść świeżej bazylii - 1 jajko - mąkę wrocławską - olej do smażenia - szczyptę soli i pieprzu 1. Rybę płuczemy, osuszamy i dzielimy na kilka mniejszych kawałków. 2. Następnie przygotowujemy marynatę z oleju, cytryny, czosnku, bazylii oraz soli i pieprzu. 3. Kawałki dorsza umieszczamy w marynacie i wkładamy na co najmniej godzinę do lodówki. 4. Po godzinie rybę obtaczamy w roztrzepanym

Bez Cebuli
Curry z dynią 139

piersi kurczaka 400 ml mleka kokosowego 2 łyżki masła 400 g miąższu z dyni 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 1 łyżeczka soli Marynata do kurczaka: 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki mielonego imbiru 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka chili 1 łyżeczka kminu rzymskiego 2 łyżeczki słodkiej papryki(...)łyżka oleju Kurczaka umyć, oczyścić i pokroić w kostkę. Wymieszać z wyciśniętym czosnkiem i pozostałymi składnikami marynaty. Dodać olej i zamieszać. Zostawić w lodówce pod przykryciem na kilka godzin. Następnie kurczaka podsmażyć na roztopionej łyżce masła (przez kilka minut co jakiś czas mieszając). Przełożyć do garnka. Dynię obrać i miąższ pokroić w kostkę. Na tej samej patelni rozpuścić drugą łyżkę

Bullio
Kurczak pieczony w sosie madziarów 178

Składniki na porcje dla 4 osób - czyli dla bardzo głodnej pani Żony, kapryśnego Pana Męża i starczy jeszcze na drugi dzień : 8 pałeczek z kurczaka - około 1200g mięsa MARYNATA DO MIĘSA: przyprawa do kurczaka pieprz czarny sól Sos madziarów od Folwark - ostry sos pomidorowy z dodatkiem papryki chilli, ze słodko-kwaśnym posmakiem, inspirowany kuchni ą węgierską; do zamarynowania(...)oraz dokładnie oblać Sosem madziarów od Folwark - ilości przypraw wg. uznania i własnego smaku . Odstawić do zamarynowania pod przykryciem na noc do lodówki. Następnego dnia kurczaka przełożyć wraz z marynatą do rękawa f oliowego do pieczenia. ten z kolei włożyć no kamionkowego naczynia do zapiekania. Naczynie z mięsem włożyć do rozgrzanego do 200C piekarnika - grzałka góra-dół; środkowy poziom piekarnika

Grunt to przepis!
Sałatka z makaronem, dynią, kurczakiem, kozim serem, rodzynkami i sosem bazyliowym 129

rodzynkami, kozim serem i orzeźwiającym dressingiem bazyliowym. Przepyszne danie, które jest dla mnie definicją jesieni! Składniki (na 2 porcje): 1 szklanka makaronu pełnoziarnistego kokardki Lubella 250 gram piersi kurczaka marynata: 1/2 łyżeczki curry, szczypta soli, pieprzu i kuminu olej rzepakowy do smażenia 1 cebula  500 gram dyni hokkaido 50 gram koziego sera 1/3 szklanki rodzynek do namoczenia rodzynek(...)szczypta soli i pieprzu Rodzynki zalewam wrzątkiem z dodatkiem ekstraktu z wanilii oraz rozmarynu i odstawiam na minimum 30 minut. Pierś kurczaka kroję w kostkę i mieszam ze składnikami marynaty. Odstawiam na minimum 30 minut. Dynię kroję w kostkę i gotuję na parze lub w wodzie przez 10 minut, odcedzam. Na patelni smażę pokrojoną w kostkę cebulkę i pierś kurczaka

Mango Papaja
Pieczona szynka czosnkowa 121

knorr 8 ząbków czosnku Wykonanie: Czosnek obieramy i kroimy wzdłuż na połowę. Wąskim nożem w szynce (pod skosem) robimy otwory i umieszczamy w nich ząbki czosnku. W kubku przygotowujemy marynatę. Do oleju dodajmy, sól, paprykę, czosnek granulowany i rozkruszone kostki knorra. Wymieszaną marynatą nacieramy szynkę. Przykrywamy i pozostawiamy do zamarynowania w lodówce najlepiej na całą noc. Następnie pieczemy w temperaturze

Smaki Ewy
Piersi kurczaka z pomarańczami 149

octu balsamicznego 1 łyżeczka świeżego rozmarynu 2 łyżeczki miodu 1 łyżeczka wegety (u mnie domowa) 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu Mięso umyć i osuszyć. Połączyć i dokładnie wymieszać składniki marynaty. Zalać mięso i odstawić na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie przełożyć mięso razem z całą marynatą do naczynia do zapiekania. Na wierzchu można położyć

kuchnia doski
Pałki z kurczaka w marynacie barbecue 153

pałki z kurczaka zamarynowane w sosie barbecue, możemy je upiec w piekarniku lub na grillu. Najlepiej smakują podane z frytkami i ulubioną surówką. Składniki: 1 kilogram pałek z kurczaka Marynata: 3/4 szklanki sosu barbecue Fanex 0,5 łyżeczki ostrej papryki 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego Szczypta cynamonu Szczypta goździków mielonych 0,5 łyżeczki soli Sposób przygotowania: Pałki z kurczaka myjemy(...)lekko osuszamy. Do miski wlewamy sos barbecue, dodajemy przyprawy i wszystko dokładnie mieszamy. Pałki nacieramy przygotowana marynatą, przekładamy do miski i wstawiamy na noc do lodówki. Zamarynowane mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy pokrywą. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 przez 50 minut pod przykryciem, kolejne 15 minut pieczemy bez przykrycia

Bajeczna Kuchnia
Czosnkowa szynka z rękawa 212

łyżeczka soli, 70ml oleju, PRZYGOTOWANIE: 1. Szynkę obwiązuję dookoła sznurkiem. Czosnek przeciskam przez praskę. Do oleju dodaję dodaję czosnek, paprykę mieloną, rozmaryn, sól oraz pieprz. Dokładnie mieszam. 2. Do marynaty wkładam mięso. Dokładnie nacieram. Odstawiam na 2 godziny w chłodne miejsce.  3. Szynkę razem z marynatą przekładam do rękawa do pieczenia. Rękaw związuję na końcach. Mięso układam na blaszce

Tradycyjna kuchnia Kasi
Pieczona pierś gęsi z glazurowanymi buraczkami 266

które było składnikiem sosu. Obiad bardzo nam smakował, syn z niecierpliwością czekał kiedy sfotografuję potrawę, żeby zjeść druga porcję;) Składniki: podwójna pierś z gęsi (1 kg) Składniki suchej marynaty: 1 łyżka nasion kolendry 7 goździków 1 łyżka przyprawy do piernika Przed pieczeniem posypać pierś: 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu Sos do pieczenia piersi: 2 łyżki miodu(...)buraczki: 0,5 kg ugotowany i obranych buraczków 3 łyżki miodu  3 łyżki octu balsamicznego 1/2 łyżeczki soli sok z 1/2 małej cytryny Przygotowanie piersi gęsi: Składniki suchej marynaty utrzeć w moździerzu na proszek i natrzeć nimi pierś z gęsi, pomijając skórę. Ułożyć piersi skórą do góry w szczelnie zamykanym pojemniku i wstawić do lodówki na 24-48 godzin

Codziennik Kuchenny
Sałatka z cukinii i papryki w wersji pikantnej i łagodnej 193

przygotowanych słoików przełożyć gorącą sałatkę i zakręcić wieczka. Sałatka powinna być ściśle ułożona w słoiku i w całości go wypełniać. Do wypełnienia słoika  ,,po brzegi" można użyć, gorącej marynaty. Słoiki pasteryzować w garnku z gorącą wodą (ale nie gotującą się). Pasteryzację prowadzić do momentu gdy wieczka słoików uwypuklą się. Następnie wyjąć słoiki z garnka, dokręcić wieczka, ustawić(...)przygotowanych słoików przełożyć gorącą sałatkę i zakręcić wieczka. Sałatka powinna być ściśle ułożona w słoiku i w całości go wypełniać. Do wypełnienia słoika ,,po brzegi" można użyć, gorącej marynaty. Słoiki pasteryzować w garnku z gorącą wodą (ale nie gotującą się). Pasteryzację prowadzić do momentu gdy wieczka słoików uwypuklą się. Następnie wyjąć słoiki z garnka, dokręcić wieczka, ustawić do wystygnięcia

Codziennik Kuchenny
indyczy udziec z leśnymi grzybami 168

Udziec indyczy z grzybami Udziec z indyka, serwowany z dodatkiem leśnych grzybów w pomidorowo porowym sosie, jest  gwarancją sukcesu każdego obiadu. składniki  dla 6 osób marynata do mięsa 1,5 kg udźca z indyka 1 łyżka octu  jabłkowego 2 łyżki domowego  maggi szczypta lubczyku szczypta suszonego czosnku  szczypta papryki słodkiej  sól, pieprz(...)podgrzybki a w ostateczności nawet boczniaki) 1 niewielki por ( tylko biała  cześć) 1 łyżka koncentratu pomidorowego szczypta cukru sól. pieprz. sposób przygotowania Mieszamy składniki marynaty, wcieramy w udziec z którego wcześniej usuwamy kość i zostawiamy na 3-4 godziny w chłodnym miejscu.  Udziec wyjmujemy z lodówki,  formujemy w roladę i  owijamy sznurkiem (naturalnym

Miód i pieprz
Kurczak satay z grilla 414

sosu Tabasco (bez w opcji dla dzieci) Przygotowanie : Filet oczyszczamy z błonek i kroimy na długie 1 cm paski. Czosnek ścieramy na tarce i mieszamy z pozostałymi składnikami tworząc marynatę w której marynujemy kurczaka minimum 3h do lodówki.  Paski filetu nabijamy (na namoczone patyczki do szaszłyków) tworząc kształt przypominający falę. Grillujemy spokojnie najlepiej na brykiecie unikając ze względu(...)zawarty miód w marynacie jakichkolwiek płomieni

Mechanik w kuchni
GREEN CURRY Z MAKARONEM RYŻOWYM 169

masła 200 g makaronu ryżowego np z tapioką 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżeczki brązowego cukru sól pieprz kolendra do dekoracji Pierś oczyszczamy i kroimy na mniejsze kawałki. Robimy marynatę. Do sosu sojowego dodajemy brązowy cukier, sól, pieprz i dokładnie mieszamy. Wrzucamy naszą pierś, mieszamy aby całość była pokryta marynatą i odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 30 minut. Makaron

KuchcikoweLove

Proponowane wyszukiwania