bieżącą wodą i dokładnie osuszam ręcznikiem papierowym. Posypuję pieprzem. Na patelni mocno rozgrzewam olej, wkładam polędwiczkę i obsmażam ze wszystkich stron na mocnym ogniu. W tym czasie przygotowuję marynatę: musztardę mieszam z majerankiem, posiekanym czosnkiem, papryką słodką i szczyptą soli. Polędwiczkę zdejmuję z patelni, daję jej dwie minuty aby odpoczęła i dokładnie smaruję ją marynatą (ważne, by podczas smarowania polędwiczka
Cook&Lovezdążyłam go zamarynować. Niestety tylko na godzinę. Nie dość, że szybkie, to zdrowe i fit. Do dzieła! Składniki: - 300 g filetu z kurczaka - olej kokosowy/sezamowy do smażenia marynata: - 3 łyżki sosu teriyaki - 2 łyżki sosu sojowego ciemnego (Kikkoman!!) - łyżka octu ryżowego - łyżka miodu - szczypta imbiru, chilli - sól do smaku Kurczaka myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy(...)paski. Składniki marynaty mieszamy ze sobą, łączymy z kurczakiem. Odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę. Na patelni mocno rozgrzewamy olej, smażymy kurczaka na złoty kolor. Uwaga! raz wrzuconego kurczaka nie mieszajmy co minutę, bo puści wodę i nie dość, że nie będzie rumiany, to zrobi się suchy! Czekamy aż przysmaży się z jednej strony, przewróćmy drewnianym narzędziem na drugą
Cook&Loveduże cebule ok 30-40 dag małych pieczarek 2-3 liście laurowe ok 5 sztuk ziela angielskiego 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego sól,pieprz 1/2 szklanki bulionu ( rosołu) Marynata: 6 ząbków czosnku 2 łyżeczki majeranku 2 łyżeczki sosu sojowego 1 łyżeczka ostrej papryki 1/2 łyżeczki białego pieprzu szczypta soli Mięso umyć,osuszyć. Przygotować marynatę tj połączyć wszystkie
Niespełnione zdolności kulinarnezioła : tymianek, oregano, majeranek wg. uznania 125 g sera mozzarella pomidorki koktajlowe ( cherry, czereśniowe ) Przygotowanie Ziemniaki umyłem dokładnie. Nie obrałem ich, chciałem, aby skórka się przypiekła. Marynata : wymieszałem oliwę z ziołami, solą, pieprzem, papryką. Połączyłem marynatę z ziemniaczkami. Odstawiłem na pół godziny. W międzyczasie rozgrzałem piekarnik do 200 stopni. Ziemniaczki rozłożyłem na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
R'n'G Kitchenpóźniej pozostaje tylko czekanie aż się upieką. Serowo-pietruszkowe są naprawdę smaczne:). 2 filety z kurczaka 100g sera cheddar 5 łyżek posiekanej natki pietruszki 100g bułki tartej Marynata: 200ml jogurtu 1 jajko L 4 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka słodkiej papryki sól, pieprz 1. Filety kroimy na nieduże kawałki. Jogurt mieszamy z jajkiem, sosem sojowym i przyprawami. Filety(...)zanurzamy w marynacie, odkładamy na minimum 30 minut. 2. Ser cheddar ścieramy na małych oczkach tarki, mieszamy z posiekaną pietruszką i bułką tartą. Nuggetsy obtaczamy w panierce, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30 minut
Szefowa kuchniziołami i warzywami. W tym wypadku listki melisy, pomidorki koktajlowe i papryka szpiczasta świetnie zbilansują to proste danie, Delikatnie wysmażona polędwica z indyka która jest dobrym źródłem białka w marynacie z sosu sojowego i teryiaki oraz sambal oelek to gwóźdź programu :). Polecam podać z prozdrowotnym ryżem dzikim lub czerwonym! Zapraszam! Dla 1 osoby Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 100g(...)polędwicy z indyka lub kurczaka marynata: sos sojowy 10ml + teryiaki 5ml + sambal oelek 1 łyżeczka garść listków świeżej melisy 6-8 pomidorków koktajlowych oliwa z oliwek 1 ser typu camembert połowa papryczki szczpiczastej pokrojona w talarki sól, pieprz Przygotowanie: 1// Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni, nagrzewamy patelnie z oliwą i zamarynowaną wcześniej polędwicę smażymy krótko z obu stron
Kuchnia PROzdrowotnapieprz Kurczaka umyć, osuszyć.. Posypać solą i pieprzem. W misce wymieszać posiekany czosnek, imbir, 1 łyżkę curry, sok i skórkę z cytryny i 1 łyżkę oleju. Do gotowej marynaty przełożyć pokrojonego w małe kawałki kurczaka i dokładnie wymieszać. Odstawić do lodówki na około 30 minut. Na dużej patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Do cebuli(...)przełożyć kurczaka z całą marynatą i obsmażyć na złoty kolor. Kiedy kurczak będzie gotowy, zmniejszyć ogień i dodać cukier, kurkumę i resztę curry. Wszystko dokładnie wymieszać i chwilkę jeszcze podsmażyć (1-2 minuty). Śmietanę wymieszać z mleczkiem kokosowym i wlać do kurczaka. Gotować przez około 5 minut (sos musi troszkę zgęstnieć). Doprawić do smaku solą. Smacznego
kuchnia doskiziemniaczanej sok z połowy cytryny - opcjonalnie, jeśli smak nie jest wyrazisty (my daliśmy sok z kwaśnej pomarańczy, ze względu na wino w sosie) orzeszki ziemne niesolone - opcjonalnie do posypania MARYNATA: SOS: 1 czubata łyżka skrobi ziemniaczanej 1 łyżka ciemnego sosu sojowego 1 jajko 1 łyżeczka jasnego octu ryżowego 5 łyżek wody 1 łyżka wina ryżowego (u nas było(...)domowe wino z pomarańczy, może być też białe półwytrawne lub wytrawne) 3 łyżki oleju 1 łyżeczka soli 1 łyżka cukru Każde udko kroimy na 4 i mieszamy z marynatą oprócz olej,u olej dodajemy dopiero, kiedy pozostałe składniki dokładnie oblepią mięso. Olej ma po prostu zapobiec sklejaniu. Odstawiamy do lodówki na min. 30 min. W czasie kiedy mięso się
Kuchnia od dwojgaViolaPassion Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa (0.5 kg) 3 łyżki masła klarowanego 2łyżki smalcu gęsiego marchew do karmelizacji i pieczarki MARYNATA : 3 łyżki musztardy "Dijon" 1 łyżka musztardy francuskiej 2 łyżki syropu z fig 3 łyżki wody różanej 3 łyżki aromatyzowanej oliwy z oliwek Przepis tu w "ciekawostkach" 2 łyżki tymianku 3 ząbki czosnku przeciśniętego na prasie Sposób: Polędwiczkę oczyszczamy(...)błonek , myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Robimy marynatę, wszystkie składniki dodajemy do szklanej miski i mieszamy łącząc w jednolitą masę. Następnie marynujemy nasza polędwiczkę i odstawiamy na minimum godzinę pod przykryciem do lodówki. Rozgrzewamy patelnię i na smalcu gęsim smażymy z obu stron w całości nasza polędwiczkę. Rozgrzewamy piekarnik do 200C Polędwiczkę umieszczamy w naczyniu żaroodpornym dodajemy
Viola cooks with passionsłoneczny, a co za tym idzie przyjazny grillowaniu. Dziś chcę pokazać szaszłyki, bardzo proste, a zarazem smaczne i szybkie w przygotowaniu. 4 parówki dobrej jakości puszka ananasa pomidorki koktajlowe Marynata: 4 łyżki syropu z ananasa 2 łyżki oleju 1/3 łyżeczki soli 1/3 pieprzu cayenne 0,5 łyżeczki suszonego czosnku Oraz: patyczki do szaszłyków Patyczki moczymy w wodzie około 30 minut(...)Ananasa, parówkę kroimy na cząstki wielkością zbliżone do wielkości pomidorków. I takie składniki nadziewamy na przemian na mokre patyczki. Składniki ma marynatę umieszczamy w słoiczku i energicznie potrząsamy. Taką miksturą dokładnie smarujemy każdy szaszłyk. Grillujemy aż się parówka lekko zrumieni, a pomidorki zaczną łuszczyć ze skórki. Na dobrze rozłożonym żarze, takie grillowanie trwa około dziesięciu minut. Te proste szaszłyki
Dieta moja pasjaMiękki , pełen smaku marynaty z miodu i soku pomarańczowego kotlet , zapiekany w piekarniku , w pysznej ziołowej panierce. 4 kotlety z karkówki 3 Ząbki czosnku 2 łyżki sosu rybnego 2 łyżki sosu ostrygowego 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka miodu 1 pomarańcza pieprz czarny sos cebulowy Tutaj **************************************** Kotlety wkładamy do miseczki w której wycisnęliśmy czosnek,d dodaliśmy(...)rybny,ostrygowy i sojowy,miód ,sok z pomarańczy oraz pieprz.Nacieramy marynatą kotlety i odstawiamy do lodówki na minimum jedną godzinę.Karkówkę wyjmujemy z lodówki , panierujemy w bułce tartej wymieszanej z ulubionymi przyprawami ( u mnie szczypta papryki słodkiej i ostrej ,rozmaryn).Rozgrzewające patelnię i obsmazamy , potem patelnię wraz z usmazonymi kolegami wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i dopiekami ok.20
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkispotkanie nazwał Kuba, obfitowała w doskonałą grecką oliwę i oliwki przywiezione z wyspy Poros, a także pyszne owoce morza i klasyki kuchni greckiej. Faworytem została Ośmiornica w cytrusowej marynacie. Jeśli wasze wspomnienia z ośmiornicą oscylują wokół gumowej dętki bez smaku - ten przepis odmieni Wasze spojrzenie na owce morza! Jest banalnie prosty i całkowicie dokonały :) Składniki: mrożona ośmiornica (mniej pracy(...)zeskrobać coś z deski. Sól jest ważna, bez niej nie utrzemy pasty :) Do tego dodajemy DUŻO oliwy z oliwek - my dodaliśmy chyba ze szklankę. Albo i lepiej :) Do przygotowanej marynaty dodajemy odcedzoną ośmiornicę i pozwalamy im się zapoznać ;) W między czasie możecie przygotować grecką kawę - jeśli chcecie, podam przepis! Po około 30 min. rozgrzewamy solidnie patelnię i smażymy ośmiornicę
Spektrum Smakumięsa. Pilnujemy, żeby mięsa nie przeciąć, lecz jak zdarzy nam się przecięcie włókien, to nie panikujemy, świat nie stanie w płomieniach i też będzie dobrze. Z pozostałych składników robimy marynatę, zanurzamy w niej piersi i odstawiamy na 2-3 godziny w chłodne miejsce. Pamiętajcie, że soki z cytrusów to kwas i dłuższe trzymanie „ugotuje” nam mięso. Wyciągamy mięso z marynaty
ladykitchenmałych ziemniaczków wykonanie: Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. W misce mieszamy olej z papryką, solą, pieprzem, rozmarynem, czosnkiem oraz sokiem z cytryny. Udka myjemy, zalewamy je przygotowaną marynatą, dokładnie nacieramy nią i wstawiamy do lodówki na ok. 30 min. Ziemniaki obieramy, jeśli są większe to kroimy na mniejsze. Cebule obieramy, kroimy w piórka i dodajemy wraz ziemniaki do mięsa(...)Wszystko razem mieszamy, tak aby się pokryło marynatą. Całość przekładamy na blaszkę. Pieczemy w 200 st. C przez
Domowy Smak Jedzeniakroimy w cieniutkie plasterki, chili drobno siekamy. W pojemniku lub misce mieszamy oliwę, natkę, czosnek, sól i chili. Wkładamy rozmrożone krewetki i dokładnie mieszamy, tak, aby całe było pokryte marynatą. Przykrywamy i wkładamy na noc do lodówki. Przed grillowaniem krewetek szykujemy sos, wszystkie jego składniki dokładnie mieszamy i przyprawiamy do smaku. Krewetki nadziewamy na patyczki do szaszłyków - łatwiej je będzie(...)obracać na drugą stronę. Grillujemy je na rozgrzanej patelni grillowej po 2-3 minuty z każdej strony. W trakcie grillowania polewamy krewetki pozostała marynatą. Ważne, żeby nie przeciągnąć krewetek, wtedy stają się gumowate. W momencie kiedy białko się zetnie, krewetki są gotowe. Podajemy od razu z dodatkiem pokrojonych na ósemki cytryn i sosu
Kulinarne przygody Gatity