marynata - 6549 przepisów (strona:157/437)

Krewetki w marynacie imbirowej 155

Krewetka-najpopularniejszy skorupiak, wśród owoców morza. Przepisów na przygotowanie krewetek są setki. Dziś proponuję szybki sposób. Jesteśmy zmęczeni po Świętach Wielkanocnych-dlatego.dziś, będzie łatwo. SKŁADNIKI: 300 g. krewetek (gotowanych) Marynata: 1/2 cebuli pokrojona w drobną kosteczkę ok 3-4 cm świeżego imbiru -drobno posiekanego 2 ząbki czosnku (drobno posiekane) sok z jednej cytryny sos sojowy (wg uznania) posiekana natka pietruszki(...)woda, jeżeli sos będzie zbyt słony. PRZYGOTOWANIE: Łączymy wszystkie składniki marynaty, następnie zanurzamy w niej krewetki i odstawiamy do lodówki na noc. (lub przynajmniej kilka godzin) Nagrzaną patelnię pokrywamy mgiełka tłuszczu (najlepiej w sprayu) wykładamy krewetki. Smażymy ok. 2-3 minut. Trzeba uważać,żeby nie przesmażyć. DO PODANIA: Sałata z sosem winegret

Kopystką po garach
Karkówka z patelni grillowej 172

nami...dla miłośników przysmaków z grilla- nastał trudny czas :) Uff,dobrze, że są patelnie grillowe-wiem, to nie to samo...ale zawsze jakieś wyjście:) SKŁADNIKI: 6 plastrów ładnej karkówki Marynata: 200-250 ml oliwy 100 ml czerwonego, wytrawnego wina 1/2 niewielkiej cebuli 2-3 małe ząbki czosnku 1 łyżeczka przyprawy do karkówki 1/2 łyżeczki przyprawy do steków Sól Pieprz(...)łyżeczki ostrej papryki 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki kminku PRZYGOTOWANIE: Karkówkę myjemy, kroimy na 1,5 cm plastry, delikatnie rozbijamy je pięścią. Wkładamy w marynatę na noc. Patelnię grillową mocno nagrzewamy, mięso grillujemy po 3-4 minuty z każdej strony.  DO PODANIA: Masło czosnkowo-ziołowe  Modra kapusta Ziemniak pieczony

Kopystką po garach
Sałatka z brązowym ryżem i gyrosem z kurczaka 283

1czerwona papryka 1 puszka kukurydzy 1 łyżka siekanej natki pietruszki 3 czubate łyżki majonezu 1 czubata łyżka jogurtu naturalnego 1 czubata łyżeczka musztardy Dijon pieprz sól do smaku Składniki marynaty do kurczaka: 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1 płaska łyżeczka oregano 1/2 płaskiej łyżeczki słodkiej papryki 1/2 płaskiej łyżeczki ostrej papryki 1/4 płaskiej łyżeczki rozmarynu(...)soli 1 łyżka oliwy  Wykonanie: Przygotowujemy gyros z kurczaka: Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy na ręczniku papierowym, kroimy na nieduże, cienkie kawałki i wrzucamy do miski. Dodajemy składniki marynaty, całość dokładnie mieszamy, przykrywamy i wkładamy do lodówki na 2 godziny. Kurczaka wrzucamy na dużą, bardzo mocno nagrzaną patelnię. Kurczaka obsmażamy krótko, około 4 minut. Podczas obsmażania kilka razy

Smak mojego domu
Sałatka z brązowym ryżem i gyrosem z kurczaka 283

1czerwona papryka 1 puszka kukurydzy 1 łyżka siekanej natki pietruszki 3 czubate łyżki majonezu 1 czubata łyżka jogurtu naturalnego 1 czubata łyżeczka musztardy Dijon pieprz sól do smaku Składniki marynaty do kurczaka: 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1 płaska łyżeczka oregano 1/2 płaskiej łyżeczki słodkiej papryki 1/2 płaskiej łyżeczki ostrej papryki 1/4 płaskiej łyżeczki rozmarynu(...)soli 1 łyżka oliwy  Wykonanie: Przygotowujemy gyros z kurczaka: Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy na ręczniku papierowym, kroimy na nieduże, cienkie kawałki i wrzucamy do miski. Dodajemy składniki marynaty, całość dokładnie mieszamy, przykrywamy i wkładamy do lodówki na 2 godziny. Kurczaka wrzucamy na dużą, bardzo mocno nagrzaną patelnię. Kurczaka obsmażamy krótko, około 4 minut. Podczas obsmażania kilka razy

Smak mojego domu
Gulasz miodowy 288

Drukuj Czas przygotowania 15 min Czas gotowania 1 hr Czas przygotowania 1 hr 15 min Czas przygotowania 15 min Czas gotowania 1 hr Czas przygotowania 1 hr 15 min Marynata 4 łyżki oleju 2 ząbki czosnku 1 łyżka musztardy 1 łyżka miodu płynnego 1 łyżka majeranku 1 łyżka papryki słodkiej mielonej 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne 1/2 łyżeczki soli pieprz czarny(...)laurowe 1 łyżka smalcu 1,5 łyżki mąki kukurydzianej Instructions W misce mieszamy olej z wszystkimi przyprawami, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Szynkę kroimy w większą kostkę, wrzucamy do marynaty, mieszamy i odstawiamy przynajmniej na godzinę do lodówki. Przed przygotowaniem potrawy należy mięso wcześniej wyjąć z lodówki, aby nabrało temperatury pokojowej przed smażeniem. W garnku rozgrzewamy smalec, wrzucamy porcję mięsa

Wędrówki po kuchni
Kurczak z porem i ananasem 155

się na prawdę szybko to prośby domowników zostaną spełnione. Składniki: 6 pojedynczych piersi z kurczaka 1 por ananas w puszce (u mnie krojony) 6 łyżek curry 6 łyżeczek tymianku marynata 6 łyżek oliwy z oliwek 2 łyżki octu balsamicznego pieprz cytrynowy sól Sposób przygotowania: Oliwę z oliwek łączymy z octem balsamicznym. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem cytrynowym. Piersi(...)kurczaka myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Smarujemy z każdej strony marynatą. Odstawiamy na minimum 2 godziny. por kroimy w krążki. Odrywamy kawałki folii aluminiowej. Wykładamy na nią mięso. Każdą pierś obficie posypujemy porem. Wykładamy po łyżce ananasa. Posypujemy tymiankiem (1 łyżka) i curry (1 łyżka). Polewamy sosem z ananasa (2 łyżki). Ciasno zwijamy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni

Pobite gary Barbary
Kaczka znakomita! 166

Składniki:                                            -kaczka wypatroszona o wadze 2 kg marynata: -opakowanie majeranku -łyżka soli -łyżka słodkiej papryki -łyżeczka czarnego pieprzu -ok. pół szklanki oleju Wszystko razem wymieszać. Kaczkę dobrze wypłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym. Natrzeć dokładnie marynatą i na zewnątrz

Kulinarne przemyslenia
Kurczak z rozmarynem 189

sezonie letnim polecam tak przygotowane piersi wrzucić na ruszt- będzie to ciekawa alternatywa dla tradycyjnej kiełbasy z grilla . Składniki: 6 pojedynczych piersi z kurczaka 2-3 gałązki rozmarynu marynata 8 łyżek oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku 4 łyżki octu balsamicznego łyżka jasnego sosu sojowego łyżeczka ostrej papryki 2 łyżeczki soli Sposób przygotowania: Mięso z kurczaka myjemy i osuszamy papierowym(...)ręcznikiem. Oliwę z oliwek łączymy z sosem sojowym i octem. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy do smaku papryką i solą. Dokładnie mieszamy. Mięso wkładamy do marynaty. Odstawiamy na min. 2 godziny.  Folię dzielimy na mniejsze kawałki. Gałązki rozmarynu dzielimy tak, żeby powstało 6 kawałków. Mięso wykładamy na folię. Na każdym kawałku mięsa układamy rozmaryn. Ciasno owijamy mięso. Pieczemy

Pobite gary Barbary
Grillowana łopatka w stylu fusion 182

height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki: 0,5 kg chudej , odtłuszczonej łopatki marynata: 4 – 5 łyżek, jasnego sosu sojowego 1 łyżka sosu hoisin 2 łyżeczki czosnku granulowanego 1 łyżeczka miodu chilli do smaku 1/2 łyżeczki oleju sezamowego sól do smaku sos beszamelowy : przepis już(...)jest na blogu , więc klik tutaj dodatkowo : koperek do posypania Łopatkę kroimy na bardzo cienkie plastry i delikatnie rozbijamy tłuczkiem do mięsa , dosłownie symbolicznie . Składniki na marynatę , mieszamy ze sobą i dokładnie zalewamy nią mięso , wcierając ją obficie w każdy kawałek . Zostawiamy na dwie godziny w lodówce , a najlepiej na całą noc . Następnie grillujemy , ja użyłam grilla elektrycznego rozgrzanego

Ogrodnik w podróży
Łosoś atlantycki w idealnym towarzystwie. 204

polskim rynku. Smacznego!  Łosoś gotowany na parze z puree z zielonego groszku. (pomysł na puree z groszku oraz imbirową marchewkę zaczerpnięty od Beaty Śniechowskiej) Składniki: Łosoś w marynacie: Około 40 dag filetu z łososia ( u nas atlantycki) 2 łyżeczki suszonego tymianku lub kilka gałązek świeżego sól morska, czarny pieprz 1 łyżeczka octu balsamicznego 2 łyżki oliwy z oliwek Kilka(...)plasterki 2 łyżki oliwy 2 szczypty mielonego imbiru 2 łyżki soku z cytryny sól morska Przygotowanie: Pokrojony i osuszony filet z łososia skrop octem balsamicznym a następnie dokładnie pokryj marynatą zrobioną z tymianku, soli, pieprzu, oliwy. Na wierzch połóż plasterki cytryny. Odstaw do lodówki na kilka godzin. Kaszę jaglaną zalej wrzącą wodą (w proporcji 1:2) i gotuj 15 minut

Moja Mama Gotuje
Dorsz w cieście francuskim 165

pieprz Przygotowanie:   W misce mieszamy posiekany czosnek, oliwę, sos sojowy i sok z cytryny.  Dorsza kroimy na 4-6 kawałków, posypujemy solą i pieprzem i wkładamy do marynaty. Odstawiamy  do lodówki na co najmniej 2 godziny (im dłużej tym lepiej). Do miska miksera wkładamy suszone pomidory, czosnek, migdały, listki bazylii, oliwę  i  miksujemy ale tylko(...)momentu kiedy pesto będzie miało konsystencję drobno posiekanych kawałeczków.  Doprawiamy solą i pieprzem. Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni.  Rozkładamy ciasto. Filety z dorsza wyjmujemy z marynaty, smarujemy połową pesto i tą posmarowaną stroną układamy na środku ciasta. Kawałki lekko dociskamy do siebie, jeżeli to nie jest polędwica jednej grubości to kawałki układamy tak, aby na siebie nachodziły (chodzi

Moja Mama Gotuje
Piersi kurczaka z włoską nutą 124

włoskich kilka gałązek świeżego drobno posiekanego lubczyku lub 2 szczypty suszonego roztartego w dłoniach drobno posiekana pietruszka do posypania potrawy WYKONANIE: piersi kurczaka kroimy w większą kostkę,  przygotowujemy marynatę: czosnek, cebula, rozmaryn, lubczyk, pieprz, sól, oliwa,  do marynaty wkładamy mięso, odkładamy do lodówki na noc, szynkę kroimy na paski, smażymy na rozgrzanej łyżce masła, chrupiącą szynkę odkładamy

Kuchnia Beaty
STEK Z KARCZKU Z CIECIERZYCĄ I GRZYBAMI 131

MARYNATA :  2 łyżki musztardy  3 ząbki czosnku, przeciśniete przez praskę 3 łyżki oliwy 1 łyżka miodu  sól, pieprz do smaku                                                                  PRZYGOTOWANIE : Mięso myjemy(...)osuszamy, kroimy na centymetrowe plastry, solimy z każdej strony. W miseczce mieszamy składniki marynaty, kiedy dobrze się połączą nacieramy nią plastry mięsa z każdej strony. Karczek odkładamy na 1 godzinę do lodówki.  Pieczarki kroimy w plasterki, cebulę w kostkę. Przekładamy do garnka i podpiekamy na maśle, doprawiamy do smaku sola i pieprzem. Po około 10 minutach wlewamy śmietanę

Kulinarne Fantazje Marioli
Wrapy z marynowanym kurczakiem i warzywami 125

warzywami. Do przygotowania 4 porcji potrzebujemy: - 4 placki tortilli - podwójną pierś z kurczaka - 1 sałatę lodową - 1 pomidora - 4 rzodkiewki - 1 czerwoną paprykę - mieszankę nasion sałatkowych Do przygotowania marynaty do mięsa potrzebujemy: - 4 łyżki  sosu sojowego - 4 łyżki oleju - 2 łyżki sosu ostrygowego - 2 łyżeczki miodu - sok z połowy cytryny - 2 ząbki czosnku - pół łyżeczki słodkiej i ostrej papryki(...)Mięso płuczemy, osuszamy i kroimy w podłużne paski. 2. Wszystkie składniki marynaty łączymy ze sobą. Do mieszanki dodajemy pokrojonego kurczaka i odstawiamy na minimum godzinę do lodówki. 3. W tym czasie płuczemy i kroimy pozostałe warzywa. 4. Zamarynowanego kurczaka smażymy na mocno rozgrzanej patelni (bez dodatku tłuszczu) przez 5-10 min od czasu do czasu mieszając. 5. Na tortilli układamy

Bez Cebuli
DUSZONE ZIEMNIAKI Z POMIDORKAMI SUSZONYMI 128

SKŁADNIKI: 1 kg ziemniaków 2 cebule 5 pomidorków suszonych z zalewy 2 łyżki oleju z pomidorków Sól i pieprz Marynata 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka czosnku granulowanego 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego 1 łyżeczka papryki czerwonej PRZYGOTOWANIE:  Ziemniaki myję, obieram i kroję w plastry grubości ok 0.5 cm. Następnie w miseczce przekładam wszystkie składniki marynaty. Mieszam. Ziemniaki dokładnie marynuję

Gotowanie Patki

Proponowane wyszukiwania