marynata - 6549 przepisów (strona:150/437)

Grzybki w octowej marynacie 168

pasteryzowania i słusznie zresztą, bo są rewelacyjne. Niezastąpione jako przekąska na dom owych uroczystościach, ale i wspaniały dodatek do kanapek z wędliną. Składniki: 2 kg małych grzybków ( podgrzybki, borowiki) Marynata: 2 szklanki octu 10% 4 szklanki wody 4 łyżeczki cukru   2 łyżeczki soli 1 łyżeczka gorczycy 3-4 listki laurowe 5-6 kulek ziela angielskiego 1 cebula Sposób przygotowania(...)sito i spłukać zimną wodą.  W drugim garnku zagotować wodę z cukrem, pokrojoną cebulą i przyprawami, dodać ocet i zagotować.  Przygotowane słoiki napełnić grzybkami.  Gorącą  marynatą zalać  grzyby, zakręcić słoiki i wstawić do garnka wyłożonego na dnie ściereczką. Wlać wodę do 2/3 wysokości słoików i zagotować  Przykryć pokrywką i gotować jeszcze około 10 minut

Gosia gotuje
ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI / RYE PASTA CASSEROLE WITH VEGETABLES AND CHICKEN 103

łyżki oliwy, sól, pieprz, ulubione zioła i wszystko dokładnie wymieszaj, żeby warzywa się lekko zamarynowały. Kurczaka umyj, osusz, powycinaj nieładne kawałki mięsa. Wrzuć do miski i też wymieszaj z marynatą – oliwa, sos sojowy, kilka kropel tabasco, czosnek, sol, pieprz, zioła. Wszystkie warzywa, razem z marynatą wrzucamy na rozgrzaną patelnię, smażymy na sporym ogniu aż warzywa lekko zmiękną. Osobno smażymy

Martyna Cooks
Papryka marynowana 123

pieprzu i ziela angielskiego 2 liście laurowe Paprykę umyć, przepołowić i oczyścić z gniazd nasiennych. Pokroić na ćwiartki. Składniki zalewy połączyć i zagotować. Wyłączyć ogień i wrzucić paprykę do marynaty na 5 minut. Po tym czasie przełożyć gotowe warzywo do wyparzonych słoików, zalać gorącą marynatą i szczelnie zamknąć. Pozostawić do ostygnięcia. Pasteryzować około 15 minut od zagotowania się wody

My simple kitchen
Schab z jabłkiem i cebulką 164

schab, a później pieczemy! Jak nie zjemy z ziemniaczkami/ kaszą/ ryżem, to na drugi dzień spokojnie możemy zabrać do pracy.   Składniki: 1 kg schabu 1 jabłko 1 cebula Marynata: 2 łyżki powideł śliwkowych ⅕ szklanki oleju rzepakowego 1 łyżka miodu ½ łyżeczki suszonego tymianku Sól, pieprz do smaku Sposób przygotowania: Schab oczyszczamy i myjemy. Osuszony nacinamy w odstępach(...)docinając do końca nadziewamy krążkami cebuli oraz plastrami jabłek. Całość polewamy przygotowaną wcześniej marynatą i przekładamy do rękawa do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180⁰C i pieczemy godzinę, po czym przekładamy do ceramicznego naczynia i podpiekamy jeszcze przez 20 minut, podlewając pozostawionym z wcześniejszego pieczenia sosem

Kuchnia w czekoladzie
Pałki z kurczaka w miodzie 179

pałek z kurczaków. Na marynatę: 4 łyżki oliwy,  3 łyżki miodu, łyżeczka słodkiej papryki, łyżeczka ostrej papryki (opcjonalnie), łyżeczka sosu sojowego, 3 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę). Dzisiejsza propozycja na obiad, jest niezwykle prosta i niezwykle smaczna :) Wyśmienicie smakuje z ziemniaczkami i mizerią. Z podanych składników przygotować marynatę. Posmarować nią pałki kurczaka i odstawić na całą noc do lodówki

Świat Domowej Kuchni
Pyry z gzikiem - moja ulubiona wersja :) 218

pyry z gzikiem, który zmodyfikowałam i zrobiłam na swój ulubiony sposób. Zapraszam! Składniki: 1 kg małych ziemniaków 1 mała por 1/2 cebuli 10 plasterków boczku parzonego szczypiorek Składniki na marynatę do ziemniaków: 5 łyżek oleju dobrej jakości 2 łyżki majonezu przyprawa do ziemniaków Składniki na gzik: 250 g białego sera 200 ml śmietany 12% (gęstej) pęczek rzodkiewek pęczek koperku(...)pęczka szczypiorku 1 ząbek czosnku sól świeżo mielony pieprz Wykonanie: Ziemniaki obrać i gotować około 10 minut we wrzącej wodzie. Odcedzić. Por, cebulę i boczek drobno pokroić. Składniki na marynatę wymieszać na gładką masę. Do naczynia żaroodpornego przełożyć ziemniaki i wymieszać je z wyżej wymienionymi składnikami. Na wierzch ułożyć szczypiorek, przykryć folią aluminiową i piec w piekarniku nagrzanym

Trufelkowo
Ogórki na zimę. W ketczupowej zalewie 139

słoik) korzeń chrzanu koper (pominęłam, bo nie miałam) Warzywa kroimy w słupki i ciasno układamy pionowo w słoiku. Polecam Wam użyć więcej, ale mniejszych słoików. Do przygotowania marynaty potrzebujemy: 2 szklanki wody 1/5 szklanki cukru (moja ciocia dała dwie szklanki, ale moim zdaniem to zdecydowanie za dużo) 1 szklanka octu (ja też dałam mniej ok 1/3 szklanki, bo nie przepadam(...)pieprzem cayenne. Ja wzięłam duże słoiki i mi się zalewa skończyła a wraz z nią keczup…) Wszystkie składniki umieszczamy w garnku i zagotowujemy. Słoiki z warzywami zalewamy gotącą marynatą. Napełnione i zakręcone słoiki umieszczamy w garnku wypłenionym gorącą wodą (tak mniej więcej do 1/2 wysokości słoików) i gotujemy przez 7 minut. Smacznego

Szybko Tanio Smacznie
Karkówka w kapuście 155

łyżka smalcu lub masła 1-2 łyżki cukru(u mnie brązowego) tłuszcz do smażenia  WYKONANIE: karkówkę płuczemy, osuszamy, kroimy na kawałki, lekko tłuczemy nakłuwaczem, aby napowietrzyć mieso, przygotowujemy marynatę:oliwa, ocet, przyprawa do wieprzowiny, czosnek, karkówkę nacieramy marynatą i zostawiamy na noc najlepiej, następnie mięso smażymy na rozgrzanym tłuszczu do zrumienienia, wyjmujemy, na tym samym tłuszczu zeszklimy przeciśnięty przez

Kuchnia Beaty
Grzyby z papryką w musztardzie po chorwacku 410

ziaren czarnego pieprzu 6 liści laurowych Omasta: 150 g musztardy stołowej 150 g musztardy dijon 150 ml oleju Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Przygotowujemy marynatę. Papryki kroimy w paski, grzyby-większe kroimy, mniejsze zostawiamy w całości. Pokrojone papryki i grzyby wrzucamy do marynaty, zagotowujemy, trzymamy na gazie około 10 min. Odcedzamy, studzimy. Musztardę i olej mieszamy

R'n'G Kitchen
Łopatka wieprzowa pieczona w piekarniku z cebulą i czosnkiem 410

pieczone w piekarniku. Dziś prezentuję porcję konkretnego mięsa z dużą ilością cebuli i czosnku:). Łopatka wyszła miękka i krucha. 1 kg łopatki wieprzowej 5 dużych cebul 7 ząbków czosnku marynata: 1/4 szklanki keczupu, 2 łyżki musztardy, 5 łyżek sosu sojowego, 2 łyżeczki słodkiej papryki, 1 łyżeczka ostrej papryki, 1 łyżeczka soli 1. Łopatkę kroimy w plastry, delikatnie rozbijamy. Cebulę(...)czosnek kroimy w cienkie plastry.  2. Mięso umieszczamy w misce, zalewamy marynatą. Dokładnie mieszamy.  3. W naczyniu żaroodpornym układamy mięso, przekładamy je cebulą i czosnkiem. Naczynie żaroodporne przykrywamy lub wkładamy do rękawa do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 2h. Na ostatnie 30 minut ściągamy pokrywkę lub przecinamy folię

Szefowa kuchni
PIERŚ Z KURCZAKA "A'LA KFC". BEZGLUTENOWO! :) 156

zdrowsze pyszności możemy przyrządzić samemu! A jak wtedy smakują!! :)) Let's do it!! :) Co będzie potrzebne - pierś z kurczaka (ilość zależy od Ciebie) - kroimy ją na mniejsze paseczki. Przygotowujemy marynatę, w której moczymy kawałki piersi przez minimum 30 minut - odstawiając do lodówki. Moja MARYNATA  składała się z - kilu łyżek oliwy oraz ulubionych przypraw - u mnie były to : przyprawa

BezglutenowaIzabela
Ogórki kanapkowe z papryką w marynacie curry 321

smak podkręca dodana papryka. Sami zatem musicie zrobić i zdecydować, bo naprawdę warto :) Składniki: 3 kg długich, prostych ogórków 2 czerwone papryki 1 zielona papryka kilka mini marchewek koper Marynata : 700 ml wody 1 i  3/4 szklanki octu  1 i 3/4 szklanki cukru 3 płaskie łyżeczki soli 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu 10 ziaren ziela angielskiego 2 płaskie(...)ciasno plastry ogórków i papryki, Powtykać między warzywa marchewki. W garnku zagotować wodę z cukrem i przyprawami dodać ocet i gotować pod przykryciem przez 5-7 minut. Gorącą  marynatą zalać  ogórki. Zakręcić słoiki i wstawić do garnka wyłożonego na dnie ściereczką. Wlać wodę do 2/3 wysokości słoików i zagotować  Przykryć pokrywką i gotować jeszcze około 10 minut

Gosia gotuje
Podchmielony kurczak na piwie po staropolsku 164

height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 1,5 kg kurczak ( najlepszy do pieczenia ) 2 piwa , Warka – najlepsza bo słodka marynata : 1 łyżka suszonego majeranku 2 łyżki miodu 1 płaska łyżeczka pieprzu czarnego , także mielonego 1 płaska łyżka soli 1/2 łyżeczki mielonego kminku 1 łyżeczka granulowanego czosnku 2 łyżki oleju rzepakowego(...)class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki na marynatę mieszamy w miseczce , nacieramy nimi dokładnie, całego kuraka z zewnątrz i od środka . Odstawiamy go na noc do lodówki , musi tyle odsiedzieć , wtedy jest bardziej pachnący i aromatyczny, miękki . Odsiadka

Ogrodnik w podróży
ŻEBERKA PIECZONE W SOSIE WORCESTER 190

takie dni i obiad musi być treściwszy i koniecznie na ciepło. Polecam tak przygotowane żeberka. Świetne są również na zimno.  Składniki: 1 kg żeberek ekstra mięsnych sól, pieprz marynata; 8 łyżek miodu 2 łyżki przyprawy Worcester 4 łyżki cukru 2 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki musztardy 8 łyżek keczupy pikantnego Żeberka posypujemy sola i pieprzem. Wszystkie składniki marynaty dobrze

Z Majeczką w kuchni
Pierś z kurczaka faszerowana suszonymi pomidorami i fetą 238

feta 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, oregano  Przygotowanie: Mięso myjemy, następnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Pierś kroimy na pół, następnie robimy poziome nacięcie tak aby zrobiła się kieszonka. Przygotowujemy marynatę. Wyciskamy czosnek przez praskę, mieszamy go z łyżką oliwy z suszonych pomidorów, dodajemy sól, pieprz, oregano (może być też tymianek, lub bazylia w zależności od tego co lubimy). Przygotowane wcześniej(...)mięso nacieramy z każdej strony marynatą i odstawiamy do lodówki na ok.1h. Suszone pomidory kroimy w kosteczkę lub paseczki, dodajemy ser feta, doprawiamy (pieprzem, ziołami). Sama tego typu farszu nie solę - dla mnie feta jest wystarczająco słona. Farsz dzielimy po połowie i wkładamy do wcześniej naciętych kieszonek w mięsie. Naczynie żaroodporne smarujemy łyżką oliwy z suszonych pomidorów. Układamy mięso

Kuchnia Pełna Pasji

Proponowane wyszukiwania