marynata - 6549 przepisów (strona:160/437)

Karp duszony w kapuście kiszonej 175

dodać do nich kilka liści laurowych i ziaren ziela angielskiego, zalać niewielką ilością wody, doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 15 minut. Wykonanie: Kawałki karpia umyć i osuszyć. Przygotować marynatę – 3 ząbki czosnku zmiażdżyć, dodać 2 łyżki majeranku, sól i utrzeć razem. Taką marynatą nacieramy karpia od strony wewnętrznej (można ewentualnie wetrzeć w 1 płat karpia, złożyć z drugim

Pociąg Do Kuchni
Świąteczna szynka glazurowana miodem 245

Można ją jeść na ciepło (np. z sosem) oraz na zimno. Polecam Wam bardzo :)  SKŁADNIKI 2 kg szynki wieprzowej                  Marynata: 3-4 łyżki oliwy liść laurowy 3 ząbki czosnku suszony rozmaryn i cząber sól, świeżo mielony pieprz Wywar: 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera naciowego biała część pora 15 ziarenek(...)czerwonego wina PRZYGOTOWANIE Szynkę nacinamy lekko w skośną kratkę. Oliwę mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, pokruszonym liściem laurowym, ziołami (po 1 łyżeczce) oraz solą i pieprzem. Nacieramy mięso marynatą i wstawiamy na noc do lodówki. Przygotowujemy wywar - warzywa kroimy na kawałki, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, wrzucamy do garnka i zalewamy wodą (taką ilością, by szynka po dodaniu była

Moje Kuchenne Rewelacje
Kurczak w chrupiącej panierce 149

czosnku łyżeczka ostrej papryki łyżka ziół prowansalskich sól pieprz płaska łyżka mąki płatki kukurydziane 200 g Podudzia kurczaka umyć, osolić i doprawić pieprzem. Zrobić nakłucia w mięsie wykałaczką. Zalać marynatą złożoną z jogurtu, ziół, przypraw i posiekanego czosnku. Trzymać w niej mięso przez 3 godziny. Ściągnąć nadmiar marynaty. Wymieszać mąkę i rozdrobnione płatki kukurydziane. Panierować. Smażyć po 20 minut

Karola gotuje
Karkówka z korniszonami 149

Karkówka w marynacie musztardowo korniszonowej. Postanowiłam wykorzystać korniszony domowe które bardzo fajnie pasują do tego mięsa. Uzyskamy też bardzo smaczny sos. 75 dkg karkówki 2 cebule 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka soli pieprz 1/3 szklanki octu winnego 1 łyżka musztardy 7 korniszonów 1 łyżeczka rozmarynu smalec 1 łyżka mąki krupczatki pieprz kolorowy Karkówkę kroję w grube plastry, przekładam do naczynia(...)całość dokładnie mieszam odstawiam na noc do lodówki. Na drugi dzień, przekładam karkówkę do brytfanny i przesmażam z każdej strony na smalcu. Podlewam od czasu do czasu sokami z marynaty, i duszę na wolnym ogniu aż będzie miękkie, około godzinę. 30 minut przed końcem dodaję pokrojone w paski korniszony. Jak mięso będzie gotowe wyjmuję je, korniszony także i robię sos.M

wesoła kuchnia
Ziołowy kurczak z młodymi warzywami 124

pojemnika. Dodaję pokrojoną w piórka cebulę, sprasowany czosnek, sól, pieprz, estragon, szczypior, rozmaryn, ocet winny całość mieszam i odstawiam na noc do lodówki. Na drugi dzień wyjmuję mięso z marynaty i przekładam do natłuszczonego naczynia do zapiekania. Ziemniaki dokładnie szoruję i skrobię, młode marchewki także obieram i kroję wzdłuż na pół. Przekładam do miski, polewam olejem, posypuję estragonem , rozmarynem, solą(...)pieprzem, dokładnie obtaczam w marynacie i układam w naczyniu z kurczakiem, dodaję gałązki rozmarynu. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 190 stopni i piekę około godzinę od czasu do czasu polewam mięso sokami które wytworzy. Mięso musi odchodzić od kości wtedy jest dopieczone. Ziemniaki zapiekam małe

wesoła kuchnia
Grilowany kurczak z sosem z rukoli 164

minuty. Grill nie musi być nudny i monotonny. 1 pierś z kurczaka 1 cukinia mała 1 papryka czerwona 6 pomidorków koktajlowych 15 dkg fasolki szparagowej 1/2 szklanki kaszy kuskus marynata mięsa: sól, pieprz cytrynowy 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżeczka sosu balsamico 1/2 łyżeczki papryki wędzonej 1/2 łyżeczki przyprawy greckiej 2 łyżki oliwy sos: 2 garście rukoli 1/4 pęczka koperku(...)ząbek czosnku Pierś kroję na trzy kawałki, przekładam do miseczki, dodaję  ocet balsamiczny, sos balsamiczny, paprykę wędzoną, pieprz cytrynowy, sól, przyprawę grecką, oliwę i dokładnie obtaczam w marynacie. Odkładam na godzinę do lodówki. Cukinię kroję w plastry 0,5 cm, paprykę w paski szerokie.. Paprykę, cukinie przekładam do miski dodaję oliwę, przyprawę grecką i obtaczam. Fasolkę gotuję

wesoła kuchnia
Szaszłyki z zielonym sosem 151

Szaszłyki które można zrobić na obiad albo na kolację. Polecam zrobić do nich zielony i zdrowy sos na bazie jogurtu i oliwy. Klasyka na grillu ale jaka dobra. marynata: 1 pierś z kurczaka 1 cebula biała 2 ząbki czosnku sól, pieprz 2 łyżki octu balsamicznego 3 łyżki octu winnego koper świeży 1 łyżeczka estragonu 1 cukinia 2 cebule czerwone(...)długie cienkie paski, przekładam do pojemnika, dodaję pokrojoną cebulę, sprasowany czosnek, sól, pieprz, ocet balsamico, ocet winny, posiekany koperek, estragon, mieszam i odstawiam na noc do lodówki w marynacie. Cukinię kroję w cienkie długie paski za pomocą obieraczki. Cebulę kroję na pół i oddzielam łuski poszczególnych warstw. Na patyczki do szaszłyków nadziewam pomidora, pasek piersi z kurczaka, kawałek chili, pasek

wesoła kuchnia
Rolada z indyka 170

zblanszować. Udziec umyć,osuszyć ręcznikiem papierowym,usunąć kość i skórę. Rozciąć tak, aby powstał duży płat  mięsa. Natrzeć go solą,białym pieprzem i ułożyć na talerzu. Polać mięso marynatą zrobioną z oleju,rozgniecionego czosnku,ziół prowansalskich i mielonej papryki. Owinąć talerz folią spożywczą i włożyć na kilka godzin do lodówki. Na zamarynowane mięso rozłożyć plastry sera i pieczarki,zwinąć(...)roladę i spiąć ją w kilku miejscach wykałaczkami. Roladę włożyć w rękaw do pieczenia,polać resztą marynaty,rękaw szczelnie zapiąć klipsami.  Piec 60 minut w temp. 200 stopni. Roladę podawać na ciepło jako danie główne  lub na zimno pokrojoną w plastry

Kolorowa kuchnia Elki
Szafranowe risotto z kurczakiem i dynią 189

drobno, wkładamy do miseczki. Dodajemy gałkę muszkatołową, pieprz biały i ziołowy oraz 2 łyżki oliwy. Mieszamy. Umyte i osuszone mięso kroimy w drobną kosteczkę, dodajemy do miseczki z marynatą i odstawiamy. Szafran moczymy w mleku. Ryż wsypujemy do rondla o grubym dnie , zalewamy wodą i gotujemy na wolnym ogniu.  Gdy ryż będzie półtwardy dodajemy mięso wraz(...)marynatą oraz mleko z szafranem – mieszamy i gotujemy na bardzo małym ogniu. Aby ryż się nie przypalił – mieszamy. Gdy mięso straci surowość (będzie białe) dodajemy startą w łezkę dynie – nadal dusimy wszystko razem podlewając małą ilością wody , jeśli to konieczne. Gdy ryż będzie miękki przykrywamy  go i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut (pod koc lub do ciepłego

Gotuj Sam!
Karp wigilijny wędzony na parze 134

wigilijny przygotowany w niecodzienny sposób- na parze, z aromatem świątecznego cynamonu i imbiru. Składniki: 1 kg karpia 2 łyżki suchej herbaty 1 łyżka cukru olej do smażenia Składniki na marynatę: 1 łyżeczka imbiru 3 łyżki przyprawy typu MAGGI ½ łyżeczki cynamonu ½ łyżeczki cukru ¼ szklanki wody Wykonanie: Rybę dokładnie oczyścić, opłukać i pokroić w dzwonka. Wszystkie składniki na marynatę połączyć, wymieszać

Tradycyjna Kuchnia
SAŁATKA ŚLEDZIOWA Z BURACZKAMI I FETĄ 195

jabłko 4 filety śledziowe natka pietruszki garść ziaren słonecznika 120 g sera feta Sos: 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka musztardy sól, pieprz Marynata: 2 szklanki wody 1/2 szklanki octu 1 łyżka cukru 2 liście laurowe 3 ziela angielskie Wykonanie: Do garnka wlewamy wodę i ocet. Dodajemy cukier, liście laurowe i ziele angielskie. Zagotowujemy(...)studzimy. Śledzie myjemy, osuszamy i zalewamy ostudzoną marynatą. Zakrywamy folią aluminiową i wkładamy do lodówki na min. 24 godz. Buraki obieramy, myjemy i gotujemy do miękka. Studzimy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jabłko obieramy i również ścieramy na tarce o grubych oczkach. Śledzie odsączamy z zalewy i kroimy w grubą kostkę. Natkę pietruszki myjemy, osuszamy i drobno siekamy

Kuchnia MagdaLeny
Karkówka z ananasem 245

wersja mięsa jest szczególnie dla osób, które lubią połączenie karkówki z owocami, ja na pewno do takich osób należę. Składniki: 4 plastry karkówki 1/2 papryczki chilli 5 plastrów ananasa marynata 5 łyżek ketchupu 2-3 łyżki miodu 3 ząbki czosnku sól, pieprz  Sposób przygotowania : Płaty mięsa lekko rozbijamy tłuczkiem. Składniki marynaty dokładnie łączymy ze sobą. Solimy i pieprzymy

Pobite gary Barbary
Pałki kurczęce po persku 155

jarmuż. Wykorzystałam dynię piżmową, która jest dostępna o tej porze roku. Zamiast dyni z powodzeniem można użyć bataty. Pałki kurczęce Składniki: 4-6 porcji 10 pałek z kurczaka Marynata 2 łyżeczki kurkumy ½ łyżeczki kajeńskiego pieprzu 2 łyżki puree z granatu 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka miodu 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka 4 łyżki oliwy świeży koper do posypania(...)masła + 1 łyżka do sosu 200 g śmietanki 1½ łyżeczki soli ½ łyżeczki pieprzu 50 g utartego cheddar 4 łyżki prażonych pistacji pestki granatu W naczyniu wymieszaj wszystkie składniki na marynatę oprócz kopru. Dodaj osuszone pałki kurczęce i dokładnie wymieszaj. Marynuj przynajmniej przez godzinę lub przez noc. Nastaw piekarnik na 175ºC na termoobieg (bez termoobiegu 190ºC) i piecz mięso przez

codojedzenia
Udka kurczaka w marynacie paprykowej duszone w cebuli 168

Soczyste, aromatyczne i rozpływające się w ustach udka z kurczaka w paprykowej marynacie to propozycja na pyszny obiad. Dodatek cebulki nadaję innego smaku, bardziej słodkiego.  Całość jest wspaniała. Ja podałam je z ziemniakami i mizerią. Pychotka :) Składniki: udka z kurczaka 6 szt. woda 1 szkl. cebula 2 szt. Marynata: olej 3 łyżki papryka słodka mielona 2 łyżki czosnek granulowany

Kuchnia Paulettes
Carpaccio z Tuńczykiem, grzybami shiro-shimeji i nutką oliwy truflowej 197

posiekanej Sposób: Kroimy Tuńczyka bardzo cienko od nas zależy jaka postać tuńczyk przybierze mogą być wielkie ale cienkie plastry albo zgrabne jak na zdjęciu   i robimy marynatę. Sok z limonki , miód,sos sojowy,oliwa, łączymy i zalewamy naszego tuńczyka , delikatnie mieszamy tak by marynata pokryła nam rybę Odstawiamy na 2 godziny do lodówki pod przykryciem . Zajmujemy się

Viola cooks with passion

Proponowane wyszukiwania