awokado, mango i wakame Składniki na 4 porcje: Marynowany łosoś pół kilo surowego łososia 50 ml sosu sojowego 30 ml oleju sezamowego 15 g startego imbir Przygotuj marynatę z sosu sojowego, oleju i imbiru. Łososia potnij na kawałki 2×2 cm i wymieszaj z marynatą. Zostaw na 2-3 godziny. Pozostałe składniki: 2 szklanki ryżu
Ugotowane pozamiataneŚwietne skrzydełka, bardzo soczyste o pięknym złocistym kolorze. Smakują wybornie. Im dłużej potrzymamy w marynacie tym będą bardziej smakowite. Pięknie i apetycznie prezentują się na stole, wygląd zaprasza do skosztowania. Goście proszą o dokładkę,polecam. Składniki 8 skrzydełek z kurczaka Marynata sok z 1 pomarańczy 1 cebula sok z 1 cytryny 3 ząbki czosnku 1 … Czytaj dalej Skrzydełka
gotuj ze mnąPRZEPIS TUTAJ *** Przygotowujemy kurczaka: *** Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w paski *** *** W miseczce mieszamy jogurt z jajkiem i delikatnie przyprawiamy solą, pieprzem, oraz mielonymi paprykami *** *** Kurczaka wkładamy do marynaty i odstawiamy na około 1 godzinę do lodówki *** *** Następnie kawałki mięsa wyjmujemy widelcem kolejno z marynaty i obtaczamy w mące *** *** Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej i smażymy mięso z dwóch
Blog z Apetytemdodać sok z cytryny, skórkę cytrynową, czosnek, wino, oliwę z oliwek. Przyprawić solą, pieprzem, papryką, posiekanym tymiankiem oraz miętą. Wymieszać. Kawałki mięsa nadziać na patyczki. Włożyć mięso do marynaty, a następnie do lodówki na 3 godziny. Piekarnik nagrzewamy do 180 st. Na patelni grillowej rozgrzać 3 łyżki marynaty z mięsa. Souvlaki podsmażyć z każdej strony po 3 minuty
Kuchnia w oparachczerwonej Skworcu 1/2 łyżeczki pieprzu 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka majeranku Przygotowanie: Mięso dokładnie myję. Nakłówam widelcem. W miseczce łącze składniki marynaty. Dokladnie mieszam. Mięso nacieram marynatą. Przekładam do lodówki na ok 3 godziny. Następnie przekladam mięso do żaroodporne naczynia. Wlewam ok 1/3 szklanki wody. Zamykam piekę ok 1, 5 godziny
Gotowanie PatkiZawsze piekę rostbef w kawałku. Nie ma wtedy szansy, że mięso się nie uda! W tym przepisie marynowałam mięso w czerwonym winie z przyprawami. Najlepiej marynować mięso przez noc. Marynatę można wykorzystać do sosu z czerwonego wina. My jedliśmy pieczeń z kremową zapiekanką z ziemniaków, więc obyło się bez sosu. Podobnie jak inne mięsa pieczone w całości tak i pieczeń
codojedzeniaDzień dobry :-) Dzisiaj mięsko na kanapki. Pyszny indyk w marynacie z miodem i dżemem żurawinowym. Do marynaty możecie dodać zwykły dżem lub taki z mnóstwem owoców w środku. Mięsko wychodzi bardzo delikatne i mięciutkie, no i smaczne przede wszystkim. Przepis pochodzi z książki "Smaczna kuchnia. Domowe wyroby". Musimy go tylko dwie godziny przed pieczeniem zamarynować. Polecam i miłej środy życzę
kruche babeczkiodrobiną miodu. Tak zamarynowane składniki nabijane są naprzemiennie na patyczki do szaszłyków wraz ze słodką cebulką szalotką i pieczone w piekarniku lub na grillu w sezonie grillowym. Z marynaty po mięsie gotowany jest pikantny sos, z którym możemy szaszłyki serwować. Ponieważ sos jest pikantny a szaszłyki łagodne, sami decydujemy o ostrości dania, jakie spożywamy – np. dzieciom i osobom(...)obiadek. Przepis był typowo na grill, więc przerobiłam go na wersje “domową” czyli pieczoną w piekarniku. Zmodyfikowałam również składniki i sposób przygotowania. Córcia kroiła wszystkie produkty, przyrządzała marynatę, a potem nabijała wszystko na patyczki. Upieczone warzywa i mięsko wcinała, aż “jej się uszy trzęsły”, co nas mile zaskoczyło – w końcu nie pomyślałabym, aby przygotować tajskie
Moja Delicjawiększy kawałek mięsa mamy obiad na 2 dni:) Pulled pork, czyli szarpana wieprzowina Składniki: 1,5-2kg łopatki wieprzowej (w płaskim kawałku) 3 duże cebule 2 główki czosnku marynata: 1 łyżka kuminu 2 łyżki wędzonej papryki 0,5 łyżeczki pieprzu cayenne 2 ząbki czosnku (przecisnąć przez praskę) 1 łyżka soli 0,5 łyżeczki pieprzu 2 łyżki ketchupu 2 łyżki(...)musztardy (dałam miodową i francuską) 2 łyżki brązowego cukru 2 łyżki oliwy Mięso umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Grubsze warstwy tłuszczu poobcinać. Składniki marynaty wymieszać, natrzeć mięso. Mięso ułożyć w misce, przykryć i odstawić do lodówki na kilkanaście godzina. W trakcie marnowania kilka razy obrócić i wymasować mięso. Cebulę obrać, pokroić w ósemki lub grube plastry. Czosnek obrać. Cebulę
Obiad gotowyczosnku, dodać 2 łyżeczki majeranku, pieprz, sól i wszystko dokładnie wymieszać (ja dodałam jeszcze pół łyżeczki mielonego imbiru, jak ktoś nie lubi to może pominąć). Pokrojone plastry schabu smarujemy marynatą jogurtową, układamy w pudełko, szczelnie zamykamy i zostawiamy w lodówce na 10-12 godzin. Cebule i pieczarki kroimy w cienkie plasterki (do takiej ilości schabu zużyłam 4 średnie cebule(...)cebuli i pieczarek, na nie układamy plastry schabu i znowu cebulę i pieczarki. Układamy do wyczerpania składników, ostatnia (górna) warstwa to pieczarki i cebula, a na wierzch wylać resztę marynaty. Przykrywamy pokrywką i wstawiamy do nagrzanego piekarnika (200 stopni) i pieczemy 40 minut, po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy kolejne 40 minut. Jeśli mamy mniejszą ilość
Dieta Rozdzielna i ZdrowieCzęsto jestem proszona o przepisy z łatwo dostępnych składników, proste i szybkie w przygotowaniu. Pieczony łosoś to dokładnie takie danie. Wystarczy krótko marynować rybę i jeszcze krócej piec. Marynata nadaje łososiowi lekko słono-słodki smak i piękny brązowy kolor. Pieczonego łososia podaję z gotowanymi warzywami, takimi jak groszek cukrowy, brokuły, szparagi. Latem świetnie sprawdzi się z miksem chrupiących(...)cytryny i oleju. Nie wstawiam łososia do lodówki, chyba że jest upał to wtedy tak, ale na 15 minut przed pieczeniem trzeba wyjąć rybę z chłodziarki. Łososia wyjąć z marynaty, ułożyć na blaszce skórką do dołu. Piec 15-20 minut w temp. 180 stopni. Smacznego
Codziennik Kuchennyłyżka koncentratu pomidorowego 3 kulki ziela angielskiego 4 kulki pieprzu 2 liście laurowe Przypraw: sól, pieprz, słodka papryka 3-4 łyżki mąki do obtoczenia mięsa olej do smażenia Marynata do mięsa: 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka musztardy 2 łyżki oleju *** Mięso dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy na paseczki *** *** Mięso przekładamy(...)miski i dokładnie mieszamy ze składnikami marynaty. Całość przykrywamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce na kilka godzin lub całą noc *** *** Następnie zamarynowane mięso obtaczamy dokładnie w mące *** *** Kawałki mięsa obsmażamy na rozgrzanym oleju do zrumienienia. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę pieczarki, cebulę oraz czosnek i wszystko razem smażymy jeszcze około 2 minuty ciągle mieszając *** *** Całość zalewamy bulionem lub wodą
Blog z Apetytemroku, gdy holenderscy rolnicy mieszkający na Brooklynie sprzedawali nadmiar ogórków w postaci płynu do różnych stoisk na rynku rolniczym na Manhattanie. Chociaż pursiści twierdzą, że prawdziwe i tradycyjne marynaty są wytwarzane bez octu (zamiast tego są naturalnie fermentowane przez fermentację mlekową), nie ma nic tak łatwego i orzeźwiającego jak "szybka marynata" - wytworzona w płynie solnym z octu, cukru i soli
mojej kuchniłyżka octu jabłkowy na litr wody 3-4 ziela angielskiego na słoik litrowy 5-6 sztuk pieprz czarny w kulkach na słoik 1 liść laurowy na słoik Wykonanie Ta marynata może być używana do różnorodnych warzyw . Ogórki umyć ,zalać zimną wodą i pozostawić na około 2 godzin. Liść laurowy i koper zalać wrzątkiem na 1 minutę ,odcedzić. Do słoika włożyć(...)zalać wrzątkiem,odstawić na 10 minut i wylać wodę . Ponownie zalać wrzątkiem , czekać 10 minut i wylać wodę .(pomidory, zalewamy 1 x , ponieważ są bardziej delikatne ). Przygotować marynatę: na litr wody - 1 łyżka soli i 2,5 łyżki cukru. Doprowadzić do wrzenia, oraz rozpuszczenia soli i cukru. Napełnić słoiki ogórkami ,zalać zalewą i natychmiast zamknąć słoik
mojej kuchniautentyczny smak Indii. Aromatyczna przyprawa w której króluje imbir, cynamon, pieprz i kardamon. Na pewno nada ona ciekawego smaku wielu daniom mięsnym i warzywnym. Udoskonali smak sosów czy marynat :-) Koreański Grill to smak Koreii. Tutaj królują wyraziste i pikantne potrawy i taka jest też ta przyprawa, która na pewno nieźle Was rozgrzeje. Znajdziemy tutaj paprykę, cukier trzcinowy, imbir, czosnek(...)pieprz cayenne. Ta mieszanka nada daniom wyrazistego smaku. Idealna do wieprzowiny, wołowiny, ryb, owoców morza oraz wszelkich marynat. Wszystkie przyprawy są 100 % naturalne i odpowiednie dla wegan
kruche babeczki