mogą się przy niej schować. Idealna propozycja na świąteczny stół. Składniki: ok. 1 kg schabu 1 litr mleka 6-7 ząbków czosnku 3 listki laurowe 3-4 ziela angielskie Marynata: 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej 2 łyżeczki majeranku 2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu 2 łyżki oliwy Wykonanie: W misce łączymy przyprawy: paprykę(...)majeranek, czosnek niedźwiedzi oraz sól i pieprz. Dodajemy ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę oraz oliwę i dokładnie mieszamy. Schab myjemy, osuszamy, oczyszczamy i dokładnie nacieramy z każdej strony otrzymaną marynatą. Mięso wkładamy do miski, zakrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na min. 12 godzin. Czosnek obieramy i kroimy w plasterki. W garnku zagotowujemy mleko, dodajemy pokrojone ząbki czosnku oraz
Kuchnia MagdaLenymogą się przy niej schować. Idealna propozycja na świąteczny stół. Składniki: ok. 1 kg schabu 1 litr mleka 6-7 ząbków czosnku 3 listki laurowe 3-4 ziela angielskie Marynata: 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej 2 łyżeczki majeranku 2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu 2 łyżki oliwy Wykonanie: W misce łączymy przyprawy: paprykę(...)majeranek, czosnek niedźwiedzi oraz sól i pieprz. Dodajemy ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę oraz oliwę i dokładnie mieszamy. Schab myjemy, osuszamy, oczyszczamy i dokładnie nacieramy z każdej strony otrzymaną marynatą. Mięso wkładamy do miski, zakrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na min. 12 godzin. Czosnek obieramy i kroimy w plasterki. W garnku zagotowujemy mleko, dodajemy pokrojone ząbki czosnku oraz
Kuchnia MagdaLenyszklaka mąki kukurydzianej 2 jajka 1 pełna szklanka panierki razowej sól, pieprz Przygotowanie: Mięso oczyszczamy. Jogurt mieszamy z przyprawami. Do smaku doprawiamy solą oraz pieprzem. Mięso mieszamy z marynatą, odstawiamy w zimne miejsce na 12 h. Co jakiś czas mieszamy. Udka wyjmujemy z marynaty, obtaczamy w mące, rozkłóconych jajkach i panierce. Smażymy na rumiano. Osączamy na papierowym ręczniku. Przez kilka
R'n'G Kitchenbulionu drobiowego 2-3 łyżki oliwy 1 pęczek natki pietruszki 1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej szczypta papryki chili szczypta szafranu 1/2 łyżeczki kuminu mielonego 1/2 łyżeczki kurkumy sól, pieprz Marynata: 3 łyżki soku z cytryny 2 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki mielonego kuminu 1 łyżeczka mielonej kolendry garść posiekanych liści mięty Dodatkowo: kuskus Wykonanie: W misce mieszamy(...)dodajemy przyprawy: kurkumę, kumin, kolendrę oraz drobno posiekane listki mięty. Całość mieszamy do połączenia składników. Podudzia z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy z niepotrzebnych części i dokładnie obtaczamy w otrzymanej marynacie. Mięso zostawiamy w misce, przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Cebule i czosnek obieramy. Cebule kroimy w piórka, a czosnek drobno
Kuchnia MagdaLenybulionu drobiowego 2-3 łyżki oliwy 1 pęczek natki pietruszki 1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej szczypta papryki chili szczypta szafranu 1/2 łyżeczki kuminu mielonego 1/2 łyżeczki kurkumy sól, pieprz Marynata: 3 łyżki soku z cytryny 2 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki mielonego kuminu 1 łyżeczka mielonej kolendry garść posiekanych liści mięty Dodatkowo: kuskus Wykonanie: W misce mieszamy(...)dodajemy przyprawy: kurkumę, kumin, kolendrę oraz drobno posiekane listki mięty. Całość mieszamy do połączenia składników. Podudzia z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy z niepotrzebnych części i dokładnie obtaczamy w otrzymanej marynacie. Mięso zostawiamy w misce, przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Cebule i czosnek obieramy. Cebule kroimy w piórka, a czosnek drobno
Kuchnia MagdaLenyjest dość krótki, więc staramy się go dobrze wykorzystać, dlatego pędzę do Was z kolejnym przepisem. Dziś będzie wyjątkowo smacznie i zdrowo! Bohaterem tego dania jest grillowany łosoś, muśnięty marynatą pomarańczową. Podany na wspaniałym, aromatycznym duszonym czosnku niedźwiedzim. Danie zdecydowanie skradło nasze serca i z pewnością posmakuje nie tylko smakoszom dzikiej kuchni. Drukuj Czas przygotowania 15 min Czas gotowania(...)łyżka masła klarowanego pieprz biały sól Dodatkowo plastry pomarańczy do dekoracji Grillowany łosoś Z pomarańczy wyciskamy sok, dodajemy miód, sos sojowy, oliwę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pozostałe przyprawy. Marynatę umieszczamy w torebce strunowej, dodajemy łososia, zamykamy torebkę i odstawiamy na 30 minut, aby łosoś się zamarynował. Duszony czosnek niedźwiedzi Szalotkę drobno kroimy, czosnek przeciskamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy
Wędrówki po kuchniIdealne danie na niedzielny, rodzinny obiad. Aromatyczna marynata sprawia, że kurczak jest bardzo delikatne - wprost rozpływa się w ustach. Składniki: Marynata: 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki musztardy delikatesowej przyprawy: czosnek granulowany, pieprz czarny, zioła prowansalskie, papryka słodka 1 ćwiartka z kurczaka 225g marchewki z groszkiem 50g suchej kaszy jaglanej Sposób przygotowania: Koncentrat pomidorowy z musztardą i przyprawami
Truskawkowa FiestaŻeberka na słodko – z miodem, cukrem i passatą pomidorową. Wpierw ugotowane, a następnie pokryte wspomnianą wyżej marynatą i zapieczone. Niestety, żeberka robiłam już dość dawno temu i nie zanotowałam sobie jak długo, w przybliżeniu choćby, żeberka były gotowane. Niby to nie problem, bo każdy może, a nawet powinien sam u siebie kontrolować czas gotowania, ale ja jakoś tak lubię(...)mniejsze kawałki. Wrzucamy do wody z dodatkiem kostek rosołowych (lub innych przypraw) i gotujemy na miękko. Passatę pomidorową, miód, cukier oraz olej łączymy ze sobą. Ugotowane żeberka pokrywamy marynatą. Rozkładamy na blaszce do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180-190 stopni na około 20-25 minut (do czasu aż mięso pokryje się glazurą
Smaki Na Talerzumiseczki wsypać wszystkie przyprawy, dokładnie wymieszać (lub użyć gotowej mieszanki kebab-gyros lub innych swoich ulubionych przypraw). Dodać olej (lub jogurt wedle uznania) i ponownie wymieszać. Tak przygotowaną marynatą porządnie natrzeć mięso. Przygotować dużą cebulę lub ziemniaka. Przekroić na pół. Jedną połówkę wykorzystać jako podstawę, wbić 4 szaszłyki, a na nie wbijać otoczone w marynacie kotlety, starając się je układać
Kulinarne Przebojecayenne – 1 łyżka słodkiej papryki w proszku – 1 łyżka czosnku w proszku – 1 łyżka suszonej cebuli – 1 łyżka soli – 1 łyżka pieprzu Składniki na marynatę: – 100g soli – 70 g cukru trzcinowego – 4 łyżki przygotowanej przyprawy – 4 liście laurowe – 1,5 litra zimnej wody Składniki na przyprawę łączymy ze sobą(...)miseczce. Składniki na marynatę łączymy ze sobą w dużym garnku aż do rozpuszczenia, a następnie umieszczamy w nim łopatkę i odstawiamy do lodówki na co najmniej kilka godzin. Po tym czasie mięso wyjmujemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i nacieramy pozostałą, wcześniej przygotowaną przyprawą. Tak przygotowane mięso przekładamy do brytfanny lub na blachę. Piekarnik nagrzewamy na 110 stopni. Pieczemy około
Be Fit Be StrongMój wczorajszy obiad piekarnikowy, nie wymagający dużego nakładu pracy, a przy tym smaczny. Pomysł zaczerpnięty od Pani Natalii , choć ja trochę pozmieniałem :) Składniki : - udka, - ziemniaki. Marynata: - 3 łyżeczki czubrycy czerwonej, - 1 łyżeczka ziół prowansalskich, - 1 łyżeczka tymianku, - 1 łyżka musztardy, - 3 łyżki soku z cytryny, - 3 łyżki oleju, - sól. Składniki marynaty wymieszać, dokładnie obtoczyć w niej udka i odstawić
Przepisy Mikołajapush({}); To właśnie ten zabieg sprawia ,że skórka jest mega chrupiąca , a mięso soczyste . Po tym czasie zdejmujemy go z butli . W miseczce łączymy ze sobą wszystkie przyprawy . Nacieramy marynatą tuszkę kurczaka z zewnątrz i od środka . Delikatnie palcami podnosimy skórę , łatwo da się unieść na udach i piersiach , po sparzeniu , także wciskamy pod nią marynatę . Trzeba tylko uważać ,żeby
Ogrodnik w podróżykurczaka – pieczone Mini pizze z ciasta francuskiego z szynką Przepis na tortillę z kurczakiem i kiełkami Drukuj przepis Porcji: 4 Czas gotowania: 40 minut Składniki 2 piersi z kurczaka marynata do kurczaka: łyżeczka kurkumy, łyżeczka imbiru. łyżeczka czosnku granulowanego, łyżeczka papryki słodkiej, łyżeczka papryki ostrej, pół łyżeczki soli, pół łyżeczki pieprzu, 2 łyżki oleju rzepakowego, 2 łyżki sosu sojowego(...)czerwonej papryki kiełki bambusa z puszki/słoika Przepis 1 Piersi oczyszczamy i przekrajamy na pół, aby były cieńsze. Wszystkie przyprawy, olej i sos sojowy mieszamy. Wkładamy do tak powstałej marynaty kawałki mięsa. Odstawiamy na około 15 minut. Im dłużej będziecie marynować, mięso będzie smaczniejsze. 2 Po tym czasie smażymy mięso na dobrze rozgrzanej patelni grillowej z obu stron do mocnego
Kuchnia Bazylii