Składniki: 1 opakowanie budyń śmietankowy , 0,5 litra mleko 2 % , 1 opakowanie galaretka malinowa , 300 gram maliny Sposób wykonania: Budyń ugotować wg przepisu który jest podany na opakowaniu, gorący przelać do salaterek. Galaretkę przygotować wg przepisu podanego na opakowaniu, wystudzić. Na przestudzony budyń wyłożyć maliny, całość zalać zimną galaretka. Wstawić do lodówki, żeby galaretka stężała.Można udekorować bitą śmietaną
Darcia w kuchniSkładniki 1 kg aronii 0,5 kg malin 2,5 kg cukru 50 g kwasku cytrynowego 3 litry wody Sposób wykonania Aronię umyłam, maliny przebrałam. Zagotowałam z trzema litrami wody. Gotowałam przez 10 minut,odstawiłam na całą noc. Następnego dnia odcedziłam. Dodałam kwasek cytrynowy i cukier. Zagotowałam, gotowałam jeszcze przez 5 minut. Rozlałam do słoiczków.Odstawiłam do góry dnem,żeby
Darcia w kuchnimojej mamy. Składniki: biszkopt 5 jajek 4 czubate łyżki cukru 4 łyżki mąki pszennej 2 łyżki maki ziemniaczanej nadzienie 500 ml śmietanki 30 % 4 czubate łyżki cukru maliny (około 1,5 szklanki ) Sposób wykonania: Białka ubić z cukrem pudrem, stopniowo dodawać żółtka ciągle ubijając. Wymieszać razem mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną. Dodać do ubitej masy delikatnie wymieszać łyżką(...)odstawić do przestygnięcia na około 40 minut. Rozwinąć. masa Śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem cukru. Wyłożyc na rozwinięte ciasto ( należy zostawić 1/4 ubitej śmietany do posmarowania rolady). Posypać malinami,ponownie zwinąć. Zwiniętą roladę położyć na talerz w taki sposób, żeby koniec zwinięcia znajdował się na spodzie. Posmarować pozostałą bitą śmietaną. Udekorować. Zostawić na 4 godziny w lodówce
Darcia w kuchnisezonie letnio - jesiennym staram się robi sporo soków. Większość z nich robię w sokowniku. Soki z sokownika wychodzą klarowne a słoików nie trzeba gotować. Składniki: 1,5kg malin 1,5 kg winogron 2 kg cukru Sposób wykonania: Maliny przebrałam, winogrona umyłam, oddzieliłam od kiści. Owoce wrzuciłam do sokownika, zasypałam cukrem. Gotowałam tak długo, aż puściły cały sok. ( od czasu
Darcia w kuchniMurzynek to jedno z popularniejszych ciast czekoladowych . Zazwyczaj polane polewą czekoladową . Ale oczywiście ja zawsze muszę coś zmienić , coś dodać ... ważne ,ze wychodzi smacznie
Malinowa KawiarenkaSkładniki : 2 szklanki mąki 20 dkg margaryny 3/4 szklanki cukru 4 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 cytryny około 30 dkg malin cukier puder do dekoracji Sposób wykonania : M argarynę posiekaj na małe kawałki, gdy zmięknie utrzyj ją z cukrem. Dalej ucierając dodawaj po jednym żółtku, aż powstanie puszysta masa. Teraz dodaj startą skórkę z połowy cytryny(...)zbyt długo, aby nie powstał później zakalec, ciasto powinno być puszyste. Gotowe ciasto wylej do średniej blaszki wyścielonej papierem do pieczenia. Rozprowadź równomiernie po całej powierzchni łyżką. Posyp świeżymi malinami, delikatnie powciskaj je do ciasta, tak, aby tylko troszkę wystawały z niego. Ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika ( 180 C ) i piec około 50 minut. Ciasto powinno się zarumienić na złoty
Przepisy i porady kulinarneupalne dni polecam orzeźwiający deser z mrożonych truskawek i dojrzałych, świeżych bananów! Oryginalnie podany w czekoladowej miseczce, słodzony miodem i przybrany pachnącymi malinami prosto z ogródka. Jest anielski! Składniki na miseczkę: 100g gorzkiej, czarnej czekolady Wykonanie miseczek z czekolady wcale nie jest trudne. Wystarczy zamrozić wodę w foremce o kształcie przeciętej na pól kuli, a w garnuszku roztopić czekoladę. (Jeśli(...)wkładamy mrożone truskawki, dodajemy pokrojone w grube plastry banany, dwie łyżki śmietany i miód. Wszystkie składniki miksujemy przez kilka minut. Lody przekładamy do miseczek i dekorujemy świeżą miętą i malinami
Kuchnia Pani Wiosnyleniwe poranki kiedy mogę przygotować smaczne śniadanie. Pyszne racuszki z jabłkami na jogurcie naturalnym to nieco odmienna wersja od tych standardowych racuchów jakie znamy. Podane z syropem klonowym, malinami i winogronami to już absolutne dzieło sztuki, które niczym nie przypomina smacznych, znanych nam tłuściutkich placków. Składniki (2 porcje): 2 średnie jabłka 100 ml jogurtu naturalnego ½ szklanki mąki ½ łyżeczki proszku(...)pieczenia 1 jajko szczypta soli oliwa z oliwek do smażenia (2-3 łyżki) 2 łyżki miodu lub syropu z agawy do podania: świeże owoce np. maliny i winogrona oraz syrop z agawy lub miód Jabłka obieram, ścieram na tarce o dużych oczkach. Mieszam z jogurtem, jajkiem i miodem. Mąkę, szczyptę soli i proszek do pieczenia przesiewam przez sitko i dodaję
Mango Papajaszklanki mąki 6 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia sól do smaku papier do pieczenia Składniki na krem malinowy: śmietanka w proszku „śnieżka” 200 ml mleka 20 dag malin 2 łyżeczki żelatyny 15 dag cukru pudru 1 białko jaja Wykonanie kremu malinowego: Żelatynę rozpuścić w odrobinie gorącej wody, a śnieżkę ubić według opisu na opakowaniu. Maliny przetrzeć , dodać białko
Tradycyjna Kuchniacukru 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo cukier cały czas ubijając do momentu gdy masa będzie sztywna i błyszcząca, Ponadto: 200 g malin Do podpieczonych kruchych babeczek nakładamy nadzienie jabłkowego. Na wierzchu każdej babeczki układamy 4 maliny. Masę bezową przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na każdą babeczkę dużą porcję bezy. Pieczemy w temperaturze 160ºC
Podróż w kulinariawycinałam (szklanką) kółeczka. Jagody przebrałam, umyłam, osuszyłam, i posłodziłam. No i w tym momencie zaczyna się ta najmniej przyjemna praca. Nakładanie i zlepianie. Można ulepić część pierogów z malinami - są pyszne. Ufff... Gdy to zrobiłam wrzucałam pierogi do posolonego wrzątku z dodatkiem łyżki oliwy i po wypłynięciu odczekałam około dwóch minut i wykładałam je na talerz. Polałam śmietanką(...)obiad jaki ostatnio jadłam. Tak mi się spodobało robienie pierogów,że postanowiłam zrobić niebawem je z serem. Pokażę zdjęcia obiecuję;-) Zrobiłam i pokazuję pierogi z serem i malinami I wiecie co? Nie taki diabeł straszny... spróbujcie polepić. Smacznego
potrawyregionalneJesień już rozgościła się na dobre . Szaro , wieje i pada . Na poprawę humoru i rozgrzanie w taką pogodę najlepszy będzie kubek gorącej kawy
Malinowa Kawiarenkabudyniu też można je zrobić, należy jednak pamiętać o zmniejszeniu ilości mleka. Składniki: 1 opakowanie puddingu malinowego lub budyniu 350 ml mleka 4 łyżki cukru 1 szklanka malin 1 łyżeczka oleju Połowę mleka zagotować, w reszcie rozmieszać proszek budyniowy i dwie łyżki cukru. Wlać na gotujące się mleko i na małym ogniu, ciągle mieszając ugotować gęsty budyń(...)Foremki do małych babek nasmarować olejem za pomocą pędzelka. Napełnić budyniem i odstawić do wystudzenia. Maliny zasypać cukrem i tuż przed podaniem podgotować chwilę, aż sok trochę odparuje. Deser przełożyć na talerzyki odwracając foremki dnem do góry. Polać sosem malinowym
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniababeczki wypełnione serkiem i owocami leśnymi. Mimo swojej prostoty babeczki są niebanalne w smaku a ich wygląd sprawia, że bez wyrzutów sumienia sięgamy po kolejną. Serek Almette Fruit (jagoda-malina) doskonale się tu sprawdził nie tylko przez dobór smaku ale także dzięki jego konsystencji. Początkowo miałam zamiar zmiksować go z bitą śmietaną ale okazało się to zbędne. Dzięki swojej strukturze(...)kategoria: deser Składniki na 15 sztuk: na ciasto: 100 g mąki 60 g zimnego masła łyżka cukru pudru żółtko szczypta soli na nadzienie: 250 g serka Almette Fruit jagoda-malina 50 g czekolady mlecznej łyżka mleka łyżka poziomek 2-3 łyżki jagód leśnych łyżka różowych wiórek czekoladowych Składniki ciasta posiekać, rozwałkować i literatką wyciąć kółka. Foremki do babeczek wysmarować masłem
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniakrem czekoladowy: 200 ml śmietanki kremówki 150 g czekolady deserowej na krem malinowy: 300 ml śmietanki kremówki łyżka cukru pudru 1/2 opakowania malinowego zagęstnika do śmietany 1/2 szklanki malin dodatkowo: duży banan 3 kiwi szklanka malin 2 brzoskwinie słoiczek dżemu malinowego słodka herbata do nasączenia na dekorację: 1,5 paczki podłużnych biszkoptów 1/2 kostki masła łyżka cukru pudru cukrowe dekoracje
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia