Składniki : 1 i 1/2 szklanki mąki tortowej 1 i 1/2 szklanki cukru pudru trochę mniej niż połowa szklanki kakao 1/2 szklanki oleju 4 duze jajka mogą być maliny, ja dałam mrożone jagody- 3 łyżki Przygotowanie : Jajka utrzeć z cukrem Dodawać stopniowo mąkę, kakao i ucierać wlewać powoli olej i nadal ucierać Przełozyć utartą masę do natłuszczonej foremki Piec w temp(...)przez ok.40 min. W oryginalnym przepisie ciasto upieczono z malinami. Następnym razem takie upiekę, ale ze jest sezon na jagody to dziś jest właśnie z nimi. Można upiec w większej foremce, będzie wtedy bardziej owocowe, a mniej "ciastowe" :) Ja polałam je sokiem z jagód. przepisa stąd
Proste PotrawyJagodzianki to chyba najpopularniejsze z drożdżówek . Drożdżowe ciasto solidnie napakowane pysznymi jagodami smakuje wyśmienicie . A gdy do tego zestawu dodamy jeszcze warstwę waniliowego serka to
Malinowa Kawiarenkałyżki ciemnego kakao 3 łyżki dowolnego capuccino 1 paczka ciastek owsianych 250 g 150 g masla naturalnego 150 g czekolady deserowej 2 łyżki mleka 300 g swierzych malin do dekoracji migdały do posypania(...)całkowicie stężeje. Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy z 2 łyżkami mleka, najlepiej w mikrofalówce. Sernik wyciągamy z tortownicy, odrywamy folię aluminiową i polewamy rozpuszczoną czekoladą. i posypujemy malinami. Chłodzimy i ciasto kroimy na kawałki, smacznego
Kulinarne Fantazje Marioliorzechów włoskich, 65 g cukru, 25 ml wody, 50 g czekolady deserowej, 50 g ryżu preparowanego, 500 g czarnej porzeczki, 15 g żelatyny, 250 ml śmietany 30%, maliny do przybrania (około 300 g) Orzechy rozsypać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 8 minut. Ugotować gęsty syrop z wody i cukru, wsypać(...)żelatyną – najpierw do śmietany dodać trochę porzeczek, wymieszać, następnie wlać porzeczki do śmietany, lekko ubijając. Masę wlać do tortownicy. Wstawić na 15 minut do lodówki, następnie udekorować deser malinami. Wstawić do lodówki do zastygnięcia. zastawa
królestwo garówjeszcze lepiej smakują…latem. Po przekrojeniu widelcem z wnętrza pieroga wytaczają się owoce i wylewa sok. Tak naprawdę w lecie mogą dla mnie być pierogi z jagodami, serem, malinami, truskawkami, jabłkami… chyba jeszcze z jakimiś owocami, o których właśnie zapomniałam, ale wybredna nie jestem Pierogi z owocami, zawsze smakują najlepiej te świeże, dopiero co zrobione lub już zimne(...)owocami muszą być polane śmietaną z cukrem. Nie żadnym jogurtem, bo to profanacja, ale właśnie śmietaną. Możecie oczywiście polać je dodatkowo sokiem z rozdrobnionych owoców np. jagód czy malin. Kto co lubi, kto co wyniósł z domu. Po całych owocach w nadzieniu, poznacie te najlepsze pierogi czy jagodzianki, a nie po jakiejś pseudoowocowej mazi, jaką nadziewają producenci swoje wyroby. Chyba
Mieszam w Garnkurozbełtanym z łyżką wody. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 35 -45 minut. Można posypać cukrem pudrem, lub posmarować lukrem jagodowym. lukier: 2 pełne łyżki jagód, 1 malina, 1 łyżka wody, 1 łyżka soku z cytryny, 6 łyżek cukru pudru, Jagody, wodę i malinę włożyć do garnuszka, zagotować ciągle mieszając. Przetrzeć przez sito. Dodać sok z cytryny
królestwo garówDomowe ciasto drożdżowe z owocami lata (jagodami, malinami, truskawkami, wiśniami), maślaną kruszonką i lukrem królewskim. Puchate, wysokie, mięciutkie. Idealnie słodkie i nie za suche. Najlepiej smakuje jeszcze ciepłe ze szklanką herbaty lub mleka. Sprawdzi się także jako drugie śniadanie do pracy. SKŁADNIKI 40 g świeżych drożdży 200 ml ciepłego mleka 3 jajka + 2 żółtka ¹⁄₂ szklanki drobnego cukru(...)palcami, aż powstanie drobna kruszonka. Wyrośnięte ciasto przekładamy do formy i rozciągamy tak, aby wypełniło formę po brzegi. Na cieście równomiernie rozkładamy ćwiartki truskawek, połówki wiśni bez pestek, jagody, maliny, itp. Posypujemy kruszonką. Odstawiamy na 20-30 minut, do ponownego wyrośnięcia. LUKIER : W miseczce ucieramy cukier puder stopniowo dodając białko lub sok z cytryny. Piekarnik rozgrzewamy do 175℃ z włączoną
cool and mintywiejskie zsiadłe z mleka prosto od krowy) 1,5 szklanki mąki pszennej typ 500 3 jajka 1-2 łyżki cukru (opcjonalnie gdy mamy jakieś bardzo kwaśne owoce) 250 g malin szczypta soli olej do smażenia Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i odstawić. Do żółtek dodać zsiadłe mleko ( i ewentualnie cukier) i zmiksować. Następnie dodać(...)mąkę i ponownie zmiksować do połączenia składników. Potem dodać ubitą pianę z białek i dokładnie wymieszać łyżką. Na koniec dodać maliny i delikatnie wmieszać w ciasto. Rozgrzać patelnie z olejem, oleju musi byc troszke więcej. Na rozgrzaną patelnię nakładać czubatą łyżkę ciasta i lekko spłaszczyć formując placuszki. Smazyc na ciemnozłoty kolor z obu stron. Osączyć na papierowym ręczniku
Monia miesza i gotujeowoce z poprzedniego dnia. To doskonały sposób na oszczędność. Po drugie….Nie wierz sprzedawcy „Ten biały nalot, pokazał się właśnie po burzy” – zarzeka się sprzedawca malin, „pani namoczy te ogóreczki przez wekowaniem, to będą jędrne, bo taka susza przecież” – to sprzedawca ogórków. Sam zdecyduj o tym, czy owoce jak i warzywa jakich użyjesz(...)tego dnia przez setki palcy macaczy, jednak po to tam są Po trzecie…Deszcz niekoniecznie jest naszym przyjacielem Masz w planach kompoty czy dżemy z truskawek czy malin? Odpuść je sobie po deszczu. Tak delikatne owoce, mają po deszczu gorszy smak a nisko rosnące truskawki będą bardzo brudne, więc trzeba będzie długo trzymać je pod wodą, aby je domyć
Mieszam w Garnkubiałka jajek M 3x po 100g cukru drobnego kryształu sól KREM: 400ml kremówki 250g mascarpone 3 łyżki cukru pudru 3 opakowania śmietan - fixu (ewentualnie) owoce - borówki, maliny, czereśnie Przygotowanie: BLATY: Białka ubić na sztywną pianę - musi być lśniąca i puszysta. Dodawać po łyżce cukier, ubijać, aż się rozpuści. Przełożyć do worka cukierniczego i wycisnąć równą warstwę (np. w formie(...)ubić na sztywno, dodać mascarpone, cukier o fix, ubijać do pożądanej gęstości. Wyłożyć w równych warstwach na placki na każdej układając owoce (u mnie wyglądało to następująco: blat- śmietana+ maliny, blat - śmietana+ borówki, pokruszony blat i czereśnie). Schłodzić przed podaniem
Cakes By Kejtlubię :-) Dlatego dziś mam dla Was propozycję bardzo szybkiej jaglanki. Sezonowej, pachnącej jagodami... Do dzieła :-) SKŁADNIKI 4 - 5 łyżek kaszy jaglanej 3 łyżki jagód 2 - 3 łyżki malin 1 łyżka syropu klonowego 2 łyżki jogurtu naturalnego Kaszę przelewamy wrzątkiem, a następnie wsypujemy do dużej ilości gotującej się wody i gotujemy do miękkości, odcedzamy. Jagody rozgniatamy widelcem, dodajemy syrop(...)jogurt, mieszamy i polewamy nimi kaszę. Całość posypujemy malinami. Gotowe
Czary - gary w kuchniKorzystacie z owoców sezonowych? U mnie ostatnio królują maliny i borówki. Postanowiłam wykorzystać je do najprostszego ciasta jogurtowego. Jest pysznie. PRZEPIS CIASTO ✔ 3 białka, 3 żółtka ✔ 200g jogurtu nat uralnego ✔ 2 łyżki mąki kukurydzianej, 3 mąki ryżowej @purerein ✔ 2 łyżeczki proszku d/p ✔ ksylitol @purerein ✔ owoce: maliny, borówki Białka ubijamy na sztywno i dodajemy pozostałe składniki. Wylewamy masę
Tetiisheriporcje: 1/3 szklanki drobnych ziaren tapioki 500 ml mleka (kokosowe, krowie lub inne) – ja zazwyczaj robię na kokosowym lub zwykłym Opcjonalnie miód lub cukier (ja nie słodzę) 150g świeżych malin (poza sezonem mogą być mrożone, ale uprzednio rozmrożone) Przygotowanie: Mleko zagotować. Następnie wsypać do niego tapiokę, opcjonalnie cukier i gotować na wolnym ogniu ok. 10-15 minut ciągle(...)się całkowicie przezroczyste, a całość ma konsystencję lekko rozrzedzonego budyniu. Ugotowaną tapiokę przełożyć do małych słoiczków lub pucharków, wtedy zgęstnieje. Tak przygotowany pudding odstawić do schłodzenia do lodówki. Maliny zblendować. Można je lekko osłodzić. Wyłożyć na gotowy pudding przed jedzeniem. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówtypu digestive 125 gr masła 700 gr ricotty 150 gr cukru 200 ml śmietany 15 gr żelatyny w listkach 125 gr borówek 125 gr malin 125 gr czerwonych porzeczek **** INGREDIENTI 250 g di biscotti digestive 125 g di burro 700 g di ricotta 150 g di zucchero 200 ml di panna fresca(...)masę. Stopniowo dodajemy śmietanę z żelatyną. Masę wykładamy na ciasteczka. Owoce układamy na wierzchu tortu, używając 100 gram borówek, malin i czerwonej porzeczki (resztę odkładamy do dekoracji). Tort schładzamy w lodówce przez 5-6 godzin (najlepiej całą noc). Przed podaniem, tort dekorujemy owocami. **** PREPARAZIONE Laviamo
La grande e la piccola cuocaśniadanie jak znalazł. Albo na podwieczorek :) Składniki na 2 porcje: 1 szklanka mleka (lub wody) 1 szklanka mrożonych malin 1 banan 3 łyżki błyskawicznych płatków jaglanych Zagotować mleko (lub wodę) i wsypać 3 łyżki płatków jaglanych. Gotować ok. 2 minut stale mieszając Następnie dodać maliny... ... i połamanego na kawałki banana Całość wymieszać i dokładnie zblendować Podawać :) Smacznego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.com