smaczku, a tradycyjną kruszonkę wzbogaciłam płatkami migdałów i pistacjami. Ale wyszło pysznie! Czy rabarbar i truskawki można zastąpić innymi owocami? Oczywiście! Sprawdzą się tu każde owoce sezonowe, np. śliwki, maliny, czy brzoskwinie. Do słoiczków zresztą można zapakować również inne ciasta i desery - ciasto ucierane, panna cottę czy sernik na zimno. Myślę, że w latem jeszcze ze słoiczkami poeksperymentuję. Do takiego(...)takiego deseru najlepiej sprawdzą się szeroki, niskie słoiki, jak te ze zdjęć. Zamiast truskawek i rabarbaru do crumble możesz oczywiście wykorzystać inne owoce, które są w sezonie, np. maliny, jagody, morele czy śliwki. Myślę, że do słoika można by także zapakować inne ciasta, np. jakiegoś ucieranca, albo serniczek. Hmm takie serniczki na zimno w słoiczkach - na pewno o tym pomyślę
Chilli Czosnek i OliwaTakie puszyste rogale są świetne zarówno na śniadanie jak i do popołudniowej kawy. Wspaniale smakują z powidłami , czekoladą , miodem czy po prostu z masłem. Ja zrobiłam
Malinowa Kawiarenkagrilla postanowiłam przygotować sałatkę owocową!Było pysznie! SKŁADNIKI: owoce każdego rodzaju u mnie: -grono winogron 3 kiwi 3 banany 2 nektarynki lub brzoskwinie kilka truskawek DIP: 25-30gr. malin lub truskawek 4-5 łyżek rumu 1-2 łyżki miodu wg.smaku 125ml. jogurtu naturalnego sól, pieprz WYKONANIE: owoce pokroić w kawałki. dip:maliny lub truskawki smażymy na odrobinie masła
Kuchnia Beatybezę. Składniki: 10 białek 2 szklanki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej szczypta soli 250g serka mascarpone 330ml śmietany 36% cukier waniliowy Owoce według uznania sok z wyciśniętych malin płatki migdałowe (opcjonalnie) Przygotowanie: Białka ubijamy ze szczyptą soli do momentu kiedy piana zaczyna być gęsta, ale nie do końca ubita ( zaczynają się robić delikatne górki) . Wsypujemy delikatnie po łyżce(...)bezy wykładamy na paterę i smarujemy 1/2 masy. Wykładamy ulubione owoce i przykrywamy górną warstwą bezy. Ponownie wykładamy masę i dekorujemy ja owocami. Całość dodatkowo polałam sokiem wyciśniętym z malin. Smacznego
ChilliJemymleko kokosowe, nasiona chia i coś słodkiego. Dzięki otrębom zwiększamy ilość błonnika i przedłużamy czas naszej sytości - na prawdę, to działa! Na kremowej, gęstej masie owsianej ułożyłam kilka mrożonych malin i jeżyn, dodałam łyżeczkę masła orzechowego, a całość obsypałam siemieniem lnianym mielonym! Było PYSZNIE! Takie śniadanie to idealne rozpoczęcie dnia :) Składniki: 200 ml mleka kokosowego (Kuchnie Świata(...)płatków owsianych 20 g otrąb owsianych 1/3 łyżeczki stewii (lub inny słodzik - ksylitol, miód) 1 łyżeczka nasion chia dodatki: masło orzechowe, siemię lniane mielone, jeżyny i maliny mrożone Przygotowanie: Płatki i otręby zalej niewielką ilością wrzątku, aby napęczniały. Zagotuj mleko, dodaj namoczone zboża, stewię oraz nasiona chia. Gotuj na małym ogniu ok. 5 minut. Podawaj
Zdrowie na języku :PMacie ochotę na zdrowy deser z nasionami? Dzisiaj zrobiłam pyszny i naprawdę zdrowy deser na kokosowym mleku z malinami i mnóstwem różnych nasion. Deser przypomina smoothie i właściwie można wszystkie składniki zmiksować. Ale przyznacie sami, że efekt jest fajnieszy, jeśli deser będzie podany tak jak na zdjęciu. Osobiście lubię grzebać łyżką i delektować się poszczególnymi smakami. Do deseru dodałam nasionka(...)nogi. Można go jeść bez wyrzutów sumienia. Zdrowy deser Składniki: 2 porcje 3 łyżki nasion chi 3 łyżki goji 2 łyżki słonecznika 2 łyżki pestek dyni 200 g malin i jeżyn, u mnie mrożone 250 g kokosowego mleka 100 g jogurtu 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu syrop z agawy do posłodzenia wedle smaku, u mnie 3 łyżki Zmiksuj mrożone owoce
codojedzeniaSkładniki: 1 szklanka chudego mleka 1 banan kilka malin 2 łyżki płatków owsianych błyskawicznych 2 łyżki płatków żytnich błyskawicznych szczypta cynamonu 5-6 migdałów Sposób przygotowania: Mleko przelać do rondelka i zagotować. Wsypać płatki i cynamon. Gotować jeszcze ok. 10 min. Ugotowaną owsiankę przelać na talerz. Banan obrać, pokroić w krążki i dodać do owsianki wraz z malinami
Prosto i Smacznie z AnetąRolada... Pyszne ciasto, łatwe i szybkie w przygotowaniu. Krem oczywiście można przygotować dowolny, kto jaki lubi :) Maliny można zastąpić galaretką, jagodami, bananami bądź innymi owocami :) Polecam. Biszkopt: * 4 jajka * 4 łyżki mąki * 4 łyżki cukru * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 1 paczka cukru waniliowego Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na pianę. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać(...)papierem. Odłożyć do przestudzenia. W między czasie można zająć się przygotowaniem kremu. Do przygotowania kremu potrzebne jest 500ml śmietany kremówki 36%, cukier puder do smaku. Maliny do dekoracji. Śmietanę ubić na sztywno, dosłodzić do smaku cukrem pudrem. Ciasto delikatnie rozwinąć, wysmarować śmietaną (jeden dłuższy brzeg ciasta pozostawić bez śmietany około 5-6cm od brzegu, uniknie się
Zrób to smacznieascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Przepis po moich modyfikacjach 500 g świeżych malin 6 młodych tajskich orzechów kokosowych 2-3 kapsułki probiotyku w proszku 1 łyżeczka nasion chia 300-350 g jogurtu typu greckiego 100 g jagód (mogą też być borówki amerykańskie(...)stać w lodówce co najmniej tydzień. Jeżeli kolor jogurtu zmieni się z białego na różowy, należy go wyrzucić. Na jedną porcję należy wymieszać dwie szklanki jogurtu ze szklanką świeżych malin Przygotowanie wg mojego przepisu Jogurt podzielić na 2 mniej więcej równe części. Jedną wymieszać z wiórkami kokosowymi i ewentualnie dosłodzić. Powinien powstać gęsty krem, jeśli będzie zbyt płynny dodać
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataniczym... jedyne co mnie dziś trzyma w pionie to myśl, że jeszcze tylko cztery dni i czeka mnie mój upragniony urlop... Na poprawę humoru przydały się też gofry z malinami - wypiek w ramach akcji na fb. SKŁADNIKI Gofry: 1 szklanka mąki 1 szklanka mleka 2 jajka 2 łyżki cukru 1/4 szklanki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia Bita(...)śmietana: 200 ml śmietany 30 % 1,5 łyżki cukru pudru Dodatkowo: maliny (lub inne owoce) Składniki ciasta miksujemy razem,a następnie wylewamy niewielkie porcje na rozgrzaną płytkę gofrownicy (możecie wylewać regularne kwadraty, albo nalać trochę ciasta na środek, a po zamknięciu gofrownicy kształt sam się "zrobi"). Pieczemy ok. 3 minut, wyjmujemy i studzimy na kratce. Śmietanę miksujemy z cukrem
Czary - gary w kuchniszkl mąki szczypta soli 2 łyżeczki kakao 1 łyżka miodu 1 łyżka oleju krem 200 g serka mascarpone 3 łyżki soku z cytryny 1 łyżka miodu świeże maliny A jak to zrobić: Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe zmiksować lub połączyć mieszając trzepaczką. Smażyć cienkie naleśniki. Mascarpone wymieszać z sokiem z cytryny i miodem. Smarować naleśniki, na wierzchu ułożyć maliny
Kuchnia w opałachNiebo w gębie - pyszne, cieniutkie naleśniki nadziewane domowym serkiem homogenizowanym, na którego przepisu również znajdziecie na tym blogu. Naleśniki podałam polane ciepłym sosem na bazie malin i miodu. Nie przejmujcie się, że to nie sezon na maliny - równie dobrze jak świeże sprawdzą się tutaj te mrożone
Milion Smakówherbata z różą lub aronią + książka + ciepły kocyk = recepta na przetrwanie szarej jesienno-zimowej aury;). 4. Justyna: 11 kwietnia 2016 o 21:03 (Edytuj) Moim wyborem jest syrop z malin z cynamonem i goździkiem oraz konfitura niskosłodzona z rabarbaru. Nie będzie nowością stwierdzenie, że te owoce bardzo się kojarzą z latem – ja osobiście jestem wielką fanką jagód (a więc(...)malin) oraz rabarbaru, a do każdego owocowego posiłku dodaję grubą warstwę cynamonu :) Co poradzić, kiedy to takie dobre? Dlatego konfitura niskosłodzona – mniejszy grzech, gdy mniej cukru! :D Ależ bym jadła kanapeczki z taką konfiturką! A jak by pasowała do naleśników, omletów… Aż mi ślinianki zaczęły intensywnie pracować, a dopiero co kolację zjadłam :( A na koniec wierszyk, żeby było pozytywniej ;) Dżemy
Mała Cukierenkaszkl. cukru cukier waniliowy 3 łyżki masła 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia krem malinowy: 200 g śmietany kremówki 30 lub 36%, 3 łyżki cukru pudru, 100 g malin, 2 łyżki cukru brązowego Wykonanie: Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej, Wystudzić, dodać żółtka i wymieszać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Ubić pianę z białek, pod koniec dodając cukier(...)pieczenia,. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, ciasto nakładać do 3/4 wysokości papilotki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec ok. 20-25 minut, do tzw. suchego patyczka. Maliny z brązowym cukrem gotować na małym ogniu, aż nadmiar płynu odparuje. Przetrzeć przez sito. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Następnie po łyżce dokładać mus malinowy. Mieszać
zadanie-gotowanieFrużelinę chciałam zrobić już jakiś czas temu, ale dopiero po przeczytaniu sprawdzonego przepisu pani Doroty z mojewypieki.com , zabrałam się do dzieła. Wcześniej planowałam malinową lub z owoców leśnych, ale maliny już się skończyły. Żeby dosłodzić naturalnie dodałam gruszkę, jednak nie była na tyle soczysta, by spełnić swoją rolę. Dodałam więc cukru. Było kwaskowate. Jako deser sam w sobie pycha(...)świetnie się skomponuje. Dlatego ilość cukru uzależnij od przeznaczenia frużeliny, owoców, z których ją przygotujesz i od własnych upodobań smakowych. A z jakich owoców można zrobić frużelinę? Z wielu: maliny, truskawki, jeżyny, wiśnie, rabarbar, borówki, jagody, porzeczki... Warto eksperymentować ze smakami. Sprawdź u Pani Doroty, jakie owoce potrzebują najwięcej żelatyny i gdzie można wykorzystać frużelinę. Smacznego! Z podanych proporcji wyszły
Anioszek w kuchni