maliny - 13977 przepisów (strona:385/932)

Mazurek z konfiturą malinową i kremem z masła orzechowego 188

łyżki masła orzechowego 1 czubata łyżka cukru pudru Dodatkowo: 1/2 szklanki konfitury malinowej, najlepiej domowej z niewielką ilością cukru płatki migdałów do dekoracji pestki granata do dekoracji ewentualnie świeże maliny do dekoracji Ciasto kruche: Ważne! Żółtko, śmietana i masło muszą być schłodzone wcześniej w lodówce. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą nożem, następnie zagniatamy dłonią, krótko lecz intensywnie aż wszystkie składniki(...)miksujemy do momentu uzyskania jednolitej masy. Wykonanie Ciasto kruche smarujemy konfiturą malinową. Na konfiturze należy rozsmarować równomiernie krem z masła orzechowego. Mazurka dekorujemy pestkami granata, płatkami migdałów oraz świeżymi malinami jeśli mamy takie życzenie. Gotowego mazurka przechowujemy przez kilka dni w lodówce, choć uważam, że jest tak dobry, iż nie przetrwa nawet doby. Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Baba drożdżowa z ziemniakami. 224

To ,że warzywa nadają się świetnie do słodkich wypieków wiadomo od dawna . Marchew , dynia , buraki , cukinia a nawet nasze poczciwe ziemniaki znajdują swoje miejsce w deserach

Malinowa Kawiarenka
Zdrowy deser // PUDDING chia z owocami 181

Składniki: 1/2 szklanki mleka np. sojowego 3 łyżki nasion chia banan maliny łyżka miodu Wykonanie: Nasiona chia łączę z mlekiem, odstawiam do lodówki na noc lub na parę godzin od czasu do czasu mieszając. Po kilku godzinach powinien zrobić się gęsty pudding. Dekorujemy owocami. U mnie są to mrożone maliny z miodem oraz pokrojony banan. Gotowe, prawda że szybkie

Bike By Life
Melon z maliną 151

Melon zaskoczył mnie jednak swoją soczystością i słodyczą. Mmmmm cudowny owoc :-) Koktajl melonowo-malinowy KOKTAJL MELONOWO-MALINOWY Na dwie porcje:    1/2 żółtego melona    2 garście malin    2  listki mięty do przybrania Umytego melona przekrawamy na pół, pozbawiamy pestek i obieramy. Miąższ drobno kroimy i miksujemy na puszystą masę. Dodajemy oczyszczone maliny i ponownie

peggiwkuchni
Kruche babeczki z budyniem 239

Proste , pyszne , ładnie się prezentujące babeczki . Troszkę chyba już zapomniane , kiedyś bardzo popularne. Bardzo kruche ciasto  napakowane budyniem nie może nie smakować  ...  Musze

Malinowa Kawiarenka
Prosty deser z kremem waniliowym, biszkoptem, sosem czekoladowym i malinami 177

przyjaciółkami. Drodzy Panowie- to również świetna propozycja dla Was. Myślę, że takim deserem oczarujecie niejedną kobietę, szczególnie tego pięknego dnia. Składniki (na 2-3 porcje): 200 gram świeżych malin biszkopt czekoladowy (np.  z tego przepisu  średniej wielkości) lub gotowe biszkopty kakaowe 2 łyżki Amaretto Sos czekoladowy: 30 gram mlecznej czekolady 50 gram czekolady deserowej 5 łyżek mleka Krem(...)rozpuszczenia czekolady. Biszkopty kruszę, mieszam z Amaretto. Odstawiam na 5 minut. Na dnie naczynia (miseczki lub kieliszka) umieszczam połowę pokruszonych biszkoptów. Wlewam połowę przygotowane kremu i umieszczam połowę malin. Całość polewam sosem czekoladowym. Podaję od razu. Nie polecam przechowywać deseru. Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Babka drożdżowa parzona 222

Święta wielkanocne w tym roku wypadają dość wcześnie , dlatego tez pora już pomyśleć o świątecznych wypiekach . Takim tradycyjnym jest zapewne babka. Piaskowa , drożdżowa, ucierana , budyniowa .... Każdy

Malinowa Kawiarenka
Malinowo – paprykowe skrzydełka z grilla 226

nawet klopsów. Polecamy również nim polać np. podgrzany ser Brie i podawać z krakersami. Składniki: 1 ½ kg skrzydełek z kurczaka 2 łyżki oleju roślinnego 1 cebula 2 szklanki malin (najlepiej świeżych lub rozmrożone niesłodzone) 2 łyżki czerwonego octu winnego 2 łyżki melasy 1 łyżka płynnego miodu 1 łyżka posiekanej papryczki Chipotle w sosie adobo 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu(...)Przygotowanie: Skrzydełka przecinamy w stawach. W małym rondelku rondelku rozgrzewamy olej na średnim ogniu, podsmażamy na nim cebulę aż zmięknie. Dodajemy maliny, ocet, melasę, miód, papryczki Chipotle i po połowie łyżeczki soli i pieprzu. Całość doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i gotujemy bez przykrycia często mieszając aż całość zredukuje się mniej więcej o połowę (około 12 minut).Następnie nieznacznie ostudzić

naRuszcie
Leśny Mech ciasto szpinakowe 419

łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 330 gram śmietany 30% (użyłam z Biedronki Firmy Piątnica) 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 1,4 szklanki wody  DODATKOWO: Połówka granatu, maliny lub borówki  Przygotowanie: Blat szpinakowy: całe jaja ubijamy z cukrem na puszystą białą masę, szpinak rozmrażamy i mocno odciskamy, by pozbyć się wody.  Do ubitej masy jajecznej dodajemy(...)Wierzch blatu szpinakowego to jest ok. 1/3 ciasta odkrajamy. Odkrojone ciasto delikatnie kruszymy. Na ten grubszy blat wykładamy krem i posypujemy pokruszonym ciastem. Na pokruszone ciasto wykładamy granat, maliny, borówki

Moje Słodkie Piekiełko
Babka biszkoptowa cytrynowa 195

ziemniaczanej  200ml oleju 2 łyżeczki soku z cytryny skórka z jednej cytryny 1 białko 2 łyżeczki soku z cytryny 200g cukru pudru skórka z cytryny do dekoracji kawałki malin do dekoracji Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy sok z cytryny, następnie partiami cukier. Gdy cukier połączy się z białkami, a masa będzie gęsta i puszysta, zwalniamy obroty(...)Białko mieszamy z sokiem z cytryny, dodajemy cukier puder i mieszamy przez dobrych 5 minut, by lukier był gęsty i plastyczny. Zimną babkę dekorujemy lukrem, posypujemy skórką i kawałkami malin.  Babkę przechowujemy w zamkniętym pojemniku, dzięki temu nadal po dwóch dniach jest równie smaczna i "mokra". O ile wytrzyma

Gotowanie i blogowanie
Kawowo - śmietankowy przekładaniec 241

Zazwyczaj piekę ciasta proste i szybkie , nie wymagające wiele zachodu . Ale od czasu do czasu nachodzi mnie chęć na ciacho takie konkretne , kilkuwarstwowe , z kremem lub

Malinowa Kawiarenka
Grzaniec różano- malinowy 160

przygotowania grzańca wykorzystałam syrop różano- malinowy , który otrzymałam do testowania od firmy Polska Róża . Syrop ten jest produkowany według tradycyjnej receptury, z najlepszej jakości owoców róży i malin. Syrop nie zawiera żadnych chemicznych ulepszaczy i konserwantów. Dzięki dużej zawartości naturalnych soków syrop na wspaniały smak i zapach. Syrop malinowo- różany ma ładny czerwony kolor oraz przeźroczystą butelkę, dzięki czemu widzimy(...)pijemy.  Smak syropu jest idealnie słodki, z wyczuwalnym aromatem malin i róży. Dodatkowo jest bogaty w witaminę C. To doskonały dodatek do przeróżnych napojów, Pierwszy raz w życiu miałam okazję degustować taki smak syropu. Degustacja wypadła bardzo pozytywnie. To jeden z najlepszych syropów, jakie kiedykolwiek piłam. Warto go kupić i spróbować. Zachęcam do zakupu produktów ze sklepu internetowego Polska

Tradycyjna kuchnia Kasi
Malinowo – paprykowe skrzydełka z grilla 210

nawet klopsów. Polecamy również nim polać np. podgrzany ser Brie i podawać z krakersami. Składniki: 1 ½ kg skrzydełek z kurczaka 2 łyżki oleju roślinnego 1 cebula 2 szklanki malin (najlepiej świeżych lub rozmrożone niesłodzone) 2 łyżki czerwonego octu winnego 2 łyżki melasy 1 łyżka płynnego miodu 1 łyżka posiekanej papryczki Chipotle w sosie adobo 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu(...)Przygotowanie: Skrzydełka przecinamy w stawach. W małym rondelku rondelku rozgrzewamy olej na średnim ogniu, podsmażamy na nim cebulę aż zmięknie. Dodajemy maliny, ocet, melasę, miód, papryczki Chipotle i po połowie łyżeczki soli i pieprzu. Całość doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i gotujemy bez przykrycia często mieszając aż całość zredukuje się mniej więcej o połowę (około 12 minut).Następnie nieznacznie ostudzić

naRuszcie
,,Panna Cotta z malinami’’ 191

śmietanki kremówki 36% 100 ml mleka 50 g cukru pudru 1 laska wanilii 2 łyżeczki żelatyny lub 2 listki żelatyny + 1/4 szklanki wody Sos malinowy : 200 g malin 1 łyżka cukru Wykonanie: Mleko, śmietankę i cukier podgrzewamy na bardzo małym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia. Laskę wanilii przekrawamy i zdejmujemy nasionka. Nasionka laski wanilii dodajemy do podgrzanego mleka i śmietanki(...)napęcznieje, dodajemy ją do gorącego mleka i śmietanki. Mieszamy bardzo dokładnie. Całość studzimy i przelewamy do foremek delikatnie posmarowanych olejem. Wstawiamy do lodówki do zastygnięcia na około 2 godziny. Maliny wsypujemy do garnuszka, dodajemy cukier i kilka minut podgrzewamy. Owoce przecieramy przez sitko aby pozbyć się ziarenek. Przygotowanym sosem malinowym polewamy nasz deserek. Niesamowita forma na babeczki kształcie kwiatów róży

Podróż w kulinaria
Pyszny sos czekoladowy do deserów. 176

Do ciasteczek , do gofrów, do lodów , do naleśników  ....   lub do zwykłego wyjadania łyżeczką ;) Sos czekoladowy . inspiracja z TEGO bloga Po co kupować gotowe

Malinowa Kawiarenka