Konstytucji – te święta ubarwiły moje miasteczko na biało-czerwono. Wpisując się w narodową tradycję na świąteczną niedzielę upiekłam ciasto. Łączy się w nim cieniutki blat biszkoptowy, masa śmietanowa i maliny. Mmmmm… Pyszne. Polecam. Składniki: Biszkopt: • 2 jajka • ½ szklanki cukru w tym cukier waniliowy • 2 pełne łyżki mąki pszennej • 1 pełna łyżka kakao • ½ łyżki mąki ziemniaczanej • ½ łyżeczki proszku do pieczenia Masa(...)śmietanowa: • 500 ml mocno schłodzonej śmietanki kremowej (30% lub 36%) • 3 płaskie łyżeczki żelatyny • 1 cukier waniliowy • 2 łyżki cukru pudru Wierzch: • 2 galaretki malinowe • 50 dag malin (świeżych lub mrożonych) • cukier do smaku Sposób przygotowania: 1. Przygotować biszkopt według tego przepisu , ale z podaną w tym przepisie ilością składników. Piec 20 minut w temperaturze 175 stopni C. 2. Ciasto
W mojej kuchnibędzie pod dostatkiem i nie trzeba będzie korzystać z mrożonek... :-) I wiecie co? Nie mogę się doczekać! 150g zimnego masła 200g mąki pszennej 50g cukru 2 jabłka 200g malin (mogą być mrożone) 1. Masło kroimy na kawałki, przekładamy do miski i wraz z mąką i cukrem zagniatamy na ciasto. Ciasto rozcieramy w dłoniach tworząc kruszonkę. 2. Jabłka ścieramy(...)dużych oczkach tarki, przekładamy do foremek wraz z malinami. Posypujemy obficie kruszonką. 3. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 35 minut
Szefowa kuchniMuffiny szczerze mówiąc nigdy nie wzbudzały moich zachwytów . ... ot zwykłe suche ciastko ... Czasami trafiałam na jakiś wyjątek , który troszkę zmieniał to myślenie. A dziś postanowiłam
Malinowa Kawiarenkasernik. :-) Podany przepis wystarczy na 3 nieduże foremki. 350g mielonego sera twarogowego 4 łyżki cukru 2 jajka 4-5 łyżek jogurtu naturalnego 1 szklanka płatków owsianych. 1 szklanka mrożonych malin 1. Twaróg, jajka, cukier i jogurt miksujemy do dokładnego połączenia składników. Dodajemy płatki owsiane i zamrożone maliny, mieszamy drewnianą łyżką do połączenia składników. 2. Masę przekładamy do ceramicznych foremek
Szefowa kuchnisałatek. Ironstone Cabernet Sauvignon (56,0zł) Ciemno czerwony cabernet savignon, o wyrazistym smaku. Dominują aromaty ciemnej wiśnii oraz subtelna nuta dębowej beczki. W smaku wyczuwalne owoce czarnej porzeczki oraz malin. Doskonale zbalansowane, wytrawne, ale lekko słodkawe. Idealne z pieczoną, smażoną lub grillowaną wołowiną, ale równie dobrze skomponuje się z jagnięciną, czy dziczyzną lub aromatycznymi serami. Pierożki były dość ciężkie(...)Zinfandel, to kalifornijska odmiana szczepu primitivo, występującego we Włoszech. Ten produkowany jest z ponad 45 letnich krzewów winorośli. Główne nuty zapachowe to aromaty ciemnych owoców: jeżyn, dojrzałych śliwek, świeżych malin i porzeczek w połączeniu z subtelną nutą pieprzową. Dobrze komponuje się z każdym rodzajem mięsa, makaronami z pomidorami lub z dojrzałymi serami. Ironstone Reserva Old Vine Zinfandel
królestwo garówwaniliowego - szczypta soli Dietetyczny krem z młodym jęczmieniem - 3 czubate łyżki jogurtu naturalnego gęstego - łyżka mielonego siemienia lnianego - płaska łyżeczka młodego jęczmienia - 2 łyżki ksylitolu Dietetyczny krem z malinami - 3 czubate łyżki jogurtu naturalnego gęstego - łyżka mielonego siemienia lnianego - kilka malin (mogą być też truskawki, jagody, brzoskwinie lub inne owoce) - ksylitol do smaku ( jeśli owoce nie były słodkie) Przygotowanie
two broke sistersszklanki (90 g) komosy ryżowej białej 1 łyżeczka oleju kokosowego szczypta soli 3/4 szklanki mleka roślinnego 2 łyżeczki miodu (lub więcej, jeśli mleko roślinne nie jest wystarczająco słodkie) szklanka malin (użyłam mrożonych) 1 banan 20 g czekolady gorzkiej, min. 70% kakao 1. Komosę przepłucz, następnie zalej mlekiem, dodaj olej i sól. Gotuj do miękkości (ok. 15-20 minut), od czasu(...)czasu mieszając. 2. Wymieszaj z miodem i przełóż do miseczek. 3. Dodaj maliny, pokrojonego banana i czekoladę. Możesz posypać odrobiną kakao lub startą czekoladą. Energia (1 porcja) Białko Tłuszcz Węglowodany Błonnik 418 kcal
Powiedz dietom nieDwa czekoladowe blaty , solidna warstwa słodkiej karmelowej masy i pewien dodatkowy składnik , który charakteryzuje to ciasto. Prażony , lekko skarmelizowany słonecznik. To dzięki niemu ciasto przyjemnie chrupie
Malinowa Kawiarenkatypowo świątecznego wzoru na wierzchu tartaletek - mazurków. Oczywiście takie w wersji malinkowej wydają mi się najlepsze :) Składniki: ciasto kruche - z tego przepisu lub gotowe lemon curd - przepis tutaj maliny masło cukier puder Wykonanie: Formę do muffinek wysmarować masłem. Z ciasto kruchego rozwałkowanego do grubości 3 mm wyciąć kółka. Ułożyć w formie muffinkowej i piec około 10 - 15 minut(...)piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni. Po ostudzeniu wyjąć ciasteczka z formy i wypełnić lemon curdem. Wyrównać powierzchnię nożem. Ułożyć na wierzchu maliny i posypać cukrem pudrem
zadanie-gotowanieBaby ... mazurki .... serniki ..... makowce .... Już wszystkie wypieki gotowe . Już czas by świętowanie rozpocząć . Na ten świąteczny czas przyjmijcie ode mnie życzenia Niech te dni
Malinowa Kawiarenkałyżki masła orzechowego 1 czubata łyżka cukru pudru Dodatkowo: 1/2 szklanki konfitury malinowej, najlepiej domowej z niewielką ilością cukru płatki migdałów do dekoracji pestki granata do dekoracji ewentualnie świeże maliny do dekoracji Ciasto kruche: Ważne! Żółtko, śmietana i masło muszą być schłodzone wcześniej w lodówce. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą nożem, następnie zagniatamy dłonią, krótko lecz intensywnie aż wszystkie składniki(...)miksujemy do momentu uzyskania jednolitej masy. Wykonanie Ciasto kruche smarujemy konfiturą malinową. Na konfiturze należy rozsmarować równomiernie krem z masła orzechowego. Mazurka dekorujemy pestkami granata, płatkami migdałów oraz świeżymi malinami jeśli mamy takie życzenie. Gotowego mazurka przechowujemy przez kilka dni w lodówce, choć uważam, że jest tak dobry, iż nie przetrwa nawet doby. Smacznego, Klaudia
Mango PapajaTo ,że warzywa nadają się świetnie do słodkich wypieków wiadomo od dawna . Marchew , dynia , buraki , cukinia a nawet nasze poczciwe ziemniaki znajdują swoje miejsce w deserach
Malinowa KawiarenkaSkładniki: 1/2 szklanki mleka np. sojowego 3 łyżki nasion chia banan maliny łyżka miodu Wykonanie: Nasiona chia łączę z mlekiem, odstawiam do lodówki na noc lub na parę godzin od czasu do czasu mieszając. Po kilku godzinach powinien zrobić się gęsty pudding. Dekorujemy owocami. U mnie są to mrożone maliny z miodem oraz pokrojony banan. Gotowe, prawda że szybkie
Bike By LifeMelon zaskoczył mnie jednak swoją soczystością i słodyczą. Mmmmm cudowny owoc :-) Koktajl melonowo-malinowy KOKTAJL MELONOWO-MALINOWY Na dwie porcje: 1/2 żółtego melona 2 garście malin 2 listki mięty do przybrania Umytego melona przekrawamy na pół, pozbawiamy pestek i obieramy. Miąższ drobno kroimy i miksujemy na puszystą masę. Dodajemy oczyszczone maliny i ponownie
peggiwkuchniProste , pyszne , ładnie się prezentujące babeczki . Troszkę chyba już zapomniane , kiedyś bardzo popularne. Bardzo kruche ciasto napakowane budyniem nie może nie smakować ... Musze
Malinowa Kawiarenka