maliny - 13977 przepisów (strona:381/932)

Sernik śmietankowy z polewą jogurtową i malinami 353

Delikatny, kremowy sernik na kruchym czekoladowym spodzie, zwieńczony polewą jogurtową i malinami. Smakuje obłędnie! Uwielbiam serniki, zarówno piec jak i jeść. Moje ulubione to te kremowe, maziste. Upieczenie idealnie kremowego sernika jest prostsze niż może się wydawać. Wystarczy przestrzegać kilku prostych zasad. Podstawą jest dobry twaróg, koniecznie tłusty, bez niego serniki nie będzie kremowy. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze(...)jeszcze 15 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i lekko uchylamy drzwiczki. Sernik zostaje w piekarniku do wystygnięcia. Następnie sernik wkładamy na 12 godzin do lodówki. Przed podaniem dekorujemy malinami

Smakowity Blog Kulinarny
CIASTO PEŁNOZIARNISTE Z MAŚLANKĄ 169

szklanki mąki pełnoziarnistej żytniej 1/2 szklanki cukru brązowego (może być biały) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 1 szklanka maślanki naturalnej  kilka kropel aromatu waniliowego świeże maliny (owoce mogą być dowolne)   Sposób przygotowania: Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i cukrem. W osobnym pojemniku wymieszać jajka z maślanką. Mokre składniki przelać do suchych i połączyć. Przelać(...)blaszki keksówki wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Maliny ułożyć na wierzch ciasta. Wkładamy do nagrzanego piekarnika. Piec w 180 stopniach C przez ok. 40-45 minut. SMACZNEGO

Prosto i Smacznie z Anetą
LEMONIADA TRUSKAWKOWA 115

lodówki na 2 godziny. *Dawkuj ilość cukru według własnych upodobań. Możesz przechowywać lemoniadę w lodówce przez 1-2 dni, możesz ją przygotować w podobny sposób z innymi owocami letnimi: malinami, brzoskwiniami, malinami

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Tort z malinowym musem i marakują 233

opruszenia Curd z marakui 6 owoców marakui 1 cytryna, sok 1 łyżka kukurydzianej skrobii 50 g cukru 2 żółtka 1 jajko 50 g masła Malinowy mus 250 g malin 3 listki żelatyny 100 g kremowego twarożku 75 g cukru 200 ml śmietanki kremówki Krem maślany z białą czekoladą 200 g białej czekolady 300 g masła 300 g kremowego twarożku(...)wmieszaj masło. Przykryj folią dotykając powierzchni curdu. Zapobiegnie to utworzeniu “kożucha”. Odstaw do całkowitego ostudzenia. Przygotuj malinowy mus. Namocz żelatynę w zimnej wodzie na 20 minut. Maliny (u mnie mrożone) zasyp cukrem i zagotuj. Gotuj do rozpuszczenia cukru przez około 10 minut. Przetrzyj przez sito i z powrotem umieść w rondelku. Podgrzej i dodaj odciśniętą żelatynę. Zamieszaj

codojedzenia
TORT JAGODOWY 256

ponczem z herbaty i likieru, a na koniec przełożyłam delikatnym kremem śmietankowym z ziarenkami wyłuskanymi z laski wanilii.  Wierzch tortu przyozdobiłam świeżymi kwiatami w odcieniach różu, a także malinami, borówkami i jagodami. Dodałam też kilka cukierków w pastelowych kolorach. Tort pięknie prezentuje się na stole i jest prosty do wykonania. Smakuje i dzieciom i dorosłym. Jego przygotowanie można rozłożyć(...)odrobina różowego barwnika spożywczego w paście lub w żelu /polecam  taki NASĄCZENIE : 1 filiżanka zaparzonej czarnej herbaty + 4 łyżki likieru Malibu DODATKOWO : świeże kwiaty, borówki, maliny, jagody WYKONANIE BISZKOPT: Piekarnik rozgrzewamy do 175℃ z włączoną funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu. Dno formy o średnicy 22-23 cm wykładamy papierem do pieczenia. Zapinamy obręcz. Boków nie natłuszczamy

cool and minty
Shake malinowy z lodami 183

ciekawą odskocznią od tradycyjnie podanych lodów. Zmiksowane owoce dodają mu charakteru, a dodatek lodu idealnie go schładza :D Składniki (na 8 dużych porcji): 2 litry lodów kostki lodu garść malin 800 ml mleka 1 bita śmietana/śmietana kremówka domowy mus malinowy Wykonanie: Kostki lodu wrzuć do blendera, wlej mleko, dorzuć umyte maliny, dodaj lody i zmiksuj na najwyższych obrotach. Kieliszki

Kulinarna (nie)codzienność
Naleśniki pełnoziarniste z gorącym sosem porzeczkowo – malinowym 159

porzeczki. I tak dzisiaj przedstawiam naleśniki z gorącym sosem owocowym. Składniki: Naleśniki: ( mleko, jajka, mąka pełnoziarnista, szczypta soli ) Nadzienie: Twaróg Śmietana gęsta ukwaszona Cukier Sos owocowy: Porzeczki czerwone Maliny Brzoskwinia Wykonanie: Owoce oczyszczamy i myjemy. Posypujemy niewielką ilością cukru ( około 1 łyżki ) i pozostawiamy aby owoce puściły trochę soku. Z jajek, mleka i mąki pełnoziarnistej ( ze szczyptą soli ) robimy ciasto(...)smakujemy i dodajemy tyle aby był odpowiednia dla nas słodki ). Gotujemy kilka minut. Podczas gotowania mieszamy. Całość przelewamy przez sito i przecieramy aby pozbyć się pestek z porzeczek i malin. Podgrzewamy. Złożone naleśniki ponownie podsmażamy z obu stron ( dzięki temu będą ciepłe i chrupiące z wierzchu ). Wykładamy na talerz i polewamy gorącym sosem owocowym. SMACZNEGO. (function

Smaki Ewy
KRUCHE CIASTO Z RABARBAREM i TRUSKAWKAMI 157

często pojawia się na moim stole. Robię je z różnymi owocami lub tak jak w tym przepisie z ich połączeniem. Można użyć samego rabarbaru lub jego część zastąpić truskawkami, malinami czy poziomkami. Dobrze sprawdzą się też wiśnie, śliwki, jabłka (to będzie szarlotka), czereśnie. Jeśli używacie mrożonych owoców, pamiętajcie, by wcześniej rozmrozić je na sitku (aby pozbyć się nadmiaru wody). Kruszonka(...)żółtka lub 2 łyżki zimnej wody szczypta soli NADZIENIE 600-700 g rabarbaru   300 g truskawek 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 słoiczek konfitury (240 g )np. z malin, truskawek KRUSZONKA 150 g mąki pszennej 50 g mąki pszennej lub ryżowej 70 g cukru 125 g schłodzonego masła DODATKOWO: cukier puder, lody waniliowe WYKONANIE Formę z wyposażenia piekarnika (26x36

cool and minty
MUFFINKI SERNIKOWE Z OWOCAMI 164

Śmietana :  300 ml śmietany 30 % 1 cukier waniliowy 1 łyżka cukru 2 płaskie łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 1/4 szklance wrzątku mrożone lub świeże owoce ( maliny ) opcjonalnie 2-3 łyżki borówki do dekoracji(...)przez około 30 minut. Serniczki po upieczeniu trochę opadną. Studzimy na metalowej kratce. Bardzo zimną śmietanę ubijamy robotem z cukrami na sztywno, następnie dalej ubijając dodajemy rozgniecione maliny i wlewamy ostudzoną żelatynę. Dokładnie mieszamy. Odkładamy do lodówki na 15 minut. Stężałą śmietanę nakładamy do szprycy i dekorujemy serniczki, posypujemy owocami. Smacznego

Kulinarne Fantazje Marioli
DESER JAGLANY Z KARMELIZOWANĄ GRUSZKĄ 153

kaszy jaglanej 500 ml pełnego mleka 1 cukier waniliowy 50 g cukru 2 - 3 duże gruszki 1 łyżka miodu 1 łyżeczka octu balsamicznego, malonowego  sok z malin czekolada do polania  płatki migdałów  mięta do dekoracji(...)kostkę. Na patelni rozpuszczamy miód z odrobiną wody, dodajemy gruszki i smażymy, doprawiamy do smaku octem balsamiczny. Studzimy. Do pucharków nalewamy, na dno syrop malinowy ( można dodać również maliny ) nakładamy porcję kaszy jaglanej, polewamy syropem czekoladowym, na to karmelizowane gruszki i posypujemy migdałami. Deser podajemy schłodzony. Smacznego

Kulinarne Fantazje Marioli
Ciasto ucierane z owocami 219

mąki 6 jajek 3/4 szklanki cukru 250 g margaryny (w temperaturze pokojowej) 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier wanilinowy 3/4 szklanki mleka 1 litr owoców (np. jagód, malin, truskawek) u mnie truskawki z malinami Wykonanie: Oddziel białka od żółtek. Margarynę utrzyj z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Następnie dodawaj po jednym żółtku. Na koniec stopniowo wsypuj

Kulinarna (nie)codzienność
Owsianka z malinami i borówkami 167

płatków owsianych błyskawicznych 50 g płatków jaglanych 1 szklanka mleka 1 szklanka wody 2 łyżeczki miodu 1 łyżeczka siemienia lnianego 1 łyżka wiórków kokosowych garść orzechów laskowych maliny borówki Przygotowanie: W garnuszku podgrzewamy mleko z wodą. Gdy będzie ciepłe wsypujemy płatki, kokos i siemię lniane. Gotujemy około 5 minut, mieszamy od czasu do czasu. Zdejmujemy z ognia, dodajemy miód, mieszamy(...)przykrywamy i odstawiamy na 5-10 minut. Owsiankę przekładamy do  miseczek, dodajemy maliny i borówki, posypujemy posiekanymi orzechami laskowymi

Smakowity Blog Kulinarny
Semifreddo z malinami, kokosem i melisą 253

Składniki: 5 żółtek 400 ml śmietany 30% 90 g cukru pudru 10 g cukru wanilinowego maliny świeży kokos świeża melisa Przygotowanie: Na parze wodnej ubijamy żółtka z cukrem.  Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Ubijamy śmietanę, pamiętając by była bardzo dobrze schłodzona. Formę, tzw. keksówkę wykładamy folią spożywczą. Do schłodzonych żółtek dodajemy odrobinę kremówki. Połączoną masę jajeczną wlewamy do reszty ubitej(...)śmietany. Wlewamy część do keksówki. Układamy maliny, kokos i poszatkowaną melisę. Zalewamy resztą masy i wstawiamy do zamrażalnika. 2-3 godziny, w zależności od jej mocy i deser gotowy. Opatulenie go folią, ułatwia zdecydowanie wyjęcie go z foremki. Oczywiście jeśli posiadamy formę sylikonową, to nie musimy jej niczym wykładać. Smacznej ochłody

Karczma Honorietty
Waniliowy milkshake z malinami ( dla dorosłych ) 177

poniedziałek ). Klasyczny adwokat raczej skonsumuję solo ;) Składniki:  400 ml lodów waniliowych  200 ml zimnego mleka  100 ml schłodzonego likieru waniliowego Dalkowski  100 g zmrożonych malin Wykonanie: Zmrożone maliny zmiksować blenderem na gładki mus. Mus malinowy ułożyć na dnie ( najlepiej uprzednio schłodzonych ) szklanek/pucharków. W wysokim naczyniu umieścić lody, wlać zimne mleko i likier waniliowy - całość zmiksować

kolorowotorcikowo
Mojito malinowe 171

Mojito w każdym wariancie smakuje wyśmienicie, ale ten z malinami jest naprawdę wyjątkowy. Słodki smak malin doskonale pasuje do limonki, cukru trzcinowego, mięty i oczywiście rumu. Jeśli jeszcze nie próbowaliście to konieczni musicie

Milion Smaków