cukru pudru 375 g mąki pszennej 3-4 żółtka (ugotowane i przetarte) Masa kokosowa: 100 g wiórków kokosowych 90 g białka 200 g cukru Galaretka owocowa: 250 g mrożonych malin lub truskawek 25 ml wody 1 łyżeczka żelatyny 30 g cukru Zaczynamy od kruchego ciasta. Wszystkie składniki zagnieść i odstawić do lodówki na około godzinę. Rozwałkować ciasto na grubość około(...)można z masy uformować wałeczki i ręcznie ułożyć je po obwodzie. Piec w temperaturze 180°C przez około 12 minut. Odstawić do wystudzenia na kratce. Żelatynę moczyć w wodzie. Maliny lub truskawki odparować w garnku na niewielkim ogniu, dodać cukier. Garnek zdjąć z palnika i dodać namoczoną żelatynę. Mieszać do rozpuszczenia żelatyny. Kiedy galaretka zacznie nam lekko gęstnieć należy
Świat Ciasta200g gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60% 350g śmietanki kremówki 36% Dodatkowo: 100g masła w temperaturze pokojowej 1-2 łyżki spirytusu lub likieru pomarańczowego (można pominąć) czekoladki, bezy i maliny do ozdoby Biszkopt: 1. Piekarnik nastawić na 160oC na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180oC). 2. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, dodawać stopniowo cukier(...)można dodać 1-2 łyżki alkoholu. Krem przełożyć do woreczka z metalową końcówką (użyłam końcówki Wilton 22) i ozdobić nim wierzch ciasta. 14. Na kremie poukładać czekoladki, bezy i maliny. Udanych wypieków
Mała Cukierenkatygodniu.Jest idealny .Słodycz truskawek , pokruszonej bezy i śmietany pasuje do malinowego sosu idealnie.Polecam. Składniki : 200 g truskawek 150 ml śmietany kremówki ubijamy z łyżką cukru kilka bez maliny ,mrożone około 200 g Maliny rozmrażamy w mikrofalówce ,rozgniatamy łyżeczką na gładki sos,jeśli ma za mało płynu można dodać kilka łyżek czerwonego wina. W pucharkach układamy warstwami: truskawki bita śmietana malinowy
Ladylaura.owocami Składniki: 1,5 szklanki mąki ryżowej 1 szklanka mąki jaglanej 150 ml oleju słonecznikowego 1 szklanka mleka ryżowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia BIO syrop z agawy owoce: maliny, borówki, agrest, czerwona pożeczka Mąki wsypałam do miski, dodałam proszek do pieczenia, olej i agawę. Wszystkie składniki wymieszałam na gładko za pomocą miksera. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, należy dodać(...)natomiast jest zbyt gęste, należy dodać mleka. Do foremek nałożyłam ciasto, dodałam do środka owoce. Każdy z domowników miał inne preferencje, więc dzisiaj do wyboru zrobiłam muffinki z : borówkami, malinami oraz moją własną konfiturą agrestowo - pożeczkową:) Na owoce nałożyłam ciasto, tak by przykryło owoce. Muffinki wstawiłam do nagrzanego piekarnika do temp 180 °C. Piekłam
nietadietawięc pora na przygotowanie jakiegoś słodkiego upominka dla ukochanej osoby :) Składniki: warstwa czerwona: - 4 łyżki cukru pudru - 2 łyżki soku z cytryny - 2 galaretki malinowe - 400 g malin mrożonych warstwa biała: - 500 g mascarpone - 500 g śmietany 36 % - 5 łyżeczek żelatyny - 1 szklanka cukru pudru - 1/2 szklanki wiórków kokosowych warstwa ciemna: - 100 g mąki pszennej - 100 g cukru kryształu(...)łyżeczki proszku do pieczenia - 3 łyżki oleju - 3 jajka - 3 łyżki kakao Przygotowanie: Warstwa czerwona :galaretki rozpuszczamy w połowie szklanki gorącej wody. Maliny miksujemy i łączymy z cukrem pudrem, sokiem z cytryny oraz galaretkami. Masę przelewamy do wyłożonej folią foremki w kształcie serca i odstawiamy do zastygnięcia. Warstwa ciemna: Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodając cukier
Zainspirowana w kuchniIdealny na drugie śniadanie - pyszny, prosty, lekki i zdrowy! Składniki: 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 1/2 szklanki mleka 1,5% 1 banan 2 łyżki mrożonych malin 1 kostka gorzkiej czekolady (np. ze skórką z pomarańczy) Terravita Przepis: Zblenduj kostkę czekolady na wiórki (lub zetrzyj na tarce), dodaj jogurt, mleko, pokrojonego banana i maliny do miseczki. Wszystkie składniki zblenduj na gładką masę
Emcia Pichciłyżki oleju 30 gram cukru szczypta soli 1/2 laski wanilii sok z 1/2 limonki 20 ml wódki lub spirytusu nadzienie: gotowa masa kajmakowa (100-150 gram) + kilkanaście malin 1 litr oleju rzepakowego do smażenia lukier limonkowy : 1 szklanka cukru pudru + kilka łyżek soku z limonki, ewentualnie jakaś dekoracja np. kandyzowany imbir Mąkę mieszam z drożdżami. Dodaję resztę składników: mleko, żółtka(...)godziny, do podwojenia objętości ciasta. Ciasto dzielimy na 7-8 części. Każdą część delikatnie spłaszczamy w dłoniach i nakładamy łyżkę masy kajmakowej oraz 2-3 maliny. Ciasto zlepiamy i układamy na desce obsypanej mąką. Postępujemy tak samo z pozostałą częścią ciasta. Pączki odstawiamy do wyrośnięcia na minimum 30 minut- aż podwoją swoją objętość. W garnku rozgrzewamy tłuszcz i smażymy
Mango Papajaświeże lub mrożone maliny kilka pasków imbiru świeżego lub kandyzowanego 2 łyżki syropu z pędów sosny lub miodu 4 listki świeżej mięty Do szklanki wsypuję maliny, dodaję posiekaną miętę, pokrojony w paseczki imbir oraz syrop z pędów sosny ( jeśli chcesz użyć miodu, wlej go do naparu na sam koniec parzenia, aby wrzątek nie zniszczył wszystkich właściwości zdrowotnych miodu). Wszystko zalewam
KuchcikoweLovePączki wiedeńskie zwane też gniazdkami , pączkami kręconymi czy też pączkami hiszpańskimi . To moje ulubione pączki. Słodkie , mięciutkie , wilgotne. Piecze się je z ciasta parzonego , tego
Malinowa Kawiarenkadomowy tort - w całości jadalny jest dla mnie numerem jeden! Składniki : * biszkopt z tego przepisu jest najlepszy * litr śmietany kremówki * łyżka cukru pudru * słoiczek dżemu malinowego * 200g świeżych malin * szklanka ciepłej, przegotowanej wody * sok z połowy cytryny * kolorowe lentylki do dekoracji * podłużne biszkopty do dekoracji * czekoladowe literki do dekoracji Przygotowanie : Wystudzony biszkopt przekroić na 3 części(...)Kremówkę ubić z cukrem pudrem, dodać rozdrobnione maliny. Każdy blat polać odrobiną wody z cytryną, posmarować dżemem i kremem. Złożyć całość, posmarować kremem i wyrównać boki. Dokleić biszkopty, udekorować. Można tort przewiązać wstążką
Magiczne Życie Martyfamily:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Składniki (na 5 szklanek) - litr wody mineralnej, - 10 malin (ok. 50g), - listki mięty, - kilka kostek lodu. Sposób przygotowania 1. Do dzbanka wlewamy wodę, wrzucamy maliny, listki mięty i kostki lodu. Szklanka napoju to tylko 3 kcal
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachSkładniki (na 5 szklanek) - 3 łyżeczki liściastej zielonej herbaty, - litr przegotowanej wody, - 10 malin (ok. 50g), - listki mięty, - kilka kostek lodu. Sposób przygotowania 1. Liście zielonej herbaty zalewamy wodą o temp 90⁰C i zaparzamy. 2. Gdy herbata będzie schłodzona, dodajemy do niej maliny, listki mięty i kostki lodu. Herbata zielona jest bogata w antyoksydanty, które działają przeciwnowotworowo. Szklanka
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachSkładniki (na 2 porcje) - 2 gruszki (ok. 400g), - ½ szklanki malin (ok. 60g), - cynamon, - ½ łyżeczki miodu (ok. 6 g). Sposób przygotowania 1. Gruszki obieramy ze skórki, przekrawamy na pół i wydrążamy gniazda nasienne. 2. Gruszki smarujemy miodem i obsypujemy cynamonem. 3. Pieczemy w 180⁰C przez ok. 30-40 min. 4. Rozgniatamy maliny widelcem. 5. Upieczone gruszki polewamy musem malinowym. Gruszki
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachoctu z białego wina 3 łyżeczki drobnej kawy rozpuszczalnej 200 ml śmietanki 30 % 200 g serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru 1 łyżeczka pudru malinowego lub kilka rozgniecionych świeżych malin truskawki czekolada A jak to zrobić: Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Stopniowo dodawać cukier i dokładnie miksować, aby cukier dobrze się rozbił. Pod koniec dodać ocet(...)stopni i piec około 70-80 minut. Pozostawić w uchylonym piekarniku na 2-3 godziny. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodać serek mascarpone i malinowy puder, lub maliny, delikatnie zmiksować, aby składniki się połączyły. Tak powstałym kremem, wypełnić wgłębienie w przestygniętej bezie. Całość udekorować truskawkami i czekoladą. Można jeszcze delikatnie wierzch oprószyć kawą
Kuchnia w opałachNajprostszy przepis na muffiny. Bez użycia miksera. Pieką się w 15 minut. Idealne kiedy macie ochotę na szybki deser. Można piec z truskawkami, malinami, borówkami. Dobre będą zarówno świeże, jak i mrożone owoce. Ciasto na muffiny: 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko 1/2 szklanki mleka 1/4 szklanki oleju Kruszonka: 30 g masła(...)łyżki mąki 2 łyżki cukru Dodatkowo: kilka truskawek (ok. 1-2 do jednej muffinki) lub innych owoców (np. malin, borówek) Wszystkie składniki ciasta wymieszać ze sobą widelcem w dużej misce do momentu połączenia się składników. Składniki kruszonki zagnieść ze sobą ręką (do połączenia) i wstawić na chwilę do lodówki. Piekarnik nagrzać do 200°C. Formę do pieczenia muffinek wyłożyć papierowymi
Bullio