jogurt cytrynowy to już nie dodajcie skórkę z cytryny.Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko. Dodać do masy i utrzeć na gładką masę. Na koniec dodać maliny i już delikatnie wymieszać za pomocą drewnianej lub plastikowej łyżki. Formę o podłużnym kształcie o wymiarach 14 – 24 cm, wyłożyć papierem do pieczenia i wlać ciasto. Piec w nagrzanym piekarniku
Kuchnia PokoleńWątróbki drobiowe uwielbiam, odkąd przyrządziłam ją z octem balsamicznym z musem z malin w tym temacie idę właśnie w tą stronę. Nie klasyka z cebulką i jabłkiem, ale na rukoli, z owocami i sosami na bazie kremowego octu balsamicznego, to smakuje mi najbardziej, ponieważ są lżejsze i to dla mnie totalnie inny wymiar smaku. Uwielbiam. Wam proponuję chociaż raz przygotować(...)kilka wątróbek drobiowych 1 łyżka oleju kokosowego nierafinowanego 2 garście rukoli mleko do namoczenia wątróbek mąka do obtoczenia wątróbek kilka owoców jeżyn (użyłam mrożone, które wcześniej rozmroziłam) kilka owoców malin (użyłam mrożone, które wcześniej rozmroziłam) 1/2 szklanki kaszy bulgur pszenny 1 szklanka wody (do ugotowania kaszy) sól 1 łyżeczka kurkumy 3 kosteczki gorzkiej czekolady 100 ml kremowego octu balsamicznego figowego
Blondynka Gotujeprzypadku dzisiejszych domowych pralinek. Malinowe serca otoczone są masą marcepanową i zanurzone w lśniącej polewie czekoladowej. Znajdą się jacyś chętni do wypróbowania tej słodkości? Składniki: 25-30 sztuk mrożonych malin 200g masy marcepanowej tabliczka czekolady Goplana Oryginalna Mleczna 90g 5 łyżek śmietanki 1 łyżka żelatyny Masą marcepanową otaczamy mrożone maliny i nadajemy jej kulisty kształt. Rozpuszczamy na parze tabliczkę
Wrzosowa PolanaSkładniki: ( na naczynie o wym. 21cm x 16cm) 150g malin, 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, 1 łyżka kakao, 4 łyżki amaretto (30ml), 500g serka mascarpone, 250ml śmietanki 30%, 50g cukru pudru, 150g podłużnych biszkoptów. Przygotowanie: Kawę rozpuszczalną zaparzyć w szklance wody ( szklanka 250ml) i odstawić do ostygnięcia. Po ostygnięciu wymieszać z amaretto. Śmietankę ubić na sztywną masę. Pod koniec ubijania dodawać(...)naczynia. Na biszkotpach rozsmarować połowę masy. Następnie ponownie maczać biszkopty w kawie i wyłożyć jako kolejną warstwę. Biszkopty posmarować drugą połową masy. Oprószyć kakao i poukładać umyte i osuszone maliny. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Smacznego
W kuchni u MonikiWprawdzie świąteczne dni już za nami i z pewnością wiele pysznych słodkości gościło na Waszych stołach , ale może jeszcze skusicie się i np na Nowy
Malinowa KawiarenkaKrem: 1 litr śmietany 36% 2 śmietan fixy twaróg delikatny naturalny 350 g. -użyłam President ok. 2 szkl. cukru pudru- można dodać mniej 250 gram borówek 350 gram malin(...)spodem (spód drugi przed przykryciem smarujemy cienko od spodu kremem śmietanowy, na który nakładamy ponownie masę śmietanową i maliny.3 kolejny spód również najpier od spodu smarujemy śmietaną i przykrywamy maliny. Dekorujemy. Do reszty śmietany dodałam przesianą 1 łyżeczke kakao-do dekoracji. Przed podaniem umieszczamy nasz tort na godzinę w lodówce
Kubki smakuricotty ze skórką z cytryny, grana padano i płatkami chili Flatbread z patelni Flatbread z masłem cukiniowo-paprykowym Gofry z kakaową bitą śmietaną i z cukrem pudrem Gofry z malinami i bitą śmietaną Grzane wino z bakaliami Gremolata Grillowane kanapki razowe w dwóch wersjach Kasza kuskus z bananem, pomarańczą, żurawiną i granatem Koktajl ananasowy z płatkami owsianymi Koktajl ananasowo - bananowy(...)brokułami i sezamem Tramezzini z serkiem kremowym, szynką i szpinakiem Truskawkowy koktajl na maślance Truskawkowy koktajl z bananem i miodem Truskawkowe semifreddo z jagodami i sosem owocowym podane z malinami Woda ogórkowo - cytrynowa Zapiekanka z makaronu pełnoziarnistego z oliwkami kalamata Zapiekane owoce w różowym winie pod płatkami owsianymi Zgrzewane kanapki z liśćmi botwinki Zgrzewane kanapki z serem, pomidorem i szynką
Moja smaczna kuchniaWstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 60 minut . Studzimy w piekarniku, najpierw zamkniętym, później lekko otwartym. Schładzamy w lodówce, najlepiej przez całą noc. Dekorujemy owocami. Latem polecam świeże maliny, super pasują też porzeczki- u mnie domowa, czarna porzeczka w syropie. Jeśli masz ochotę możesz zrobić małe tartaletki, zmniejszamy czas pieczenia spodu i sera o około(...)minut. Ja podałam z malinami ze słoika ale można polać czekoladą deserową
KuchcikoweLovePiekę i dekoruję ,,, dekoruję i piekę pierniczki rzecz jasna ... Na te do dekorowania , do powieszenia na choince mam swój ulubiony sprawdzony
Malinowa KawiarenkaDobry wieczór! Dziś jest Międzynarodowy Dzień Sernika/National Cheesecake Day, tak więc przypominam Wam zestawienie moich przepisów :-) 1. Sernik mascarpone z malinami (pieczony): http://anamarisworld.blogspot.com/2014/09/przepyszny-serniczek-mascarpone-z.html 2. Sernik z mandarynkami: http://anamarisworld.blogspot.com/2015/03/sernik-z-mandarynkami.html 3. Sernik z malinami i galaretką na zimno: http://anamarisworld.blogspot.com/2014/11/serniczek-z-malinami-na-zimno.html 4. Sernik z jagodami na zimno: http://anamarisworld.blogspot.com/2015/07/sernik-mocno-jagodowy-na-zimno.html 5. Serek mascarpone (torcik
Ana Mari's worldWitam serdecznie Propozycja na pyszne domowe lody malinowe. Są proste w przygotowaniu i bardzo smaczne. Będziemy potrzebować: 250 g malin 300 g jogurtu naturalnego 2 łyżki cukru brązowego lub białego Link do filmu z przygotowania: Domowe lody malinowe https://www.youtube.com/watch?v=pUK-FpFdHTM Przygotowanie: W miseczce maliny razem z jogurtem i cukrem rozdrabniam blenderem na jednolita masę. Teraz miseczkę nakrywam folią spożywczą
Uwaga Babcia Gotujebiałek 560 g cukru kryształu 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 1.5 łyżki octu 2 szczypty soli Ponadto: 600 ml kremówki 36% kiwi pomarańcza banan maliny sos Monin Pralinkowy Wykonanie: Białka ubić na sztywno z solą. Stopniowo dodawać cukier, miksując do czasu, aż piana będzie gęsta i błyszcząca. Na sam koniec dodać ocet i mąkę ziemniaczaną(...)miksera ubić na sztywno śmietanę kremówkę. Wyłożyć ją na przygotowaną bezę. Kiwi oraz banana obrać i pokroić w plastry. Na kremówkę wyłożyć pokrojone w plasterki kiwi, banany oraz całe maliny i kawałki pomarańczy. Całość polać sosem Monin o smaku pralinkowym
Krakowskie smaki Anicukru 250 ml klonowego syropu (golden syrop lub miód) 500 g owsianych płatków, u mnie górskie 100 g zmielonych migdałów 50 g rodzynek 50 suszonych moreli garść malin Masło, syrop i cukier umieść w garnku. Postaw na kuchni i rozpuść masę. Kiedy masa zacznie się pienić i jest już bardzo gorąca dodaj owsiane płatki, a następnie zmielone migdały. Zdejmij garnek(...)kuchni. Pokrój morele w kostkę i wraz z rodzynkami dodaj do gorącej masy. Wymieszaj. Przełóż masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wygładź, ułóż maliny i wstaw do nagrzanego piekarnika na 180ºC na 15 minut. Wyjmij i pokrój od razu na małe kwadraty, po czym odstaw do ostygnięcia. The post Owsiane ciastka krajanka appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzeniaWitajcie :) Miałam ostatnio ochotę na makowiec , ale taki sam bez ciasta , postanowiłam upiec w wersji bardziej zdrowej z Kaszą jaglaną z malinami którą mam przyjemność testować dzięki firmie Eco Blik . Do ciasta dodałam pyszn ą skórkę pomarańczową kandyzowaną którą dostałam od firmy Skworcu Makowiec jest pyszny , lekko wilgotny z jabłkami . Zapraszam do wypróbowania :) Składniki(...)masy makowej gotowej 100 g mieszanki studenckiej z Bakalland 6oo g startych jabłek na tarce jarzynowej 100 łyżek kaszy manny 4 łyżki kaszy jaglanej z malinami od Eco Blik 4 łyżki wiórek kokosowych 2 łyżeczki proszku do pieczenia 250 g margaryny 1/2 szklanki posiekanych migdałów 1 cukier waniliowy cukier puder do posypania
Sama słodycz i szczypta chiliDziś post troszkę instrukcyjny. Nadszedł czas przedświąteczny . Z każdej strony zerkają na nas piękne dekoracje , a między nimi uśmiechają się dekorowane , malowane pierniki. I tu pojawia
Malinowa Kawiarenka