śniadanie, kolację lub deser. Dlatego dziś zapraszam Was na ryż z malinowo-borówkowym sosem. Spróbujcie. ... prosto, smacznie i owocowo Składniki: 1 woreczek białego ryżu 100g 1/2 szklanki malin 1/2 szklanki borówek 2 1/2 łyżki cukru 1/2 szklanki wody 1 1/2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej + woda do rozrobienia Przygotowanie: Ryż gotujemy według wskazań producenta. Ugotowany ryż studzimy i wykładamy na talerzyki(...)rondelka przekładamy nasze owoce, zalewamy je wodą i dodajemy cukier. Gotujemy na małym ogniu do zagotowania, mieszając. Mieszamy delikatnie, maliny powinny się rozbić, a część borówek pozostać w całości. Skrobię ziemniaczaną rozrabiamy w minimalnej ilości wody. Tak przygotowaną wlewamy ostrożnie do naszych owoców, gotujemy jeszcze chwil ciągle mieszając. Zestawiamy z ognia do przestudzenia. Ryż polewamy malinowo-borówkowym sosem i podajemy
Słodkie okruszkiWprawdzie to niby tylko ciasto czekoladowe z wiśniami , ale mocny smak czekolady przełamany kwaśną wiśnią sprawia ,że czujemy jak byśmy jedli niezwykle wykwintny deser. Ciasto
Malinowa KawiarenkaBorówki, maliny, jagody sezon trwa!! Są świetnym dodatkiem do pancakes ! W połączeniu z syropem klonowym i bitą śmietaną ,,deser na bogato"! Ten przepis jak i inne można znaleźć w menu głównym! PANCAKES Pancakes z malinkami, borówką, bitą śmietaną i syropem klonowym. Składniki : 50 g masła 2 jajka 250 ml mleka 250 g mąki 2 łyżki cukru(...)polecam trzcinowy) 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Dodatki: 500 ml śmietany 36% łyżeczka cukru waniliowego 2-3 łyżki cukru pudru maliny ilość dowolna borówka ilość dowolna syrop klonowy ilość dowolna Przygotowanie: W rondelku roztapiamy masło i odstawiamy na bok. Do miski dodajemy
Sprawdzone przepisy kulinarneMała rzecz, a cieszy... Czekoladowe serniczki w postaci babeczek, kremowe, aksamitne, pyszne! Maliny są tu przysłowiową wisienką na torcie. Grzechem byłoby nie spróbować. A zatem zapraszam do pieczenia! Składniki: 200 g śmietany kremówki 200 g gorzkiej czekolady 5 łyżek mleka 100 g cukru 2 jajka 500 g mielonego twarogu 1 torebka budyniu czekoladowego 1 łyżka kakao 12 sztuk ciasteczek Oreo(...)porcji ciasta. Wstawiamy do piekarnika na 25 minut. Studzimy 15 minut w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Następnie wyjmujemy i czekamy, aż babeczki całkowicie wystygną. Przechowujemy w lodówce. Dekorujemy malinami
Smakowity Blog Kulinarnypieczenia Bydyniowa pianka: 5 białek 1 szkl cukru pudru 2 budynie śmietankowe/waniliowe (u mnie 1 śmietankowy i 1 malinowy) 1/2 szkl oleju (słonecznikowy lub rzepakowy) Dodatkowo: 50 dag malin cukier puder do posypania Kruche ciasto: 1. Składniki ciasta a)zagnieść tradycyjnym sposobem lub b)utrzeć mikserem masło z żółtkami i cukrem, dodać mąkę i proszek do pieczenia, zmiksować(...)cukier puder, a następnie proszek budyniowy. Gdy wszystko się już dobrze połączy, wlać cieniutką strużką olej, cały czas miksując. 2. Piankę wyłożyć na kruchy spód, na wierzch wyłożyć maliny (otworkami do góry) lekko wciskając je w piankę. 3. Z lodówki wyjąć resztę ciasta, szczypac palcami małę porcje i układać je na wierzch (lub po prostu zetrzeć na tartce). Wstawić
Kto ugości moich gości?jajka w temperaturze pokojowej 3 duże żółtka w temperaturze pokojowej 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 2 łyżki likieru pomarańczowego Dodatkowo: cukier puder do oprószenia kakao do oprószenia kokilek truskawki/ maliny do dekoracji Przygotowanie: 1. Masło i czekolady umieścić w garnuszku, podgrzewać do rozpuszczenia się składników. Jeszcze ciepłą masę czekoladową przelać do większego naczynia. Wsypać przesianą mąkę pszenną oraz cukier puder(...)środek nadal płynny) Upieczone Lave Cake wyjąć z piekarnika i za pomocą nożyka delikatnie oddzielić ciasto od kokilek. 3. Podawać od razu posypując cukrem pudrem i dekorując truskawkami/ malinami. Smacznego! Inspiracja/ źródło: Moje Wypieki
Nastoletnie WypiekanieDomowe soki z owoców (truskawki, maliny, porzeczki, czereśnie, wiśnie, etc.) a nawet syropy dodawane do wody, są znakomitą alternatywą niezdrowych gotowych soków kupowanych w sklepie. Jak zrobić domowy sok z owoców? Ile czasu muszę na to poświęcić? Ile to będzie kosztować? Domowy sok z owoców czarnej porzeczki to bardzo prosta sprawa, przygotowanie nie zajmuje dużo czasu (jeśli oczywiście(...)piętrowy garnek z rurką. Cała zasada polega na przyrządzaniu soków owocowych poprzez gotowanie na parze. Tak wygląda mój sokoparownik. Nasze ulubione domowe soki, to soki z malin. Dziś natomiast nadszedł czas na domowe soki z czarnej porzeczki, pełne witaminy C. Na samym początku przygotowuję butelki i nakrętki: Jak pasteryzować słoiki i butelki? Porzeczki
IzaGotujePołączenie dwóch pysznych, moich ulubionych sezonowych owoców, zakręconych w wekach! Pyszności! Składniki: ½ kg czereśni, ½ kg malin, ¼ litra soku o dowolnym smaku, ½ kg cukru żelującego. Wykonanie: Maliny dokładnie przebrać, czereśnie opłukać i wypestkować. Wymieszać z sokiem i cukrem żelującymi gotować około 5 minut. Następnie przełożyć do wyparzonych słoików i zakręcić
Tradycyjna Kuchniakurzyły, tak więc mała odskocznia od reszty i kilka propozycji trafiających idealnie w pogodę za oknem :) Tort chałwowy (biszkopty nasączone kawą, przełożone cappuccino kremem z mascarpone i chałwy, z malinami i większą ilością chałwy) Cukiniwo-bananowy chlebek, z daktylami, białą czekoladą i jagodami goji bananowe lody jogurtowe z morelami i naktarynką mrożone smoothie banan-ananas-mleczko kokosowe mrożone smoothie(...)banan-cappuccino mrożone smoothie banan-gruszka-szpinak-mleczko kokosowe kakaowe lody bananowe, z malinami hit ostatniego czasu
More food, love and dreamsPropozycja na słoneczne, upalne dni. Orzeźwia, schładza i smakuje wybornie. Wystarczy w sezonie zamrozić maliny i mamy lemoniadę na całe lato. Zapraszam do spróbowania. Składniki: 200g malin mrożonych 60g cukru sok z 2 cytryn pęczek pietruszki 600g wody Wykonanie: Wszystkie składniki blendujemy
Apetyt na Zielonekilku miesiącach od nastawienia. Przeglądając internet natchniemy się na wielką różnorodność przepisów dotyczących nalewki. Podstawowa zasada jest taka, że do słoja wrzucamy kolejno sezonowo dojrzewające owoce: truskawki, maliny, jagody, wiśnie, czereśnie, porzeczki, agrest, morele, gruszki, śliwki, jabłka, jarzębinę, owoce cytrusowe, a niektórzy dorzucają nawet nawet posiekane orzechy czy migdały. Musimy pamiętać, aby owoce posiadające pestki wydrylować, a duże owoce(...)otrzymamy nalewkę o innym smaku, bo nie sposób "wyprodukować" ratafię, która zawsze będzie smakowała tak samo ... i to chyba jej urok :))) Nalewka po 3 tygodniach od nastawienia. Zawiera: truskawki, maliny, borówki i czereśnie
Walijskie PichcenieSkładniki: maliny 1,5 szklanki, miód wielokwiatowy 2 łyżeczki, maślanka 1 litr maliny opłukać na sitku i obsuszyć, wsypać do dzbanka dodać miód wielokwiatowy lub inny smakowo wlać zimną maślankę i pałką blendera w dzbanku zmiksować schować do lodówki, koktajl jest pyszny..............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięProsecco to delikatne białe wino lekko musujące pochodzące z rejonu Veneto we Włoszech. W połączeniu z malinami tworzy wyjątkowo prosty letni drink, który znakomicie orzeźwia w gorące dni i ciepłe wieczory. Idealnie pasuje do dobrej kolacji lub deseru jako uzupełnienie smaku dania. Szkoda tylko, że sezon na maliny trwa tak krótko, a i gorących dni i wieczorów w Polsce
Milion Smakówpyszne to nie jest też bombą kaloryczną, bo nie dodałam odrobiny cukru. Serniczek wyszedł naprawdę smaczny, czekoladowy spód na bazie płatków kukurydzianych, serowa pianka i galaretka z truskawkami i malinami, które przywołały wspomnienie lata w te szare dni. Spód 100 g płatków kukurydzianych 2 łyżki wiórek kokosowych 1/2 kostki masła tabliczka gorzkiej czekolady Czekoladę z masłem rozpuszczamy, mieszając od czasu(...)serka twarogowego (tym razem delikate z biedronki) opakowanie (330 ml) śmietany 30% 4 łyżeczki żelatyny 1 galaretka o smaku owoców leśnych mrożone owoce ( u mnie truskawki i maliny) Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody (ok 1/2 szklanki). Oddzielnie rozpuszczamy galaretkę zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Śmietanę ubijamy na sztywno. Mieszamy żelatynę z serkiem, dodajemy śmietanę i wykładamy na kukurydziany spód
Cynamonowe szczęścieSŁODKI ŚWIAT . Ciasto swoim gościom podam na zastawie GINA- PORCELANA BOGUCICE Składniki: opakowanie dużych okrągłych biszkoptów 2 kubki śmietany kremówki po 330 ml każdy 70 dag malin 4 łyżki żelatyny cukier puder do smaku do dekoracji: czekoladowe posypki, rureczki, figurki ze sklepu Słodki Świat Wykonanie: Dno tortownicy wyłożyć biszkoptami. Tak samo poustawiać biszkopty na bokach opierając każdy pomiędzy(...)biszkoptami na dnie. Śmietany kremówki ubijamy na sztywno. dodajemy cukru pudru wg smaku. Żelatynę zalewamy zimną wodą, mieszamy, jak napęcznieje podgrzewamy do rozpuszczenia.Studzimy, wlewamy do ubitej kremówki. Miksujemy. Maliny blendujemy, dodajemy do ubitej śmietany.Masę wylewamy do tortownicy. Odstawiamy do lodówki do stężenia. Kiedy stężeje ozdabiamy wg upodobań
Z Majeczką w kuchni