tablespoons of juice with elderberry napar z melisy (1 kubek) / the infusion of melissa (1 cup) 3 gruszki / 3 pears 500 g truskawek / 500 g strawberries 250 g malin / 250 g raspberries 3 łyżki cukru brązowego / 3 tablesponns brown sugar 2 łyżeczki cukru waniliowego / 2 teasponns vanilla sugar Sposób przygotowania galaretki / Preparation lemon jelly: Przygotowanie: 10 min, chłodzenie(...)galaretkę kroimy na bardzo drobną kostkę tak aby kawałki dały się wciągnąć przez słomkę. Sposób przygotowania napoju / Preparation drink: Przygotowanie: 20 min, ilość: ok. 4 porcji Truskawki i maliny dokładnie myjemy i suszymy. Gruszki myjemy, obieramy ze skórki, pozbywamy się pestek i kroimy w kostkę. Potem miksujemy w sokowirówce wszystkie owoce. Mieszamy ze sobą wszystkie składniki (sok z czarnego
Projekty ze smakiemposta, więc pojawia się dziś ;) korzystałam z zamrożonych zapasów owocowych, które zgromadziliśmy w zeszłe lato to bomba witaminowa ! Składniki (1-2 porcje): szklanka płatków owsianych firmy Kupiec szklanka malin szklanka borówek jabłko (małe) 1/4 szklanki mleka 1 łyżka fruktozy Sposób przygotowana: Płatki mielimy chwilę w blenderze (żeby się rozdrobniły, ale nie powstała mąka) dodajemy fruktozę i mieszamy na spód(...)żaroodpornego naczynia wysypujemy warstwę płatków na to równomierne wykładamy maliny, następnie znów płatki owsiane jabłko obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach wykładamy jabłko jako kolejną warstwę, a na nie ponownie sypiemy płatki owsiane teraz wykładamy borówki i przykrywamy je resztą płatków polewamy górę równomiernie mlekiem (najlepiej łyżką) pieczemy około 25 minut w temp. 170 stopni SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćstarych ale jarych placuszków otrębowych, które lekko zmodernizowałam ;) Składniki (na około 12 placuszków): 2 jajka 4 łyżki otrębów żytnich z zarodkami Skworcu 3 łyżki jogurtu naturalnego garść malin szczypta sody łyżka ksylitolu Sposób przygotowania: Białka ubijamy z ksylitolem na sztywną pianę żółtka, otręby, jogurt miksujemy dodajemy białka i maliny, miksujemy smażymy placki (około łyżka ciasta na jeden placek
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćBiszkopty przełożone kremem z mascarpone oraz owocami. Letnia odmiana tiramisu. Najlepiej smakuje z truskawkami, malinami i borówkami. Z przepisu wychodzi duża porcja (wysoka tortownica o średnicy 26 cm). 2 opakowania podłużnych biszkoptów (2 x 200 g) 1 kg sera mascarpone 9 żółtek 3/4 szklanki cukru ok. 700 g owoców (truskawek, malin, borówek) 50 g mlecznej czekolady 1 szklanka syropu
Bulliośliwkowe Prażone jabłka Kompoty Kompot agrestowy Kompot wiśniowy Kompot czereśniowy Kompot śliwkowy Kompot mirabelkowy Kompot z czarnych porzeczek Kompot truskawkowy Kompot winogronowy Owoce w zalewie / syropie Borówki w cukrze Maliny w cukrze Maliny w syropie Truskawki w cukrze Gruszki w słodkiej zalewie Czarne porzeczki w cukrze na przeziębienie Brzoskwinie w syropie Morele w syropie Wiśnie w syropie Wiśnie z nalewki
Kuchnia domowa AniNo i kolejne ciasto , które zostanie zapisane u mnie w pliku "Ulubione " Proste , a przy tym niezwykle pyszne i swietnie się będzie komponować z wszelkimi
Malinowa KawiarenkaTęsknicie już za latem ??? Ja tak . I ,żeby sobie je troszkę przybliżyć zrobiłam dziś deser , który idealnie sprawdza się w gorące letnie dni. Wykorzystałam w nim
Malinowa KawiarenkaMaliny raz jeszcze. Prosty i zdrowy sposób na wykorzystanie garstki malin na koniec owocowego sezonu. Połączenie z musem bananowym tworzy ciekawą kompozycję smakową
Milion SmakówWykorzystując ostatki malin znajdujących się w ogrodzie upiekłam ciasto robiące furorę na blogu mojewypieki.com. Kruche ciasto z malinami i lekką budyniową pianką naprawdę zniewala smakiem i znika z talerzy w tempie ekspresowym. Przygotowania najlepiej zacząć dzień wcześniej, ale ja zamroziłam ciasto dwie godziny przed właściwym wykonaniem i też było pyszne. Czas przygotowania podany w przepisie podany jest od wyłożenia ciasta
Milion SmakówTarta specjalnie dla wszystkich wielbicieli malin, idealna na niedzielną popołudniową kawkę. Pałaszujcie i odpoczywajcie! Składniki na ciasto: 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka cukru szczypta soli 85 dag zimnego masła pokrojonego w kostkę 4 łyżki zimnej wody Ciasto na krem 5 łyżek mąki krupczatki 1 szklanka mleka 0,5 szkl. cukru 1 żółtko 100 g masła Polewa 4 kostki(...)posypujemy bułką tartą. Wykładamy na nią rozwałkowane ciasto. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 10 minut. Po przestygnięciu na ciasto wykładamy krem, na nim układamy umyte i osuszone maliny. Całość polewamy polewą zrobioną z 4 kostek roztopionej gorzkiej czekolady wraz z odrobiną śmietanki
Kuchenne aromatyWykorzystując sezonowe owoce: kończące się śliwki oraz maliny i rozpoczynające winogrona wyszła tarta z serem łącząca w sobie wiele smaków: słodkość sera z waniliowym posmakiem, gorycz śliwek, kwaśność winogron i malin. Ciasto wyciągnięte z zamrażalnika wykonane przy okazji pieczenia tarty śliwkowej . Ciasto 25 dag mąki pszennej 12 dag masła 1 żółtko 1 łyżka brązowego cukru szczypta soli 3 łyżki
Kuchenne aromatysobie bardzo dużo witamin i daje nam uczucie sytości. 1 pomarańcza 200 g truskawek 5 łyżek miodu 3 banany 125 ml mleka 3,2 % 1 szklanka mrożonych lub świeżych malin Z pomarańczy dokładnie wyciskamy świeży sok. Truskawki obieramy z szypułek, myjemy i blendujemy z miodem i sokiem pomarańczowym. Banany obieramy i miksujemy z mlekiem. Maliny również rozdrabiamy bardzo drobno. Mrożone
VioletoweKucharzenieRabarbar to warzywo a nie owoc , ale w deserach i wszelkich słodkich wypiekach sprawdza się świetnie. Sezon rabarbarowy trwa dość krótko , więc tym bardziej warto teraz
Malinowa KawiarenkaSkładniki: 2 banany, pokrojone i zmrożone minimum przez 2 godziny 1/4 szklanki mleka lub jogurtu naturalnego garść malin Zmrożone banany miksujemy na najwyższych obrotach, z mlekiem do uzyskania jednolitej masy. Podajemy z malinami. To tyle
Mango PapajaMamy maj a wraz z nim pojawił się rabarbar Te kwaśne łodygi świetnie się sprawdzają w słodkich wypiekach. Dziś chciałam zrobić ciasto , które nie wymaga dużo
Malinowa Kawiarenka