I pomyśleć ,że jeszcze nie tak dawno do pieczenia sernika podchodziłam jak do jeża ... Aż w końcu zdobyłam się na odwagę i co się okazało ? , że
Malinowa Kawiarenkaspodka. Można zaparzyć w nim bardzo smaczne i aromatyczne herbaty. Ja na dzisiejszy poranek wybrałam herbatę Raspberry Pear o smaku gruszki i maliny, która ma przepiękny aromat i smak. Taki elegancki zestaw można podarować komuś bliskiemu na prezent. Ja swój zestaw otrzymałam dzięki uprzejmości firmy Richmont. Ja otrzymałam takie smaki herbat: Spicy(...)Ginger Paradise (Imbirowy aromat z orientalnymi przyprawami) Mexican Dream (Kompozycja owoców hibiskusa, płatków dzikiej róży i korzenne przyprawy) Raspberry Pear (Owocowa kompozycja gruszki z leśnym aromatem maliny) Jeśli lubicie herbaty to zapraszam was do ich firmowego sklepu . Tam poznacie całą ofertę jak i szczegółowe informacje Post Herbata Richmont pojawił się poraz pierwszy w Marta
Marta Gotujedodatek nie w postaci proszku zalanym wodą, tylko najprawdziwsze śniadanie na świecie :) Składniki: 1 szklanka (250 ml) mleka 2,0 % 3 łyżki płatków owsianych 1/4 szklanki jagód 1/3 szklanki malin szczypta cynamonu (u mnie świeżo starty) 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka siemienia lnianego 1 łyżka ziaren słonecznika Mleko przelać do rondelka i wsypać płatki owsiane. Doprowadzić do wrzenia i odstawić(...)minut do nasiąknięcia Dodać siemię lniane i łyżeczkę miodu - wymieszać Dodać maliny, jagody i posypać ziarnami słonecznika i świeżo startym cynamonem :) Zjadać! :) Szybko! Bo wolno się nie da - zbyt pyszne :) Na zdrowie :) W myśl akcji
www.szczesliwakuchnia.blogspot.com"Powiedział Bartek ,że dziś tłusty czwartek - A Bartkowa uwierzyła pysznych pączków nasmażyła " A właśnie ,że nie .... :) U mnie dziś faworki . Piekę je tylko raz do
Malinowa Kawiarenkapropozycją są dietetyczne pralinki. Ich podstawowym składnikiem jest ciemna czekolada. Dodatki w postaci świeżych/suszonych owoców, bakalii lub cynamonu. Ja wykorzystałam: - świeże maliny, - gorzką czekolada, - chilli Do wykonania czekoladek niezbędna będzie forma do pralin, którą napełniamy roztopioną czekoladą, a następnie zanurzamy w niej maliny. Jeśli chcemy nadać pikanterii naszemu deserowi
Fit-aminawarzywach strączkowych, bananach, morelach, śliwkach, figach. witamina C - poprawia apetyt, wzmacnia odporność. Najwięcej jest jej w: owocach kiwi, czarnych porzeczkach, malinach, w owocach cytrusowych, kiszonej kapuście, natce pietruszki. SKŁADNIKI: burak miód malinowy (ekologiczny)* imbir PRZYGOTOWANIE: Buraka myjemy, obieramy i ucieramy na tarce o dużych oczkach. Przekładamy do wyparzonego słoiczka, ucieramy(...)wodę. Pozostawiłam syrop w tej wodzie aż do jej wystygnięcia. Rano podałam dziecku zdrowy i smaczny syrop. Wypił łyżkę ze smakiem. *Miód malinowy o miłym zapachu kwiatów malin jest miodem szybko krystalizującym. Kwaskowaty smak, przepiękny aromat. Miód malinowy posiada działanie napotne i przeciwgorączkowe. Wzmacnia układ odpornościowy, odżywia i regeneruje organizm, wspomaga pracę serca. Ze względu
ClauditteMissCookingprzykryty malinową bitą śmietaną. Spróbujcie. W tej wersji bita śmietana sprawdza się równie dobrze. Składniki: 250 ml schłodzonej śmietany kremówki 3 łyżki cukru pudru 2-3 łyżki soku z malin (lub sok z zagotowanych i przetartych przez sito malin) 1 galaretka morelowa (lub inna) + woda 1 szklanka truskawek mała garść rodzynek Przygotowanie: Przygotować galaretkę według przepisu na opakowaniu lub zrobić
Słodkie okruszkistyczeń, luty, połowa marca, II połowa grudnia) Wiosna: Agrest- (maj, I połowa czerwca) Czarny bez- (maj, I połowa czerwca) Czereśnie (I połowa czerwca) Jagoda czarna- (I połowa czerwca) Malina- (I połowa czerwca) Morele- (I połowa czerwca) Nektarynki- (I połowa czerwca) Pomarańcze- importowane z Ameryki Południowej (maj, I połowa czerwca) Rabarbar- (kwiecień, maj, I połowa czerwca) Truskawki- (I połowa(...)połowa sierpnia, I połowa września) Gruszka (lipiec, sierpień, I połowa września) Jabłka- (II połowa lipca, sierpień, I połowa września) Czarna jagoda- (II połowa lipca, sierpień, wrzesień) Jeżyna- (sierpień) Malina- (II połowa czerwca, lipiec) Melon- (lipiec, sierpień) Mirabelki- (lipiec, sierpień) Morele- (II połowa czerwca, lipiec) Nektarynki- (II połowa czerwca, lipiec, sierpień) Porzeczki- (II połowa czerwca, lipiec, sierpień) Pomarańcze- importowane z Ameryki
Krakowskie smaki Anismacznie zacząć dzień? Może czekoladowym serniczkiem gotowanym z malinami i kakao :) ~ Jogurtowy twarogowy, czekoladowy serniczek gotowany z malinami i kakao ~ Składniki: 200g serka twarogowego 150g jogurtu naturalnego jajko 1 łyżka budyniu czekoladowego bez cukru 1 łyżeczka kakao naturalnego opcjonalnie słodzidło 2 łyżki wody (do rozrobienia budyniu i kakao) + dowolne owoce kakao naturalne W rondelku mieszamy serek, jogurt, jajko i słodzidło
Kuchenny Skrawek NiebaBRZOSKWINIOWE MINI-TARTY NA CIEŚCIE FRANCUSKIM /6 sztuk/ 1 opakowanie gotowe ciasta francuskiego 3-4 brzoskwinie (użyłam świeżych, można też użyć z puszki) cukier puder do posypania kilka malin (opcjonalnie) ulubione lody (ja użyłam domowych karmelowych) Piekarnik nagrzać do temperatury 190 stopni. Z ciasta francuskiego wyciąć okrągłe spodu o średnicy 13 cm. Podpiec je w piekarniku (używam funkcji Zarumienianie ) przez(...)piekarnika i piec przez ok. 10-15 minut, aż spody ładnie się zrumienia, a brzoskwinie lekko podpieką. Po wyjęciu z piekarnika ponownie posypać cukrem pudrem. Można ozdobić malinami. Na jeszcze ciepłe tart nakładać gałkę ulubionych lodów. Jeść na ciepło. Smacznego
KUCHARNIAkońcu nie będzie już ani jednego, to wtedy nastąpi Boże Narodzenie. - No tak - Tygrysek pokiwał głową - to chyba jasne. (...) A czy dałoby się to zrobić z malinami? Czy wyszłoby to samo? - Tak, oczywiście. Tylko, że nie mamy malin (...). Jest tylko kompot malinowy, ale kompot się do tego nie nadaje. Bo cały stół by się lepił. (...) A zwykłe
KUCHARNIApyszności dzisiaj na blogu? Nic innego, jak jeden przepis z moich ulubionych owocowych przyjemności. Koktajl owocowy! Słodki, jednak bez dodatku białego cukru. Orzeźwiający, ale to tylko z wyboru, bo maliny były zamrożone. Smaczny, bo połączony z bananem. Składniki (2 duże porcje): 2 średnie banany, 100g malin, 3/4 szklanki mleka, 3 łyżki jogurtu naturalnego. Jak przygotować? Wszystkie składniki przekładamy
Chocolate Stop TemptingMasa serowa: 250 g ricotty 100 g naturalnego twarożku 1/2 szklanki skondensowanego słodzonego mleka 2 białka op. cukru waniliowego skórka otarta z połowy cytryny Mus malinowy: 300 g mrożonych malin 2 łyżki cukru łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Przygotować ciasto:mąkę i kakao przesiać, dodać proszek do pieczenia oraz cukier i wymieszać. Dodać żółtka(...)ciasto wyłożyć po 2-3 łyżki masy serowej. Piec ok. 30 minut, do momentu aż wierzch masy serowej zetnie się. Wyjąć z piekarnika, przestudzić. W czasie pieczenia przygotować mus. Maliny zasypać cukrem i ugnieść. Dodać sok z cytryny i zagotować. Następnie przetrzeć przez sito. Sok zagotować. W niewielkiej ilości wody (ok. 1/3 szklanki) rozpuścić mąkę, wlać małym strumieniem do gotującego
Czerwień i błękitcukrem. Miksujemy na gęstą masę. 1/4 z masy przekładamy do innego naczynia i mieszamy z kakao. Do kokilek wypełnionych papilotkami układamy kolejno. Łyżkę ciasta białego na spód, malinę na środek - dociskamy. Malinę przykrywamy łyżką ciasta kakaowego, które z kolei przykrywamy ciastem białym. Powtarzamy z każdym ciastkiem. Wyszło mi ich 12 sztuk. Możemy oczywiście zrobić czynność odwrotną zamieniając kolory ciasta
BaRepasSpróbujecie? Sernik dyniowy z musem malinowym Spód: 300g herbatników 180g masła Masa serowa: 1kg sera 6 jaj 2 łyżki mąki ziemniaczanej szklanka dyniowego puree szklanka cukru Mus malinowy: 200g malin +opcjonalnie cukier do smaku Masło roztopić. Herbatniki zmielić na piasek i wymieszać dokładnie z płynnym masłem. Tortownicę o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć ją masą(...)cukier i ucierać. Kiedy masa będzie miała jednolitą konsystencję dodawać po jednym jajku za każdym razem dokładnie mieszając. Na koniec masę wymieszać z mąką ziemniaczaną. Wylać na herbatnikowy spód. Maliny zasmażyć na patelni, powstały sos można przetrzeć przez sito w celu pozbycia się pestek, jednak ja pestki lubię;). Piekarnik nagrzać do 180 stopni, na dół wstawić brytfannę z gorącą wodą
Zapiski Młodej Żony