mąki, 0,5 margaryny, 3 żółtka, 0,5 szklanki cukru, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, skóra otarta z polowy cytryny. OWOCE 0,5 kg czereśni, 250 gram malin BUDYŃ 1 budyń śmietankowy z biała czekoladą (Delecta), 400 ml mleka, 3 łyżki cukru KRUSZONKA 2 łyżki masła, 2 łyżki miodu, 0,5 szklanki płatków owsianych, 2 łyżki wiórków kokosowych(...)patelni rozgrzewamy masło z miodem. Wrzucamy 0,5 szklanki płatków owsianych i 2 łyżki wiórków kokosowych. Mieszamy do połączenia składników. Po 10 minutach ciasto wyjmujemy. Wykładamy wydrylowane czereśnie i maliny (żeby nie puściły soku, wcześniej posypujemy łyżeczką mąki). Na owoce wylewamy przygotowany budyń (zrobiony z 400 ml mleka). Na budyń wykładamy mieszankę owsiankowo - kokosową, a na nią ścieramy na tarce
Mój Smak na Życiemożna go było nałożyć lub spożyć w postaci shake. Bardzo orzeźwiający deser w sam raz na letnie upały. Mrożony jogurt Składniki: 1l jogurtu 1 dojrzałe mango 400 g malin 2 łyżki cukru lub według smaku Obierz mango ze skórki, pokrój w kostkę i zmiksuj z malinami. Dodaj jogurt, cukier i wymieszaj. Przelej jogurt do plastikowego naczynia i wstaw do zamrażalki
codojedzeniaDobry deser o smaku letnich owoców Składniki: - 2 galaretki czerwone (malina truskawka takie ja miałam ) - 1 ,5 szklanki owoców jeżyny maliny truskawki - 1 kubek śmietany 30 % 330 ml - 1 opakowanie śmietan fix - 1 łyżka miodu płynnego Sposób przygotowania 1. - galaretki rozpuścić w 300 ml wody po ostygnięciu podzielić galaretkę na połowę. 2. - Do owoców dodać miód i zmiksować blenderem dodać
W królestwie smaków Beatymąki - 1 kostka margaryny - 1 szklanka cukru - 1 proszek do pieczenia - 5 żółtek budyń - 3 łyżki śmietany - 3 budynie malinowe - 1 litr mleka - 6 łyżek cukru ponadto - 1 szklanka malin - 1 szklanka jeżyn - cukier puder do posypania ciasta Sposób przygotowania 1. ciasto - Z podanych składnik zagnieść ciasto podzielić na dwie części Jedną część rozwałkować wyłożyć ma posmarowaną blachę(...)wymieszać w niej budynie Resztę mleka zagotować z cukrem jak się zacznie gotować mleko wlać rozmieszany budyń mieszać aż powstanie gęsta masa 3. - Na wyłożone ciasto wsypać maliny i jeżyny Na owoce wlać gorący budyń Rozwałkować drugą część ciasta dać na budyń piec ok 40 - 45 minut 180 stopni - Zimne ciasto posypać obficie cukrem pudrem
W królestwie smaków Beatymożna się nim najeść. Potrzebujemy: 2 pęczki młodej marchewki ½ melona szklankę mleczka kokosowego szklankę wody sok z połowy limonki 1 goździk, 1 gwiazdkę anyżu – można pominąć świeży tymianek garść malin łyżeczkę miodu – opcjonalnie szczyptę soli i pieprzu Marchew myjemy, pozbawiamy naci i nie obieramy. Kroimy na plasterki, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Jeśli używamy goździka i anyżu to dodajemy(...)pokrojonego w kawałki i sok z limonki. Miksujemy. Doprawiamy szczyptą soli i pieprzu i jeśli nam za kwaśne się wydaje to miodem. Dodajemy kilka listków tymianku. Podajcie go z malinami i jeżynami. Smacznego! Post CHŁODNIK Z MARCHEWKI I MELONA pojawił się poraz pierwszy w LADY KITCHEN
ladykitchenUwielbiam połączenie świeżych sezonowych owoców z chrupiącą sałatą. Bardzo zdrowa, szybka i smaczna przekąska na upalne dni. Potrzebujemy tylko: mix sałat ( jedno opakowanie) maliny ocet balsamiczny (pomarańczowy) Sałatę łączymy z malinami i polewamy octem balsamicznym bezpośrednio na talerzu przed samym podaniem
noteskulinarnyfigawłączenie na chwilę piekarnika. I tego dnia własnie tak było. Świetnie się złożyło, bo w lodówce miałam porzeczki, agrest i wiśnie z działki. Z zamrażarki wyciągnęłam jeszcze jagody, jeżyny, maliny i kilka truskawek.Upiekłam sobie takie śniadanie. Kurcze, nigdy nie jadam porzeczek na surowo, tak prosto z miski, a to było takie smaczne i co mnie zdziwiło najbardziej, bardzo syte(...)najsmaczniejsze było ciepłe, ale i po ostygnięciu smakowało świetnie. Oczywiście możecie zapiec inne owoce, które lubicie. Źródło: Kwestia Smaku Składniki: 300 g owoców (u mnie to były truskawki, jagody, maliny, jeżyny, wiśnie, czerwona i czarna porzeczka, agrest czerwony i biały) 4 łyżki syropu klonowego (możecie użyć miodu) 1 szklanka płatków owsianych 2 łyżki soku z cytryny 2 i 1/2 łyżki
Blondynka Gotujetego polane malinowym sosem to już pełnia szczęścia. Składniki: 1 puszka mleka słodzonego 530g 400 ml zimnej kremówki 30% 1 łyżka ekstraktu waniliowego Ale-raj 600 g świeżych malin 2 łyżki soku z cytryny Przygotowanie: Maliny zmiksować w blenderze, przelać na gęste sitko i przetrzeć. Powstały mus wlać z powrotem do blendera. Dodać mleko z puszki, sok z cytryny, ekstrakt
Ala piecze i gotujewłaściwości zdrowotne dla organizmu. Dlatego postanowiłam zamknąć owe cudo w słoiczku by móc z niego skorzystać później. Polecam kochani! Do dzieła! Składniki (na 4 małe słoiczki): 1 kg malin 200 gram cukru 1/2 szklanki wody 1/3 szklanki wody różanej Maliny myjemy, przekładamy do garnka i zasypujemy cukrem oraz zalewamy wodą i wodą różaną. Gotujemy przez 1,5- 2 godziny
Mango PapajaWprawdzie to niby tylko ciasto czekoladowe z wiśniami , ale mocny smak czekolady przełamany kwaśną wiśnią sprawia ,że czujemy jak byśmy jedli niezwykle wykwintny deser. Ciasto
Malinowa KawiarenkaBorówki, maliny, jagody sezon trwa!! Są świetnym dodatkiem do pancakes ! W połączeniu z syropem klonowym i bitą śmietaną ,,deser na bogato"! Ten przepis jak i inne można znaleźć w menu głównym! PANCAKES Pancakes z malinkami, borówką, bitą śmietaną i syropem klonowym. Składniki : 50 g masła 2 jajka 250 ml mleka 250 g mąki 2 łyżki cukru(...)polecam trzcinowy) 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Dodatki: 500 ml śmietany 36% łyżeczka cukru waniliowego 2-3 łyżki cukru pudru maliny ilość dowolna borówka ilość dowolna syrop klonowy ilość dowolna Przygotowanie: W rondelku roztapiamy masło i odstawiamy na bok. Do miski dodajemy
Sprawdzone przepisy kulinarneMała rzecz, a cieszy... Czekoladowe serniczki w postaci babeczek, kremowe, aksamitne, pyszne! Maliny są tu przysłowiową wisienką na torcie. Grzechem byłoby nie spróbować. A zatem zapraszam do pieczenia! Składniki: 200 g śmietany kremówki 200 g gorzkiej czekolady 5 łyżek mleka 100 g cukru 2 jajka 500 g mielonego twarogu 1 torebka budyniu czekoladowego 1 łyżka kakao 12 sztuk ciasteczek Oreo(...)porcji ciasta. Wstawiamy do piekarnika na 25 minut. Studzimy 15 minut w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Następnie wyjmujemy i czekamy, aż babeczki całkowicie wystygną. Przechowujemy w lodówce. Dekorujemy malinami
Smakowity Blog Kulinarnypieczenia Bydyniowa pianka: 5 białek 1 szkl cukru pudru 2 budynie śmietankowe/waniliowe (u mnie 1 śmietankowy i 1 malinowy) 1/2 szkl oleju (słonecznikowy lub rzepakowy) Dodatkowo: 50 dag malin cukier puder do posypania Kruche ciasto: 1. Składniki ciasta a)zagnieść tradycyjnym sposobem lub b)utrzeć mikserem masło z żółtkami i cukrem, dodać mąkę i proszek do pieczenia, zmiksować(...)cukier puder, a następnie proszek budyniowy. Gdy wszystko się już dobrze połączy, wlać cieniutką strużką olej, cały czas miksując. 2. Piankę wyłożyć na kruchy spód, na wierzch wyłożyć maliny (otworkami do góry) lekko wciskając je w piankę. 3. Z lodówki wyjąć resztę ciasta, szczypac palcami małę porcje i układać je na wierzch (lub po prostu zetrzeć na tartce). Wstawić
Kto ugości moich gości?Domowe soki z owoców (truskawki, maliny, porzeczki, czereśnie, wiśnie, etc.) a nawet syropy dodawane do wody, są znakomitą alternatywą niezdrowych gotowych soków kupowanych w sklepie. Jak zrobić domowy sok z owoców? Ile czasu muszę na to poświęcić? Ile to będzie kosztować? Domowy sok z owoców czarnej porzeczki to bardzo prosta sprawa, przygotowanie nie zajmuje dużo czasu (jeśli oczywiście(...)piętrowy garnek z rurką. Cała zasada polega na przyrządzaniu soków owocowych poprzez gotowanie na parze. Tak wygląda mój sokoparownik. Nasze ulubione domowe soki, to soki z malin. Dziś natomiast nadszedł czas na domowe soki z czarnej porzeczki, pełne witaminy C. Na samym początku przygotowuję butelki i nakrętki: Jak pasteryzować słoiki i butelki? Porzeczki
IzaGotujePołączenie dwóch pysznych, moich ulubionych sezonowych owoców, zakręconych w wekach! Pyszności! Składniki: ½ kg czereśni, ½ kg malin, ¼ litra soku o dowolnym smaku, ½ kg cukru żelującego. Wykonanie: Maliny dokładnie przebrać, czereśnie opłukać i wypestkować. Wymieszać z sokiem i cukrem żelującymi gotować około 5 minut. Następnie przełożyć do wyparzonych słoików i zakręcić
Tradycyjna Kuchnia