Wprawdzie święta już dawno za nami , ale jeśli ktoś nie nasycił się świątecznymi wypiekami to polecam takie oto czekoladowe muffiny z korzennym aromatem i niespodzianką
Malinowa Kawiarenkałyżki komosy ryżowej Vibio - 200 ml mleka - 1 łyżeczka miodu - 1 płaska łyżeczka stewi waniliowej - 5 truskawek lub inne dowolne owoce - 2 płaskie łyżki jogurtu naturalnego - kilka malin Quionę wypłukać. Następnie uprażyć na suchej patelni przez 5 minut. Przełożyć do rondelka, zalać mlekiem, dodać stewię waniliową (bądź dowolny aromat) i gotować ok. 20 minut, do całkowitego wchłonięcia mleka. Przed(...)końcem gotowania dodać miód i pokrojone w kostkę truskawki i wymieszać. Podzielić na dwie części. Najpierw przełożyć do słoiczka jedną połowę, następnie polać jogurtem naturalnym, ułożyć kilka malin, przykryć pozostałą częścią komosy i przystroić truskawką :) Smacznego! :) Wysokiej jakości quinoę możecie zakupić w sklepie Coś dla zdrowia :) Zajrzyjcie do oferty, bo jest tam dużo ciekawych i zdrowych pozycji
Zdrowie na języku :PWeekendowe pieczenie to dla mnie chyba najlepszy sposób na chandrę. :) Od kilku dni chodziło za mną takie zwykłe ciasto - najlepiej z kruszonką i owocami. Świeżych malin brak, więc postanowiłam wykorzystać dżem. Dodałam także moją ulubioną, białą czekoladę, która doskonale skomponowała się ze smakiem tych owoców. Ciasto wyszło wilgotne i bardzo smaczne, a przy tym zdrowe. Mimo obecności płatków(...)owsianych i mąki pełnoziarnistej nie odbiega smakiem od tradycyjnych wypieków. W sezonie letnim koniecznie do zrobienia ze świeżymi malinami. Składniki: na ciasto -100 g mąki tortowej -100 g mąki pszennej pełnoziarnistej -100 g mąki owsianej/drobno zmielonych płatków owsianych -100 g miękkiego masła -100 g cukru pudru -3 duże jaja - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - tabliczka białej czekolady - pół szklanki
Kuchnia EllieMinęły Święta ... Nowy Rok ... i święto Trzech Króli A to oznacza , że mamy już karnawał - czas zabaw i szaleństwa - także tego kulinarnego .Możemy
Malinowa KawiarenkaTen drożdżowiec gości już u mnie po raz n-ty ... Ale tak szybko zazwyczaj znikał ,ze nie było okazji na zrobienie zdjęć ... Tym razem
Malinowa Kawiarenkapiekarnika, zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy 8 minut.Po wyjęciu czekamy aż ostygną. Najlepiej wyjąć je na kratkę.Połówkę brzoskwini kroimy na 6 cząstek. Dekorujemy tartaletki brzoskwinią lub maliną. Polewamy syropem. Obowiązkowo jemy jedną tartaletkę, kiedy jest jeszcze ciepła
W kuchni wieczoremserii ogłoszeń drobnych, chciałabym Was poinformować, że od dziś rozpoczynam trzydniowy, weekendowy cykl poświęcony słodkim wypiekom, których motywem przewodnim są dostępne teraz sezonowe owoce. U mnie to maliny i borówki amerykańskie. Kiedy zobaczyłam je w sklepie nie mogłam się im oprzeć. Miałam co najmniej 5 pomysłów na ich wykorzystanie, ale ostatecznie ograniczyłam się do 3. Skupiłam się na przepisach, które(...)mogliby z nimi zrobić, choć szczerze mówiąc, wątpię, by w naszej blogowej społeczności kulinarnych maniaków taki przypadek był możliwy :)Zapraszam do śledzenia bloga w weekend z miską pełną malin, jagód, borówek, poziomek i wszystkiego na co jeszcze macie ochotę
W kuchni wieczoremMuszę przyznać ,że połączenie dość ciężkiego , zbitego ciasta czekoladowego jakim jest brownie z delikatną puszystą masą śmietanową to był dobry pomysł . a jeszcze lepszym było dodanie
Malinowa KawiarenkaSzybki i prosty deser? Kruche babeczki z owocami! Ale co zrobić jak brak świeżych owoców? Wtedy, sięgamy po przetwory, przynajmniej ja tak mam :) W tym wypadku maliny w syropie z letnich zbiorów. Świetnie komponują się z bitą śmietaną i kruchym ciastem z sezamem. Ciasto można wykorzystać mrożone, albo przygotować szybko świeże. Proste prawda? "Składniki:Kruche ciasto:2 żółtkajajko80 g cukru(...)pudru400 g mąki200 g masłagarść sezamuDodatkowo:300 ml śmietanki kremówki ( 30 - 36%)3 łyżki cukru waniliowegosłoiczek malin w syropieSposób przygotowania:Jajka ubijamy z cukrem pudrem. Masę jajeczną przelewamy do mąki i poszatkowanego masła zmieszanego z sezamem i szybko łączymy, możemy też to zrobić za pomocą malaksera. Ważne, aby zrobić to szybko, aby masło się nie nagrzało. Gotowe ciasto wkładamy
Słodkie Przyjemnościmasę wiśniową0,5 kg świeżych/mrożonych wiśni 4 łyżki cukru 2 łyżki żelatyny 1/4 szklanki wody Dodatkowo:500 ml śmietanki 30%opakowanie świeżych malin ok. 500 gSposób przygotowaniaNa stolnice wysypujemy mąkę, dodajemy pokrojone ma male kawałki masło.Do małej miseczki wbijamy żółtka, dodajemy cukier i ubijamy tworząc kogiel mogiel. Do mąki dolewamy masę jajeczną(...)zimną wodą :))Na gotowe kruche ciasto wylewamy masę wiśniową, następnie dokładnie rozprowadzamy ją po cieście. Następną warstwę przygotowujemy z ubitej wcześniej zimnej śmietanki śmietanki. Wierzch tarty dekorujemy świeżymi malinami. Wstawiamy do lodówki na około 3-4 godziny - ja zostawiłam na całą noc.Smacznego
Słodkie Przyjemnościtakiej sytuacji? Oj, to proste! Stworzyć taką wersję ulubionego ciasta, które może zjeść każdy. Właśnie taki przepis dziś dla Was przygotowałam. Fajne, lekkie brownie, bardzo czekoladowe, z dodatkiem malin, a to wszystko bez dodatku masła i z mąką ziemniaczaną, którą równie dobrze, można byłoby zamienić na mielone orzechy. Nic tylko sięgnąć po kolejny kawałek, prawda? Składniki:4 białkaok
Słodkie Przyjemnościsoku z kawałkami malinsłoik dżemu malinowego300 ml śmietanki 36%Sposób przygotowaniaDo miski wrzucamy żółtka, wsypujemy cukier i miksujemy do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Następnie dolewamy sok z kawałkami malin i ekstrakt cynamonowy.W oddzielnym naczyniu łączymy sodę z mlekiem w temperaturze pokojowej. Do płynnych składników dolewamy rozpuszczoną sodę i przesianą mąkę pszenną. Łączymy a następnie przelewamy do dużej prostokątnej formy
Słodkie Przyjemnościłączy, dlatego zapraszam na Czekoladowo malinowe ciasto ze świeżymi truskawkami. Jestem pewna, że polubicie ten przepis!Składniki:5 żółtek100 g cukru0,5 szklanki mleka0,5 szklanki soku z malin (można użyć przecieru)100 g mąki kukurydzianej70 g mąki ziemniaczanej1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia4 czubate łyżeczki kakao40 g gorzkiej czekolady 60 g białej czekoladySposób przygotowania:Do miski wrzucamy żółtka(...)dodajemy cukier i miksujemy na najwyższych obrotach do momentu uzyskania puszystej masy. Następnie dolewamy sok z malin i mleko i lekko mieszamy.W drugiej misce łączymy wszystkie pozostałe, sypkie składniki, które przesiewamy do wcześniej połączonej masy.Gotowe ciasto przekładamy do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180`C. Pod koniec sprawdzamy patyczkiem
Słodkie Przyjemnościjajeczną i mieszamy. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, które dosypujemy do wcześniej wymieszanej masy.Na blaszkę do muffin wyłożonej papilotkami wylewamy ciasto do połowy wysokości. Następnie dodajemy kilka świeżych malin i zalewamy łyżką ciasta na które ponowie układamy kilka sztuk świeżych owoców - tym razem czereśni. Przygotowujemy kruszonkę:Do niewielkiej miseczki wrzucamy pokrojone na małe kawałki masło, dodajemy mąkę
Słodkie Przyjemnościpiekarnika lub do formy od tarty albo tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.Na środek ciasta wykładamy umyte, obrane i pokrojone na cienkie plasterki owoce - gruszki, jabłka i świeże maliny - posypujemy cukrem. Boki ciasta zawijamy tak, aby pozostawić otwarty środek. Ważne aby boki ciasta były szczelnie zamknięte. Ciasto polewamy łyżeczką miodu.Wstawiamy do rozgrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około
Słodkie Przyjemności